Skip to main content

Babeczki marchewkowe ze śnieżnobiałą polewą

Choć za oknem nastrój jeszcze listopadowy, to ja już wkroczyłam w okres przedświątecznych przygotowań. W tym roku trochę szybciej dzielę się z Wami moimi przepisami, tak by każdy mógł wcześniej odpowiednio sie przygotować do Świąt. Przepis na babeczki marchewkowe to dobry początek!

Skład:

220 g mąki

120 g cukru

2 duże jajka

170 ml oleju słonecznikowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 średnie marchewki

szczypta soli

starta skórka z 1 cytryny

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

garść rodzynek 

polewa: 

150 g cukru pudru + 300 g serka naturalnego + 1 łyżeczka soku z cytryny 

do przybrania: starta marchewka

A oto jak to zrobić:

1. Cukier, olej i jajka ucieramy za pomocą miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i szczyptą soli. Delikatnie mieszając dodajemy startą marchewkę (na małym oczku), starą skórkę z cytryny, rodzynki i mieszamy do chwili połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do papierowych foremek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia

2. Aby przygotować polewę, ucieramy w mikserze serek naturalny z cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny i dalej mieszamy. Gotową masę przekładamy do zamrażarki na 30 minut. Polewę nakładamy na ostudzone babeczki. 

Komentarz: Babeczki najlepiej smakują, jak są schłodzone na 2 godziny przed podaniem (polewa z serka musi się przegryźć z babeczką). Do polewy polecam lekki serek naturalny (np. Turek).

Wszystkie kuchenne dodatki zarówno serwety, fartuszek jak i dekoracje, które umiliły mi gotowanie i przyczyniły się do stworzenia nastroju dostępne są w sklepie I look and cook!  

Serdecznie polecam!

Follow my blog with bloglovin!

148 Odpowiedzi do “Babeczki marchewkowe ze śnieżnobiałą polewą”

    • Wooow!

      Ten fartuszek, to moje must have na te święta! Zosiu pięknie i inspirująco jak zwykle!

  1. Zosiu, pytanie z innej beczki.
    Skąd masz ten piękny czerwony fartuszek i biały sweterek? :-)
    Patrząc na Ciebie poczułam się, jakby już były święta :-)

    Pozdrawiam!!

  2. super, mam bardzo podobny przepis tyle, że na ciasto marchewkowe w foremce, ale w wersji babeczkowej też chętnie wypróbuje :)

  3. Cóż za zbieg okoliczności! Akurat wróciłam z zakupów już przedświątecznych i miałam zabierać się za szukanie przepisu na ciacho marchewkowe z bakaliami i serkiem, ale wcześniej postanowiłam tu zaglądnąć, i proszę! Od razu zabieram się za robienie. efektem podzielę się już niebawem ;)
    Pozdrawiam!

  4. Czytasz mi w myślach-szukałam ostatnio dobrego przepisu na marchewkowe babeczki. Super :)
    Pozdrawiam z ikeowego fotela, takiego samego jak w tle na zdjęciu !

  5. prześliczne te babeczki, a marchewkowe wypieki to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych :) czuć, że idą święta !

  6. Robie takie babeczki bardzo czesto takze z kruszonka orzechowa. Czekam na jakies miesko na blogu. Pozdrawiam.

  7. Mam nadzieję, że ta mała tarka nie jest z Ikei – bo jej nie mam u siebie :) a chciałabym taką kupić
    i chyba ścięłaś włosy :)
    smakowicie wyglądają babeczki, Pozdrawiam:))

  8. Zosiu zrobilam i wyszly przepyszne zmodyfikowalam troszke poniewaz zamiast cukru dalam miod. Dziekuje za Twoje przepisy !!!!
    PS: Zosiu skad ten bialy sweterek poszukuje takiego samego bialego lub czarnego. bylabym wdzieczna za odpowiedz pozdrawiam z Koeln:)

      • Zosią nie jestem, ale chętnie podpowiem :))- bardzo polecam serek Philadelphia (naturalny) albo Piatnicy, świetny tez jest Bieluch.

