Skip to main content

Cupcakes – Druga odsłona.(Przepis na babeczki).

    Od mojego ostatniego postu o babeczkach, już sporo czasu minęło i tak naprawdę nadal się zastanawiam nad fenomenem  tychże wypieków. Banalnie zabrzmi sformułowanie, że są ładne i każdy może je zrobić i chyba nie ma osób, którym by się nie spodobały i którzy by ich nie skosztowali. To kalorie, których trudno jest odmówić, nawet największym fanom kuchni dietetycznej! Tak więc, czym jest podyktowana ta popularność? Po wypróbowaniu tego przepisu, zdecydowanie z Kasią już wiemy! Przekonajcie się sami!

Skład:

1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych truskawek

1 1/2 szklanki mąki

1 jajko

2 białka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru wanilinowego

100 g masła

1 szklanka cukru pudru

Truskawki kroimy na drobną kostkę.

A oto jak to zrobić:

1. Truskawki kroimy na drobną kostkę. Zalewamy mlekiem i dodajemy cukier wanilinowy.

2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski o średniej wielkości.

3. W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo zmniejszamy prędkość i dodajemy jajko i białka. Wyjmujemy z miksera i łączymy za pomocą dużej łyżki pozostałe składniki, czyli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu dodajemy truskawki z mlekiem i cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki powinny być dobrze wymieszane.

4. Rozgrzewamy piecyk do 180 C stopni. Nakładamy ciasto do foremek i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20-25 minut. 

Komentarz: Jak zauważyliście na zdjęciach, używam foremek silikonowych + papierowe papilotki. Jeżeli po 25 minutach, stwierdzicie, że spód babeczek jest nadal surowy, proponuję przykryć je folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 4-7 minut. 

Gotowe ciasto nakładamy do papierowych papilotek i umieszczamy w foremkach. Ja polecam silikonowe.

.. no i jak zawsze, największa frajda przy dekorowaniu!

 

.. chociaż nie od razu nabiera się wprawy!

Udanego poniedziałku!

Zapraszam również, na mój pierwszy przepis na muffinki https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/cupcakes/

59 Odpowiedzi do “Cupcakes – Druga odsłona.(Przepis na babeczki).”

  1. Zosia!
    Przepisy masz fantastyczne! Ale mam prośbę. Wrzuć know how jak dekorować potrawy.

    • Dużo razy widziałam że Kasia uwielbia ciuchy z MOHITO i niektóre odwiedzające również.
      Zapraszam was do mnie na blog. Poniedzialkowy-kupon,index.html i można odebrać kupon ze zniżka do 25% na ciuchy z MOHITO.
      Wiec dziewczyny korzystajcie bo naprawdę warto.

  2. Witam ;) gdzie można kupić takie silikonowe foremki? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

    • Widziałam i kupiłam identyczne foremki w leclerc w KENcenter. Do wyboru masz tam jeszcze troszkę mniejszy rozmiar.

  3. Zosiu babeczki wyglądają super! A czy może robiłaś kiedyś chlebek bananowy?? Polecam, jest pyszny:) Teraz się zastanawiam czy np. z kawałkami czekolady go nie upiec? Tylko nie wiem czy czekolada się nie spali i nie będzie gorzka, jak myślisz?? Pozdrawiam serdecznie i samych sukcesów życzę.

  4. Hej :)
    Już od jakiegoś czasu wchodzę na Wasze blogi
    (Kasi i Zosi) i muszę przyznać, że bardzo mi się podobają. Zosiu, wspaniałe przepisy, co prawda jeszcze nie wypróbowałam żadnego, ale mam zamiar. I mam taką prośbę, czy mogłabyś zamieścić jakiś post o napojach – drinkach, koktajlach czy innych, które można szybko przygotować?
    Pozdrawiam :)

  5. zosiu twoje przepisy są skromnie mówiąc przecudne. sama je wymyślasz czy czerpiesz skądś inspiracje?
    pozdrawiam

  6. Witaj Zosiu!

    Twoje przepisy az zachecaja, aby je wyprobowac – sa tak fajnie pokazane, piekne zdjecia, pyszne kolorki, az chce sie samemu stworzyc cos takiego. Ciekawa jestem, czy Ty naprawde potrafisz tak elegancko gotowac – w sensie otoczenia i wygladu kuchni, bo po moim gotowaniu kuchnia wyglada, jak przeszlo przez nia tornado – ale podobno licza sie efekty, wiec smak przebija balagan. :)

    Dziekuje bardzo za te przepisy, juz wykorzystalam kilka z nich i fajne jest w nich rowniez to, ze spokojnie mozna je modyfikowac wedlug swoich upodoban, tu czegos troszke wiecej, tam nieco mniej. Np. tosty – daje nieco inne skladniki, wyrzucilam chlebek ze srodka, bo ile tego chlebka mozna, ale dzieki marynacie i skropieniu wszystkiego oliwa z octem, smak jest super i wlasnie o to chodzi. O taka glowna mysl, wskazowke, dzieki czemu mozna zrobic cos zupelnie inaczej niz zwykle. Do tiramisu juz wiem, ze nastepnym razem dodam wiecej amaretto i moze nawet mocniejszy wywar z kawy oraz ze wszystko scina sie dopiero po wstawieniu do lodowki na cala noc, ale jak na pierwsza probe wyszlo rewelacyjnie i siedzac w pracy moje mysli wedruja ku temu, co tam w domu zostalo jeszcze w lodowke. Nigdy dotad nie robilam tiramisu, bo wydawalo mi sie, ze bedzie to bardzo skomplikowane, Twoj przepis ujal mnie swoja prostota i oto prosze. Bedzie popisowy deser na rozne okazje. :) Dziekuje bardzso za te inspiracje.

    Uwielbiam strony, ksiazki kucharskie, gdzie oprocz przepisow, jest duzo zdjec, dzieki temu widze caly proces tworczy, ktory takze jest inspiracja. Juz wyobrazam sobie Twoja ksiazke kucharska, pelna kolorow i pieknych zdjec. Mysle, ze jeszcze troche poprowadzicie tego bloga i wydanie takiej ksiazki kucharskiej stanie sie naprawde mozliwe. Wiele wiernych czytelniczek juz na nia czeka ;)

    Ale zanim to sie stanie, czekamy cierpliwie na inne, ciekawe przepisy.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie!

  7. Zosiu!
    Twoje przepisy są genialne! Moje koleżanki zachwycały się tiramisu. Mam do Ciebie ogromną prośbę. A mianowicie, chciałabym, żebyś wrzuciła jakiś prosty przepis na lekki i prosty torcik z okazji Dnia Matki. Bardzo Cię proszę.
    pozrawiam

  8. Mam pytanko, czym są ozdobione babeczki? to jakiś lukier czy krem z mascarpone? można prosić o przepis jednego czy to drugiego w komentarzach?

  9. Zosiu :)
    Powiem coś nie na temat – jesteś śliczną kobietką!!!
    Pozdrawiam serdecznie

  10. blog jest świetny, co chwile zaglądam czy dodajecie coś nowego. po za tym przepisy wydaja się świetne i muszę je kiedyś wypróbować, bo na zdjęciach wyglądają przepysznie ! mam pytanie co do cupcakes, gdzie kupiłaś te papierowe foremki, jak nazwałaś “papilotki”, bo są urocze <3 , pozdrawiam ;) !

  11. kapitalne, i zdjęcia też przepiękne. A jadłaś kiedyś lola’s cupcakes w Warszawie? Są na przykład w Złotych Tarasach.
    Pozdrawiam
    Monika z

    • witaj! oczywiście jadłam i są REWELACYJNE!!!! wszystkim polecam, są również w Trójmieścię w Gdyni Orłowie koło Centrum Handlowego KLIF. pozdrawia,Zosia!

