Ciasto francuskie z białą czekoladą i migdałami

* * *

Listopadowe dni są szczególnie uciążliwe – słońca już dawno nie było, mżawka i ponuro z samego rana. Mrozu też nie ma, więc o zaziębienie nie trudno. Do przedszkola chodzimy w kratkę, w związku z tym Hania nadzoruje mój każdy krok. Dzisiejszy wypiek, to efekt naszych wspólnych godzin spędzonych w kuchni – trochę z myślą o nadchodzących Świętach!

Skład:

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego

200 g zmielonych migdałów

2 tabliczki białej czekolady

2 jajka (odzielnie żółtko i białka)

120 g cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

otarta skórka z pomarańczy (opcjonalnie)

do posmarowania: 1 żółtko

A oto jak to zrobić:

1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zmielone migdały łączymy z przestudzoną czekoladą, dodajemy ubitą pianę z 2 białek, żółtka, cukier puder, cynamon i otartą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

2. Z gotowego ciasta wycinamy okrąg (patrz na zdjęciu). Ciasto możemy wcześniej delikatnie rozwałkować. Następnie nakładamy masę migdałową i przykrywamy drugim okręgiem wyciętym z ciasta. Boki dokładnie zlepiamy. Za pomocą widelca formujemy brzeg. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Za pomocą nożyka wycinamy zdobienia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 30 minut. Podajemy na gorąco!

Komentarz: Z pozostałych skrawków ciasta możemy wyciąć różne zdobienia i dokleić na wierzch ciasta.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie