Skip to main content

Ciasto francuskie z białą czekoladą i migdałami

* * *

Listopadowe dni są szczególnie uciążliwe – słońca już dawno nie było, mżawka i ponuro z samego rana. Mrozu też nie ma, więc o zaziębienie nie trudno. Do przedszkola chodzimy w kratkę, w związku z tym Hania nadzoruje mój każdy krok. Dzisiejszy wypiek, to efekt naszych wspólnych godzin spędzonych w kuchni – trochę z myślą o nadchodzących Świętach!

Skład:

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego

200 g zmielonych migdałów

2 tabliczki białej czekolady

2 jajka (odzielnie żółtko i białka)

120 g cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

otarta skórka z pomarańczy (opcjonalnie)

do posmarowania: 1 żółtko

A oto jak to zrobić:

1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zmielone migdały łączymy z przestudzoną czekoladą, dodajemy ubitą pianę z 2 białek, żółtka, cukier puder, cynamon i otartą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

2. Z gotowego ciasta wycinamy okrąg (patrz na zdjęciu). Ciasto możemy wcześniej delikatnie rozwałkować. Następnie nakładamy masę migdałową i przykrywamy drugim okręgiem wyciętym z ciasta. Boki dokładnie zlepiamy. Za pomocą widelca formujemy brzeg. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Za pomocą nożyka wycinamy zdobienia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 30 minut. Podajemy na gorąco!

Komentarz: Z pozostałych skrawków ciasta możemy wyciąć różne zdobienia i dokleić na wierzch ciasta.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

53 Odpowiedzi do “Ciasto francuskie z białą czekoladą i migdałami”

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam nic z ciasta francuskiego, ale patrząc na Twój wypiek, Zosiu, to już mam motywację;))
    Wyobrażam sobie jak musi smakować…
    Pozdrawiam i życzę udanego weekendu!

    • Droga Maju, łączymy z pozostałymi składnikami (łączymy z przestudzoną czekoladą, dodajemy ubitą pianę z 2 białek, żółtka, cukier puder, cynamon i otartą skórkę z pomarańczy). Pozdrawiam ciepło!

  2. o rany jakie piękne :) i proste :) i 3 ulubione składniki w jednym miejscu :)) aż kusi by zrobić :)
    pozdrawiam serdecznie

  3. Gosiu, przepiekne zdjęcia- zwłaszacz to z Hania i z Toba :-). A czy moge spytać, skąd sweterek? pozdrawiam serdecznie, Ania

  4. Zosiu Twoje przepisy sa świetne jak zawsze , miła i doskonała niespodzianka na weekend.
    Piękny sweter czy mogłabyś napisać jak to kolekcja :)
    Słonecznego i pięknego weekendu

  5. Wow Zosiu! Oczywiście zdjęcia i przepis rewelacyjny, klimatyczny!!! Ale Ty wyglądasz przepięknie!! Jakie włosy już długie, zawsze idealnie :)) A co to za piękny sweter??
    Pozdrawiam, Martyna :*

  6. Witam,już od dawna miałam zapytać skąd jest ta piękna biała porcelana ozdobiona malutkimi kuleczkami?Jest urocza i skromna-chciałabym mieć taką.Pozdrawiam,
    Anna

  7. Przypomina francuska Galette des Rois, nie wiem czy znasz Zosiu :) Jesli nie to polecam, to ciasto ktore przygotowujemy/ kupujemy na 6 stycznia we Francji, jest przepysze! Pozdrawiam!

  8. Wyglada niesamowicie-wizualnie i kulinarnie !!!
    A skad ten sweterek Zosiu co masz na sobie jesli moge wiedziec?
    Pozdrawiam

  9. Zosiu co można znaleźć w świątecznej edycji sielskiego boxu stworzonej we współpracy z Tobą?
    Zastanawiam się nad zamówieniem (:

    • Marto, jak zawsze bardzo dziękuję za odwiedziny i wiadomość! Uściski z mroźnego Trójmiasta! P.S. Czekamy na śnieg, u Ciebie już jest?

