Skip to main content

Z cyklu:Całkiem zdrowo. Futomaki z indykiem w sosie teriyaki ze świeżym mango

Indyk w sosie teriyaki to alternatywa dla osób, które nie przepadają za świeżą rybą w sushi. Kombinacja ta powstała jeszcze w okresie, kiedy byłam w ciąży. Jak powszechnie wiadomo, lepiej w tym czasie unikać surowych ryb. Futomaki, to grubsza wersja „zwykłych maków”.  Technika wykonania jest podobna, jedynie dodajemy trochę więcej ryżu i pozostałych składników. Mango wspaniale komponuje się w z soczystym indykiem, a sos teriyaki nadaje całości orientalny charakter. Jego podstawą jest sos sojowy, zmielony imbir, czosnek w proszku, brązowy cukier i miód. Można go samemu przygotować, ale z oszczędności czasu przyznam Wam, że wolę ten gotowy (tutaj możemy go dostać). Sos świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do japońskiego przysmaku, ale również jako marynata do mięs, warzyw lub zup. Znam nawet takich, co dodają go do pierogów ruskich! :-)

Skład:

(przepis na dla 4 osób)

5-6 płatów nori

150 naturalnego serka (typu Philadelphia lub Turek)

pierś z indyka ( ok. 250 g)

500 g ryżu do sushi + 3 łyżki octu ryżowego

1 dojrzałe mango

4-5 łyżek sosu teriyaki Blue Dragon (dostępny tutaj)

1-2 łyżki czarnego sezamu

liście sałaty

sól i pieprz do mięsa

do podania: pasta wasabi 

sos sojowy

czarny sezam

marynowany imbir

A oto jak to zrobić:

1. Pierś z indyka kroimy w podłużne paski. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Odstawiamy na parę godzin do lodówki, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni (pod koniec smażenia dodajemy parę kropli sosu teriyaki). Ryż do sushi gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

2. Płat nori kładziemy na macie, smarujemy serkiem, kładziemy liście sałaty, plastry mango i kawałki smażonego indyka. Posypujemy czarnym sezamem (możemy dodać szczypiorek lub koperek). Całość zawijamy i ostrożnie kroimy na 6-8 części. Podajemy z pastą wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.

Komentarz: Dobór składników do indyka w sosie teriyaki, jest praktycznie nieograniczony. Proponuję zatem świeży ogórek, awokado, rzodkiewki, orzeszki ziemne, seler, marchewka (pokrojona w cienkie paski), kiełki sojowe, kiełki lucerny itd. 

Follow my blog with bloglovin!

28 Odpowiedzi do “Z cyklu:Całkiem zdrowo. Futomaki z indykiem w sosie teriyaki ze świeżym mango”

  1. Zosieńko zdjęcia cudowne! Sos teriyaki jest moim ulubionym! Wreszcie się doczekałam tego przepisu.

    Pozdrawiam Cię w ten piekkny wiosenny dzien,
    A.

  2. Zosieńko zdjęcia cudowne! Sos teriyaki jest moim ulubionym! Wreszcie się doczekałam tego przepisu.

    Pozdrawiam Cię w ten piekkny wiosenny dzien,
    A.

  3. Zosieńko, mam alternatywę na niedzielny obiad :) dzięki Tobie wydaje mi się to takie proste!!!! pozdrawiam serdecznie!!!! :)

  4. Pomysł SUPER! Zamiast ryb, indyk i mango. Mimo, iż lubię indyka, to ryby wprost uwielbiam i kilka razy w miesiącu serwuję home made sushi, głównie z surowym łososiem. Przede mną jeszcze eksperymenty z sushi w tempurze,
    ale to wyższa szkoła jazdy;-)
    Dzięki Tobie Zosiu smaruję nori serkiem; przed laty był taki fajny azjatycki wpis;-)
    Pozdrawiam słonecznie,
    Marta:-)

  5. Kocham sushi, a z przepisu Skorzystam chocby dlatego zeby zachwycic moja corke Ktora uwielbia sushi ale taka niespodzianka na pewno sprawi jej jedzeniowa przyjemnosc:)

  6. Jak mi strasznie ślinka cieknie.. :) Indyk będzie świetnym zamiennikiem dla faceta, który nie znosi nawet myśli o surowych dodatkach ;)

  7. Tradycyjne sushi mi nie smakuje, ale coś czuję,że taką wersję warto wypróbować :) Piękne, zachęcające zdjęcia :)

  8. Ciekawa wersja :) Ja w wersji bez surowej ryby bardzo lubię futomaki z pieczonym łososiem i też sosem teriyaki :)

  9. Zosiu,
    czy korzystasz z parowaru? Ja właśnie zakupiłam i szukam inspiracji a Ty masz zawsze świetne pomysły!
    Masz jakieś doświadczenia z tym urządzeniem?

    Pozdrawiam!

    • Właśnie udało mi się zrobić w nim murzynka :-)
      Wyszedł ciekawy-baardzo delikatny smak.

      Bardzo chciałabym zobaczyć u Ciebie cykl o daniach z parowaru :-)
      Proszę pomyśl o tym…

      Pozdrawiam.

  10. Zosiu, a jak przygotowac wlasny sos teryaki? tzn.widze,ze napisalas skladniki, ale jakie proporcje? Nie jestem pewna czy te kupne to calkiem zdrowe…. Pozdrawiam:)

  11. Zosiu, cudowny pomysl i wspaniale zdjecia ktore sprawiaja ze przepis nie wydaje sie taki trudny. Wybieram sie pod koniec miesiaca do Japonii zeby zobaczyc miedzy innymi swieto kwitnacych wisni. Zaobserwuje czy Japonczycy sa konserwatywni w przygotowywaniu swoich sushi czy tez pozwalaja sobie na troche fantazjii. Zdam relacje. Tymczasem serdeczne pozdrawiam i dziekuje za te wszystkie smaczne inspiracje.
    Misia

    • No pewnie że sama :) … i z małą pomocą moją 1,5 rocznej córeczki!

      Pozdrawiam,

      Zosia

  12. Zosiu, czy mogłabyś podać (uśrednioną) wycenę tego dania? Z góry dziękuję! Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.