Skip to main content

Apetyt na jesień! Pieczone jabłka z owocami, kruchymi ciasteczkami i lodami.

Skład:

6 jabłek + 1 łyżka cukru 

2 goździki

konfitura z żurawin (4-5 dużych łyżek)

garść orzechów włoskich

ok. 300 g śliwek węgierek

garść rodzynek (opcjonalnie)

do podania: kilka listków świeżej mięty + garść kruchych ciasteczek zbożowych + lody waniliowe

A oto jak to zrobić:

1. Jabłka dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Owoce zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru, 2 goździki i gotujemy ok. 10 minut.

2. Aby przygotować farsz, łączymy śliwki z posiekanymi orzechami, konfiturą z żurawin i łyżką cukru brązowego (opcjonalnie). Podgotowane jabłka wyjmujemy z garnka, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut (do momentu, aż skórka lekko zbrązowieje). Podajemy na ciepło, z lodami, listkami świeżej mięty i pokruszonymi ciasteczkami.

Follow my blog with bloglovin!

72 Odpowiedzi do “Apetyt na jesień! Pieczone jabłka z owocami, kruchymi ciasteczkami i lodami.”

  1. ohhh! mniam! miałam ochotę na pieczone jabłka, ale takie w zwykłej wersji, ale teraz… muszę spróbować tych z Twojego przepisu! lecę po śliwki!;)

  2. Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy! Są inspirujące podobnie jak Twoja osobowość delikatnie ukryta w każdym wyjątkowym przepisie! Kiedy doczekam się publikacji Twojej książki kulinarnej?
    Pozdrawiam słonecznie z Warszawy!

  3. Lubię wchodzić na tą Twoją stronę, czasami jak mam czas to próbuję Twoich przepisów i cóż mogę powiedzieć – są genialne! Jak wrócę do domu to chętnie spróbuję tego deseru. Tymczasem gorąco pozdrawiam z południowych Chin. Mam przesyt, co prawda nieziemskiego, sushi, ryżu i noodli z warzywami :-)

  4. Zosieńko,
    U Ciebie już czuć jesień!!!Jabłuszka z domowego ogródka???Myślałam o szarlotce na weekend ale może to być dobrym pomysłem. Dziękuje za inspiracje!!!!Pozdrawiam z Krakowa !!!!! ;)

  5. Cudownie to wygląda. Pomysł na podwieczorek znakomity. Mam pytanie może trochę z innej beczki ale ważne. Ile ważyłaś przed ciążą i ile ważysz teraz? Figurę masz znakomitą:)))))

    Pozdrawiam z Poznania

  6. Najpiękniejsze kolory w kuchni, to właśnie kolory jesieni! Połączenie śliwek z orzechami, no i bajecznie pysznych jabłek z lodami. I jak tu mieć jesienną depresję, kiedy widok takich cudów natury sprawia, że chce się tylko uśmiechać, a smak przygotowanych wypieków jest niezapomniany? ;)

  7. Superowy przepis ale w ostatnim poście już o to prosiłam tj. żeby podawać skąd poochodzą (tj. z jakich sklepów) główne składniki. Tym razem zastanawiam się gdzie kupić konfiturę z żurawin, żeby się nie otruc (hehe to był żart) no ale taka sprawdzoną ,żeby nie popsuła całego smaku jabłuszka:)
    Pozdrawiam Ewa

    • konfitura domowa mojej mamy, jabłka i orzechy z mojego ogrodu, śliwki kupne na pobliskim orłowskim rynku,  lody haagen dazs z brownie i karmelem :)

      Pozdrawiam!

      Zosia

    • Polecam Ci zrobienie konfitury z żurawin samodzielnie; zajmuję naprawdę chwilkę, a smakuje o niebo lepiej niż konfituropodobne produkty nawet z eko sklepów! Świeże owoce można dostać np. w makro, przez cały rok, do konfitury dodaję zawsze 1-2 gruszki konferencja-pyszotka. Całości nie gotuję długo, żeby owoce były jędrne, ale to rzecz jasna, kwestia gustu;-) Konfitura pasuje potem min. do mięs np. indyka, camamberta na ciepło czy pieczonych jabłek:-) Pozdrawiam! Marta:-)

      • Zosiu bardzo dziekuje za odpowiedz:) Dziekuje rowniez Marcie – skorzystam z jej rady i w sobote biore sie za robienie konfitury z zurawin :)

  8. Zosiu, Poetko codzienności! Toż to wspaniały przepis; pieczone jabłka robię zawsze jesienią, więc chętnie wypróbuję Twój autorski przepis po powrocie z Lizbony, gdzie zajadamy się portugalskimi ciasteczkami z kremem budyniowym i melonami. Przesyłam dużo słońca, mając nadzieję, że dotrze do Orłowa;-) Marta:-)

    • Jak mi miło! Dziękuję serdecznie! Słońce przyda się o każdej porze!

