Skład:

1 jajko

300 g mąki

100 g cukru 

200 g masła

nadzienie:

garść mielonych orzechów lub migdałów

5-6 jabłek

1 opakowanie jeżyn

1 łyżka cynamonu / szczypta gałki muszkatołowej / 2-3 goździki

2 łyżki cukru

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z cukrem, przyprawami i jeżynami (do momentu, aż jabłka staną się miękkie).

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy rozwałkowane ciasto (1/4 ciasta zostawiamy na tzw. kratkę na wierzchu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy zmielonymi migdałami / orzechami. Nakładamy podsmażone jabłka z jeżynami. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego podłużne paski. Z powstałych pasków układamy na wierzchu ciasta kratkę. Posypujemy cukrem i pieczemy ok. 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C (opcja: góra-dół).

Kategorie:

48 odpowiedzi na “Krucha tarta z jabłkami i jeżynami”

  1. Jakiego ładnego koloru nabrały jabłka :)

  2. Bardzo apetyczne ciasto :)

  3. Zosiu, czy to ciasto nie wymaga podpiekania?

  4. Zosiu widzę, że masz (chyba) ceramiczną formę do tarty, a ja szukam dobrej. Mogłabyś napisać gdzie ją kupiłaś?:)

  5. Akurat mam skrzynkę ekologicznych jabłek z sadu <3 super! http://Www.llealicious.blogspot.com

  6. Zosiu, tylko pół godziny? Bez podpiekania?

    • Zosia

      ok. 30-35 minut (zależy od Twojego piekarnika), nie musimy wcześniej nic podpiekać :)

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  7. Przepis wygląda rewelacyjnie, ale.. dla mnie hitem jest obłożenie ścianki takim samym drewnem jak blat :) Zakochałam się w tym rozwiązaniu!:) Gratuluję pomysłu!

    http://www.sbl.com.pl

  8. Ale zbieg okoliczności – robiłam taką w czwartek, z myślą o weekendzie. Niestety w sobotę musiałam upiec nową, bo poprzedniej już dawno nie było :) Pozdrawiam serdecznie!

  9. Cudownie wygląda :) Tak jesiennie :)

  10. Uwielbiam połączenie jabłek i jeżyn – w tym roku zamknęłam je w croissantach! Widzę, że myślimy podobnie!:)

    Możesz Gosiu spojrzeć: http://oligatorka.blogspot.com/2014/09/lets-eat-croissants-with-apple.html

  11. Zosiu śliczne zdjęcia bardzo apetyczne:)

  12. Droga Zosiu, bardzo proszę powiedz z jakiego sklepu pochodzi ten słoiczek z trzeciego zdjęcia od dołu?

  13. Zosiu, ja tak trochę z pytaniem z innej beczki. Rozważam zakup drewnianych blatów do mojej kuchni. Powiedz mi proszę czy Ty jakoś swoje konserwujesz, czym je czyścisz/pielęgnujesz, czy łatwo się rysują/niszczą?

  14. Zosiu,
    nie miej do mnie żalu za ten komentarz. Uwielbam Twojego bloga i wiekszosc przpeisow. Twoj blog jest jednym z moich dwóch ulubionych, kocham Twoje przpeisy i zdjecia. Ale dzisiejszy przepis.. Na pewno ejst bardzo smaczny, ale to ciasto sie rozwalilo przy nakladaniu. Wyglada nieapetycznie:( Jakby sie nie udalo. Jesli to mialy byc owoce pod kruszonka to moglas upiec to w specjalnych foremkach z ktorych sie od razu je. A tak wyglada to srednio:(
    Ale zdjecie nr 7 jest piekne:)
    Czekam na ksiazke!!!

    • Zgadzam się. Pewnie smaczna ta tarta, ale gościom bym takiego czegoś nie podała.

  15. Wygląda pysznieeeee!!! :)

  16. Zosiu, czy używasz/używałaś urządzenia typu Thermomix w kuchni? Jeśli tak, mogłabyś coś powiedzieć na jego temat? Właśnie się przymierzam do kupna i szukam opinii…

  17. Witaj Zosiu. Nie jestem pewna, czy ktoś już o to pytał (niestety śledzę bloga dopiero od niedawna), ale miałabym pytanie o to w jakim programie „obrabiasz” zdjęcia? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdeczne.

  18. hey Zosiu! Tarta wygląda niesamowicie :) zresztą jak wszystkie Twoje dania.. ;) mam pytanko. Prawdopodobnie mam zepsutą w piekarniku opcję grzania od dołu i swego czasu używam często opcji termoobiegu. Czy ta tarta ma szanse wyjść na termoobiegu, czy konieczne jest grzanie góra-dół?
    Będę dźwięczna za odpowiedź :)

  19. Wygląda tak pysznie, że… jutro zgrzeszę ;)

  20. Wygląda pysznie i jakie ładne otoczenie :)

  21. Świetny pomysł, jabłka genialnie nabierają kolorków, tarty to królowe późnego lata (:

  22. Witaj Zosiu. Nie jestem pewna, czy ktoś już o to pytał (niestety śledzę bloga dopiero od niedawna), ale miałabym pytanie o to w jakim programie "obrabiasz" zdjęcia? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdeczne..

    • Ciężko uwierzyć ale Zosia ich nie obrabia ;-) Opowiadała o tym na spotkaniu w Warszawie

  23. Pycha, pycha, pycha. Uwielbiam takie ciasta!! :)

  24. aż jabłka staną się miękkie

  25. Troche lata, troche jesieni w tym wypieku! Swietne polaczenie! Po 6 tygodniach wakacji, wrocilam do pracy, a na blogu wspominam lato (ze lza w oku…prawie!). To tez dobre polaczenie!

    http://www.allnnothing.com

  26. Czy jabłka można zastapić węgierkami? Nie zepsują całośći?

  27. Zosiu mi sie jeżyny już skończyly na działce czy moge je zastąpić malinami?? i cy wtedy trzeba wiecej doslodzic??pozdrawiam serdecznie

  28. Przepisy jak przepisy, ale jakie Ty piękne zdjęcia robisz! Naprawdę trzeba być kreatywnym, żeby nie popaść w rutynę przy ciągłym fotografowaniu jedzenia :)

  29. Zrobiłam wczoraj wieczorem wersję ze śliwkami Śliwki pokroiłam w ćwiartki i dodałam dwie łyżeczki cukru na wierzch. Jest 9.30 i nie ma już ani okruszka ;-)
    Obłędne to ciasto…

    • Zosia

      Cieszę się ogromnie!!!! Dziękuję za skorzystanie z przepisu i wiadomość :)

      Uściski,

      Zosia

    • to ja dziękuję za świetny przepis, dzięki któremu zmierzam przez żołądek do serca ;-)

  30. Witam, mam pytanie -skąd jest ta serweta z dwóch pierwszych fotografii? Z gory dziekuje za odpowiedź.

  31. Czy zamiast jeżyn można użyć malin ? :)

  32. Zosiu zdradź mi proszę jaką tapetę masz w kuchni koło okna? Szukam takiej od dawna.
    Dziękuję i pozdrawiam!

  33. Zosiu jak zwykle przepyszne ciasto! Zawsze mnie skusisz na zrobienie słodkości :)

  34. Zrobiłam ją Zosiu przedwczoraj:) Pychotka!:)))
    Dziś już ostatnie kawałki z mężem zabraliśmy do pracy:))pyszna jest, to połącznie jabłek i jeżyn jest super a jeżyn w tym roku ci u nas na działce dostatek:))))

Dodaj komentarz