Lody wodne z tymiankiem cytrynowym i owocami // Ice water with lemon thyme and fruit

* * *

Dzień Dziecka nie może obyć się bez lodów! To taka mała tradycja, którą kultywował w dzieciństwie mój Tata. Ograniczenia w ten dzień przestawały istnieć – rekordy zbliżały się do (bagatela) 14 gałek! Dzisiaj z pewnością też będziemy się licytować, ale przy tej okazji chciałabym podzielić się z Wami łatwym i dość efektownym przepisem – bez wyrabiania w maszynce. Co powiecie na wodne lody z syropem tymiankowo-cytrynowym i zatopionymi owocami? Obiecuję dużo zabawy i mały powrót do dzieciństwa! 

Skład:

2-3 gałązki świeżgo tymianku cytrynowego

0,5 l wody niegazowanej Mama i ja

sok z 1 cytryny

2 łyżki brązowego cukru lub miodu

2 kiwi

garść borówek amerykańskich

A oto jak to zrobić:

1. Wodę z cukrem, tymiankiem i sokiem z cytryny zagotowujemy, aż powstanie syrop. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Na dno pojemniczków do lodów układamy borówki, plastry kiwi i gałązkę tymianku. Całość zalewamy syropem cytrynowo-tymiankowym i umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin.

Komentarz: Jeżeli chcemy, żeby zamrożone lody były bardziej przejrzystego koloru, to użyjmy zwykłego cukru. Zamiast tymianku cytrynowego, polecam użyć liście mięty. Polecam również połączenie rukoli z kawałkami truskawek.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

* * *

Children's Day is not Children's Day without ice cream! It's a small tradition, which was cultivated during childhood by my dad. Restrictions ceased to exist on this day – records reached (ballpark) 14 scoops! We will certainly have a contest today, but on this occasion I would also like to share with you my very easy yet effective recipe – without having to use a machine.  How would you like ice water with lemon thyme syrup and fruit? I guarantee a lot of fun and a quick return to childhood!

 

Ingredients:

2-3 sprigs of fresh lemon thyme

0.5 liters of still water Mama i ja

juice from 1 lemon

2 tablespoons brown sugar or honey

2 kiwi

a handful of blueberries

 

Here's how to do it:

1. Boil the water with sugar, thyme and lemon juice until it turns into syrup. Leave to cool. Peel the kiwi and cut into slices. Place the blueberries, kiwi and thyme sprigs at the bottom of the cups. Fill up with the lemon thyme syrup and place in the freezer for a few hours.

Note: If you would like for the ice cream to be a more transparent color, then use normal white sugar. Instead of using lemon thyme, I recommend using mint leaves. I also recommend the combination of rocket with strawberries.

For more images and recipes visit my Instagram profile.