        • Ja natomiast polecam serek łaciaty naturalny. Jest 3 razy tańszy od Philadelphia a smakuje identycznie oraz ma taką samą konsystencje. Przetestowałam i mogę śmiało polecić :)))

  9. babeczki wyglądają bajecznie! cudowny klimat! dodaję do moich ulubionych :) koniecznie muszę zrobić :-)!
    Pozdrawiam!

  10. Zosiu a ten piękny biały sweterek skąd jest i czy z obecnej kolekcji ????
    pozdrawiam

  11. Zosiu! Promienna Ty i ta Twoja mini-tareczka toż to kwintesencja uroku:-))) Wspaniałe! Biegnę piec. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Udanej niedzieli. Marta:-)

  12. O cholerka! takiego fartuszka świątecznego jeszcze nie widziałam- fajnie zosiu że już u Ciebie świąrtecznie.

    tak trzymaj,
    a.p.

  13. Ja dziś też będę piekła te babeczki, Zosiu trzymaj kciuki !
    Miłej niedzieli C życzę:)

  14. Witaj Zosiu :)
    a ja dzisiaj upiekłam ciasto marchewkowe wg Twojego przepisu :) następne będą babeczki :P

  15. hey Zosiu :)
    jestem przeeeszczęśliwa, że podjęłaś już temat świąt! :) ja już udekorowałam swój pokój w świąteczne renifery, lampki, czuć już zapach cynamonu, pomarańczy.. aah! Jeśli masz ochotę obejrzeć, chętnie prześle zdjęcia na maila ;)

    Aaa wszyscy znajomi, mówią, że oszalałam, że hoho gdzie tam jeszcze do świąt.. ale ja już czuje tą magie.! :) i z tego też powodu bardzo się cieszę z Twojego postu! :)

    Zosiu czy jest sens upiec już maślane świąteczne ciasteczka i przechować je w papierowych saszetkach? Czy to zdecydowanie zbyt wczesnie? :)

    Ściskam Cie mocnO! :)
    Hoo Hoo Ho! :p

  16. Zosiu,
    Jakiego serka naturalnego najlepiej użyć do polewy aby nie wyszła zbyt kwaśna? (chodzi mi o firmę lub chociaż % tłuszczu)
    Pozdrawiam:)

  17. A ja chciałabym się zapytać – skąd są te przepiękne światełka w kształcie chyba kwiatków? :)

  18. Witam :) Zosiu, czy znasz przepis na muffinki czekoladowe bądź kakaowe ? Z mojego przepisu wychodzą bardzo suche.. A Twoje przepisy zawsze mi świetnie się sprawdzają !! Chciałabym prosić Cię, jeśli to możliwe o Twój niezawodny przepis :)
    Serdecznie pozdrawiam ;)

  19. Zosiu chciałam zapytać czy możesz pisać przepisy na 2 wersje….taka normalną …pyszną i nie zawsze mało kaloryczną i taką wersje samą ale ze składników troszkę chudszych zamiast oleju słonecznikowego…olej z pestek winogron…zamiast cukru…syrop klonowy lub z agawy…..uwielbiam gotować ale nie wszystkie Twoje przepisy mogę przyrządzać bo mój mężczyzna jest na dożywotniej diecie z powodu miażdżycy.

    Z góry dziękuję :):) pozdrawiam ciepło….babeczki zrobię na rozpoczęcie przygotowań świątecznych :)

    ps. mogę się spodziewać przepisu na pierniczki świąteczne, które się robi miesiąc przed świętami by zmiękły ???:)

  20. Zapachniało mi już świętami :) acha i już nie długo będziemy piec, gotować i pichcić :) pozdrawiam Zosieńko i dziękuje za chwilkę wspomnień z dzieciństwa :)

  21. Zosiu polecam Ci żebyś spróbowała dodać do polewy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy plus skórkę też z pomarańczy moim zdaniem lepiej pasuje do ciasta marchewkowego niż z cytryny. Polecam również serek grecki do polewy. Pozdrawiam

    • Dzięki serdeczne… z serkiem greckim nie próbowałam. Czy mogłabym prosić o podanie konkretnej nazwy?

       

      Z góry dziękuję i pozdrawiam cipeło,

      Zosia

    • Szczerze mówiąc najlepiej mi smakuje ten dostępny w Lidlu i też go mieszam z cukrem pudrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Robiąc ciasto marchewkowe dodaje jabłko starte, ananasa , orzechy włoskie i laskowe oraz pokrojoną żurawinę.Nie dodaje oleju ( ciasto od jabłka i marchwi jest dosyć mokre). Ciasto wychodzi super.Polecam:) Nie gniewaj się ale zmodyfikuje troszkę twoje babeczki. Pozdrawiam

  22. Witam :) Zosiu, czy znasz przepis na muffinki czekoladowe bądź kakaowe ? Z mojego przepisu wychodzą bardzo suche.. A Twoje przepisy zawsze mi świetnie się sprawdzają !! Chciałabym prosić Cię, jeśli to możliwe o Twój niezawodny przepis :)
    Serdecznie pozdrawiam ;)

  23. Witaj Zosiu:)
    Jakie urocze babeczki!
    Wczoraj zrobiłam tartę kajmakowo-bananowo-śmietanową ze spodem z kruchego ciasta:) pychota! Robiłam już tę tartę, tzn sam spód wiele razy. Tym razem wyszła mi trochę za twarda, to chyba kwestia masła wydaje mi się (dodałam tez brązowy cukier). Na szczęście nikt się nie zrażał, wszyscy zjedli:) Pozdrawiam,
    Monika

    • Witaj! Bardzo Ci dziękuję za wiadomość i cieszę sie niezmiernie, że tarta smakowała :) Przyznam Ci, że już zapomniałam o tym przepisie :)

       

      Pozdraiwam ciepło!

      Zosia

      • A ja już zanosiłam się od długiego czasu na tę tartę, ale to był sernik, orzechowiec, to rogale..:) i w końcu przyszedł czas na tartę bananowo… Wykorzystałam nawet połowę masy kajmakowej, także będzie na następną słodkość:)

  24. Męcząca jest ta świąteczna komercja w sklepach, a tu nawet jeszcze adwentu nie widać. Pani Zosiu może coś adwentowego ;-) ?

  25. Zosiu, skąd okulary?powiedz prosze bo juz kilka miesiecy ich szukam bez rezultatu:(
    Pozdrawiam

    • Kupiłam je w ubiegłym roku w Vission Expres- kolekcja Ewny Minge

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  26. A i ja na krem mam zamiar wypróbować ‘marshmallow fluff’ czyli coś w rodzaju kremu z pianek, i wymieszać to z szerokiemu Philadelphia :)

  27. Zoooosiu!
    A może cykl przepisów do pracy? Czyli co możemy zjeść w przerwie, żeby zapomnieć o jedzeniu byle czego!
    Co o tym myślisz?
    Pozdrawiam z Gdańska!

  28. Zosiu,
    tak z ciekawości. JAKI masz rozmiar tego sweterka??
    Pozdrawiam ciepło!

  29. Pozwolę sobie nieco odejść od tematu kulinarnego.. jako Twoja stała czytelniczka, również z trójmiasta, zastanawiam się zawsze do którego salonu fryzjerskiego chodzisz, bo masz piękne zadbane i dobrze podcięte włosy. Daj znać proszę.

    • Chodzę do fryzjera raz na 8 miesięcy (jedynie podcięcie), w Orłowie tuż naprzeciwko poczty :)

       

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  30. I nawet Pani, Pani Zosiu, psuje Boże Narodzenie umieszczając post związany z Gwiazdką w połowie listopada :( W sklepach, w telewizji i, ku mojemu rozczarowaniu, nawet u Pani już królują święta :( Jak poczuć klimat świąt w same święta, skoro już w listopadzie zalewani jesteśmy świątecznymi reklamami?

    • A ja się cieszę. Na spokojnie mogę sobie zaplanować świąteczne wypieki i określić budżet. A nie tak na wariata przeplacac za wszystko w sklepach kupujac na ostatnia chwile.

