Skip to main content

Krucha tarta z ricottą i gruszkami

Skład:

(średnica formy 26 cm)

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru pudru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

farsz: 150 ml śmietanki 36 %

250 g ricotty

2 jajka

3 łyżki cukru pudru

2-3 dojrzałe gruszki

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

3. Śmietankę ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy jajka i ricottę. Mieszamy do połączenia się składników. Całość przelewamy na ostudzony kruchy spód i rozkładamy plastry obranych gruszek. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez kolejne 25 minut (do momentu, aż się zetnie masa)

4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Follow my blog with bloglovin!

57 Odpowiedzi do “Krucha tarta z ricottą i gruszkami”

    • Właśnie rozglądam się za fajną i sprawdzoną formą do tart – zarówno silikonową jak i klasyczną z wyjmowanym dnem. Czy mogłabyś podpowiedzieć gdzie nabyłaś swoją?

      Pozdrawiam :)

      • Witaj! Spośród wszystkich sprawdzonych form do pieczenia tart, myślę że ta z wyjmowanym dnem jest najlepsza. Niestety kupiłam ją już dawno, ale w sklepach jest ich już coraz więcej (np. DUKA).

        Pozdrawiam ciepło,

        Zosia

        • Formy z wyjmowanym dnem są czasem wygodne, ale pamietam jak po raz pierwszy piekłam Twoja cytrynowa (moja ulubiona) tartę Zosiu i wlasnie w takiej formie masa przeciekła mi do piekarnika ( a raczej jej cześć). W każdym razie tarta chociaż nie była idealna, a w nerwach (piekłam na specjalna okazje do pracy, a byla juz chyba dwunasta w nocy…) za grubo pokroiłam cytryny do dekoracji, to…zrobila furorę! Od tamtego czasu zawsze wychodziła juz idealnie i podbijała kolejne serca:) także blaszka z wyjmowanym dnem – tak ( ja mam z ikei), ale nie do tart z bardziej ciekła masą. Pozdrawiam :)

  1. Ciasto wygląda bardzo smacznie :)
    A możemy teraz liczyć na obiad, coś z mięsem, np. kaczką? :)
    Nic wymyślnego, ale dobrego:)
    Pozdrawiam

  2. Zosiu,
    jutro jadę do Trójmiasta na weekend z siostrą, przychodzę do Ciebie skosztować kawałek!!
    a może w Tawernie Orłowskiej chociaż coś podobnego serwują:))

  3. dzięki Twoim przepisom tarta już od dłuższego czasu stała się moim ulubionym ciastem – dość szybko się przygotowuje i daje mnóstwo możliwości modyfikacji :)

  4. Mniam! Uwielbiam tarty! Ta przypomina mi tarte alzacka z jabkami.
    Zosiu pisalas kiedys, ze uczysz sie robic chleb. Taki na zakwasie? Pytam z ciekawosci jak Ci idzie? Moj wyszedl za pierwszymi dwoma razami, dziesiatki kolejnych to klapa… Kurcze jednak uzaleznilam sie od tego. Ta chrupiaca skorka! Ach. Moze dzis sie uda….

  5. Właśnie myślałam o cieście na weekend,a tu taka pyszna propozycja. Koniecznie spróbuję, ciasta z gruszkami są idealne :)

  6. A co sądzisz o tym, żeby ciasto zrobić na słono, dać ser z niebieską pleśnią i gruszkę? Nie jem słodyczy w poście, a to jest dla mnie słodycz niestety..

  7. Witaj, pytanie dotyczące czasu pieczenia. Zazwyczaj ciasto kruche piecze się szybko tutaj jest ok 50 minut , to bardzo dlugo. Czy to ciasto nie jest tłuste?

    • Witaj,

      Sam spód piecze się ok. 25 minut, a następnie całość (kruche + farsz) kolejne 25 minut. 

      Pozdrawiam,

      ZOsia

  8. Kolejna super inspiracja kulinarna!
    Chciałabym wiedzieć jakie masło stosujesz najczęściej do tarty?

  9. Zrobiłam wczoraj tę tartę, bardzo smaczna, ale porządne ścięcie się warstwy z serkiem zajęło 1h 20 minut… Po 25 przepisowych minutach wszystko jeszcze pływało. Zaznaczam, że trzymałam się temperatury i piekłam w nowym elektrycznym piecyku.

  10. Witaj Zosiu!
    Karolino ja też wczoraj robiłam tę tartę. U mnie akurat przepisowo w 25 min się ścięło:) Za to sama sucha tarta upiekła się nawet w 15 min (z termoobiegiem).
    Tarta pyszna, w mig się rozeszła! Akurat tyle wystarczy skoro w dni robocze pościmy od słodkiego i na dziś już nie zostało:)
    Pozdrawiam, Monika

    • Moniko! Bardzo dziękuję za wiadomość i cieszę się, że tarat smakowała. 

      P.S. Co do czasu pieczeniam to niestety w dużej mierze zależy od rodzaju piekarnika;/

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  11. Right after study several of the weblog posts on your web page now, and I genuinely like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and are going to be checking back soon. Pls have a look at my internet web page too and let me know what you think.
    [url=http://www.dreamblog.net/free/jordansforcheapmn/index.php?title=air-jordan-vi-will-very-likely-be-rememb&more=1&c=1&tb=1&pb=1]cheap jordan[/url]

  12. Zosiu,
    piekę dzisiaj to Twoje cudo na babskie spotkanie..a że każda się wiecznie odchudza, to absolutnie śmietanka odpada (ricotta już ma z 30 %)… jak myślisz – mogę zstąpić ją jogurtem? kefirem? Powinno być jednak słodkie, więc jak uważasz, czy nie będzie szkody jeśli śmietankę zastąpię jogurtem?
    Pozdrawiam serdecznie,

  13. pyszna tarta :) bylaby idelna gdyby nie ta smietana.. myslisz ze mozna by zrobic na jogurcie albo smietanie 12 % ?

  14. Zosiu, a może zaproponujesz jakieś przepisy bezmleczne? Chętnie bym zjadła taką tartę, ale karmię Córcię, która ma alergię na mleko :(

  15. Zosiu, jak sprawdza ci się drewniany blat kuchenny? Jest on funkcjonalny, praktyczny na co dzien? Jest olejowany czy lakierowany?

  16. Na formę 24cm jak zmieni sie ilośc składników? Dziękuję z góry za odpowiedź :)

  17. Tarta przepyszna:)
    Tylko jak robiłam za trzecim razem zaczęła mi wypływać z formy w piekarniku, nie wiem czy to może wina tego że dałam za dużo gruszek?
    pozdrawiam
    Pati

  18. Zosiu! Czy zwykłą mąkę można zastapić pełnoziarnistą? Właśnie piękę spód już ponad pół godziny i nadal jest mięciutki.. help! ;)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.