  12. Zosiu – babeczki wyglądają tak cudnie, że muszę wypróbować również jak smakują :)

    podczytuję od jakiegoś czasu Twój blog i tak jak nie lubię gotować tak przepisy w Twoim wykonaniu coraz bardziej zachęcają mnie do przełamania się ;) dziękuję!

  13. prooooooooooooooszę powiedz Jakiej lustrzanki i obiektywu używasz do robienia zdjęć?

  14. Witam, czy mogłabyś napisać, czy znasz jakiś dobry i sprawdzony przepis na biszkopt, który jest puszysty i zawsze wychodzi? bardzo potrzebuję przepisu, gdyż zabieram się do robienia urodzinowego ciasta, a nie mogę znaleźć dobrego w internecie. Widzę jednak, iż masz duży bagaż doświadczeń, jeśli chodzi o gotowanie ;-) Z góry dziękuję i pozdrawiam!

  15. Zosiu powiedz mi jakiej mąki używasz? w sumie nie wiem czy to od mąki zależy. Twoje ciasto jest takie białawe, a moje wyszło żółte.

  16. Mam zamiar zrobic te muffinki :P
    tylko kupilam same papierowe papilotki … i teraz zastanawiam sie czy w samych papiltkach mozna robic ? co myslisz Gosiu? moze brac po dwie i np sleic tasma zeby sie nie rozjezdzaly? dodam ze niechce narazie kupowac blaszki lub sylikonowych -chcialabym wyprobowac narazie z papierowymi . Doradzcie /doradz .
    pozdrawiam

    • Oj to nie dobrze! A po czym poznałaś, że nie wyszły? Po smaku? Czy konsystencji? Pozdrawiam,Zosia.

  17. Czym udekorowałyście te babeczki? Już od jakiegoś czasu szukam dobrego kremu na cupcakesy, których jestem wielką fanką! Robiłam już kilka razy wasze cytrynowe i były pyszne, wszyscy się zachwycali, więc dziękuje za przepis! Na ciepłe babeczki nałożyłam nutellę i było to pyszne połączenie, podopowiadam ;)
    Proszę proszę o przepis na kreeem!
    Dziękuję! xoxo

  18. ZOSIU MAM DO CIEBIE MEGA WAŻNE PYTANIE MOJA MAMA NAPEWNO UCIESZY SIE Z TYCH BABAECZEK CHCIAŁABYM TAKIE ZROBIĆ LECZ NIE WIEM JAK ZROBIŁAŚ TEN KREM ??? PROSZĘ ODPOWIEDZ W MIARĘ SZYBKO ;) Z GÓRY DZIEKI
    P.S TWÓJ BLOG JEST WSPANIAŁY I SKORZYSTAŁAM JUŻ WIELU PRZEPISÓW. DZIĘKUJE!!

  19. Właśnie zrobiłam. Niespodzianka na Dzień Matki gotowa. W smaku rewelacja (z bitą śmietaną i dodatkową truskawką na górze). Pychota! Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)

  20. WOW!

    to musialo byc przepyszne

    truskawki w tym roku sa calkiem spoko

    co do babeczek – mysle ze to HIT TEGO ROKU :D zeby nie powiedziec, ze to modne, to powiem, ze to jest ekstra i na czasie ;D a jak wiadomo im bardziej wydziwiana babeczka tym lepiej :D :D

    moja mama robi muffinki z zurawina i czekolada – tez pyszne, naprawde polecam!

    jak u mnie bedzie dzial o gotowaniu to przesle Wam linki, moze sie Wam cos spodoba :D :D

    http://www.facebook.com/pages/Fashion-Passion/127087060700971
    http://joannade.blogspot.com/2011/05/one-sunny-day-in-cracow.html

  21. Droga Zosiu,
    proszę o przepis na krem, który użyłaś do tych ciasteczek.
    pozdrawiam, Bartosz

  22. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher!

