Skip to main content

Wigilijne pierogi, które nie muszą być wyłącznie z kapustą i grzybami

 *   *   *

Nie ma Świąt bez pierogów! To nasze sztandarowe narodowe danie i to nie ulega wątpliwości. Od tych klasycznych z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem po ruskie okraszone grubymi skwarkami i porządną porcją kwaśnej śmietany. Uwielbiam je wszystkie, a najprzyjemniej jest jeśli możemy spotkać się przy stole i wspólnie je lepić. Taki mam plan w tym roku!

Dzisiaj wybrałam dla Was pierogi z kaszą gryczaną, która doskonale łączy się z fetą (może być również bryndza lub kozi ser, jak ktoś lubi) i wędzoną papryką, która imituje wędzony boczek. W niektórych domach nadal kultywuje się tradycje dań bezmięsnych. A jak jest u Was? Jeżeli macie ochotę to koniecznie podzielcie się w komentarzach swoimi przepisami :-).

Skład:

ciasto:

600 g mąki pszennej

ok. 300 ml ciepłej wody

2-3 łyżki masła sklarowanego

1 jajko

szczypta soli

farsz:

2 torebki ugotowanej kaszy gryczany

2 cebule (średnie)

1 opakowanie fety (może być bryndza lub ser kozi)

4-6 ząbków czosnku (lubię dużą porcję :-))

1 pęczek pietruszki

2 łyżki wędzonej papryki

pieprz ziołowy, sól morska

do podania: duszona cebula, natka pietruszki, kwaśna śmietana

A oto jak to zrobić:

  1. Mąkę  z solą przesiewamy i wbijamy jajko. Dolewając stopniowo ciepłej wody, wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodajemy masło i ponownie zagniatamy ciasto, aby zrobiło się gładkie. Przykrywamy lnianą ściereczką.
  2. Ugotowaną kaszę gryczaną łączymy z fetą. Całość ugniatamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pietruszkę i wędzoną paprykę. Mieszamy.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego kółka kładziemy gotowy farsz, zginamy w połowę. Przed sklejeniem warto zwilżyć brzegi wodą. Pierogi gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, do momentu aż wypłyną. Przed podaniem warto podsmażyć z cebulą. Podajemy ze śmietaną, szczyptą wędzonej papryki i posiekaną pietruszką.

Przed podaniem pierogi warto podsmażyć z cebulą. Lubię podać je ze śmietaną, szczyptą wędzonej papryki i posiekaną pietruszką.

W niektórych domach nadal kultywuje się tradycje dań bezmięsnych. A jak jest u Was? Jeżeli macie ochotę to koniecznie podzielcie się w komentarzach swoimi przepisami :-).

Po więcej zdjęć i nastroju przedświątecznego zapraszam na mój profil na instagramie.

33 Odpowiedzi do “Wigilijne pierogi, które nie muszą być wyłącznie z kapustą i grzybami”

  1. U mnie cała kolacja wigilijna jest bezmiesna. Zreszta tego dnia pościmy od rana. A pierogi tradycyjnie z kapusta i grzybami:)
    Pozdrawiam!

  2. U nas od zawsze pierogi ruskie plus porcja drożdżowych! Ale od kilku lat próbuje robić pierogi z ciasta bezglutenowego ze względu na silną alergię u synka…z różnym niestety efektem…serdecznie Cię Zosiu pozdrawiam! Pięknego przedświątecznego czasu! PS.czy zdradzisz skąd masz taki fantastyczny wałek?

    • Wałek pożyczyłam od mojej kochanej teściowej – wiem, że wypatrzyła go na allegro :-) A w kwestii ciasta bezlgutenowego, to z jakiej mąki najczęściej lepisz?

  3. Witaj Zosiu!
    Chcemy żeby u nas tradycja przetrwała, dlatego u nas tylko typowe wigilijne potrawy bez mięsa. Pierogi też znajdują swoje miejsce na stole. Mama przygotowuje w tym dniu jedyną w swoim rodzaju kiszoną kapustę (to już taka z własnych zimowych zapasów – przeeepyszna) z grzybami i pieczarkami – jako jedne z dań. Służy też ona za farsz. Pierogi podajemy z bułką tartą przesmażoną na masełku. Nie wiem dlaczego ale one są w tym dniu tak pyszne, że mogłabym zjeść ich całe mnóstwo!:) A z racji tego, że są jeszcze inne dania do skonsumowania to na 4 szt. trzeba poprzestać:)) hehe.
    PS. Już nie mogę doczekać się tych wszystkich zapachów i smaków w ten jedyny taki dzień w roku!
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)
    Monika

  4. Moja babcia i mama dodają do ciasta na pierogi drożdże, pyszne są te pierogi! Już się nie mogę doczekać :P

    • Też fajny pomysł i przyznam, że pierwszy raz słyszę o dodaniu drożdży. Czy rozrabiacie je początkowe z ciepłym mlekiem?

