Skip to main content

Gingerbread cookies

Długo poszukiwałam przepisu na świąteczne pierniki. Te, które dotychczas przygotowywałam, przynosiły nam masę frajdy z racji wspólnego pieczenia i dekorowania, ale później i tak lądowały na choince i nikt już ich więcej nie próbował (z wyjątkiem mojego łasucha-labradora). Tym razem się udało. Wyszły idealnie kruche. Pierwsza cała blacha w mig zniknęła. Musiałam dorobić, żeby móc Wam pokazać. Wyszły tak jak chciałam – w smaku korzenne, czekoladowe i trochę maślane.

Skład:

220 g mąki

100 g masła

1 duże jajko

6 łyżek cukru brązowego

2 łyżki kakao w proszku

1 łyżka miodu

1 łyżka mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

szczypta gałki muszkatołowej + szczypta mielonego imbiru

A oto jak to zrobić:

1. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko i miód. Dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawami, a następnie stopniowo dodajemy do masy i starannie mieszamy. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie. Przykrywamy kuchenną ściereczką i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło.

3. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto (na grubość 5 mm) i wycinamy za pomocą foremki możliwie najwięcej pierniczków. Pierniki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 -12 minut. Zostawiamy na blasze do ostygnięcia. Przekładamy na metalową kratkę i dekorujemy lukrem.

Komentarz: Ciasto jest dość maślane (warto je mocno schłodzić). Proponuję również wycinać foremki już bezpośrednio na blasze, którą umieszczamy w piekarniku (unikamy przenoszenia naszych pierników i niepotrzebnej deformacji). Za to w smaku sa rewelacyjnie kruche :-)

Follow my blog with bloglovin!

127 Odpowiedzi do “Gingerbread cookies”

  1. Zosiu,
    Twoje wyczucie czasu mnie zaskakuje! Szukałam ostatnio przepisu na ciastka/ciasto świąteczne, które będę mogła zrobić w Wigilię lub maksymalnie dzień wcześniej (więc piernik odpadał) i znalazłam cudowny przepis na babeczki marchewkowe (efekty na blogu http://okienek.blogspot.com/ :))

    W weekend chciałam zrobić z bratankami pierniczki i szukałam dobrego, nie przepisu i oto on! W weekend pieczemy :)
    Dziękuję!
    Ania

  2. Ja robię piernczki według mojego rodzinnego przepisu, co prawda ciasto trzba zrobić jeszcze w połowie listopada i jest z tym sporo roboty, ale smak i zapach są nie do podrobienia! no i raz w roku wygrywam konkurs na perfekcyjną panią domu :)

  3. Czym moge zastapic kakao ? Jestem alegikiem, a bardzo chcialabym upiec pyszne pierniki na święta, nie tracąc na kruchosci

  4. Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji ? ;)

    Pozdrawiam ciepło z chłodnego Wrocławia ;)

  5. Czuje się szczególnie wyróżniona za to, że tak szybko dostałam odpowiedź w sprawie przepisu na pierniczki, o które nie dawno prosiłam. Im happy ;-D
    P.S.
    Bardzo lubię te jasne, kremowe klimaty Pani ubrań i wnętrz (mam podobnie w domeczku) dlatego codziennie pozwalam sobie zaglądnąć na bloga . Pozdrawiam ciepło z Kalisza

  6. Pierniczki to zawsze genialny pomysł na budowanie świątecznej atmosfery :)
    Uwielbiam święta mimo całej komercyjnej otoczki. Powoli przymierzam się do rozwieszania lampek…

    Zapraszam do siebie na babeczki czekoladowe, bez mąki :)

    http://pani-mucha.blogspot.com/

  7. Zosiu,
    ciasteczka wyglądają nieziemsko! I pomimo mojej niechęci do takich wyrabianych ciast (nie znoszę ugniatać i wałkować), podejmę wyzwanie! :) Te piękne zdjęcia mnie przekonały.
    Proszę jedynie o kilka wskazówek: wszystkie składniki od początku do końca mieszasz ręcznie? Ile czasu ciasto powinno się chłodzić w lodówce? Jak robisz lukier?Ah, i jeszcze gdybyś mogła napisać ile z takiej jednej porcji wyszło Ci ciastek?
    Twój blog wnosi wiele radości do mojego życia. :) Dziękuję!
    Pozdrawiam serdecznie!

