Skład:

(średnica formy 26 cm)

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru pudru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

farsz: 150 ml śmietanki 36 %

250 g ricotty

2 jajka

3 łyżki cukru pudru

2-3 dojrzałe gruszki

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

3. Śmietankę ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy jajka i ricottę. Mieszamy do połączenia się składników. Całość przelewamy na ostudzony kruchy spód i rozkładamy plastry obranych gruszek. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez kolejne 25 minut (do momentu, aż się zetnie masa)

4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Follow my blog with bloglovin!

Kategorie:

55 odpowiedzi na “Krucha tarta z ricottą i gruszkami”

  1. od kiedy kupiłam sobie silikonową formę do tart jestem od nich uzależniona :D z chęcią wypróbuję ten przepis ;)

    • też uwielbiam tarty; ja jednak wolę formy z wyjmowanym dnem, dużo łatwiej jest wyjmować zawartość

    • Właśnie rozglądam się za fajną i sprawdzoną formą do tart – zarówno silikonową jak i klasyczną z wyjmowanym dnem. Czy mogłabyś podpowiedzieć gdzie nabyłaś swoją?

      Pozdrawiam :)

    • Zosia

      Witaj! Spośród wszystkich sprawdzonych form do pieczenia tart, myślę że ta z wyjmowanym dnem jest najlepsza. Niestety kupiłam ją już dawno, ale w sklepach jest ich już coraz więcej (np. DUKA).

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

    • Formy z wyjmowanym dnem są czasem wygodne, ale pamietam jak po raz pierwszy piekłam Twoja cytrynowa (moja ulubiona) tartę Zosiu i wlasnie w takiej formie masa przeciekła mi do piekarnika ( a raczej jej cześć). W każdym razie tarta chociaż nie była idealna, a w nerwach (piekłam na specjalna okazje do pracy, a byla juz chyba dwunasta w nocy…) za grubo pokroiłam cytryny do dekoracji, to…zrobila furorę! Od tamtego czasu zawsze wychodziła juz idealnie i podbijała kolejne serca:) także blaszka z wyjmowanym dnem – tak ( ja mam z ikei), ale nie do tart z bardziej ciekła masą. Pozdrawiam :)

  2. Pysznie wyglada! :) A czy do ciasta nie daje sie jajek?

  3. Wygląda poprostu nieziemsko – uwielbiam gruszki w ciastach. :)

  4. Zosiu… a jakby tak na ciemnej mące?;>

    http://www.oligatorka.blogspot.com

  5. hej mogę wiedziec jaki kolor kafli masz w kuchni biale czy waniliowe?

  6. pewnie smaczne, ale ja muszę zbastować ze słodkim. i no jeszcze post xd
    _
    http://dropofmusic.blogspot.com/

  7. jaka jest średnica formy? : )

  8. Ciasto wygląda bardzo smacznie :)
    A możemy teraz liczyć na obiad, coś z mięsem, np. kaczką? :)
    Nic wymyślnego, ale dobrego:)
    Pozdrawiam

  9. Zosiu,
    jutro jadę do Trójmiasta na weekend z siostrą, przychodzę do Ciebie skosztować kawałek!!
    a może w Tawernie Orłowskiej chociaż coś podobnego serwują:))

  10. dzięki Twoim przepisom tarta już od dłuższego czasu stała się moim ulubionym ciastem – dość szybko się przygotowuje i daje mnóstwo możliwości modyfikacji :)

  11. a jaka jest srednica foremki na tarte ?

    • Biorąc pod uwagę ilosc skladnikow na spod tarty, forma powinna średnicę ok 25 cm…Pozdrawiam!

    • W przepisie jest że 26 cm więc najlepiej wziąć taką :)

  12. Mniam! Uwielbiam tarty! Ta przypomina mi tarte alzacka z jabkami.
    Zosiu pisalas kiedys, ze uczysz sie robic chleb. Taki na zakwasie? Pytam z ciekawosci jak Ci idzie? Moj wyszedl za pierwszymi dwoma razami, dziesiatki kolejnych to klapa… Kurcze jednak uzaleznilam sie od tego. Ta chrupiaca skorka! Ach. Moze dzis sie uda….

  13. Właśnie myślałam o cieście na weekend,a tu taka pyszna propozycja. Koniecznie spróbuję, ciasta z gruszkami są idealne :)

  14. A co sądzisz o tym, żeby ciasto zrobić na słono, dać ser z niebieską pleśnią i gruszkę? Nie jem słodyczy w poście, a to jest dla mnie słodycz niestety..

    • Zosia

      Myślę, że to świetny pomysł! A co sądzisz, żeby podać z żurawinami?

       

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

    • spróbuję i dam znać jak wyszło! Dzięki za inspirację :)

  15. Super sweter, można wiedzieć gdzie kupiłaś?

  16. Nie wpadłabym na takie połączenie, ale wydaje się bardzo dobre :)

  17. Witaj, pytanie dotyczące czasu pieczenia. Zazwyczaj ciasto kruche piecze się szybko tutaj jest ok 50 minut , to bardzo dlugo. Czy to ciasto nie jest tłuste?

    • Zosia

      Witaj,

      Sam spód piecze się ok. 25 minut, a następnie całość (kruche + farsz) kolejne 25 minut. 

      Pozdrawiam,

      ZOsia

    • Dziekuje Zosiu za odpowiedz, ale to akurat zrozumiałam . Pytam czy ciasto kruche pieczone w sumie ok 50 minut nie wydaje sie byc tluste?

    • Zosia

      nie nie :)

  18. Świetny biały dzbanek! Skąd on? :D

  19. A skąd jest ta biała patera?

  20. Wygląda apetycznie, choć osobiście rzadko robię tarty. Podajesz tartę na ciepło? Wtedy ładnie błyszczą się owoce.
    http://zycienienabogato.blogspot.com

  21. Zosiu,
    kiedy pojawi się Daily food diary? Miał być pod koniec tygodnia.. :)

  22. Zosiu, a gdzie najczęściej kupujesz śmietankę 36% i ricottę?
    Pozdrawiam.

  23. czy ricottę można zastąpić mascarpone?:) pozdrawiam:)

  24. Kolejna super inspiracja kulinarna!
    Chciałabym wiedzieć jakie masło stosujesz najczęściej do tarty?

  25. mm… korci!!
    zapraszam na ciekawe, szarlotkowe, pankejki! :)
    http://www.cookplease.blogspot.com

  26. Wygląda strasznie smacznie! Już nie mogę się doczekać Świąt Wielkanocnych i tych słodkości..

  27. Tarta wygląda cudnie. Chyba zrobię taką dzisiaj dla dzieciaków.

    Zapraszam tutaj http://tenpanipani.pl/blog/7

  28. Zrobiłam wczoraj tę tartę, bardzo smaczna, ale porządne ścięcie się warstwy z serkiem zajęło 1h 20 minut… Po 25 przepisowych minutach wszystko jeszcze pływało. Zaznaczam, że trzymałam się temperatury i piekłam w nowym elektrycznym piecyku.

  29. Witaj Zosiu!
    Karolino ja też wczoraj robiłam tę tartę. U mnie akurat przepisowo w 25 min się ścięło:) Za to sama sucha tarta upiekła się nawet w 15 min (z termoobiegiem).
    Tarta pyszna, w mig się rozeszła! Akurat tyle wystarczy skoro w dni robocze pościmy od słodkiego i na dziś już nie zostało:)
    Pozdrawiam, Monika

    • Zosia

      Moniko! Bardzo dziękuję za wiadomość i cieszę się, że tarat smakowała. 

      P.S. Co do czasu pieczeniam to niestety w dużej mierze zależy od rodzaju piekarnika;/

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  30. Right after study several of the weblog posts on your web page now, and I genuinely like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and are going to be checking back soon. Pls have a look at my internet web page too and let me know what you think.
    [url=http://www.dreamblog.net/free/jordansforcheapmn/index.php?title=air-jordan-vi-will-very-likely-be-rememb&more=1&c=1&tb=1&pb=1]cheap jordan[/url]

  31. Zosiu,
    piekę dzisiaj to Twoje cudo na babskie spotkanie..a że każda się wiecznie odchudza, to absolutnie śmietanka odpada (ricotta już ma z 30 %)… jak myślisz – mogę zstąpić ją jogurtem? kefirem? Powinno być jednak słodkie, więc jak uważasz, czy nie będzie szkody jeśli śmietankę zastąpię jogurtem?
    Pozdrawiam serdecznie,

  32. pyszna tarta :) bylaby idelna gdyby nie ta smietana.. myslisz ze mozna by zrobic na jogurcie albo smietanie 12 % ?

  33. Zosiu, a może zaproponujesz jakieś przepisy bezmleczne? Chętnie bym zjadła taką tartę, ale karmię Córcię, która ma alergię na mleko :(

  34. Zosiu, jak sprawdza ci się drewniany blat kuchenny? Jest on funkcjonalny, praktyczny na co dzien? Jest olejowany czy lakierowany?

  35. Na formę 24cm jak zmieni sie ilośc składników? Dziękuję z góry za odpowiedź :)

  36. Tarta przepyszna:)
    Tylko jak robiłam za trzecim razem zaczęła mi wypływać z formy w piekarniku, nie wiem czy to może wina tego że dałam za dużo gruszek?
    pozdrawiam
    Pati

  37. Zosiu! Czy zwykłą mąkę można zastapić pełnoziarnistą? Właśnie piękę spód już ponad pół godziny i nadal jest mięciutki.. help! ;)

Dodaj komentarz