Skip to main content

Majowa szarlotka z rabarbaru i jabłek.

… pachnie świeżo zerwanym bzem i konwaliami. W wazonie już od rana stoją lewkonie. Rabarbar z jabłkami duszą się niemiłosiernie, a zapach kruchego ciasta powoli unosi się i opanowuje nawet najdalsze zakamarki domu. To musi być maj!

Skład:

Ciasto:

300 g mąki

60 g cukru pudru + do posypania ciasta

250 g masła

1 jajko

1 żółtko

1 łyżka wody

szczypta soli

Nadzienie:

2 obrane jabłka

5 czerownych łodyg rabarbaru

3 łyżki dżemu truskawkowego

2 łyżeczki cukru wanilinowego

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 szklanki wody

Rabarbar i jabłka kroimy w kostkę.

A oto jak to zrobić:

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2. Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podobnie czynimy to z jabłkami. Pokrojone owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, zalewamy wodą, dodajemy brązowy cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, dżem truskawkowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

3. Na oprószonej stolnicy, rozwałkowujemy ok. 3/4 ciasta, po czym wykładamy formę na tarty (o średnicy 25 cm). Z pozostałej części ciasta, przygotowujemy długie paski, potrzebne na kratkę. Całość nadzienia przekładamy do formy z ciastem. Równomiernie rozkładamy. Na wierzch układamy paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż ciasto nabierze złocistych barw.

4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możemy również dodać 1 łyżkę śmietany 12%.

Konfitury z rabarbaru i jabłek przekładamy do formy z surowym ciastem,

.. i równomiernie rozkładamy nadzienie.

Na wierzch, układamy podłużne paski z ciasta, tworząc z nich kratkę.

Tak przygotowane ciasto, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy ok. 45 minut.

Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje prosto po wyjęciu z piekarnika!

122 Odpowiedzi do “Majowa szarlotka z rabarbaru i jabłek.”

  1. Dziękuję Ci bardzo Zosiu za ten przepis. Taki wypiek jadłam we Włoszech i bardzo mi smakował. Muszę spróbować sama go zrobić;)
    Pozdrawiam!

    • Bardzo fajny pomysl na mase owocowa. Jesli goscie nie jadaja rabarbaru, to czy zachowac te same proporcje do przygotowania nadzienia z jablek i dzemu truskawkowego?

    • ;-)) cieszę się, że się spodobał. Właśnie objadam sie kolejnym kawałkiem do porannej kawy. Pozdrowienia!Zosia.

      • Przyznam, ze Twoje przepisy dodaja kreatywnosci i swiezosci w kuchni przy uzyciu dosc prostych skladnikow, ktore czesto nie kroluja na polskich stolach albo nie sa doceniane jak np. we Wloszech czy w Hiszpanii. Tajniki kulinarne zaczelam odkrywac kiedy przeprowadzilam sie zagranice i ta czynnosc stala sie codziennoscia. Laczylam przyjemne z pozytecznym, bo uczac sie jezyka siegalam po lokalne przepisy badz miedzynarodowe i co sie okazalo… teraz mam problem bo nie wiem jak dobrze ugotowac zurek :)

  2. Zosiu muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem choć nie jestem laikiem w gotowaniu i pieczeniu. Naprawdę ciasto wygląda smakowicie. :) Gratuluję!

  3. Zosiu zaczął się sezon na szparagi, a nie trwa długo, więc zaraz się skończy! :) Może warto przedstawić czytelniczkom kilka przepisów z tych zielonych (i nie tylko!) pyszności? :) Ja polecam szparagi krótko blanszowane na klarowanym maśle z parmezanem, krem ze szparagów, szparagi z jajkiem na miękko czy tartę.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    • Ja też dołączam do tej prośby:) Zosiu może podsuniesz nam jakis pomysł na szparagi ?