  8. Cudeńka oj już widzę jakby Jaś je gryzł:),ale jeszcze za mały na takie łakocie:)

  9. Zosiu,
    rzeczywiście ciasteczka wyglądają cudnie! Jak zawsze też piękne zdjęcia! Zawsze zachwycam się też Twoimi narzędziami do pracy, tymi najmniejszymi oczywiście. Są urocze!:)

  10. Idealnie trafiłaś w czas, Zosiu! Akurat rozglądałam się za jakimś fajnym przepisem na pierniczki, bo w zeszłym roku co prawda wyszły, ale o mały włos, bo uratowała je mama następnego dnia dodając ciepłe mleko. Ale te z Twojego przepisu brzmią jeszcze pyszniej, więc na pewno wypróbuję i dam przyjaciółkom w prezencie świątecznym :)
    Pozdrawiam!

  11. Zosiu,
    wypróbuję na pewno! Pomimo tego, że w kuchni mam spore doświadczenie i wychodzą mi wypieki uważane za takie, które wymagają już jakiejś kulinarnej wiedzy, to z pierniczkami mam same “przeboje”. Ile przepisów wypróbowałam, tyle samo było mojego niezadowolenia :/ Mam nadzieję, że tym razem w końcu trafię na “swój” przepis i będę wykorzystywała go co rok – albo i częściej ;)
    Pozdrawiam – Aga :)

    • No właśnie ten przepis nie jest taki :) Spróbuj koniecznie :)

       

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  12. Zosiu, czy to są takie pierniczki, które można jeść “od razu” po upieczeniu;)?

  13. Jak się robi taki lukier? Nie chce używać żadnego gotowego ze sztucznymi barwnikami, które powodują ADHD u dzieci…

  14. A ja nigdy nie piekłam takich pierniczków, zawsze piekłam ciasto, ale wiadomo to zupełnie coś innego. W tym roku wyjeżdżam, ale chyba zrobię parę, by poczuć atmosferę :)

        • jednak pierniczki poczekają-na pierwszy ogień poszło Twoje ciasto jogurtowe z gruszkami. Zosiu to najlepsze ciasto jakie jadłam od lat :) Do ciasta dałam wanilię, a gruszki posypałam przed pieczeniem cukrem pudrem z wanilią i pysznie się skarmelizowały. Wszystkim smakowało, i blacha mig zniknęła :)

  15. przepis bardzo mi się spodobał i chcę w tym roku z niego skorzystać, ale pierniczki należy piec określony czas przed świętami. kiedy najlepiej zrobić te z Twojego przepisu, aby były smaczne na święta? :)

  16. Zosiu, bardzo się cieszę, że mogę podjąć się tego wyzwania i spróbować upiec pierniczki wg Twojego przepisu :) Zabieram się do pracy :) I mam ogromną prośbę! Mogłabyś wstawić przepis na lukier?
    Dziękuję bardzo i pozdrawiam gorąco :)

  17. Zosiu, po raz kolejny czytasz w moich myślach. Najpierw babeczki marchewkowe, a teraz pierniczki! Jesteś pewna, że nie masz jakichś nadprzyrodzonych umiejętności? ;)

  18. Zosiu, czy mogłabyś mi powiedzieć skąd masz tą foremkę? ;-) chyba chciałabym zrobić właśnie w takim kształcie.

  19. A ile pierniczków średnio wychodzi z tego przepisu? Warto byłoby podać taką informację, gdyż zwykle grudniowe pieczenie pierniczków odbywa się raczej na hurtową skalę ;)

  20. Wczoraj spróbowałam, rzeczywiście są pyszne;)Dziś upiekę kolejną porcję. Pozdrawiam i gratuluję ciekawego i miłego dla oka bloga, na którego wchodzę praktycznie codziennie;)

    • Cieszę się niezmiernie, że przepis się sprawdził!

      Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam serdecznie,

      Zosia

  21. ZOSIA,NIGDY NIE ROBIŁAM PIERNICZKÓW,BO ZAWSZE WYDAWAŁO MI SIĘ,ŻE DUŻO Z NIMI ROBOTY,A W TYM ROKU CHYBA MNIE NAMÓWIŁAŚ! :D

  22. Nie mogłam doczekać się twoich pierniczków i we wtorek zrobiłam swoje :)….pierwszy raz z nadzieniem :)
    Robi się tak samo jak normalne tylko… nakłada się jeden płat ciasta na drugi (pomiędzy łyżeczka nadzienia, dociska się ciasto dookoła dżemu żeby się skleiło) i wykrawamy foremką….pychotka i jakie mięciutkie…konfitura morelowa rulezzz (no i oczywiście powidła śliwkowe)….:) polecam serdecznie :):)

  23. Zrobiłam dziś pierniczki według tego przepisu. Wyszły absolutnie cudowne. Moje dzieci są zachwycone. I nawet mój mąż, który nie lubi słodyczy, zjadł kilka sztuk i powiedział że pyszne. Dziękuje za ten przepis i jeszcze kilka innych, które wypróbowałam i były super. Pozdrawiam:) ola

    • …. to ja dziękuję za wiadomość i ogromnie się cieszę, ze Wam smakowały!