      • :-) to tak jak ja! Grunt to zachować spokój przed Świętami :)

         

        Pozdrawiam ciepło,

        Zosia

  31. że też nie przeszkadzają Ci te lampki, które trzymasz w ręce podczas miksowania ;]

  32. Przydatny przepis :) Należy tylko zwrócić uwagę, żeby olej słonecznikowy użyty do pieczenia był rafinowany. Ten nierafinowany ma zbyt niski punkt dymienia. Więcej informacji na temat wybierania oleju do różnych kuchennych zastosowań już wkrótce na blogu o zdrowiu dla zabieganych
    http://www.zdrowaja.pl

  33. Super przepis, jutro wypróbuje;-) bardzo sie ciesze że zrobilas spis swoich przepisów, nareszcie nie trzeba wertować wszystkiego w poszukiwaniu tego co nas interesuje. SUPER pomysł;-)

  34. Z reguły nie komentuje, ale właśnie skończyłam piec marchewkowe babeczki i… są przepyszne !! Nigdy się nie zawiodłam na Twoich przepisach. Na święta 100% będą na świątecznym stole :)

    Pozdrawiam
    z Gdyni :)

  35. Musze przyznać, że dzięki Twoim przepisom coraz częściej zaglądam do kuchni na dłużej, a naprawde nie lubiłam gotować;)
    Mam praktyczno- techniczne pytanie: co lepiej się sprawdza do pieczenia muffinek tradycyjne blaszki czy silikonowe foremki??
    Pozdrawiam ;))

  36. Hej, a co to jest serek naturalny? Chodzi o taki twarożek? W moim sklepie przywożą taki biały w wiaderku, drobno mielony. Czy to jest właśnie serek naturalny? Chciałam zrobić placek z dyni z tą polewą. Będzie pasować, hm? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź, d

    • Może ja pomogę: chodzi o serek, który jest gladki, np: Philadephia, Piątnicy, Bieluch, Turek…to serii o konsysystencji masła, do sprawowania, zwane niekiedy kanapkowymi. Takie się nadają na krem do babeczek, czy ciasta. Ziarnisty twarożek się nie sprawdzi. Pozdrawiam!

  37. Kolejny raz skusiłam się na przepis z tej strony i kolejny raz bie wyszedł. Babeczki są wpół surowe mimo iż piekłam w odpowiedniej temperaturze i po prostu niedobre. Lukier się leje i nie zastyga. Osobiście nie polecam.

  38. Zośka- całkiem dobry ten przepis, nawet mój starty wcina te babeczki!!!!!!!

    trzymaj tak dalej!
    Może jakiś przepis na kruche????

  39. Dziś robiłam babeczki czekoladowe z poprzedniego przepisu Zosi, niestety nie wyszły :( 20 min to zdecydowanie za mało bo wychodzą wpół surowe a przy dłuższym czasie pieczenia przypalają się od góry, może skusze się na babeczki marchewkowe, mam nadzieję że tym razem wyjdą

  40. Przepyszne! Nie jadlam lepszych babeczek!!! :) moja 5tygodniowa coreczka na szczescie daje mi dosc czasu na wyprobowywanie nowych przepisow:) rewelacja:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    • super! ogromnie się cieszę, że Ci smakowały!

      Uściski dla Ciebie i Maleństwa!

      Zosia

  41. Babeczki genialne, zrobiłam je już dwa razy i wszystkim smakowały :D
    Od dawna szukałam takiego przepisu, który będzie wychodził świetnie i nie zawodnie :)
    Pozdrawiam :)

    • Cudownie!Ogromnie się cieszę i dziękuję serdecznie za wiaodmość!

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  42. Zosiu, a skad jest taka fajna kratka metalowa na ktorej stawiasz ciasteczka? chyba jest za mala by byla od piekarnika. mozna gdzies ja osobno kupic?

    • Tę akurat kupiłam we Włoszech… ale widziałam takie podobne w TKmaxx

       

      Pozdrawiam gorąco,

      Zosia

  43. Zosiu, proszę o informacje, gdzie można zakupić białe lampki widoczne na Twoich zdjęciach. Pozdrawiam Serdecznie

  44. Pani Zosiu, babeczki świetne, udały się doskonale. Pominęłam co prawda rodzynki (bo moje glodomory ich nie tolerują w cieście), ale i bez nich są bardzo smaczne. Zajadaliśmy je z serkiem tzw. “krówką” czyli homogenizowanym. Dzięki! Zdecydowanie do powtórzenia :-)))

  45. Pingback:Gotujemy, filmujemy! (part I) | where mag

  46. Pani Zosiu, a czy można użyć oleju rzepakowego/rozpuszczonej margaryny do pieczenia/masła? I czy można zamiast rodzynek wrzucić wiórki gorzkiej czekolady, czy kompletnie nie pasuje? Będę bardzo wdzięczna odpowiedź, bo pojutrze planuję piec :)

    • Myślę że lepiej (zdrowiej) użyć olej rzepakowy, a czekolada może być pokrojona na b. małe kawałeczki :)

      Pozdrawiam ciepło i zyczę udanych, świątecznych wypieków!