  23. Zrobiłam! Oczywiście pół kuchni musiało zostać ubrudzone, ale warto ;)) Wyszły pyszne ;))
    Użyłam aluminiowe foremki- nie rozpływa się, a i są tanie ;)

    Następnym razem planuje zrobić tarte cytrynową- szalenie mnie ciągnie do tych cytryn.

    Świetne masz tutaj przepisy ;))

  24. Zosiu co to jest to białe u góry ?;) prosze o odpowiedz szybko bo wieczorem mam gości i chce ich zaskoczyć ;]

  25. Zrobiłam babeczki ! Są przepyszne,wcale nie suche!!! przepis bardzo prosty polecam każdemu :)

  26. zastanawiam sie czy rozrozniasz muffinki od cupcakes?
    w muffinkach najwazniejszym elementem jest “nadzienie” (czekolada, orzechy, rodzynki itd.) a w cupcakes dekoracja… zazwyczaj muffinek sie nie dekoruje.
    widze, ze polaczylas jedno z drugim. czasem- co za duzo to nie zdrowo ;)

    pozdrawiam

  27. Własnie skończylam buszowanie po allegro za dekoracjami na moje muffiny (zakochałam sie w białych, cukrowych śnieżynkach). Zbliżaja się wolnymi krokami świeta i mam nadzieje ze będzie to czas na świetną zabawę w kuchni ;-) Masz może pomysł na jakies babeczki, świąteczno-zimowe? Pozdrowienia z Krakowa :-)

  28. Upiekłam je wczoraj na Walentynki, nie chwaląc się, wyszły pyszne!
    Ja zrobiłam połowę ciasta z brzoskwiniami i połowę z rodzynkami :) Nie było zakalca, jedyne co, to musiałam trzymać dłużej w piekarniku (jakieś 40 minut) bo się nie chciały dopiec. W każdym razie przepis bardzo uniwersalny, ciasto pasuje do różnych dodatków :)

  29. Zosiu, mam pytanie masz może jakiś sprawdzony przepis na muffinki czekoladowe? ja próbowałam przepisy z internetu, ale nie do końca wychodzą. za to Twoje świetnie się sprawdzają:)
    zastanawiam się czy wystarczy tylko dać mniej mąki i dołożyć kakao do tego przepisu? może masz coś wypróbowanego i podzieliłabyś się.
    pozdrawiam

  30. Zosiu zrobiłam dziś muffinki z jeżynami z mojego ogrodu i wyszły wyśmienite. Dziękuję za to że zawsze moge liczyć na Twoje przepisy :))

  31. Zosiu wszystko super, ale mogłabyś zamieścić również przepis na krem, którego użyłaś? Wtedy ten wpis będzie pełny. Oczywiście mam jeszcze prośbę, o jak najwięcej wpisów z kategorii muffiny :)

  32. Witam :) Skorzystałam z tego przepisu z okazji Dnia Chłopca- wiem wiem jest w niedziele.

    Co do przepisu- trochę pichcę i dlatego miałam dylemat czy białka mają być ubite czy pozostawić je w takiej formie jak są. Zdecydowałam się pozostawić i co… ?! Masa mi się zważyła dokładnie po dodaniu jajek do utartego masła z cukrem pudrem. Czy Was też to spotkało? Teraz siedzą sobie babeczki w piecu a ja jak na szpilkach, czy się udają !?! Trzymajcie kciuki, bo przede mną dekorowanie z bitej śmietany :D

  33. Wczoraj szukałam fajnego przepisu na cos pysznego do wspólnego pieczenia z moim trzyletnim synkiem, oczywiscie szukanie zaczęłam od Pani strony :) padło na babeczki, przepis pycha, puszyste, słodkie, delikatne… :)
    gorzej ze zdobieniem, synek skleił sobie usta kolorowymi cukierkami, które miał posypać na wierzch :)
    kolejny raz niezawodny przepis, chociaż nic nie pobije tarty z malinami… :) pozdrawiam serdecznie

  34. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful info particularly the last part :) I care for such information much. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.