*   *   *

Po świętach zalegają na dnie szuflady. Część z nich nieco nadgryziona i zawinięta z powrotem w sreberko. Czekoladowe mikołaje. I gdyby były zrobione z białej czekolady, to ich żywot w naszym domu byłby znacznie krótszy. A tak trafiają do jednego z najlepszych deserów. Polecam!

Skład:

brownie:

300 g dobrej czekolady (może być mleczna/gorzka)

4 jajka

2 łyżki dobrego kakao

100 g cukru trzcinowego

150 g masła

150 g mąki kukurydzianej (chciałam żeby ciasto było bezglutenowe, ale można śmiało zastąpić zwykłą mąką pszenną)

solony karmel:

200 g cukru

80 g masła

120 ml śmietanki 36 % (lekko podgrzana)

1 łyżeczka soli

A oto jak to zrobić:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, następnie dodajemy cukier, kakao i masło. Mieszamy. Odstawiamy. Gdy masa nieco ostygnie dodajemy jajka i przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch masy rozkładamy 3-4 łyżki słonego karmelu (resztę polecam podać do upieczonego brownie). Za pomocą wykałaczki delikatnie mieszamy (patrz na zdjęciu). Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 25 minut. Podajemy na ciepło z odrobiną soli. Możemy polać pozostałym karmelem.
  2. Aby przygotować słony karmel: cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy masło i ciepłą śmietankę. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut, aż masa zgęstnieje. Posypujemy solą.

*  Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą. Powinna ona sięgać do trzech czwartych wysokości mniejszego.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy cukier, kakao i masło. Mieszamy. Odstawiamy. Gdy masa nieco ostygnie dodajemy jajka i przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch masy rozkładamy 3-4 łyżki słonego karmelu. Za pomocą wykałaczki delikatnie mieszamy.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 25 minut. Smakuje najlepiej na ciepło!

Podajemy na ciepło z odrobiną soli. Możemy polać pozostałym karmelem.

 

Kategorie:

64 odpowiedzi na “Brownie z solonym karmelem czyli jak wykorzystać czekoladowe mikołaje”

  1. Kocham Cię za te pomysły:* ja już zrobiłam listę do wykorzystania świątecznych Mikołajów i podobnych słodkości: brownie ze śliwkami, tarta z czekoladą i orzechami, praliny – kolejny przepis będzie jak znalazł!

  2. Miałam jutro nic nie robić ale chyba wstanę 20 minut wcześniej i moich chłopaków obudzi zapach Mikołajkowego Brownie! Uwielbiam Twoje przepisy za tą prostotę i za to że zawsze wszystko wychodzi !

  3. Tak wcześnie z rana widzę taką rozpustę! I jak tu zjeść normalne śniadanie? :) Żałuję, że żadnych Mikołajów nie mam, a ciasto z wczoraj jeszcze jest. Ale za tydzień? Trzeba spróbować:)

  4. Zosiu jakiej konkretnie smietanki używasz? Jakiej firmy? Dziękuje

  5. Zosiu, a forma jakiej wielkości będzie odpowiednia na taką ilość składników? ☺️

  6. ?mistrzostwo świata !
    Kocham brownie w każdej postaci ?

  7. Zosiu to naprawdę świetny pomysł z tym ciastem. ja właśńie zrobiłam z takich czekoladek i mikołajków blok czekoladowy z ciasteczkami i oorzechami. Pięknej niedzieli Zosiu. Pozdrawiam Ania – cook_by_ann

    • Zosia

      Aniu dziękuję za wiadomość. A jak robisz blok czekoladowy? U nas nigdy go się nie robiło :-(

    • Zosiu planuje jeszcze w tym tygodniuna blogu zrobic wpis z blokiem czekoladowym, bo tych słodkości po świętach jest dużo. Ale jeśli masz chcesz to mogę wysłać Ci przepis na Twoj instagram . Pozdrawiam Ania; cook_by_ann

    • Zosia

      Aniu dzięki, to będę wypatrywać u Ciebie na blogu❤️?uściski!

    • Zosiu dziękuje bardzo mi miło, zajrzysz do mnie. A najchętniej to bym się spotkała na żywo (bo też jestem z Trójmiasta) i porozmawiała o gotowaniu :) wspaniałości Zosiu kochana

  8. Ile czasu można przechowywać karmel w słoiczku?

  9. Przepis ciekawy, choc u nas akurat czekoladowe Mikołaje nie zalegały w szafach i szufladach.

    Zosia, bardzo mi sie podoba nowy szablon bloga! Wydaje mi sie, ze idealnie odzwierciedla Ciebie, Twój styl życia i w kuchni i to, co swoimi zdjęciami i przepisami nam przekazujesz! Jest taki ciepły i subtelny – jak Ty! ?

    Pozdrawiam, Kasia M.

  10. Kolejny przepis bezglutenowy!!! Dziękuję Ci Zosiu ogromnie:*:*:* Noworoczna rozpusta dla podniebienia:) Szata graficzna urocza, kobieca, delikatna:)pięknie to wszystko wygląda, jedynie rozmiar czcionki mógłby być większy:) Serdecznie Cie ściskam z wietrznego Bielska-Białej:)

    • Zosia

      Zagatka dziękuję za wiadomość❤️?Cieszę się bardzo, że przepis i nowy layot Ci się podobają…a czcionkę już poprawiamy żeby była bardziej czytelna!

