Jak zrobić lody bez użycia maszynki do lodów?

* * *

Przyznam szczerze, że do publikacji tego wpisu przygotowywałam się kilka tygodni. Założenie było bardzo proste – jak najlepiej i najprościej pokazać Wam przepis na domowe lody, nie korzystając przy tym z maszyny do lodów.  Z satysfakcją mogę napisać, że są to jedne z lepszych lodów jakie jadłam. Radość jaka towarzyszy nam przy nałożeniu pierwszej gałki lodów w domowych warunkach warta wypróbowania przepisu. Powodzenia!

Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

300 ml mleka 3,2 %

300 ml śmietanki 36 %

5 żółtek + 1 jajko

150 g drobnego cukru

1 laska wanilii

domowy karmel: 

100 g cukru

ok. 250 ml śmietanki 36 %

do podania: garść pistacji

garść płatków z migdałów

A oto jak to zrobić:

1. Do średniego garnuszka o grubym dnie przelewamy śmietankę i mleko. Dodajemy laskę wanilii i podgrzewamy. Żółtka, jajko i cukier ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę. Laskę wanilii wyjmujemy, nacinamy wzdłuż i wyjmujemy ziarenka. Przekładamy do masy mlecznej. Ubite jajka przelewamy do ciepłej masy mlecznej i mieszamy. Podgrzewamy do zgęstnienia – ważne, żeby nie dopuścić do wrzenia. Masa powinna być ciepła, ale nie gorąca. Całość przelewamy do formy i chłodzimy w zamrażarce. Istotne jest, by przez najbliższe 2-3 godziny zamieszać masę (najlepiej co 30 minut). W ten sposób konsystencja lodów będzie bardziej gładka i jednolita.

2. Aby przygotować karmel: cukier palimy na rozgrzanej patelni do rozpuszczenia (czyli aż powstanie płyn). Stale mieszając ostrożnie dolewamy śmietankę. Na początku mogą powstać grudki, ale nie przejmujmy się, po dłuższym podgrzaniu i systematycznym mieszaniu masa nabierze jednolitej konsystencji.

3. Schłodzone lody podajemy w wafelku zamoczonym w karmelu i prażonych płatkach migdałowych. Możemy posypać startymi pistacjami.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie