Dla Ciebie, Mamo ♥ Panna Cotta z truskawkami i polewą z białej czekolady // For you, Mom ♥ Panna cotta with strawberries and white chocolate frosting

* * *

Jeszcze nie tak dawno, wczesnym rankiem zrywałam się na nogi i wspólnie z moim młodszym bratem przygotowywaliśmy słodkie śniadanie na Dzień Matki. Była laurka, bukiecik kwiatków zerwanych z ogrodu i nasze wesołe miny! Czas tak szybko płynie i ani się nie spotrzegłam, że to dziś też jest i moje święto! Bycie Mamą to najcudowniejsza rzecz jaka mogła mnie w życiu spotkać. To wielki obowiązek i odpowiedzialność, które niesiemy przez pokolenia. Wszystkim Mamom życzę więc miłości, cierpliwości i radości z każdych chwil, bo one tak szybko mijają!

Skład:

(przepis na ok. 4 porcje, pojemność ok. 180 ml)

250 ml śmietanki kremówki 36%

400 ml mleka 3,2 %

60 g cukru

1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

4 łyżki żelatyny w proszku

polewa: 100 g białej czekolady + 5 łyżek mleka + owoce

A oto jak to zrobić:

1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.

2. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko. Dodajemy cukier i 1/2 laski wanilii. Stale mieszając podgrzewamy, aż rozpuści się cukier. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i zdecydowanymi ruchami mieszamy ok. 1 minuty. Mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanych kokilek/ filiżanek. Odstawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na min 5-6 godzin.

3. Aby przygotować polewę: podgrzewamy mleko z pozostałą połową wanilii. Usuwamy z wanilii ziarenka, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Panna cottę wyjmujemy z lodówki, zanurzamy kokilki / filiżanki we wrzątku i wykładamy na talerzyk. Deser podajemy z owocami i ciepłą polewą.

Komentarz: Przed zanurzeniem kokilek / filiżanek we wrzątku, możemy ostrożnie panna cottę wykroić nożem. W ten sposób nie powinno być problemu z wyjęciem deseru z naczyń.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

* * *

Not so long ago, I would wake up early in the morning with my brother to prepare a sweet breakfast on Mother's Day. There was always a card, a bouquet of flowers picked from the garden and our happy faces! Time passes by so fast that without even noticing today is also my holiday! Being a mom is the most wonderful thing that could  have happened to me in my life. It's a great duty and responsibility that we carry for generations. So, I wish all mothers love, patience and joy in every moment, because they go by so fast!

 

Ingredients:

(Recipe for approx. 4 servings, approx. 180 ml)

250 ml double cream 36%

400 ml milk 3.2%

60 g sugar

1 vanilla pod or 2 teaspoons vanilla extract

4 tablespoons of powdered gelatin

frosting: 100 g white chocolate + 5 tablespoons milk + fruit

Here's how to do it:

1. Pour 2 tablespoons of boiling water over the gelatin, stir and put aside.

2. Pour the cream and milk into a saucepan. Add the sugar and 1/2 a vanilla pod. Heat up until the sugar dissolves, while stirring constantly. Add the dissolved gelatin and stir with decisive strokes for approx. 1 minute. Pour the mixture into prepared ramekins / cups. Leave to cool. Cover with cling film and place in the fridge for a minimum of 5-6 hours.

3. To prepare the frosting: Heat up the milk with the remaining half of a vanilla stick. Remove the vanilla seeds, add the chocolate and stir until it dissolves. Remove the panna cotta from the refrigerator, submerge the ramekins / cups in boiling water and place onto a plate. Serve this dessert with fruit and warm frosting.

Note: Before dipping the ramekins / cups in boiling water, you can cautiously carve around the panna cotta with a knife. This way, there should be no problem with removing the dessert from the dish.

For more images and recipes visit my Instagram profile.