Skład:

400 g mąki pszennej

150 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

40 ml oleju roślinnego

2 jajka

60 g cukru

80 g masła

wierzch:

ok. 250 g sera twarogowego (najlepiej ze Strzałkowa)

2 gałązki rabarbaru

3-4 łyżki brązowego cukru

Umyty i obrany rabarbar kroimy w paski (patrz na zdjęciu) o długości ok. 3 cm i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aż puści sok. Następnie na rozgrzanej patelni dusimy rabarbar ok. 3-4 minuty.

A oto jak to zrobić:

  1. Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować.
  2. Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jednocześnie mieszając. Następnie dodajemy rozpuszczone masło (nie gorące!) i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Gotowe ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. Umyty i obrany rabarbar kroimy w paski (patrz na zdjęciu) o długości ok. 3 cm i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aż puści sok. Następnie na rozgrzanej patelni dusimy rabarbar ok. 3-4 minuty.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6-8 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozkładamy na niej twaróg z duszonym rabarbarem. Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut.

Gotowe ciasto drożdżowe umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6-8 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozkładamy na niej twaróg z duszonym rabarbarem.

Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

20 odpowiedzi na “Drożdżówki z twarogiem i duszonym rabarbarem”

  1. Uwielbiam drożdżówki z rabarbarem. Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem, kompotem i pierwszymi bardzo ciepłymi dniami. Bardzo miłe wspomnienia.
    Pozdrawiam cieplutko
    Ela

  2. O rany, mamy takie same myśli. Też chodzą za mną drożdżówki z rabarbarem i serem :-)
    Widzę, że udało się złapać pogodę na sesję balkonową :-)
    Uwielbiam takie zdjęcia!
    Pozdrawiam.

  3. kocham domowe drożdżówki, ze wszystkim dosłownie :)
    Piękne zdjęcia ;)

  4. Ładniusie:-) u mnie drożdżowe robi mąż;-) mi jakoś nie wychodzi, więc muszę go namówić;-)

  5. Kocham Twoje zdjęcia i stylizacje :-))))

  6. Zosiu melduję, że drożdżówki właśnie wychodzą z pieca! Zapach obłędny :-))

  7. Zosiu, planujemy z mężem w najbliższy weekend upiec Twoje drożdżówki :-) Damy znać jak wyszły :-)))))

  8. Jestem fajna wszystkich Twoich przepisow z ciastka drozdzowego. Ten zdecydowanie bedzie inspiracja na weekend.
    Pozdrawiam
    http://Www.simplyalmostboring.com

  9. Czy ze śliwkami takie same proporcje? Czy powinnam coś zmienić?

    • Zosia

      Takie same :-) P.S. Ze śliwkami jeszcze lepiej niż z rabarbarem! :-)

  10. Piekłam wczoraj 😀 bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko się zjadają 😉😉 pyszne , po raz kolejny dziękuję za przepis 😀 pozdrawiam

Dodaj komentarz