Kremowy sernik z matcha i ciasteczkami Oreo

*  *  *

Wiosna przynosi nam tyle dobrego! Ostatnie kilka wolnych dni spędziliśmy na pracach ogrodowych – rekultywacja trawnika, sadzenie cukinii i patisonów, które wykiełkowały na parapecie w domowych warunkach i planowanie następnych nasadzeń. W kontakcie z ziemią nabieram sił po zimie i zatracam się w czasie. Jeszcze kilka tygodni i ruch w przyrodzie będzie zauważalny. A  tymczasem chciałabym Wam polecić przepis na kremowy sernik z odrobiną zielonej herbaty. W nastroju otaczającej nas wiosennej aury. Polecam, bo jest pyszny!

Skład:

(forma o średnicy 26 cm)

800 g sera twarogowego

400 g jogurtu naturalnego

1 puszka skondensowanego mleka

20 g matchy (zielonej herbaty w proszku, opcjonalnie)

20 g żelatyny

500 ml śmietanki 36 %

otarta skórka i sok z 1 cytryny

ok. 170 g ciasteczek Oreo (mogą być inne, czekoladowe) + 2 łyżki masła

wierzch ciasta: 250 g jogurtu naturalnego + cukier puder do posypania

kwiaty do dekoracji (na zdjęciu rumianek)

A oto jak to zrobić:

  1. Kruche ciasteczka i rozpuszczone masło miksujemy na gładką masę, którą przekładamy na dno natłuszczonej formy. Dociskamy masę i przekładamy formę do zamrażalnika na 10-15 minut.
  2. Twaróg, jogurt, mleko skondensowane miksujemy blenderem na gładką i jednolitą masę. Dodajemy otartą skórkę cytrynową i sok oraz matchę. Mieszamy. Żelatynę rozprowadzamy w ciepłej wodzie. Gdy nieco ostygnie, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Ubijamy śmietankę i dodajemy partiami do naszej masy. Całość wylewamy na spód, chłodzimy przez noc w lodówce. Przed podaniem, wierzch ciasta smarujemy jogurtem naturalnym, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kwiatami.

Przed podaniem, wierzch ciasta smarujemy jogurtem naturalnym, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kwiatami.

Przy okazji chciałabym się z Wami podzielić kodem zniżkowym na cały asortyment marki Daniel Wellington, hasło MAKECOOKINGEASIER upoważnia Was do 15% zniżki, ważny do 31.05.2017.

*  *  *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie