Jak zrobić domowy budyń malinowy?

* * *

Budyń to smak mojego dzieciństwa. Przedstawiam Wam mój sposób na prosty i pyszny przepis. Domowy budyń wbrew pozorom nie wymaga poświęcenia więcej ilości czasu.. i smakuję lepiej niż ten kupny w saszetce. Głównym składnikiem budyniu jest mleko, a więc jest bogaty w wiele witamin (A, D, B2, B12) oraz mikroelementów (cynk oraz jod). Jest to także wspaniała propozycja na drugie śniadanie – z gorącym musem malinowym w sam raz!

Skład:

500 ml mleka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

1/2 laski świeżej wanilii

garść świeżych lub mrożonych malin

do podania: garść orzechów laskowych

A oto jak to zrobić:

1. Maliny podgrzewamy w garnuszku, aż puszczą sok i zrobi się miąższ – możemy ugnieść widelcem. Odstawiamy do wystygnięcia.

2. Półtorej szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, masłem i usuniętymi ziarenkami z laski wanilii. W pozostałej pół szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka stale mieszając (najlepiej trzepaczką) dolewamy mieszankę z mąką ziemniaczaną. Intensywanie mieszamy do momentu zagotowania. Następnie dodajemy podgrzane w rondelku maliny. Całość mieszamy do połączenia się składników. Budyń podajemy w schłodzonych salaterkach z pokruszonymi orzechami laskowymi. Możemy polać pozostałym sokiem z malin.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie