29 listopada 2014

DOUBLE CHOCOLATE CAKE

***

Tort czekoladowy. Wilgotny, mocno czekoladowy z wyczuwalną otartą skórką z pomarańczy i przyprawami korzennymi. Mogę go z czystym sumieniem polecić każdemu, kto podobnie jak ja potrzebuje o tej porze roku dużej dawki czekolady. Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy jedynie pamiętać o zachowaniu pokojowej temperatury wszystkich produktów. Tym słodkim przepisem oficjalnie zatem żegnam się z listopadową szarugą i powoli wkraczam w okres przedświąteczny. Przy tej okazji, chciałabym Was podpytać o Wasze preferencji kulinarne – na jakie świąteczne przepisy macie szczególną ochotę?

Miłej soboty, Zosia

Skład:

(forma o średnicy 18 cm)

2 szklanki mąki (350 g)

1 szklanka brązowego cukru (ok 180 g)

1 łyżka sody oczyszczonej (płaska)

1 tabliczka czekolady (gorzkiej)

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka cynamonu

2 jajka

1/2 szklanki dobrego kakao

otarta skórka z 1 pomarańczy

225 g masła

1/4 szklanki zaparzonej kawy

100 g śmietanki kremówki 36%

polewa: 2 tabliczki czekolady

1/4 szklanki śmietanki

A oto jak to zrobić:

1. W średnim rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy tabliczkę czekolady, masło i cukier. Dodajemy kawę i kakao. Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy na puszystą masę.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną (całość dokładnie mieszamy). Dodajemy ostudzoną masę czekoladową, ubite jajka, otartą skórkę pomarańczową, przyprawy i mieszamy do momentu wymieszania się wszystkich składników. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy, aż całość nabierze jednolitego koloru. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C. Pieczemy ok. 60 minut

3. Aby zrobić polewę, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej a następnie stale mieszając dodajemy podgrzaną śmietankę (śmietanki dolewamy tyle w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję).

Komentarz: Upieczony tort najlepiej pozostawić w formie do momentu aż ciasto w pełni ostygnie. Ciasto jest dość wilgotne i jeżeli za szybko wyjmiemy z formy,  może się rozpaść. Czekoladową polewę należy nakładać dopiero po ostygnięciu ciasta.

Kategorie:

48 odpowiedzi na “DOUBLE CHOCOLATE CAKE”

  1. Zosiu, czy zamiast mąki pszennej mogę użyć innej ?niestety jestem uczulona na gluten więc mąka pszenne odpada, a bardzo chciałabym zrobić to ciasto ;))) bardzo proszę o odpowiedź ;)

    • Też jestem uczulona… I tak z własnego doświadczenia to ciasta robię na miksie C schaera. Zbliżone do pszennej. Nwm jak w tym przepisie, ale ja zawsze tak zamieniam i w miarę. Powodzenia :)

  2. Poproszę przepisy na jakieś pyszne świąteczne gorące napoje bezalkoholowe! I coś niestandardowego na wigilijną kolację, ale to jestem pewna że i tak Zosia nam zaproponuje :-)

  3. Zosiu ja troszkę nie na temat, więc nie gniewaj się za to pytanie. Jak sprawuje się twoja parka z Cubusa ? Zastanawiam się nad jej zakupem i ciekawi mnie jak się nosi, a pamiętam, że kupiłaś ją chyba w zeszłym sezonie :)
    pozdrowionka :)
    P.S. Tort wygląda cudnie !!

  4. Ile jajek?:-) Pozdrawiam i dziekuje za wspanialy przepis:-)

  5. BAJKA:-) Ciasto z pewnością pyszne, ale stylizacja na „6”.
    Piękne wprowadzenie w przedświąteczną atmosferę:-)
    Serdeczne pozdrowienia z mroźnego południa PL,
    Słonecznej niedzieli!
    Marta:-)

  6. Zosiu, zdjęcia jak zwykle cudne ;) Napisz proszę skąd masz tak piękną paterę do ciast! Pozdrawiam, Marta

  7. Ciasto wyglada zachecajaco I na pewno skorzystam z przepisu.
    Jesli chodzi o swiateczne przepisy to ja zawsze glowkuje nad ciekawym sniadaniem w drugi dzien swiat. Tak wiec jakies podpowiedzi beda mile widziane :-) a tak ogolem to mnie zawsze cieszy kazdy tutaj znaleziony przepis:-) Sciskam z Londynu! Aaa I przy okazji gratuluje ksiazki! Mam swoj egzemplarz I jestem pod wrazeniem. Piekne zdjecia, ciekawa koncepcja podzialu na pory roku… :-) mam nadzieje, ze beda kolejne x

  8. Zosiu, piękny blog i piękne zdjęcia, pozdrawiam ciepło. Weronika.

  9. Zosiu, Twoja książka była w liście do św. Mikołaja jedną z wielu pomysłów zanim miałam okazję zobaczyć ją w Empiku. Wczoraj byłam w tym sklepie i choć w pospiechu przerzuciłam tylko kilka stron to wiem, że książka jest świetna! pierwsze co mi się rzuciło w oczy to cudowne zdjęcia. Mam nadzieję, że Św. Mikołaj mnie nie zawiedzie bo byłam bardzo grzeczna:) Pozdrawiam Cię ciepło z lodowatego Torunia

  10. Zosiu, jaka średnica formy? 22 cm? Ściskam mocno!

  11. A skad ta wstawka świąteczna (?):) pièkna, idealna do pakowania prezentów :)

  12. Mam nadzieje, ze sie jutro dopchać po autograf :)

  13. Zosiu, a ja mam pytanie czy można użyć mąki orkiszowej i w jakiej ilości (mąki wyższego typu chłoną więcej wody, a wolałabym nie psuć smaku pełnoziarnistą). A co do przepisów świątecznych, to milo by było gdyby pojawił się jakiś przepis na słodkości dla diabetyków (sama już nie mam głowy do wymyślania przepisów). Pozdrawiam serdecznie!

  14. Ciasto zapowiada się smakowicie, ale zdjęcia są wyśmienite! Wydrukuję i zjem je!

  15. Ciasto jest super! A książka kupiona i czeka na Mikołajki :)

  16. Solidna dawka czekoladowej przyjemności, nie tylko od święta:)

  17. Zosiu, czy ciasto należy do tych bardzo ciężkich jak np. z przepisu Nigelli Lawson?
    Co roku na Święta robię tort czekoladowy, ale jakoś nie mogę trafić na idealny przepis…
    Jeżeli chodzi o świąteczne przepisy to liczę, że znajdę u Ciebie jakieś słodkie inspiracje ciast i ciasteczek ;-)

    Pozdrawiam,
    Kaja

  18. Zosiu gdzie zdobyłaś tę przecudowną paterę do ciasta ? Muszę ją mnieć . Pozdrawiam serdecznie i cieplutko w ten mrożny dzień.

  19. Jeśli chodzi o przepisy to może na tort makowy? W sam raz na Wigilię :)

  20. Musi być boski! Pozdrawiam serdecznie i gratuluję książki ;)

  21. Wygląda pysznie :) Zosiu, a może przepis na zimowe grzane wino/piwo z przyprawami korzennymi?
    Przy okazji gratuluję książki, fajne przepisy, piękne zdjęcia i super pomysł z podziałem na pory roku! wypróbuję wszystkie przepisy przez cały rok :) Kupiłam odrazu drugi egzemplarz pod choinkę dla przyjaciółki :) pozdrawiam serdecznie- prawie świątecznie ;)

  22. Super przepisy i piękne zdjęcia:)) Czy jest jakiś zamiennik na kremówkę, bo rozumiem, że masło można zmargarynić… Pytam z ciężkim sercem ale dzięcię wiszące na piersi zmusiło mnie do odstawienia mleka i mlekopochodnych:(( Może jakieś ciasta, ciasteczka na oleju bez dodatków mlecznych… wbrew pozorom dość trudne do wyszukania! Pozdrowienia z niezbyt mokrej w tym roku Irlandii

  23. Książkę nabylam,zdjecia.cudne:).Serdecznie pozdrawiam, pierwszy śnieg juz spadł w Norwegii:)Pozdrawia stala czytelniczka Asia

  24. Mmmmm… czuję zapach tego ciasta aż w Olsztynie! :D Przepis wypróbuję na Mikołajki. Pozdrawiam! Miłego dnia:)

  25. hej Zosiu nie myslalas o zakupie thermomixa ? :) ja korzystam od roku i jestem mega zachwycona:) urzadzenie daje niesamowicie wiele mozliwosci i naprawde ulatwia gotowanie :D pozdrawiam

  26. Jestem fanką czekolady i na pewno skuszę się, aby wypróbować ten przepis:)

    Zosiu, jeśli będziesz kiedyś w Holandii to może spróbujesz czegoś z listy holenderskich przysmaków :)
    http://piqstory.blogspot.nl/2014/12/10-dutch-goodies.html

    pozdrawiam,
    Ania

  27. A ja mam pytanie o ilość sody oczyszczonej. Na pewno 1 łyżka, a nie łyżeczka? Nadmiar sody w cieście jest wyczuwalny i piecze w język, a że mam wrażliwy żołądek to wolę się upewnić czy ta ilość jest konieczna by ciasto nie odpadło, czy też można ją troche zmniejszyć?

    Pozdrawiam i gratuluję pięknego i apetycznego bloga :)

  28. Przepis wyglądał na łatwy w obsłudze, zdjęcia zachęcały…oczywiście szybko zabrałam się do pieczenia i coś poszł nie tak….pytanie co? Piekłam ok 50 min i wyszedł suchy, nie wilgotny, przy 60 min pewnie wysuszyłby się na wiór… Niestety nie urósł tak jak na zdjęciach….czy ma znaczenie, że dałam śmietanę 30% a nie 36%?….czy moż za długo mieszałem ciasto, za krótko…szukam przyczyny, bo przepis wydawał się idealny….będę wdzięczna za podpowiedź…

  29. Zdecydowanie niebezpieczny wypiek :D ;p

  30. Wlasnie upieklam ciasto:) pachnie pieknie!! Jutro naloze polewe czekoladowa i bedziemy probowac. Niestety dalam tylko lyzeczke sody(nie doczytalam) mam nadzieje,ze to nie zmieni smaku? Jedynie pewnie wysokosc ciasta?

