Skip to main content

Domowe lody bananowo-daktylowe i piernikowy konkurs fotograficzno – kulinarny

*  *  *

Jest to bez wątpienia jeden z najprostszych przepisów na domowe lody, jakie kiedykolwiek przygotowywałam. A że za oknem nareszcie upały, to u nas lody zastępują praktycznie każde słodkości. Przy okazji chciałabym Was gorąco zaprosić do konkursu (osobiście, stronię od przypadkowych konkursów, ale ten łączy moje dwie pasje, czyli gotowanie i fotografię, więc myślę że dla osób z podobnymi zainteresowaniami to ciekawe wyzwanie!).

Tytuł konkursu: Przepis na Kopernika – Piernikowy konkurs kulinarny

Zasady: Wymyśl przepis na danie z dodatkiem pierników toruńskich, zrób przepiękne zdjęcie, wygrywaj nagrody oraz publikacje w książce kulinarnej.

Kto może wziąć udział: blogerzy i nie tylko!

Przepis na udział w konkursie to garść kreatywności i szczypta inwencji twórczej. Jeśli masz bloga kulinarnego to śmiało przystępuj do działania!

A jeśli po prostu uwielbiasz gotować i robić piękne zdjęcia? Nie zastanawiaj się i weź udział!

Nagrody: Bon wakacyjny z Rainbow na dowolną wycieczkę o wartości 5 000zł, Weekend dla dwóch osób w Toruniu w hotelu 1231 o wartości 2500zł, 30 zestawów pierników o wartości 100zł. Ale to nie wszystko, przepisy 32 autorów nagrodzonych znajdą się w wyjątkowej książce kulinarnej, która trafi w Wasze ręce. Po więcej szczegółów zapraszam tutaj.

Konkurs trwa do 31.08.2017.

Przepis ten powstał z inspiracji nadchodzącym Świętem Toruńskiego Piernika

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

8-10 zmrożonych bananów *

6 suszonych daktyli (najlepsze Medjoul) **

1 łyżka oleju kokosowego

1 szczypta cynamonu lub przyprawy masala tea

1 opakowanie Serca Toruńskie® – Fabryka Cukiernicza Kopernik KOPERNIK

*  przed mrożeniem banany możemy pokroić w plastry, umożliwi to później łatwiejsze zmiksowanie. Raz zamrożone banany musimy wykorzystać od razu (nie można ich ponownie zamrażać), polecam porcjowanie w takiej ilości, jaka będzie nam potrzebna do jednego użycia.

** jeżeli korzystamy z tych mniejszych daktyli (popularne w większości supermarketów, to polecam namoczyć je wcześniej we wrzątku przez 30 minut).

A oto jak to zrobić:

  1. Banany obieramy ze skórki i umieszczamy w woreczku foliowym (np. woreczek do kanapek). Banany mrozimy przez 6-8 godzin.
  2. Zmrożone banany umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pierników toruńskich) i miksujemy na gładką masę. Tak powstałą masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do pojemników na lody. Lody wstawiamy do zamrażalnika na min. 30-40 minut. Przed podaniem posypuję pokruszonymi Sercami Toruńskimi.

Komentarz: Przepis na lody możemy rozszerzyć o dodanie jogurtu greckiego, odrobiny masła orzechowego lub masy dulce de lece.

Zmrożone banany umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.

Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do pojemników na lody. Lody wstawiamy do zamrażalnika na min. 30-40 minut.

Przed podaniem lody posypuję pokruszonymi Sercami Toruńskimi.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

 

22 Odpowiedzi do “Domowe lody bananowo-daktylowe i piernikowy konkurs fotograficzno – kulinarny”

  1. Zosiu a co sądzisz, żeby zrobić naleśniki z posypką piernikową? Bardzo bym chciała wziąć udział w tym konkursie :-))))

    Buzi z Podhala!
    Agnes

    • Agnes, myślę że do doskonały pomysł :-) Ja kiedyś (dawno, dawno temu) na blogu publikowałam nalesniki z powidłami, posypane pokruszonymi piernikami. Były pyszne! Powodzenia!

  2. Super przepis a zdjęcia jeszcze lepsze. Zosiu powiedz mi proszę – czy masę bananowo-daktylową trzeba mieszać co jakiś czas, zeby nie zamarzła na kamień. Proszę podpowiedz, bo często takie lody zamarzają mi na kamien i potem nie da się ich jeść.

    Pozdrawiam
    Julita

    • Julito, dziękuję za wiadomość :-) Myślę, że jak gotową masę lodową włożysz na 20 minut do mocno schłodzonego zamrażalnika, to nie będziesz musiała w trakcie ich mieszać. Tylko później trzeba już je całe zjeść :-) Przez to, że banany zostały wcześniej schłodzone, wystarczy później krótka chwila na zmrożenie – w ten sposób nie będą twarde jak kamień. Pozdrawiam ciepło!

  3. Dziękuję za przepis :*
    Mam pytanie odnośnie daktyli? Nie potrzebują one przez zblendowaniem chwilowego “namaczania” w gorącej wodzie?

    • Ankuu, bardzo dobrze że o tym piszesz :-) Ja użyłam tych największych (Medjoul) i ich nie trzeba wcześniej namaczać, bo są bardzo miękkie… ale rzeczywiście, te mniejsze (popularne w supermarketach) warto namoczyć wcześniej we wrzątku. Pozdrawiam ciepło!

  4. A co zamiast banana? Do większości przepisów jest dodawany, a ja mam na niego uczulenie :/

    • hmm, już sam mrożony banan nadaję kremową konsystencję, stąd pomysł na te lody ;-) A może spróbujesz zamrozić kawałki ananasa?

  5. Ja już nie raz zajadałam się domowymi lodami, ale UWAGA – zrobionymi wyłącznie z mrożonych bananów. Jak zamrozisz takie bardzo dojrzałe banany to są super słodkie! Żadne daktyle już nie są etdy potrzebne :) Oczywiści można dodać do nich wtedy cokolwiek się chce – nawet pierniki :)
    Tymczasem zapraszam do siebie na trochę babskich tematów, przewrotnego spojrzenia na związki i facetów, a jeśli są tu jeszcze niedoszłe narzeczone to tymbardziej będą miały co czytać :) https://nierzeczona.com

  6. Zosiu dziękuję Ci za ten przepis – chyba wypróbuje z masłem orzechowym! Ale to musi być pyszne :-)))

  7. Zosieńko spieszę z wiadomością, że wraz z moją córą wypróbowałyśmy Twój przepis – jesteśmy zachwycone :-) Mniamku!

  8. Najpierw banany byly mrozone 8 godz i później po miksowaniu znowu mrozic? Czy te 8h bylo w lodowce

    • Paulino, najpierw mrożę banany, a po zmiksowaniu wszystkich produktów (można ale nie trzeba) lubię jeszcze na chwilę włożyć do zamrażalnika :-)

  9. Zrobiłam je wczoraj wieczorem Zosiu!:)))Przepyszne wyszły!:))Dziękuje Ci pięknie za ten przepis, bo nie mogę używać mleka w swojej diecie i takie lody sa dla mnie zbawieniem szczególnie teraz latem, kiedy najbardziej się ich nam chce!:)))))

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.