       

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  24. Wyglądają smakowicie! Muszę koniecznie spróbować.

    Zosiu, nie myślałaś nigdy o spróbowaniu swoich sił np w Masterchef?

  25. Zosia, sprawdzony przepis na lukier ?
    taki sam jak na muffinki robisz czy inny ?
    mój zawsze taki rzadki wychodzi z tego przepisu na muffinki

    mam nadzieję ze odpiszesz, dziękuje z góry za pomoc : )

  26. Zosiu powiedz mi proszę, jak długo można przetrzymywać te ciasteczka ? Jeśli upiekę je w tym tygodniu wytrzymają do Świąt ?
    Pozdrawiam ;)

  27. to teraz czas i na mnie…to będą pierwsze moje jak i mojej dwuletniej córki pierniczki. zaczynamy zabawę w weekend, trzymajcie kciuki. (już się nie mogę doczekać)

    • pierniczki robiłyśmy z córeczką po raz drugi i wyszły pyyyyszne…największa frajda była z wałkowaniem- pełne skupienie na małej buźce- bezcenne :) pozdrawiamy świątecznie

  28. Dzień dobry,
    chciałam zapytać gdzie można kupić takie foremki :)
    z góry dziękuję za informację.
    Miłego popołudnia

  29. Witam serdecznie,
    chciałam się dowiedzieć, gdzie można dostać lukrowane laski Mikołaja, którymi ozdabiałaś Misiaki:) Marzą mi się jako ozdoba na choince:) Pozdrawiam ciepło:)

  30. witam,
    czy pierniki nadają się na choinkę? czy można je już teraz piec, może lepiej poczekać?
    z góry dziękuję za odpowiedź
    pozdrawiam :)

  31. Zrobione! ; ) pierniczki wyszły rewelacyjne! Miały poczekać do jutra, bym miała czym poczęstować gości, ale nie dałam rady sobie odmówić kilku z mleczkiem ; ) dlatego już wiem, co będę robić jutro – kolejną porcję pierników ; )

  32. Zosiu jak długo mogą leżeć te pierniczki ? Czy można je wykonać dwa tygodnie przed Świętami ?:)

  33. I ja się skusiłam na zrobienie ciastek. Wyszły, jednka trochę się zawiodłam, liczyłam że będą bardziej maślane i aromatyczne, myślę że go ulepszę większą ilością przypraw i miodu. Polecam zrobić do nich lukier ze skórką z pomarańczy.

  34. Zosiu,
    Ja wypróbowałam i są WSPANIAŁE!!
    Ale proszę zdradź mi skąd masz taką foremkę i czy łatwo po wycięciu Ci się odklejały od foremki czy może jakiś trik zastosowałaś? Mi niestety się przyklejały bardzo i przez to nie miały zbyt idealnego wyglądu. Pomoż proszę, bo szykuję się na kolejne porcje na świeta!!
    Pozdrawiam z mroźnej Warszawy
    Stała czytelniczka, Mariola :)

    • Ja wstawiłam zagniecione ciasto w dwóch podzielonych kulkach na chwile do lodowki, a przy wałkowaniu posypałam delikatnie mąką ziemniaczną i nic się nie kleiło. Miałam drobne foremki, więc z przenoszeniem na blaszke też nie było problemu.

  35. Dzisiaj pierwszy raz skorzystałam z przepisu na pierniczki i chciałam napisać, że jest rewelacyjny. Proporcje przypraw są dobrze skomponowane, piekłam nieco dłużej i mając do dyspozycji małe foremki do wycinania wyszło mi aż 50 sztuk:)

  36. robimy z Joszkiem pierniczki …mały jest zachwycony:-))…towarzyszy nam twoja strona ze zdjęciami. Zdjecia piernikowe, zachwycają pomocnika , podjadacza hihihi :-))

  37. Zosiu, mam pytanie jak je przechowywać? I czy gdy upiekę je np. 3 dni przed Wigilią zdążą bardzo stwardnieć? ;/

  38. Zosiu, śledzę Twojego bloga od dłuższego czasu i zastanawiam się skąd u Ciebie taka inspiracja, te zdjęcia, ta czcionka, niektóre przepisy mi wychodzą niektóre nie, jeszcze raz pozdrawiam Weronika.