  31. Święta bez ciasta, to nie święta… A ja nie mogę spożywać cukru i przetworów zzawierających cukier. Pozostaje jedynie miód bądź syrop klonowy. W związku z czym mam pytanie i prośbę zarazem. Czy znasz jakiekolwiek ciasto piernikowe lub czekoladowe (albo dwa w jednym), gdzie cukier można zastąpić miodem? Twoje przepisy zawsze się sprawdzają, dlatego zależy mi na tym, abyś zamieściła sprawdzony przepis na fajne ciacho (jeśli kiedykolwiek takowe piekłaś), które sprawdzi się na stole świątecznym i nie będzie gorsze w smaku od takiego z cukrem ;)
    Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na Twoją odpowiedź :)

  32. Witam, ciasto wygląda znakomicie…W jakiej tortownicy Pani piekła (chodzi mi o średnicę)? Wspaniały blog!!! Serdecznie pozdrawiam.

    • Zosia

      Witam serdecznie i dziękuję za wiadomość! :-) Forma do pieczenia o średnicy 18 cm

  33. A skąd jest lampa na pierwszym zdjęciu?
    Jak zwykle przepiękne zdjęcia :) i świetny przepis!!!!
    Pozdrowienia!!!

  34. Moje/Twoje ciasto właśnie rośnie w piekarniku a świętami pachnie w całym domu! Ja chyba musiałam być bardzo grzeczna w tym roku bo pod moją poduszką Mikołaj zostawił właśnie Twoją książkę! Jest wspaniała ! Teraz już tylko pozostaje przetestować wszystkie przepisy :) Pozdrawiam :)

  35. hmmm…. przekoanałaś mnie tymi zdjęciami, aby wypić jeszcze jedną kawę:)

    Jestem bardzo ciekawa Twojej książki>

  36. Zosiu, zrobilam ciasto ale wyszlo mi bardzo suche. Jedynym odstepstwem od przepisu bylo dodanie 200g masla zamiast 225g – czy to moglo tak diametralnie zmienic jego konsystencje? Bylo takie jakby zeschniete (jakby stalo tydzien).
    Poza tym uzylam keksowki zamiast formy tortowej (ale miala taka sama objetosc).

    I jeszcze pytanie: gdzie kupilas taka ladna szklana filizanke do espresso? :-)

    • Zosiu, jestem strasznie rozczarowana, ze nie odpowiadasz na watpliwosci czytelnikow. Nie tylko mi, ale tez innej czytelniczce ciasto wyszlo za suche, a Ty sie do tego nie chcesz ustosunkowac ani dac zadnej rady. Pisalam tez w poscie, ktory byl biezacy w nadziei, ze odpowiadasz moze tylko na swieze komentarze i uda mi sie uzyskac w ten sposob odpowiedz, ale tez moj wpis pozostal bez odpowiedzi. Przykro, ze tak traktujesz swoich czytelnikow.

  37. Zosiu, celowo użyłaś ”przelewamy” (jeśli chodzi o masę do foremki) ? Ja swoją właśnie PRZEŁOŻYŁAM i przez 60 minut będzie mnie męczyć, czy aby wszystko dobrze połączyłam :/ na wszelki wypadek, dodałam jeszcze 2-3 łyżki kawy na koniec, żebym mogła ową masę przelać, ale nawet to nie pomogło.

  38. Czy można użyć tego przepisu do zrobienia babeczek? :)

  39. Wygląda pysznie :) Będzie u mnie na świątecznym stole. Jutro zamierzam kupić sobie prezent – Twoją książkę. Smacznych pogodnych Świąt życzę. Pozdrawiam

  40. Czym mogę zastąpić kawę?Chcę upiec ten tort z okazji urodzin mojej córki:)zastanawiam się czy bedą dzieci chciały jeść ten tort jeśli go nasącze kawą:)
    Z góry dziekuję serdecznie za odpowieć i pozdrawiam!!!

    • Zosia

      Witaj! Myślę, że możesz śmiało ominąć kawę :) Serdeczności, Zosia

    • Ale się ciesze że Pani odpowiedziała na moje pytanie:))))SUPER Naprawdę SUPER:)))Jutro biorę się za upieczenie tortu a przed chwilką smażyłyśmy z córeczką placuszki z ostatniego Pani wpisu, co prawda bez musu pomarańczowego ale są wyśmienite:)))Naprawdę rewelacyjne myślę że też będą gościć na stole urodzinowym;)
      Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam z lublina!!!

  41. Zrobilam ciasto i w smaku jest pyszne, tylko jest mega twarde i sie rozsypuje :( Staralam sie zrobic dokladnie jak w przepisie, wiecie moze co molgo spowodowac moje fiasko?

Dodaj komentarz