Skip to main content

Wegetariańskie chili i sposób na najlepsze domowe tortille (bezglutenowe)

*   *   *

Prawda jest taka, że wszyscy w swoich szafkach mamy mnóstwo przypraw i składników, które wykorzystujemy raz i później już o nich zapominamy. Ja mam tak najczęściej z przyprawami – uwielbiam je gromadzić, a później łapię się na tym, że korzystam z połowy z nich. Chili to właśnie doskonała potrawa, gdzie mieszanki przypraw mogą się przenikać a składniki niemal wszystkie można zastąpić innymi.

To na co również chciałabym zwrócić Waszą uwagę przy dzisiejszym przepisie to pomysł na domowe tortille, które przygotowuje się błyskawicznie i nie zawierają tylu chemicznych dodatków, co kupne.

Skład:

Przepis na tortille:

200 g mąki ryżowej

100 g mąki kukurydzianej

300 ml wrzątku

1 łyżeczka soli / 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Przepis na chili:

150 g ugotowanego grochu (opcjonalnie)

200 g czerwonej soczewicy

2 puszki pomidorów (mogą być krojone)

1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)

kilka łodyg selera naciowego (pokrojony w plastry)

2-3 marchewki (pokrojona w plastry)

1 puszka czerwonej fasoli

4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)

kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)

1 czerwona cebula (pokrojona w kostkę)

5 ząbków czosnku

200 ml wody

1 łyżka mielonego kuminu / 1 łyżeczka mielonego cynamonu / 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 łyżka oregano

sól morska / oliwa z oliwek

do podania: kwaśna śmietana / świeża kolendra / limonka vs cytryna

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować chili: w dużym rozgrzanym garnku (najlepiej o żeliwnym dnie) podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, plastry imbiru i kumin. Dodajemy pokrojoną paprykę, kawałki selera naciowego, plastry marchewki. Mieszamy. Dodajemy puszki pomidorów, soczewicę, fasolę i całość zalewamy wodą. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 8-10 minut (lub do momentu, aż soczewica zmięknie). Na końcu dodajemy ugotowany groch. Doprawiamy solą, pierzem i oregano. Podajemy z kwaśną śmietaną, świeżą kolendrą i upieczoną tortillą.
  2. Aby przygotować tortille: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy małą kulkę i rozgniatamy w formie placka (możemy ręcznie, bez konieczności użycia wałka). Placek rozkładamy na rozgrzanej, suchej patelni. Po około 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 30 sekund. Na końcu polecam położyć plaster sera.

Podstawą chili są warzywa jak również aromatyczne zioła – nie wahajmy się użyć nieco więcej niż zwykle cynamonu lub kminu rzymskiego.
Przygotowanie tortilli zajmuję chwilę: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy małą kulkę i rozgniatamy w formie placka (możemy ręcznie, bez konieczności użycia wałka). Placek rozkładamy na rozgrzanej, suchej patelni. Po około 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 30 sekund.

Na końcu polecam położyć plaster sera.

Gorące chili podajemy z kwaśną śmietaną, świeżą kolendrą, kawałkiem limonki i upieczoną tortillą.

37 Odpowiedzi do “Wegetariańskie chili i sposób na najlepsze domowe tortille (bezglutenowe)”

  1. Zosiu już się nie mogłam doczekać nowego przepisu! Ależ to pysznie wygląda! Faktycznie, te kupne tortille to mają ciekawy skład… Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, tylko powiedz mi ile mniej więcej sztuk (ale takich wielkości jak kupne) wyjdzie z tej proporcji?
    Pozdrawiam Noworocznie, Monika
    PS. Bardzo ładny nowy wygląd bloga, tylko mały minusik – widok czcionki mało intensywnej czerni – u mnie jest tak na szaro – na co gorzej się patrzy.

    • Monika bardzo dziękuję za wiadomość i komentarz w sprawie koloru czcionki. Zastanawiam się czy u innych Czytelników również odcień jest mało czytelny? Uściski noworoczne?

      • Moniko wszystko zależy od wielkości jakie ulepisz…nie muszą być regularne…dla naszej 3 spokojnie wystarczyło i jeszcze obdarowaliśmy moją Mamę☺️

    • U mnie podobnie z tym kolorem czcionki – mało czytelny. Monika ma rację – taki mało intensywny, porównałabym to z wydrukiem z drukarki, w której kończy się tusz/toner :-)

  2. W zeszłym roku będąc w Meksyku miałam okazję lepić najprawdziwszą tortillę pod okiem starszej meksykańskiej gospodyni domowej :) Niestety nie wyszła taka okrągła jak powinna ale była zupełnie inna w smaku niż te kupne w Europie, była bardziej chrupka i pyszna w smaku! Z przyjemnością skorzystam też z Twojego przepisu. Pozdrawiam

    • Karolino dzięki za wiadomość! Te z dzisiejszego przepisu też nie są super okrągłe ale to nie o to chodzi☺️Najważniejsze, że smakują, też są chrupkie a za sprawą kuminu, mocno aromatyczne. Polecam położyć na końcu plaster sera!???