      Pozdrawiam:)))

  4. Nasunelo mi sie kolejne pytanie odnosnie owocow sezonowych. Czy nie lepiej zastapic dzem zmiksowanymi w blenderze swiezymi truskawkami? Czy wplynie to w jakis sposob na efekt koncowy, tzn. zbyt rzadka masa?

    • Jak najbardziej! Świeże truskawki wspaniale pasują. Niestety nie miałam w mojej spiżarce. Pozdrawiam,Zosia.

  5. Zosieńko! Czytam Twojego bloga od początku, ale dopiero 2 dni temu zaczęłam gotować wg Twoich przepisów – zrobiłam już tortille, szaszłyki z pysznym sosem i krem z pomidorów, a teraz popijam kawę zajadając się piernikowymi naleśnikami. Wszystko wyszło rewelacyjnie! A najlepsze jest to, że odkryłam jak przyjemne może być gotowanie. I wcale nie zajmuje dużo czasu:) Dzięki Twoim pomysłom na dania poczułam chęć przyrządzania samodzielnie czegoś dobrego każdego dnia, nie tylko w weekendy. Dziękuję za inspiracje!

    • superrr gratuluję i cieszę się niezmiernie, że gotowanie sprawia CI przyjemność. I oto chodzi! z pozdrowieniami,Zosia.

  6. Zosia, mam pytanie: gdzie można kupić taką bajerancką foremkę do jajek, jak na stronie tytułowej w pierwszym poście? Pozdrawiam!

    • jakis czas temu w rossmannie byla zielona patelnia z foremka w ksztalcie serca:)
      Zosiu wyglada smakowicie!

  7. Zosiu,dziękuję za przepis z rabarbarm :)
    przepis wydrukowałam i zabieram go dziś ze sobą do kuchni :)
    miłego dnia!!!!!!

    • Zosiu, no i mogę sie pochwalić, że w moim domu tez pachnie szarlotką… Pyszna, dziękuję :)
      przepis zachowam bo rabarbaru jeszcze zostało w ogródku…

  8. Uwielbiam ciasta z rabarbarem,Twoje wygląda znakomicie. Ja natomiast polecam ciasto,które moja mama robi.Na kruchym cieście kładzie rabarbar z jagodami(razem podduszone) a następnie ubite białko z cukrem,z którego po upeczeniu powstaje krucha beza.PYcha!

  9. Zosiu, czy znasz może jakiś przepis na słodki prezent na dzień mamy? Wolałabym, aby było to właśnie coś słodkiego;) jeśli znajdziesz chwilkę czasu to bardzo proszę o jakiś pomysł, gdyż korzystam z Twoich przepisów i zawsze się udają;) no i są przepyszne!:) Pozdrawiam:)

  10. Zosiu do tej pory zawsze tylko oglądałam, ale dziś w końcu odważyłam się skomentować Twój post. Twoje przepisy i prezentacje ich na blogu są genialne! Twoje wpisy wyglądają na dopracowane do ostatniego szczegółu, jest w nich tyle kunsztu. Wystarczy, że spojrzę na jedzenie z Twoich zdjęć i od razu mam na nie ochotę! Wiele przepisów na pewno wykorzystam!
    P.S. Akurat dziś jadłam podobny wypiek, który dostałam w prezencie od mamy z Włoch. :)

    Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej!

  11. Witaj Zosiu, Twoje przepisy są świetne, ale czy byłaby możliwość utworzenia jakiegoś spisu z odnośnikami na stronie gotowania. Tak żeby łatwiej i szybciej można było znaleźć jakiś przepis, który pojawił się już jakiś czas temu.

  12. Zosiu, mogę spytać gdzie można dostać te świetne pojemniki z krówkami, które stoją po lewej stronie na górnym zdjęciu? Super są :)

    Kuchnia idealna! :)

  13. Jak pysznie! ;)
    Muszę wykorzystać Twój przepis,może dzięki niemu zmienię zdanie o rabarbarze. ;P

    Pozdrawiam! ;)
    Ola R.

  14. strzal w dziesiatke! akurat mam akurat niesamowita ochote na rabarbar. sezonowo przepis jak najbardziej trafiony Zosiu, zdjecia tez przepiekne! podsycaja apetyt.

    pytanie – czy po wylozeniu formy ciastem, nie powinnismy jej wstawic na pare minut do piekarnika? czy od razu na surowe ciasto wylac nadzienie i wowczas?
    czy wtedy dno dobrze sie upiecze?

    serdecznie pozdrawiam i lece po rabarbar:)

  15. wygląda pięknie, jak skończę dietę to pewnie spróbuje ;)
    uwielbiam gotować i bawić się smakami :P

  16. Jak tylko zobaczyłam ten przepis to przez pół godziny zamiast uczyć się do jutrzejszego kolokwium musiałam walczyć ze sobą, żeby nie polecieć do sklepu po rabarbar i dżem truskawkowy. Na początku tylko podziwiałam zdjęcia przygotowanych przez ciebie potraw, później zaczęłam sama je przygotowywać – zaczęło się od tiramisu, i jeszcze na żadnym się nie zawiodłam. Już nie mogę się doczekać kolejnych przepisów :D

  17. szkoda, ze piekarnik mam zepsuty… ;P patrzac na ciebie Zosiu zaczelam eksperymentowac, tworzyc kompozycje zwlaszcza z warzywami i owocami laczac takie na pozor niepasujace ;) chyba tez zaczne pisac o moich pomyslach na blogu ;) a jaka kuchnie najbardziej lubisz :>pozdrawiam

  18. Twoje przepisy są niesamowite, sama już parę z nich wypróbowałam, lecz chciałabym też zwrócić uwagę na zdjęcia.Nie wiem czy sama je robisz czy masz jakiegoś prywatnego fotografa ale są genialne !

  19. Zosiu moje pytanie dotyczy babeczek muffinków ile ich wychodzi z proporcji które są podane na stronie? Serdecznie dziękuje :)

  20. Muszę przyznać, że odwiedzam tego bloga tylko ze względu na Twoje przepisy. Są super. Aż chce się jeść ;)
    Pozdrawiam.

  21. Zosiu,
    mam ogromną prośbę o ciekawe, łatwe i pyszne przepisy kuchni bałkańskiej. Widzę, że lubisz bakłażany, cukinie, różne zielone smarowidła – tak jak ja ;-) mogłabyś polecić jakąś knajpkę z bałkańskimi pysznościami w Warszawie?
    Pozdrawiam

  22. Zosiu, czy do cista można wykorzystać pół na pół mąkę zwykłą i np orkiszową? Pozdrawiam!

  23. Zosiu Kochana!!!
    Zwracam się do Ciebie z ogromna prośbą. Otóż niedługo zbliża się Dzień Matki.Moja mama zawsze zwraca mi uwagę,że powinnam wreszcie zacząć coś pichcić w kuchni, bo naprawdę to potrafię zrobić tylko jajecznicę. W związku ze zbliżającym się świętem chciałabym zrobić jakiś dobry obiad i pyszny deser, tylko nie mam pojęcia co to by mogło być!!!!Czy mogłabyś Zosiu zamieścić jakieś proste i niedrogie przepisy tak ,żeby taki laik jak ja mógł sprawić swojej rodzicielce niespodziankę kulinarną:)

  24. Zosieńko, a to urocze serduszko- powstało z pomocą tej samej foremki co jajko sadzone na ostatnim toście? :)

  25. Zosia, na miłość boską, miałam się zacząć odchudzać!!! Jak ja teraz mam dotrzymać danego słowa kiedy ręce aż się rwą do zagniecenia tego ciasta, a kubki smakowe później rwać się będą do spróbowania… :) super przepis, odważyłam się taką szarlotkę zrobić tylko z torebki :)

    • Zacznij odchudzanie od niedzieli ;) Zawsze też można zrobić takie ciasto dla gości i delektować się widokiem jak oni pałaszują :D
      Pozdrawiam

      • żeby to było takie proste :) ale masz racje, co mam do stracenia, odchudzanie zacznę od… poniedziałku, bo w niedziele to już nie ma sensu :)

  26. Przejrzałam cały blog od początku do końca i …. jestem wprost zachwycona! I nie tylko chodzi tu o przepisy, ale o całą szatę i oprawę. Od dawna zaglądam tylko na zagraniczne blogi, bo w polskich brakuje mi “tego czegoś”, co odnalazłam właśnie u Was. Śmiało możecie z nimi konkurować ;)
    Macie kolejną oddaną czytelniczkę :)

  27. ostatnio zrobiłam tartę z rabarbaru z przepisu GW i wyszedł okropny. Wyglądał mało apetycznie i smakował podobnie. Dobrze, że jesteś z nami, Zosia bo te wszystki piśmidła “kulinarne” są nic nie warte!!!!

    Pozdrawiam

  28. Zosiu, bardzo fajnie wyglada to ciasto :-) Jesli tylko znajde gdzies rabarbar( w Belgii nie widzialam jeszcze nigdzie) to z pewnoscia wyprobuje przepis. Mam pytanie odnosnie wina. Jakie polecasz? Moze masz jakies swoje ulubione? Pozdrawiam i czekam na kolejny swietny przepis ;)

  29. Kochana Zosiu!
    Twoje przepisy są cudowne, dania są pyszne, kolorowe i łatwe w przygotowaniu. Kulinarna część tego bloga pomogła mi więcej niż niejedna książka kucharska :)
    Mam jednak pytanie, a zarazem prośbę, czy w swoim szerokim asortymencie wiedzy posiadasz przepis na jakieś smaczne, sycące i kolorowe danie wegetariańskie?

  30. Zosiu, bardzo Cię proszę o zamieszczenie jakiegoś prostego przepisu na Dzień Matki! Pisałaś wcześniej, że dobry będzie mus malinowy, może masz jakiś sprawdzony przepis? Pozdrawiam i czekam:-)

    • Klaudia… jak bys poswiecila 2 minuty na przejrzenie bloga Zosi to bys wiedziala o jakim musie jest mowa.

  31. Uwielbiam wszystko z rabarbarem:) Planuję upiec to ciasto na weekend:) Strasznie dziękuję za przepis.

    • To ja dziękuję za komentarz ;-) i trzymam kciuki za Twoje ciasto. Daj znać czy Ci wyszło:) Pozdrowienia!Zosia.

      • upiekłam:) I wyszło takie pyszne, że dziś też piekę:) Rodzinka się zakochała w tym cieście – ja też:)

  32. Zosiu :)
    Wspaniałe masz pomysły, ale czy mogłabyś powiedzieć, czy można czymś zastąpić rabarbar ;) ? Bo niestety ale mam uczulenia a ciasto zapowiadałoby się pysznie :)

    Pozdrawiam :)

  33. Zosiu, mam problem, który myślę, że pomożesz mi rozwiązać :) Czy masz jakieś pomysły na udekorowanie ciastek tak, by podczas transportu pocztą polską dekoracja ta się nie rozpuściła? Na Dzień Matki zaplanowałam upiec ciasteczka maślane, kruche i chciałabym udekorować kolorowym lukrem… Myślisz, że nie rozpuściła by się ta ozdoba? Pozdrawiam serdecznie i jak tylko “dorwę” rabarbar to zrobię szarlotkę ;)

    • .. o to zadałaś mi ciekawe pytanie, lukier różnie się zachowuję :D a może spróbuj na warstwę lukru np. posypać płatkami migdałów. Może ładnie wyglądać i lukier tak łatwo nie spłynie. Pozdrowienia! P.S. Polecam kolorowe pisaki z lukrem, dostępne w prawie każdych supermarketach. Zosia.