  5. Ja zawsze staram się połączyć tradycję z nowoczesnością, więc u mnie na wigilię będą różowe pierogi (zabarwiane sokiem z buraka) z nadzieniem z ziemniaków, szpinaku i fety :) Co do pierogów z kaszą gryczaną to smakował nam też Twój starszy przepis, dawno temu robiłam :) Pozdrawiam Cię serdecznie

  6. U nas na wigilię zawsze podawane są z pierogi kapustą kiszoną i grzybami ale tez pierogi z suszoną śliwką. Z kaszą gryczaną jeszcze nie miałam okazji spróbować jednak na pewno zrobię te z twojego przepisu w najbliższym czasie. Dzięki za kolejną fantastyczną inspirację.
    Buziaki
    Ela
    http://www.themomentsbyela.pl

    • Elu to ja dziękuję za odwiedziny i Twoją wiadomość. Ze śliwką wspaniałości :-)))

  7. U mnie w domu nie ma pierogów podczas Świąt ;) Nie ma takiej tradycji. Mamy za to smażone jak faworki uszka, tłuste, ale przepyszne ;)

    • oo a to ciekawe! Takie uszka ze zwykłego ciasta pierogowego wrzucasz do rozgrzanego oleju?

    • Robię je tak – zaparzam mąkę wrzątkiem, odstawiam na moment, dodaję sól i olej. Moja babcia mówi bym nigdy nie dawała jajka, więc się jej słucham, ;) I takie ciasto zagniatam, wałkuję, wycinam kwadraciki, nadziewam farszem z suszonych grzybów- bez kapusty, same grzyby namoczone, ugotowane, doprawione, i zmielone. Formuję uszka, i smażę we frytkownicy na rozgrzanym oleju – niestety mają pływać w tłuszczu ;) Są przepyszne, choć niestety, robić je trzeba w Wigilię, raz mroziłam, ale odsmażenie było ekstremalnym doświadczeniem dla kuchni, i tak w Wigilię o 6 rano wałkuję, lepię, i smażę. Moja babcia dostała ten przepis od swojej teściowej, Litwinki, i tak się przyjęło. Kto raz spróbuje, to takich tradycyjnych jeść już nie chce :)

  8. W moim domu Wigilia zawsze jest bezmięsna, a pierogi występują w 2-3 wersjach. Zawsze są z kapustą, tradycyjne ruskie, a trzecie to różnie, mogą być z kaszą albo serem :)

  9. Oczywiście, że bezmięsna;-) Jak to w Poznaniu: musi być zupa rybna i makiełki;-D

    • Makiełki to danie z Wielkopolski z masy makowej jak na makowca z bakaliami z dodatkiem, zależy od domu, u nas z bułki namoczonej w mleku, mogą być też z kluskami lub makaronem. A zupa rybna obowiązkowo z łbów karpia;-) do tego kompot z suszu, pierogi z grzybami, sos grzybowy na prawdziwkach, kapusta z grzybami;-)

  10. No pewnie, że są pierożki…. z kapustą i grzybami oczywiście …mniam! Do tego cebulka przysmażana na złoto…
    Dania zawsze bezmięsne… :)
    Najbardziej nie mogę doczekać się barszczu na zakwasie mojej Mamy :)

    Pozdrowienia Zosiu!

  11. Zosiu, ale smakowicie wglądają te pierogi:) Sama nie robię pierogów, ale moja mama na każde Boże Narodzenie przygotowuje tradycyjne z kapustą i grzybami oraz ruskie. Są pyszne, a w Wigilię smakują niebiańsko. Może tym razem zrobi farsz z Twojego przepisu :) Pozdrawiam mocno świątecznie:)

  12. U nas również bezmięsnie.
    Pierogi zaczęłam robić z moim chłopakiem, a teraz mężem i tak stworzyliśmy własną małą tradycję kulinarną. Wcześniej w mojej rodzinie nie serwowano pierogów – królowała zupa grzybowa, karp smażony na maśle i kapusta z grzybami.

    A czy ktoś robi pierogi z mięsem? :P
    Potrzebuję dobrego sprawdzonego przepisu.

    Może Zosiu przygotujesz jeszcze jakieś wersje pierogów? :)

    Pozdrawiam

  13. Pierogi z kasza gryczana to tzw. zamojskie, jadłam je kiedyś w Zamościu i są przepyszny. Szkoda, że mój luby nie przepada za kasza gryczana. Wigilia oczywiście brzmienia, mieszkamy w Anglii, ale Wigilia po polski. 25grudnia obiad angielski

  14. Zosiu droga, ile pierogów wyjdzie z podanej porcji? Tak plus minus ? Pozdrawiam Cię z Katowic ?

  15. Witaj Zosiu,

    Bardzo zaintrygował mnie ten przepis i mam zamiar go wypróbować na święta :)
    Prośba o informację na jaką ilość pierogów bądź porcji jest ten przepis.

    ps. pierwszy raz w życiu będę robiła pierogi i muszą wyjść ;))

  16. Pierogi robiłam w zeszłym roku i były przepyszne ! Smakowały całej rodzinie w tym roku oczywiście zrobię ponownie :)
    Pozdrawiam Gosiu :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.