Dzień Matki i domowe serniczki

26 maja – Dzień Matki. Cudowne, majowe święto w którym nie powinno zabraknąć świeżego bukieciku kwiatów, uśmiechów, ciepłych słów i czegoś słodkiego :) Jeżeli jeszcze nie macie sprecyzowanych planów czym uhonorować Wasze Mamy, myślę że ten przepis może się przydać. W tym roku Dzień Matki wypada w poniedziałek, a więc jest jeszcze trochę czasu na przygotowanie produktów. Zaletą tego deseru jest to, iż nie potrzebujemy nawet miksera – po połączeniu wszystkich składników, masę przelewamy do kokilek lub filiżanek i schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny. Deser najlepiej przygotować w niedzielę wieczorem, a w poniedziałek podać Mamie prosto do łóżka! 

Domowe serniczki o smaku truskawkowym

Skład:

(przepis na 4 serniczki, pojemność kokilek ok. 180 ml)

300 ml mleka 3,2%

200 ml śmietanki

1/2 szklanki cukru

150 g serka śmietankowego (np. Turek)

3 łyżki żelatyny

12 świeżych truskawk

A oto jak to zrobić:

1. Mleko i śmietankę zagotowujemy z cukrem, a następnie dodajemy żelatynę, mieszamy i schładzamy. Dodajemy serek śmietankowy i łączymy za pomocą trzepaczki. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu dodajemy zmiksowane truskawki (najlepiej użyć widelca) Całość rozlewamy do 4 kokilek (filiżanek) i schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny. 

Komentarz: Zamiast serka śmietankowego możemy użyć twarogu 3-krotnie zmielonego (z tzw. wiaderka). Pamiętajmy o udekorowaniu serniczków! (biały bez, stokrotki, niezapominajki, hortensje, róże) 

Po więcej zdjęć zapraszam na swój profil INSTAGRAM