Skip to main content

Ciasteczka z dynią i białą czekoladą

W całym domu pachnie cynamomen. Gdzie się nie obejrzę dynia. Krem z dyni, pierogi z dyni teraz przyszedł czas na ciastka. Gdybym wiedziała, że ich przygotowanie zajmuje mi chwilę to już dawno bym się nimi przed Wami pochwaliła. Na szczęście udało mi się wypracować odpowiednie proporcje składników, więc kto ma ochotę niech się częstuję. Najlepsze na gorąco, prosto z piekarnika! Zastanawiam się nawet, czy nie piec ich w tym roku zamiast pierników?!

Skład:

1 szklanka brązowego cukru

1 szklanka puree z dyni *

1 jajko

1/4 szklanki oleju roślinnego

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

czekoladowe kropelki do pieczenia (biała czekolada) 200 g

* Aby przyrządzić puree z dyni, kawałek świeżej dyni umieszczam w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C i piekę ok. 12-15 minut. Wyjmuję, czekam aż ostygnie i miksuję blenderem na gładką masę.

A oto jak to zrobić:

1. W jednym naczyniu łączymy brązowy cukier, jajko, olej, przyprawy i puree z dyni. Mieszamy. Mąkę wraz z sodą przesiewamy i dodajemy do tzw. mokrych składników. Na końcu dodajemy czekoladowe kropelki i mieszamy do połączenia się składników. Za pomocą łyżki nakładamy małe porcje ciasta na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C przez 10-12 minut, do uzyskania złocistego koloru. Ciasteczka najlepsze są na ciepło ze szklanką mleka!

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam również na mój profil na instagramie

51 Odpowiedzi do “Ciasteczka z dynią i białą czekoladą”

  1. Zosiu :)
    tymi ciastkami to mnie kupiłaś :))
    tym zapachem cynamonu, białą czekoladą no i dynią oczywiście :)) to dla mnie połączenie idealne i już wiem jak będzie pachniał mój dom w piątek ;))
    i zupełnie nie na temat, choć troszkę w zasadzie tak…
    nie wiem, czy korzystasz z gotowych przepisów, czy wszystkie są Twojego autorstwa (to nie ma dla mnie żadnego znaczenia!) ale ostatnio zajadamy się fajną tartą dyniową z przepisu Jamiego Olivera polecam do wypróbowania ;))
    pozdrawiam jesiennie słonecznie serdecznie
    Ania

  2. Zosiu, a jakiś przepis na kompot z dyni? ;)
    Tylko bez goździków, bardzo proszę !
    Za ciastka niewątpliwie zabiorę się w weekend :D
    Pozdrawiam serdeczenie,
    Magda

  3. Zosiu, a gdzie nabyłaś taki talerz z takim fajnym napisem, mianowicie: ‘I zgubiło kropeczkę’ ??. Pozdrawiam ciepło Weronisia.

  4. Zosiu!
    Wczoraj jadłam placuszki z dyni a niebawem będzie zupa-krem z dyni.Dzieło kochanej mamy. A na te ciasteczka to ja się pokuszę z pewnością! I jeszcze biała czekolada:) Twoja i moja ulubiona:):) Mogą być pokrojone kawałki z tabliczki?
    Tej dyni to tak ile kładłaś do tego piekarnika? Mam okazałe dynie w ogrodzie wiem ile gr ten kawałek miałby mieć.
    Pozdrawiam cieplutko!:)
    Monika

  5. Zosiu ja mam pytanie w jaki sposób formujesz te ciasteczka bo widzę ze ciasto jest dość rzadkie :/ a chce by miały taka piękna formę jak twoje ;)

  6. Zosiu, pytanie- gdzie kupujesz te groszki z czekolady – no i czy myślisz, że pokrojona drobno czekolada biała spełniła by tę rolę też dobrze?:)

    • Myślę, że śmiało możesz zastąpić bialą czekoladą, tylko warto ją na drobno posiekać.

  7. Mam pytanie ….pewnie banalne ale nie bardzo wiem jak wykonać to puree z dyni, ktore potem dodajemy do masy. Proszę o podpowiedź.
    Ciasteczka wyglądają przepyszne … mam ochotę na całe ich mnóstwo :)

  8. Jestem gapa ….oczywiście że znalazłam sposób przyrządzenia puree z dyni w przepusie… :)

    • no właśnie chciałam napisać, że jest w przepisie :-) Trzymam zatem kciuki, na pewno się uda!

       

       

  9. Właśnie upiekłam te ciastka i uważam, że 1 szklanka cukru to za dużo… I chociaż są b.dobre w smaku, to jednak moim zdaniem, za slodkie!

  10. Zosiu,

    Genialny przepis – wszystkie składniki uwielbiam i już się nie mogę doczekać tego smaku. Jutro piekę!
    Napisz proszę czy do piekarnika wkładasz pokrojoną dynię na kawałki czy cały jeden kawałek? I gdzie można kupić takie kropelki z białej czekolady?

    Będę wdzięczna za odpowiedź!

    Pozdrawiam,
    Twoja stała czytelniczka,
    Karolina

  11. Muffinki z dokładnie tego samego ciasta wyszły przepysznie! Świetny pomysł z białą czekoladą!

  12. Zrobiłam ciasteczka, dom pachnie pięknie, ciastka pyszne, ale naprawdę słodkie wyszły. Jestem fanką takich amerykańskich przepisów, czyli dużo cukru i jeszcze czekolada, ale następnym razem dam 100 gram białej czekolady.

  13. Mmmmm pycha :) nie miałam czekolady dałam rodzynki :) moje nie wyszły takie foremne, ale w smaku pyszne :)

  14. Hej Zosiu właśnie wypróbowałam twój przepis na ciasteczka – mega pyszne. Chciałam tylko zapytać, czy ciasto powinny być takie bardzo gęste? Dodałam nie całe 2szk. mąki, bo wydawało mi się już dość zwarte. Proszę podpowiedz ;-)

  15. A wiec zrobiłam ciasteczka wczoraj. Dzisiaj w pracy wzbudziły taki zachwyt że koleżanki od razu poprosiły o przepis. ?

  16. Zosiu, zbierałam się do zrobienia tych ciastek chyba 2 lata i wreszcie, w przypływie natchnienia (bo jak to nie wykorzystać kolejnego przepisu z dynią? ;) ), upiekłam. Rewelacja! Kompletnie się nie spodziewałam, że wyjdą takie mięciutkie i mimo wystudzenia nie zrobiły się twarde. Od teraz to zdecydowanie będą jedne z moich ulubionych ciastek. Pozdrawiam Cię ciepło i dziękuję!

  17. Wyglądają smakowicie :-) Mam tyle musu z dyni w tym roku, że cały czas szukam dla niej zbytu – i chyba upiekę ciasteczka ;-) Tylko zastąpię czymś cukier.

  18. no to robię! dzieciaki wycięły dynie i resztki zostały, a co tam! ja dyni nie lubię, ale może mi zasmakują;-P podejrzewam, że dzieciakom na pewno, ale one wszystko wmłócą;-P

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.