Skip to main content

Letnie smaki w środku listopadowej szarugi, czyli jak przywołać trochę słońca w kilka minut

*   *   *

Jeżeli lubicie podobnie jak ja wszelkiego typu desery pt. owoce pod kruszonką (z klasycznym kruchym ciastem, z mieszanką otrębów, z glutenem lub bez :-)) to jest to nieco uproszczona wersja, ale dzięki niej naprawdę przez chwilę poczujecie zapach lata. Owoce piecze się dosłownie kilka minut, więc podrzucam pomysł na śniadanie (wersja z jogurtem) lub na podwieczorek (wersja z lodami waniliowymi). Może chociaż w taki sposób przywrócimy chwile minionego lata…

Skład:

(przepis dla 4 osób)

2 gruszki

garść świeżej żurawiny

ok. 250 mrożonych malin (mogą być borówki, porzeczki, jeżyny lub truskawki)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

ok. 150 prażonych płatków migdałowych

do podania: gęsty jogurt grecki lub lody waniliowe

A oto jak to zrobić:

  1. Obraną gruszkę kroimy na półksiężyce i rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy resztę owoców. Całość posypujemy przyprawami i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C. Pieczemy ok. 10-12 minut lub do momentu, aż owoce delikatnie zbrązowieją.
  2. Naczynie ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, dorzucamy prażone płatki migdałów i polewamy płynnym miodem. Podajemy z gęstym jogurtem greckim lub lodami waniliowymi.

Owoce posypujemy przyprawami i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C. Pieczemy ok. 10-12 minut lub do momentu, aż owoce delikatnie zbrązowieją.

Po upieczeniu dodajemy prażone płatki migdałów i polewamy płynnym miodem.

Podajemy z gęstym jogurtem greckim lub lodami waniliowymi.

 

16 Odpowiedzi do “Letnie smaki w środku listopadowej szarugi, czyli jak przywołać trochę słońca w kilka minut”

  1. Zosiu mam pytanie trochę z innej beczki. Otóż chciałabym Cię zapytać jakiej firmy ekspres do kawy byś poleciła?? Jaki Ty wybrałaś? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie
    ps. uwielbiam Twojego bloga

  2. Od dnia, kiedy ten przepis zamieściłaś Zosiu na stronie, chyba już to zrobiłam trylion razy ?moje rodzina to uwielbia ?. Dziękuję i pozdrawiam

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.