  10. Pani Zosiu, pięknie wyglądające ciasto i piękny swetr!! Ciasto koniecznie upiekę a swetr gdzie mogę nabyć ??
    Pozdrawiam

  11. Zosiu, wygląda obłędnie – smakowicie i estetycznie!
    Na pewno wypróbuję przepis w któryś weekend! :)
    Pozdrawiam,
    Dominika

  12. Szał! Przepiękny wypiek! Szukałam w sieci czegoś ciekawego z ciasta francuskiego bo akurat mam w lodówce. Słyszałam o Twoim blogu osobistym ale jeszcze na niego nigdy nie trafiłam… lepiej późno niż później ;) Będę regularnie już zaglądać, szczególnie przed Świętami ;) Zdjęcia pyszne i przyjemnie magiczne :) Ściskam @joannaroars

    • Joanno, nawet nie wiesz jak mi miło! Dziękuję serdecznie za odwiedziy i oczywiście zapraszam jak najczęściej :-))

  13. Pani Zosiu, zauwazylam, ze w wiekszosci przepisow “czekoladowych” uzywa Pani rozpuszczonych tabliczek czekolady. Czy jest to zdrowe? Dlaczego nie wykorzystac dobrej jakosci kakao? Wydaje mi sie ze stopiona czekolada to “tlusta” papka.

    • Jagnes, dziękuję serdecznie za odwiedziny i wiadomość. W tym przypadku wykorzystuję białą czekoladę :-) A co zdrowotnych kwestii – to ciasto raczej nie spełnia tego założenia :-P 

      • Musze przyznac, ze pani odpowiedz mnie przekonala. Moje pytanie zrodzilo sie z powodu powszechnego trendy I mody na “odchudzanie” jedzenia. A przeciez ciasto marchewkowe nasal jest ciastem. Pozdrawiam

  14. Oczywiście ciasto piękne i wygląda wyjątkowo elegancko.
    Mam jednak pytanie odnośnie Twojego sweterka. Już wiem że H&M ale czy obecna kolekcja, a jeśli tak to czy możesz podać linka?

  15. Zosiu kochana i wszyscy Czytelnicy. Popełniłam to ciasto wczoraj i jest obłędne – zniknęło w mig, jutro robię i sprzedałam przepis mojej Mamie – z pewnością będzie na naszej Wigilii.

    Chciałam Ci serdecznie podziekować :*

  16. Zosiu, często zerkam do Twoich przepisów, mam kilka ulubionych :) Z wielką przyjemnością oglądam zdjęcia i bardzo ciekawi mnie gdzie kupujesz kwiaty! ? Od niedawna mieszkam w Trójmieście i rozglądam się po kwiaciarniach za takimi ślicznym roślinami, ale nigdzie nie mogę dostać nic więcej od standardowych kwiatów ciętych. :(

  17. Zosiu to najlepsze ciasto jakie jadłam! Wczoraj upiekłam je już drugi raz w tym roku :) Przypomina mi nieco w smaku rogale marcińskie z mojego kochanego Poznania :)

  18. Czesc Zosiu. Zabieram sie niesmialo do wypieku na urodziny tesciowej (oby smakowalo!), mam pytanie co do zdobien – czy nozykiem nacinamy ciasto tak glebiej czy chodzi tylko o wyrysowanie ksztaltu w warstwie zoltka? Twoje wyglada przepieknie, a mnie chodzi o smak (oczywiscie), ale takze o efekt ‘wow’. Z gory dziekuje!

    • Witaj! Dokładnie tak jak mówisz: nożykiem nacinamy głębiej :-) Trzymam mocno kciuki!

  19. Pani Zosiu, czy spód ciasta nie robi się zbyt tłusty i nie zamienia w papkę po upieczeniu? bo niestety takie mam doświadczenia z ciastem francuskim ;)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.