Krucha tarta z ricottą i gruszkami

Skład:

(średnica formy 26 cm)

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru pudru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

farsz: 150 ml śmietanki 36 %

250 g ricotty

2 jajka

3 łyżki cukru pudru

2-3 dojrzałe gruszki

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

3. Śmietankę ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy jajka i ricottę. Mieszamy do połączenia się składników. Całość przelewamy na ostudzony kruchy spód i rozkładamy plastry obranych gruszek. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez kolejne 25 minut (do momentu, aż się zetnie masa)

4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Follow my blog with bloglovin!