    • Ale piękna relacja! Jak mi miło!!!! dziękuję serdecznie i życzę Wesołych Świąt!

      Uściski dla pięknych Pomagierów:D

      Zosia

  39. Zosiu, jestem uczulona na miód. Czym mogę go zastąpić? Dodać więcej cukru, czy lepiej syropu klonowego? Chciałabym je dzisiaj zrobić:)

  40. Wyszły mi przepyszne!!! Wszyscy naokoło się zajadają i pytają już kiedy robię następne. Świetny przepis – dzięki Zosiu! ;)

  41. Zosiu a lukier jak robisz?? ja dopiero jutro zabieram się za robienie pierniczków :)
    Pozdrawiam :)

  42. Wczoraj robiłam z mamą pierniczki z tego przepisu, są pycha, ale trochę było z nimi pracy :) ciasto wyszło bardzo maślane i trzeba było szybko je wykrajać, bo ciasto nie chciało odchodzić od blatu :)
    Wesołych Świąt!

  43. Pingback:…Świąteczne wypieki… | sadithings.pl

  44. Dzis znalazlam w koncu czas, zeby zrobic i chcialam podziekowac za przepis, bo wyszly pyszne:) Bardzo lubie tu do Ciebie zagladac, bo zawsze cos mnie zainspiruje i przede wszystkim dzieki Tobie polubilam pichcenie:) bije od Ciebie optymizm i pozytywna energia a to zaraza:)
    Pozdrawiam swiatecznie:)

  45. Chyba dałam za dużo jakiejś przyprawy bo wyszły trochę gorzkie,ale i tak są kruche i smaczne :)

  46. You’re so interesting! I do not suppose I’ve truly read anything like this before. So nice to discover another person with some genuine thoughts on this issue. Really.. thank you for starting this up. This web site is one thing that is needed on the internet, someone with a little originality!

  47. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

  48. a na jak długo przed świętami należy je zrobić? ;)
    szukam właśnie jakiegoś przepisu, ale chciałabym wykonać pierniczki dopiero około 10 dni przed świętami, to dobry przepis dla tych spóźnionych?
    pozdrawiam :)

  49. Pingback:PIECZENIE! | Make Home Easier

  50. Witam :)
    Jeżeli pierniczki przypalaja sie od dołu to lepiej zmniejszyc temperatute o 20 stopni czy skrócić czas pieczenia?. Piekę z grzaniem góra-dół

  51. To już drugi raz z piernikami, i wyszły tak samo dobre jak rok temu, a że mam dużo dorosłych łasuchów, to zrobiłam podwójną porcję i już jej prawie nie ma. Przepis zmodyfikowany tylko o przyprawy, bo dałam samą mieszankę przypraw do piernika i połowę cukru, za to lukru nie żałowałam.

  52. Najlepszy przepis!!! Pierniczki przepyszne, pięknie pachną i cudownie smakują

    dziękuję

  53. Hej, jak długo pierniczki mogą czekać na konsumpcję? Chcę je zrobić na wyjazd dla rodziny, ale nie wiem czy wyrobię się z pieczeniem dzień przed. Czy będą również dobre po 2-3 dniach?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

    • u mnie zniknęły prosto z blaszki :) ale z zaznaczeniem, że piekłam dla prawdziwych “dorosłych” łasuchów, w sobotę kolejna akcja z piernikami, poczwórna porcja ciasta. mam nadzieję, że coś jednak na święta zostanie :P

  54. Zosiu, ten przepis zagościł u nas na stałe. W tym roku już chyba 3 raz będziemy piekli pierniczki wg tego przepisu. Są pyszne! Radosnych Świąt!!!

  55. Zosiu, z tego przepisu korzystam już chyba conajmniej 4 lata. Robie pierniczki nie tylko przed Świętami ale też w ciągu roku bo mój Mąż i kochana Córeczka jest po prostu uwielbiają ❤
    Tyle razy już je robiłam i zawsze mi wyszły a nigdy Ci za ten przepis nie podziękowałam. Wiec nadrabiam to i bardzo Ci dziękuję ❤ to jeden z przepisów i smaków mojego domu ❤
    Pozdrawiam serdecznie,
    Małgosia

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.