Krucha tarta z jabłkami i jeżynami

Skład:

1 jajko

300 g mąki

100 g cukru 

200 g masła

nadzienie:

garść mielonych orzechów lub migdałów

5-6 jabłek

1 opakowanie jeżyn

1 łyżka cynamonu / szczypta gałki muszkatołowej / 2-3 goździki

2 łyżki cukru

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z cukrem, przyprawami i jeżynami (do momentu, aż jabłka staną się miękkie).

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy rozwałkowane ciasto (1/4 ciasta zostawiamy na tzw. kratkę na wierzchu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy zmielonymi migdałami / orzechami. Nakładamy podsmażone jabłka z jeżynami. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego podłużne paski. Z powstałych pasków układamy na wierzchu ciasta kratkę. Posypujemy cukrem i pieczemy ok. 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C (opcja: góra-dół).