Skip to main content

6 grudnia- pierniczki korzenne!

Niewątpliwie pierniki mają w sobie coś tajemniczego i egzotycznego. Jest w nich jakaś magia, może dlatego że ich ważnymi składnikami są przyprawy korzenne pochodzące niemal z całego świata: imbir, cynamon, kardamon, muszkat, goździki a czasem nawet anyż! Zdumiewająca jest również pomysłowość i bogactwo form: Św. Mikołaj, dzwoneczki, choinki, gwiazki, aniołki, serca i pocieszne renifery. Jednak najważniejsza jest ich wartość, to iż są elementem tradycji, przy której spotykają się całe rodziny…

… z okazji 6 grudnia życzę wszystkim Czytelnikom udanych wypieków w towarzystwie tych najbliższych!

Skład:

250 g mąki

50 g mielonych migdałów

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

szczypta imbiru

120 g masła

120 g cukru pudru

1 jajko

skórka z 1/2 cytryny

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W oddzielnym naczyniu (najlepiej w mikserze) ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko oraz skórkę cytrynową. Zmielone migdały łączymy z mąką i przyprawami. W efekcie końcowym łączymy masę maślana z masą mączną i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywaczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

2.Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwiałkowujemy ciasto na stolnicy i odciskamy foremki. Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C ok. 10-12 minut (oczywiście w zależności od grubości pierniczków). Najlepiej ułożyć pierniki na papierze pergaminowym.

W oddzielnym naczyniu (najlepiej w mikserze) ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko oraz skórkę cytrynową.

Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

Zmielone migdały łączymy z mąką i przyprawami.

W efekcie końcowym łączymy masę maślana z masą mączną i zagniatamy ciasto.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i odciskamy foremki. 

Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C ok. 10-12 minut (oczywiście w zależności od grubości pierniczków).

61 Odpowiedzi do “6 grudnia- pierniczki korzenne!”

  1. Śliczne pierniczki! Ja muszę w końcu zabrać się za pieczenie, nie wiem czy skorzystam z Twojego przepisu, czy ze swojego. Tak czy inaczej, na pewno będzie świetna zabawa, szczególnie z dekorowaniem!
    Teraz robię to sama, ew. z chłopakiem, ale pamiętam jak kilkanaście lat temu piekliśmy pierniczki z kuzynami, w domu dziadków. To dopiero był klimat!
    Pozdrawiam!

  2. Cudne pierniki, a może znasz przepis na taki piękny lukier jak na zdjęciach??
    Gdzie można dostać takie serduszka do ozdoby?

    • Serduszka są zrobione z masy lukrowej. Proponuję rozejrzeć się na allegro- jest tych produktów masę!

      Zosia

  3. Co sie stalo, ze z makelifeeasier zniknal odnosnik do makecookingeasier? Kiedys klikajac w gotowanie wyskakiwala ta strona:)

  4. Czy te pierniczki na początku są twarde, a dopiero z czasem miękną? Czy powinnam je przechowywać w specjalnych pojemnikach?
    Xxx

    • To prawda. Warto je przechowywać w zamkniętym pojemniku.. u mnie niestety szybko straciły swój żywot!

      Zosia

    • Jeśli są zbyt twarde mam świetny patent, który zawsze działa: w pudełku z pierniczkami umieszczamy w różnych miejscach małe kawałki jabłka – wilgoć z jabłka powoduje, że po około 1 dniu pierniki miękną.
      U mnie pieczenia w najbliższy pątek ;-)
      Pozdrawiam serdecznie.

  5. Zosiu!
    Otrzymałam dzisiaj z Twojego sklepiku zamówienie!
    Te kokilki są świetne, a tartę o ruchomym dnie właśnie będę wypróbowywać.

    Dzięki!

  6. to prawda.. do mnie też doszło zamówienie.. całkiem fajnie pakują!

    polecam,
    Bożena R.

  7. Zosiu, eghm .. wytrwale będę zachęcać, namawiać, prosić o kilka zdjęć Twojej kuchni i części stołowej w szerszym ujęciu.

    A pierniczki, echh, szukam podobnego przepisu na trwałe ciasteczka świąteczne (czytaj – wytrzymujące choinkową zawieruchę), ale bez cynamonu, goździków i miodu – na te składniki mocno uczulone są moje dzieciaki.

    Pozdrawiam bardzo serdecznie, gratuluję biznesu, pomysłu, estetyki, klimatu i klasy :)

    N.

    • Dziękuję za miły komentarz!

      Tak sobie myślę, że zamiast przypraw, może dodaj sam miód, skórkę cytrynową i pomarańczową. Te składniki z pewnością nadadzą klimatu świątecznego! Jeszcze jak je oblejesz czekoladą, to będą prawdziwymi świątecznymi piernikami!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

      • ;)))

        >>może dodaj sam miód, skórkę cytrynową i pomarańczową. (…) jeszcze jak je oblejesz czekoladą..

        Poza cynamonem i goździkami Hanka jest jeszcze uczulona na miód, cytryny, pomarańcze i czekoladę ;p

        Przepis z pewnością jakiś wygooglam, raczej na stronach dedykowanych alergikom. Ale Wasz blog jest genialną inspirację wizualną. W weekend będziemy dziergać kartki świąteczne.

        ps. .. wnętrza, wnętrza … :))

        • Solidaryzuję się w walce z pieczeniem pierników dla małych alergików – my tym roku po raz pierwszy próbowaliśmy czegoś więcej (Kajtek 5-letni megaalergik dotąd raczył się biszkoptami zabarwianymi karobem) i niestety polegliśmy … miód i reszta aromatów to jeszcze nie nasze klimaty … a do tego ciasta wyszły twarde jak kamień (to chyba przez tę skrobię kukurydzianą).
          W każdym razie wariację na temat pierników spróbujemy zrobić za dni kilka, jak mamie wrócą chęci … a w ramach naładowania akumulatorów popatrzę na apetyczne wypieki i wnętrza autorki bloga ;)
          Pozdrowienia i owocnych wypieków for all :)

          • Brandia, to Cie pociesze. My biszkoptów tez nie możemy, bo młode jeszcze uczulone na jajka :)))
            (śmiech przez łzy ;pp)

          • :) Natalia – szczerze współczuję … nasz Misiek toleruje jedynie jajka przepiórcze, ale produkty wypiekane na nich są niestety z krótkim termin przydatności do spożycia ;) – albo kamienne albo tzw. brejka. Mamy alergików nie mają łatwo – niestety.
            Ziołowyzakątek – dziękuję za radę – sprawdzimy melasę :)

            I chyba na tym zakończymy – nie wiem co Zosia powie na nasze wynurzenia nt. alergii, w końcu to blog o gotowaniu ;) Choć tak na marginesie słyszałam kiedyś wywiad z mamą Kasi T., która opowiadała, jak zmagała się z nietolerancją glutenu u córki (chyba nic nie przekręciłam :) – tak więc mam nadzieję, że spotkamy się ze zrozumieniem :)
            Pozdrawiamy

  8. już niedługo będę je robić , nie mogę się doczekać!! :) i ten piękny zapach w całym domu…magia :)

    • Ja jutro zabieram się za ciasteczka z tym, że jeszcze nie wiem czy będą to pierniczki czy może ciastka owsiane. W każdym razie skorzystam z foremek takich jak ty :) Przyznam się, że będę robiła je po raz pierwszy. Ale zachęcona jestem ciastem marchewkowym Twojego przepisu, które wyszło mi genialnie. Był to pierwszy mój wypiek. No, może drugi ale z pierwszego maż śmiał się do momentu upieczenia ciasta marchewkowego. Czyli jakieś 3 lata :D
      Także dzięki tobie spróbowałam pieczenia jeszcze raz. I bardzo sie ciesze!
      Pozdrowienia

  9. Witaj :)

    skąd pochodzi ta genialna wariacja pt. “choinka”, która pojawia się w tle??

    Pozdrawiam!

  10. Ja jutro zabieram się za ciasteczka z tym, że jeszcze nie wiem czy będą to pierniczki czy może ciastka owsiane. W każdym razie skorzystam z foremek takich jak ty :) Przyznam się, że będę robiła je po raz pierwszy. Ale zachęcona jestem ciastem marchewkowym Twojego przepisu, które wyszło mi genialnie. Był to pierwszy mój wypiek. No, może drugi ale z pierwszego maż śmiał się do momentu upieczenia ciasta marchewkowego. Czyli jakieś 3 lata :D
    Także dzięki tobie spróbowałam pieczenia jeszcze raz. I bardzo sie ciesze!
    Pozdrowienia

  11. hmm..aż się czuje zapach pierników :D zaglądam tu od niedawna ale jestem zachwycona przepisami i smakołykami “przepełnionymi nieocenioną radością”

    pozdrawiam :)

  12. Hej Zosiu, świetny blog. Chciałam zapytać, czy masz w planie zamieścić jakieś posty ze świątecznymi ciastami.
    Help, zobowiązałam się upiec 2 rodzaje ciast i nie wiem co. Twoje przepisy są zawsze pyszne i sprawdzone.
    Pozdrawiam i trzymaj tak dalej
    Aneta

  13. Uwielbiam takie chwile kiedy patrzę na kogoś i od razu chce mi się robić, to co on robi. Zośka( świetne imię ;P) masz w sobie dużo, dużo pozytywnej energii i oby tak dalej :))

    http://looopok.blogspot.com- zapraszam i proszę o pozostawienie śladu :)

  14. Zosiu, zapomniałaś napisać ile tego proszku do pieczenia – to moje pierwsze ciasteczka w życiu i nie mam pojęcia

  15. Zosiu!!! To świetnie, że masz swój blog, a jeszcze lepiej, że sklep!! Rewelacyjny pomysł :)) Gratuluję kreatywności. Pierniczki chyba też zrobię, ale muszę zakupić foremki ;) Pozdrawiam i czekam z utęsknieniem na kolejne Twoje przepisy :)

  16. Zośka kocham Cię za te przepisy!!! Nie próbowałam jeszcze wszystkiego, ale te już próbowane są fenomenalnie, że nie sposób odejść od stołu. Te smaki z pozoru codzienne mają w sobie dużo niecodzienności i wyrafinowania. Wygląd potraw jest prosty i zarazem z nutką artyzmu, a sam smak świadczy o tym, iż są one nie tylko radością dla oka, ale i podniebienia, a gdy podniebienie błogie to i dusza radosna…
    pozdrawiam:)

  17. Czemu prize blog a kasi nie da sie juz wejsc na blog a zosi? Tylko wyswietlaja sie same przepisy zamieszczone na makelifeeasier? Makecookingeasier to juz zupelnie odrebny blog?

    • własnie o to samo chciałam zapytać..
      co się stało?
      zawsze wchodziłam sobie na blog kasi i po przeczytaniu jej posta, od razu sprawdzalam co slychac u zosi ;)
      a teraz jest troszke mniej wygodnie.. :(

      szkoda..

      • Zauwazylam to samo… I nawet napisalam wyzej z takim samym pytaniem :)
        Wedlug mnie ten blog byl tylko tam podczepiony dla reklamy. Chcialam zauwazyc, ze blog Zosi istnieje dluzej od lifeeasier.

  18. Witam serdecznie

    Ja z innej beczki – czy będa jeszcze dostępne naczynia do tart? Mam na myśłi te białe o średnicy 28 cm (chyba 28…no w każdym razie mam na myśłi to większe ;-))

    Pozdrawiam,

    stała czytelniczka prześwietnego bloga – mama_kordianka

  19. Na pewno razem z siostrą wypróbujemy ten przepis na święta :)
    zawsze z pierniczkami jest największy dylemat… :)

  20. Cześć Zosiu,
    ja z pytaniem bardziej technicznym – czy nastąpił rozdział blogów? Wcześniej wystarczyło kliknąć w zakładkę ‘Gotowanie’ na http://www.makelifeeasier.pl, teraz Twój blog ma chyba osobną domenę. Czy tak już będzie zawsze?
    Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie, a Twoją działalność kulinarną UWIELBIAM:)

  21. Witam,
    czy w przepisie jest łyżka proszku do pieczenia?
    to chyba trochę za dużo?
    Proszę o odp
    Pozdrawiam

  22. Dzisiaj robiłam pierniczki wg Twojego przepisu :) ale zamiast gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i goździków dałam po prostu przyprawę do piernika :)
    Pierniczki wyszły MEGA PRZEPYSZNE :) I będę musiała robić je znowu, bo praktycznie wszystkie zniknęły z miski raz dwa:)

  23. Mam pytanie – czy można je przechowywać – i jak? Chciałabym upiec tydzień przed świętami i zastanawiam się czy zachowają świeżość, itp. :)

  24. Witam, mam pytanie (może się orientujecie) czy ciasto może być w lodówce dłużej niż 3-4 h? Bo nie mam wolnego dnia i chciałabym zrobić pierniczki wieczorem, ale jak zacznę po pracy, to będę musiała je piec dopiero o północy ;)
    Więc zastanawiam się, czy nie zrobić ciasta rano, a upiec wieczorem, czyli w lodówce byłyby ok. 10 h.
    Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam!

  25. Zosiu!
    Mam pytanie czy znasz może przepis na toruńskie pierniki. Myślę, że jeśli zrobię trochę tych i tamtych to na pewno każdy coś dla siebie znajdzie.
    Julia

    PS. Te przepysznie wyglądają chyba wreszcie je zrobię :)

  26. muszę przyznać że bardzo zawiodłam się na Twoim przepisie. pierniczki wyszły okropne. twarde, z pierniczkami świątecznymi nie mają kompletnie nic wspólnego!

  27. Pani Zosiu, jestem pełna podziwu, śledzę Pani blog regularnie. Chciałabym przeprowadzić z Panią wywiad do Naszego Portalu. Bardzo proszę o kontakt.

  28. Pyszne! Uwielbiam te pierniczki! Czekam na grudzien, aby zrobic ponownie. Polecam zrobic na kilka dni przed podaniem.

  29. Ja w zeszłym roku robiłam pierniczki z czterech przepisów ale Twój jest zdedowanie najsmaczniejszy. Także w tym roku naprodukuje ich bajeczną ilość, pięknie zapakuje i sprezentuje najbliższym :)

  30. Zosiu,
    Na ile starczają podane proporcje? Czy to jest tylko 1 blacha ciastek? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam świątecznie

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.