IMG_2572

Skład:

(forma o średnicy 28 cm)

300 g mąki

50 g cukru pudru

200 g masła

farsz:

350 g twarogu

1 jajko

kobiałka świeżych malin

do posypania: garść wiórków kokosowych lub bułka tarta

IMG_2577

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z nich kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

2. Twaróg ucieramy z jajkiem na gładką masę (możemy dodać odrobinę cukru/miodu/otartej skórki z cytryny).

3. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub mąką. 1/4 ciasta zostawiamy na tzw. kratkę na wierzchu, a pozostałą wykładamy formę. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą lu wiórkami kokosowymi i nakładamy zmiksowany twaróg i maliny. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego podłużne paski. Z powstałych pasków układamy na wierzchu ciasta kratkę. Pieczemy ok. 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C (opcja: góra-dół).

IMG_2613

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z nich kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. IMG_2615

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy za pomocą grawerowanego wałka – dostępny tutaj

IMG_2621

Z ciasta wycinamy długie paski

IMG_2628

Nakładamy zmiksowany z jajkiem twaróg i maliny

IMG_2654

Możemy też dodać garść porzeczek

IMG_2658

Z wyciętych pasków układamy na wierzchu ciasta kratkę

IMG_2668 IMG_2678

IMG_2679

Tartę pieczemy ok. 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C (opcja: góra-dół).

IMG_2698 IMG_2720

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

47 odpowiedzi na “Krucha tarta z twarogiem i malinami”

  1. Wygląda przepyszne:)
    Mam pytanie czy w tarach jest opcja zastąpienia mąki pszennej bezglutenowa? Mam gości którzy są uczuleni na gluten, a przepis mocno przypadł mi do gustu :)

  2. Pyszności, cudowności!Wałek w serduszka wymiata:)pozdr

  3. Twaróg do farszu bez cukru?

    • Zosia

      Agato piszę o tym w sposobie wykonania – można dodać cukier/miód/otartą skórkę cytrynową wg własnych smaków :-) Pozdrawiam ciepło!

  4. Te wałki <3
    I tarta oczywiście też wygląda na przepyszną!

  5. Walek LOL :) super ja tez taki chce !!!!!!!

  6. Wałki są świetne :)

  7. Zosiu pierwszy raz widzę taki wałek – gdzie można go zakupić? Świetne zdjęcia – z resztą jak zawsze!

  8. o rany :-) Ale ona musi smakować.

    Pięknie wygląda ta kratka – a są jakieś inne wzory na wałkach?
    Aaaa Zosiu zrobiłam wczoraj Twoje muffiny kokosowo-rabarbarowe – były wspaniałe. Cała blacha poszła od razu :-))))

  9. wspaniała na letni podwieczorek:)

  10. Witam Pani Zosiu,
    Mam pytanie co do spodu tarty. Czy nie jest zakalcem ? Tak wygląda na zdjęciu i tak też wychodzi w moich wypiekach przy tego typu ciastach.. może zna Pani na to jakiś sposób?

    • Zosia

      Justyno, może na zdjęciu tak wygląda, ale w rzeczywistości jest kruche – może to też za sprawą twarogu. Ja najczęściej przed kładzeniem twarogu i owoców posypuję wiórkami kokosowymi albo bułką tartą. Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki!

  11. Czy może byc taki twaróg z wiaderka czy musi byc prawdziwy zmielony?

  12. Zosiu, Czarodziejko! Wspaniała i prosta w wykonaniu propozycja na letni deser. Wypróbuję na pewno, bo maliny w tym roku są wyjątkowo pyszne:-)
    Pozdrawiam serdecznie z południa PL,
    Marta:-)
    PS. Moja siostra, na stałe mieszkająca w Londynie, ciągle piecze ciasto truskawkowe/czereśniowe z Twojej książki i jest zachwycona!

  13. Krucha tarta z twarogiem i malinami. Brzmi kusząco ja ostatnio zrobiłem podobną ale z truskawkami :)

  14. Zosiu własnie zrobiłam…i już jej nie ma :)

  15. Zosiu, zrobiłam wczoraj wieczorem – dziś do południa pewnie już zniknie, bo jest pyszna! :) Mam pytanie – co by się zmieniło, gdybym do składników na ciasto dodała żółtko (występuje we wszelkich przepisach na kruche ciasto, jakie widziałam)? Pozdrawiam!

    • Zosia

      Joanno możesz śmiało! Mnie kiedyś Mama nauczyła wersji bez jajek i tak już pozostało. Znasz też osoby, które dodają ugotowane żółtka :-) Ściskam mocno i ciesze się, że przepis się spodobał!

  16. Ależ pięknie wygląda, pozdrawiam ciepło

  17. Zosia, a może tak niebawem przepis na domowy chlebek? Ostatnio grzebałam troche po google, ale średnio jestem przekonana do tych różnorodnych przepisów. Prześpij się z tym :D :*

  18. Tarta z malinami i twarogiem to musi być coś niebiańskiego, zaraz po urlopie zabieram sie za pieczenie, dziekuje za cud przepis Zosiu, pozdrawiam z Gliwic

  19. Dobry wieczór:)

    Zrobiłam tę tartę dzisiaj i mam tylko jedną uwagę dla tych osób, które lubią jednak ciasta na słodko (co potwierdziły wszystkie osoby, które jadły ją ze mną):
    – dodajcie do twarogu NIE „odrobinę cukru/miodu”, jak jest w przepisie, ale dosłódźcie go porządnie, bo w przeciwnym razie tarta będzie zbyt kwaśna. Tak się stało w moim przypadku, mimo że użyte maliny były naprawdę słodkie, a cukru dodałam więcej niż pisze Zosia.

    Pozdrawiam :)

    • Zosia

      Dagmaro bardzo dziękuję za wiadomość! Myślę, że z pewnością przyda się pozostałym Czytelnikom :-) Ściskam mocno i dziękuję za odwiedziny :*

    • Zgadzam się z Dagmarą moja tarta też kwaśna, musiałam polać lukrem, bo miodu dołożyłam tylko łyżeczkę. W dalszym ciągu ulubioną tartą mojej rodziny jest tarta z borówkami i białą czekoladą.
      Pozdrawiam:)

  20. Wygląda cudownie! Świetny blog;)

  21. Pyszne! wczoraj zrobiłam i już prawie nie ma. Jak już się zabrałam za robienie ciasta, odkryłam, że mam resztkę mąki pszennej i niepełną kostkę masła. Zrobiłam więc z miksu trzech mąk (pszenna, żytnia razowa i kukurydziana) a masło uzupełniłam olejem kokosowym, i ciasto się udało, w ogóle się nie kruszy. Zdziwiło mnie też, że ciasta nie trzeba podpiekać. Dziękuję Zosiu za inspiracje, generalnie nie umiem i nie cierpię piec ciast (bo się nie udają), więc tarty w każdym wydaniu mile widziane :)

  22. Zrobiłam , wyszła przepyszna , rodzina jeszcze ciepła zajadała . !!!!! Z jakimi jeszcze owocami mozna ją zrobić ? Pozdrawiam Ann

  23. Moja w piekarniku ;-)

  24. Witam :)
    Tarta siedzi już w piekarniku, ale nie wiem czy wszystko poszło zgodnie z planem, bo ciasto wyszło tak kruche, że o ile na spodzie jakoś je ,,zbiłam”, tak ciasta na wierzch nie dało sie rozwałkować, a jedynie pokruszyć… Dlaczego tak się stało, skoro trzymałam się przepisu? Pewnie nie wpłynie to na smak, ale o układaniu kratki mogłam pomarzyć.
    Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam :))

  25. Cześć Zosia! !! Bardzo proszę o informację, czy mogę ciasto zrobić z mrożonych malin? Jeżeli tak, to jak je „przygotować”? Albo jakie inne owoce by się nadały ? Mango? Brzoskwinie z puszki?

    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź : )

  26. Jutro mam gości… pół internetu przekopałam szukając ciasta z malinami, które przypadłoby mi do gustu, aż wreszcie dotarłam tutaj. Idealna propozycja! :)

  27. Czy tarta wyjdzie jeśli zamiast malin dam truskawki??

Dodaj komentarz