      Zosia

  47. Zosiu, ratuj! Skąd te ozdobne choineczki do babeczek? I serek naturalny, czyli? :)

  48. moja 2letnia córeczka jest uczulona na jajka i co mogę zamiast nich dodać ??? jakieś propozycje? spróbuję je najwyżej zrobić wg przepisu tylko bez jaj :):) pozdrawiam

  49. Zosiu,
    Czy przed pieczeniem mogę dodać do środka dżem porzeczkowy? ( w sensie łyżka ciasta łyżeczka dżemu i 2 łyżki ciasta) Czy w tym przepisie to nie przejdzie?
    Zawsze robiłam na święta ciasto marchewkowe przekładane dżemem porzeczkowym. Teraz zdecyduje się na alternatywę – Twoje babeczki!

    • Witaj, przyznam Ci szczerze, że nigdy nie dodawałam dżemu i trudno jest mi określić, czy wyjdą :( A może spróbuj tej wersji bez dżemu, a za to z serkiem na wierzchu ? 

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  50. Poradziłam się teściowej, która ma dłuuugie doświadczenie w wypiekach i powiedziała, że można dać pół łyżeczki gęstej marmolady. Tak też zrobię:) By było na bogato poleję Twoją “śnieżną” polewą. A co! :)

  51. Witam,

    robiłam już kiedyś polewę z serka (Philadelphia), ale z dodatkiem masła. Na drugi dzień polewa była żółtawa, co nie wyglądało apetycznie, czy było to z powodu masła? I czy Twoja polewa do babeczek marchewkowych pozostanie śnieżnobiała jak na zdjęciach? Chcę je zrobić na święta dlatego chciałabym żeby tak wyglądały nie tylko pierwszego dnia :) Dziękuję i pozdrawiam!

  52. Nie wiem co žle zrobiłam z tym kremem bo u mnie wyszedł za rzadki i wszystko spływa… dodałam Serek naturalny Turek, wszystko jak w przepisie… nie wiem… Może spróbuję z Philadelphia. A same babeczki są przepyszne!!!

  53. Babeczki okazały się absolutnym hitem wieczoru. Proste w przygotowaniu i przepyszne. Ja dodałam jeszcze trochę orzechów ale i bez nich byłyby genialne

  54. Babeczki wyszły pyszne. Większość zjadł mój synek :-) Mam tylko pytanie odnośnie polewy. Zrobiłam z serka Turek, wyszła pyszna, ale nie zastygła. Czy tak miało być? Pozdrawiam

  55. Hello there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.

  56. whoah this blog is fantastic i really like reading your articles. Keep up the great work! You realize, lots of individuals are hunting around for this information, you could aid them greatly.

  57. Dzien Dobry Zosiu,
    czy mozna zastapic olej maslem? jezeli tak to w jakich proporcjach? dziekuje

  58. Babeczki są pyszne, dziś wypróbowałam z dynią zamiast marchwi i wyszły niebiańskie:)

  59. Zosiu, uwielbiam ciasto marchewkowe i chociaż to nie ta pora roku, to postanowiłam wypróbować Twoje marchewkowe babeczki – ale…. wyszły mi jakieś takie rozlane w papierowych foremkach.. co może być tego przyczyną? za miękki papier? za dużo ciasta? za rzadkie ciasto? czy może podczas pieczenia papierowe foremki powinny być w silikonowych?

  60. Babeczki z Twojego przepisu robiłam już parę razy. Za każdym razem wychodziły rewelacyjne, a z racji, że mamy święta……PRAWIE Bożonarodzeniowe to postanowiłam zaserwować je na wielkanocnym stole :D Nigdy nie lubiłam szufladkowania…

  61. Bez polewy, ale za to posmarowane masłem cynamonowym (również z Twojego przepisu) też są niesamowite! :))

  62. To najlepszy babeczki EVER !! Jest 23:30 właśnie wyjechały z piekarnika i moja dieta poszła w kat ;)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.