       

      Uściski,

      Zosia

  9. a ja tak bronię się przed jesienią… chcę jeszcze lata!!!
    co prawda jabłka i orzechy uwielbiam więc chyba wypróbuję Twój pomysł na poprawę humoru.

    PS. bardzo lubię tu zaglądać po trochę energii ale czy nie myślałaś, żeby zrobić od czasu do czasu posty o tym jak celebrujesz swój czas wolny no wiesz takie z nutką pozytywnych wibracji dla twoich stałych czytelniczek?

    pozdrawiam

  10. Zosiu, uwielbiam Twoje jesienne przepisy. Kiedys je wydrukuje i wezme sie w koncu za gotowanie, pieczenie itp…Pozdrawiam!

  11. a w sadzie wszystko lezy i gnije! dziekuje za pomysl! swietny deser a szare jesienne popoludnie. lece kupic tylko lody- moze orzechowe, karmel, tiramisu;)

  12. Pamiętam, że robiliśmy coś podobnego w szkole podstawowej. W jabłuszko była włożona śliwka, w śliwkę orzech włoski. Trzeba odkurzyć pomysły.
    Pozdrawiam
    Asia

  13. WOW jak zdrowo w porównaniu z ostatnimi hot dogami :) Świetny pomysł na całkiem zdrowy deser, a jabłek teraz pod dostatkiem….
    Ja walczę z pomidorowymi przetworami :) suszone pomidory i sos już zrobione, zapraszam więc do siebie :)

  14. o jaaa..patrze na zdjęcia i się cieszę że dziś mnie natchnęło do zrobienia ciasta drożdżowego ze śliwkami.. :) ale kurcze najbardziej to przyciągneły moją uwagę Twoje jeansy! szukam takich już od dawna, dokładnie takiego koloru bez zbytnich przetarć, itd. Mogłabyś zdradzić w jakim sklepie kupiłaś je Zosiu?

  15. Zosiu, czarujesz mnie wiekszoscia Twoich przepisow!! super!! moze moznaby wykorzystac te piekne pigwy do jakiegos przepisu?? ja podowalam z jablkiem mojej diablicy!!! uwielbiala!! polecam!

  16. Zosiu, przepiękne robisz zdjęcia.
    Bardzo lubię jak publikujesz wegetariańskie przepisy, mam nadzieję, że będzie ich troszkę więcej, a jak nie, to i tak będę zagladać, chociażby żeby poogladać obrazki ;)
    Pozdrawiam!

  17. Pieczone jabłka zawsze kojarzyć mi się będą z babcią, która nie wiem czemu podawała obok budyń, a całość posypywała gorzką czekoladą ;)

  18. Ja zrobiłam tak zapiekaną w jabłku owsiankę :)

    Zosiu trzymaj za mnie kciuki, bo walczę w sobotę w Sopocie w Haffnerze na egzaminie na aplikację! :)

    Buziaki :*

  19. Zosiu, we wcześniejszych komentarzach widziałam, że jeansy które masz na sobie pochodzą z zary, jeśli są z bieżącej kolekcji mogłabyś wrzucić link który to model?
    Są idealne:)))
    Bardzo proszę i z góry dziękuję!
    Ewa

  20. Bajeczny przepis:-) Moje nie wyszły tak ładne, ale smak zrekompensował wszelkie braki;-) Jak miło zaskoczyć rodzinę czymś tak pysznym:-)

    Pozdrawiam ciepło,

    Asia

  21. Przepis bajka, spróbuję zrobić. A czy przewidujesz może jakieś przepisy dla karmiących matek? Z tego co wiem, masz ten okres za sobą? Może jakieś ciekawe propozycje?

  22. I’m still learning from you, while I’m trying to achieve my goals. I certainly enjoy reading all that is written on your website.Keep the information coming. I enjoyed it!

  23. może przygotujesz coś co pysznie smakuje, wygląda i pachnie a w dodatku jest mało kaloryczne? Dzięki! Pozdrawiam :))

  24. I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They are very convincing and can definitely work. Still, the posts are too quick for novices. Could you please prolong them a little from subsequent time? Thank you for the post.

  25. Good article and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to get some professional writers? Thank you :)

  26. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Many thanks!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.