    • Ok! Dzięki za wiadomość. Na moim komputerze jest wszystko dobrze widoczne dlatego też nie zdawałam sobie sprawy…Zaradzimy!☺️??

  3. Przepis wyglada pysznie, na pewno wyprobuje. Co do wygladu strony to na telefonie strona glowna cos sie porozjezdzala. Czcionka baardzo ladna ale faktycznie przez to, ze tak delikatna troche malo czytelna

  4. Dzięki za ten przepis Zosiu! Nieustannie szukam domowego przepisu na tortille, które będą na tyle elastyczne, by móc w nie zawinąć sporo warzyw i żeby się nie kruszyły :) Z koleżankami często robimy sobie coś podobnego na lunch do pracy. :) Wygląd bloga piękny (trochę kojarzy się z klimatami White Plate, którą też bardzo lubię). A jeśli chodzi o czcionkę – jest piękna, ale faktycznie delikatna i nie dla każdego czytelna, tym bardziej, że sporo czasu spędzamy przed monitorem i wiele stron specjalnie ma duże, proste i wyraziste czcionki. Nie wiem jak to pogodzić, aby zachować urok Twojego bloga, ale mam nadzieję, że się uda. Tak czy siak, jest pięknie! :)

  5. Zapowiada się pysznie i pięknie wygląda. W chłodne dni rozgrzewające dania jednogarnkowe są idealne. Domowe jedzonko jest najlepsze i dokładnie wiemy z jakich składników powstało.

  6. kupne tortille mają dla mnie taki octowy posmak, dlatego ich nie kupuję, chętnie zrobię z Twojego przepisu, może je polubię dzięki temu? :)

  7. Nowy layoyut całkiem fajny :D choć czcionka minimalnie za mała i trochę niewyraźna.
    Jeśli zaś chodzi o przepis to ja mieszam mąkę pszenną z gorącą wodą i dodaję sól i łyżkę oleju, widzę że Twój przepis Zosiu jest podobny :)

  8. Dzień dobry Zosiu!

    Piękna oprawa strony! Delikatna, subtelna, bardzo na TAK! Jeżeli jednak chodzi o moje odczucia, to kolor czcionki jest dla mnie zbyt jasny i mimo że zawsze z przyjemnością Cię czytam, teraz jest mi nieco ciężej…

    Pozdrowienia :)

    • Renato bardzo dziękuję za Twoją wiadomość. Nad czcionką już pracujemy! Uściski!

  9. Uwielbiam tortille! Zwłaszcza, jeśli posmaruję placek własnoręcznym sosem tysiąca wysp – wtedy wszystkie warzywka nabierają Jeszcze lepszego smaku :)

  10. Zosiu, nowy wygląd strony jest zachwycający! Taki kobiecy i delikatny! Trochę kojarzy się z rysunkami Beatrix Potter. Zastanawiam się czy te rysunki są Twojego autorstwa. Piękne!
    A przepis zapowiada się wspaniale. Zajrzałam też do przepisu z kolorową meksykańską kolacją na powitanie lata i tak mi tęskno… Pozostaje herbata, koc i książka.

  11. Piękny wygląd bloga! Rysunki genialne.<3 A co do czcionki, to zgadzam się z poprzedniczkami, troszkę ciemniejszy kolor i może odrobinę większe literki? ;) Wtedy lepiej by się czytało. Pozdrawiam :*

  12. Na wstępie życzę wszystkiego cudownego w nowym roku!
    Dołączam do głosów o zmianę koloru czcionki na nieco intensywniejszą, a sam jej styl uważam, że bardzo odpowiedni :)

    Zosiu, proszę Cię o radę, poratuj! Pokusiłam się o zrobienie kremu z dyni z gruszką z Twojego przepisu (https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/jesienny-krem-z-dyni-gruszki-ze-swiezym-rozmarynem/), jednak uraczyłam go zbyt dużą ilością rozmarynu – czym mogę zniwelować jego smak?

  13. Zosiu, przepis idealny!

    Danie przygotowałam ze znajomymi na późną kolację. Było, szybko, sycąco, ale przede wszystkim smacznie. W związku z brakiem mąki ryżowej użyłam mąki pszennej i również udało się bez komplikacji. Jako dodatek do tortilli skręciliśmy guacamole. Przepis z pewnością trafi na stałe do naszego jadłospisu, wszystkim polecam!

  14. Witam. Przepis i zdjęcia jak zwykle mistrzostwo świata a czcionka rzeczywiście bardzo słabo widoczna nawet jak piszę to nie poznaję liter.
    Pozdrawiam

  15. Zosiu, czy jeśli zamiast mąki ryżowej użyję pszennej to tortille też wyjdą?
    Przepis świetny!

  16. z wegetariańskiego, bez problemu zrobie wegańskie i jeszcze bezglutenowe tortille, dla mnie rewelacja – dziekuję za przepis <3 z pewnością będzie wypróbowany

  17. Zrobiłam! Nie dodałam grochu – reszta jak w przepisie. Tortille również. Wyszło przepyszne! dziękuję za ten przepis.!

    • Kama❤️dziękuję za wiadomość! Bardzo się cieszę, że smakował Ci przepis. Serdeczności!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.