    • Hej Zagatko! Fajnie, że nas tu więcej z Bielska-Białej;-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      Marta;-)

    • Zosia

      :-)))))

  11. U mnie rzadko kiedy zalega czekolada na dnie nawet te beznadziejne w smaku mikołaje…Na brownie zawsze mam ochotę!

  12. Zosiu, czym moge zastapic maslo I smietane ? mam nietolerancje laktozy :(
    z gory dziekuje za odp.pozdrawiam Klaudia

    • Zosia

      Droga Klaudio pomimo najszczerszych chęci nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie.. może Czytelnicy podpowiedzą?

    • Jeśli to tylko nietolerancja laktozy to wystarczy kupić masło bez laktozy:) natomiast ja nie mogę spożywać wszystkich produktów mlecznych bo jestem uczulona na kazeinę mleka więc czasem dodaje masło klarowane,ghee lub po prostu olej roslinny, a śmietanę zastępuję gęstą częścią mleczka kokosowego, np. Real Thai:) powodzenia:)

    • Zosia

      oo! Dzięki za podpowiedź :-)))

    • Na Wielkanoc robiłam kajmak na maśle klarowanym i mleczku kokosowym…wyszedł pyszny:)

    • Zosia

      Podaję dalej pomysł! Baardzo, baaardzo dziękuję!

  13. Jaki świetny przepis. Mikołaje mam :) pozdrawiam :*

  14. Mega fajny pomysł :) Zawsze jest problem z zalegającymi słodyczami po świętach.

  15. GENIALNY POMYSŁ, Zosiu:-) Na wykorzystanie poświątecznych słodyczy! Już czuję, że w weekend zapachnie i u nas Twoje brownie. Takie połączenie czekolady i słonego karmelu jest super!
    Pozdrawiam cieplutko z ponurego południa PL życząc udanego tygodnia,
    Marta:-)

  16. Ciasto zrobione i niestety już zjedzone. Było pyszne :)

  17. Zosiu,
    nie mogę doczekać się weekendu, wypróbuję Twój przepis :-)
    Jaką mąką mogę zastąpić mąkę kukurydzianą ?

    • Zosia

      Aniu, możesz śmiało zwykłą mąką pszenną. Trzymam kciuki i daj znać czy Ci smakowało☺️

  18. Zosiu, dwa lub trzy lata temu podałaś przepis na przepyszne brownie. To było przed Wielkanocą albo ja piekłam dopiero wtedy :-) W przepisie oprócz czekolady, kakao była śmietanka 30, sporo orzechów. Było przepyszne! Niestety nie mogę znaleźć przepisu :-( Poratuj!

  19. Zosiu chciałam spytać czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić kaszą kukurydzianą? czy kasza się nie nadaje? czy lepiej uzyć zwykłej mąki? Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

  20. Zosiu, czy mogłabyś mi doradzić, czy Brownie z tego przepisu wychdzi bardziej puszyste, czy raczej ciężkie? I czy ciasto jest wilgotne? ? Dziękuję i miłego dnia!

  21. Dziękuję! ?

  22. Dziękuję za pomysł wykorzystania mikołajów! Moje zawsze lądują w koszu jak już dostają odleżyn. ;-)

  23. Droga Zosiu, czy składniki na ciasto należy wymieszać łyżka, czy mikserem? Czy do karmelu używamy białego cukru?

    • Zosia

      Anno, składniki możemy śmiało wymieszać łyżką, a do karmelu może być cukier trzcinowy lub zwykły biały. Trzymam kciuki i życzę miłego pieczenia!

  24. Bardzo dziękuje za odpowiedź! :* pichcenie z Twoich przepisów jest zawsze przyjemnością :) pozdrawiam serdecznie

    • Zosia

      :-))))

    • Ciasto jest obłędne!!! ? Może uda mi się jeszcze dzisiaj uzyskać odpowiedź odnośnie tego jak przechować brownie do jutra, bo dzisiaj nie damy rady zjeść całego ? włożyć je do lodowki, czy lepiej zostawić na blacie?

  25. Przepis na łatwe pyszne i szybkie ciasto. Czekoladowy zapach unosi się w całym domu, od pierwszych chwil przygotowania!
    Mi co prawda wyszło odrobinę zbyt suche, ale to wina piekarnika ;-)

    Zosiu, dziękuję za pomysł na deser, a i nowa szata graficzna zasługuje na pochwałę. Śledzę Twojego bloga od lat, od lat czerpię od Ciebie kuchenne inspirace, a Ty wciąż nie przestajesz zaskakiwać. Rewelacja! ♡

  26. Bardzo apetyczne zdjęcia. Brownie z karmelem jeszcze nie robiłam, ostatnio hitem u mnie jest brownie z masłem orzechowym http://www.kuchniapysznosciowa.pl/2018/01/571-brownie-z-masem-orzechowym.html
    Twój przepis Zosiu zapisuję do wypróbowania w najbliższym czasie :)

  27. Właśnie upiekłam i… nie ma pół blaszki :) pyszne! Najlepsze jakie jadłam ?

  28. Zosiu, czy to normalne że karmel w lodówce zastyga niemal na beton? ;) Czy coś źle zrobiłam? Pozdrawiam z Łodzi!

Dodaj komentarz