img_6428

IMG_6377Skład:

(przepis na 4-6 porcji)

1,5 l bulionu *

6-8 małych ziemniaków

150 g jogurtu naturalnego, Zott

ok. 400 g świeżych kurek

1/2 główki kalafiora

garść świeżego koperku

1 cebula

2 łyżki masła

1 łyżeczka kurkumy

sól morska i świeżo zmielony pieprz

IMG_6367

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy umyte i oczyszczone kurki (większe grzyby kroimy na kawałki). Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażymy przez 6-8 minut, stale mieszając. Całość przekładamy do dużego garnka. Dolewamy gorący bulion, ziemniaki i kurkumę. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut – po 10 minutach gotowania dodajemy różyczki kalafiora.
  2. Ugotowana zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z jogurtem i świeżym koperkiem.

* przepis na bulion:

600 g szpondra wołowego + 500 g skrzydeł indyka

2 l wody

3-4 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka suszonego lubczyku

8 ziarenek pieprzu

kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5 cm)

1 pęczek włoszczyzny

A oto jak to zrobić:

1. Mięso dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz zioła. Zalewamy wodą. Doprowadzamy do gotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez min. 2 godziny.

IMG_6402

img_6413 IMG_6427

IMG_6441

IMG_6424

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

11 odpowiedzi na “Zupa z kurek z ziemniakami i kurkumą”

  1. Właśnie dlatego lubię końcówkę lata i początek jesieni – grzyby wprawdzie nie mają zbyt wiele właściwości odżywczych, ale bez wątpienia posiadają walory smakowe. Kurki to chyba moje ulubione grzyby. Można z nich zrobić tyle dań :) Świetny przepis :) Z pewnością przetestuję.

  2. ależ cudowna stylizacja!!!! Cudo! A kurki zawsze i w każdej ilości :)

  3. Zosia jak ta zupa mega pysznie wygląda :)

  4. Uwielbiam kurki! Wyglada pysznie :)
    A u mnie dzisiaj brownie ze sliwkami Twojego przepisu Zosiu :*

  5. Tak przystrojony stół wygląda obłednie.. :-) wszystko musi wyśmienicie smakować :-) pozdrawiam

  6. Zosiu, jak pięknie! Uwielbiam odwiedzać Twoją stronę :) Przepis brzmi i wygląda świetnie na pewno wypróbuję :)

  7. Witam,mam pytanie z innej,, beczki,,-w jaki sposób pielęgnuje Pani drewniany blat w kuchni?Z moim drewnianym mam bardzo dużo kłopotów, właśnie dziś olejowalam go po raz kolejny.Poza tym mam identyczne płytki na podłodze -piękne, ale prawda,że trudne do utrzymania w czystości? POZDRAWIAM serdecznie, Anna

  8. jak smacznie;)

Dodaj komentarz