Skip to main content

Drożdżówki z twarogiem i duszonym rabarbarem

Skład:

400 g mąki pszennej

150 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

40 ml oleju roślinnego

2 jajka

60 g cukru

80 g masła

wierzch:

ok. 250 g sera twarogowego (najlepiej ze Strzałkowa)

2 gałązki rabarbaru

3-4 łyżki brązowego cukru

Umyty i obrany rabarbar kroimy w paski (patrz na zdjęciu) o długości ok. 3 cm i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aż puści sok. Następnie na rozgrzanej patelni dusimy rabarbar ok. 3-4 minuty.

A oto jak to zrobić:

  1. Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować.
  2. Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jednocześnie mieszając. Następnie dodajemy rozpuszczone masło (nie gorące!) i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Gotowe ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. Umyty i obrany rabarbar kroimy w paski (patrz na zdjęciu) o długości ok. 3 cm i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aż puści sok. Następnie na rozgrzanej patelni dusimy rabarbar ok. 3-4 minuty.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6-8 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozkładamy na niej twaróg z duszonym rabarbarem. Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut.

Gotowe ciasto drożdżowe umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6-8 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozkładamy na niej twaróg z duszonym rabarbarem.

Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

20 Odpowiedzi do “Drożdżówki z twarogiem i duszonym rabarbarem”

  1. O rany, mamy takie same myśli. Też chodzą za mną drożdżówki z rabarbarem i serem :-)
    Widzę, że udało się złapać pogodę na sesję balkonową :-)
    Uwielbiam takie zdjęcia!
    Pozdrawiam.

  2. Ładniusie:-) u mnie drożdżowe robi mąż;-) mi jakoś nie wychodzi, więc muszę go namówić;-)

  3. Zosiu melduję, że drożdżówki właśnie wychodzą z pieca! Zapach obłędny :-))

  4. Zosiu, planujemy z mężem w najbliższy weekend upiec Twoje drożdżówki :-) Damy znać jak wyszły :-)))))

  5. Piekłam wczoraj ? bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko się zjadają ?? pyszne , po raz kolejny dziękuję za przepis ? pozdrawiam

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.