      • Dziękuję ;) właśnie o tych pisaczkach myślałam, a każde ciasteczko zapakuję chyba osobno tak, by nic nie poodpadało :) Pudełko wypełnię jakimiś skrawkami kolorowych chusteczek i może dotrą do kochanej rodzicielki w całości :) Pozdrawiam gorąco ;)

  34. Zosiu czy cukier trzcinowy to to samo co cukier brązowy ? Mogę trzcinowego użyć do tego ciasta ?

  35. Zosiu, Twoje przepisy są świetne! :) Tylko, niestety nie posiadam piekarnika (urok życia studenckiego). Szczególnie przepisy z makaronem w roli głównej roli są najbardziej realizowane :)
    Mam prośbę, czy mogłabyś – jeżeli to jest oczywiście możliwe – podawać zamienniki wegetariańskie w przepisach mięsnych? Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze tak się da…
    Pozdrawiam!

  36. Cudo! I jak ładnie wygląda:) Zrobię mamie na DM takie w kształcie serduszek!;-) Uwielbiam Twoje przepisy- w domu się już ze mnie śmieją. Jak coś nowego robię to pytają czy to od Zosi :P

  37. wczoraj opiekłam ciasto i jest bardzo dobre, jednak nie wyszło mi tyle ciasta abym mogla cala foremkę wyłożyć i jeszcze na wierzch. Jakbym mogła prosić o osobny post jak upiec dobre kruche ciasto ze wskazówkami krok po kroku bo mnie zawsze wyjdzie jakieś takie nijakie, klejące się a przy dodaniu większej ilości mąki jest gumowate:(
    pozdrawiam:)

  38. Hej,

    Wczoraj zdecydowałam się wypróbować Twój przepis :).
    Wiesz, najśmieszniejsze jest to, że przez całe życie upierałam się jak osioł, że nigdy nie upiekę ciasta, bo mało które mi smakuje, za dużo roboty, wole kupić w sklepie itd…
    I wiesz co? Mój mężczyzna i współlokatorzy byli zachwyceni (niemniej jak ja sama :D), a moja mama w szoku stwierdziła,że chyba się starzeję (mam 22 lata :D).

    Wyszło rewelacyjnie- to bardzo dobry przepis. Poza tym, wyciągnęłam w wczorajszego dnia dobrą lekcję- swoje naprawdę smakuje najlepiej ;)!

    Dzięki Zosiu!

    Pozdrawiam
    Malwi

  39. Witam Cie Zosiu , Wasz blog jest wspaniały co dzień zaglądam tu z ciekawością i nigdy wasze posty mnie nie zawiodły . Tak samo jak ty uwielbiam piec i gotować dlatego polecam ci ten blog mojewypieki.blox.pl , jestem pewna ze Ci się spodoba . Pozdrawiam Was gorąco i życzę miłego weekendu.

  40. Zosiu! Jestem kompletna nogą, jeśli chodzi o wypieki, ale tak fajnie to wszystko fotografujesz, że poczułam wenę i zaczęłam od …deseru, którego się nie piecze, czyli od Tiramisu. Rewelacja!! Zrobiłam furorę!! Mąż zachwycony, ja też. To mi dodało odwagi i w tym tygodniu spróbuję szarlotkę z jabłkami i rabarbarem, którego obecnie mnóstwo na bazarach, a który uwielbiam!! Pozdrawiam!!

  41. Przepisy są fanstatyczne! Pozostaje tylko rzec: więcej przepisów!!! :) Ilustracje smakowite, przepisy jasne i wyraźne, a najważniejsze że proste :) Super, tak trzymać!!! Pozdrowienia z Olsztyna :)))

  42. Jeeej bardzo Ci dziękuje, że zaraz po tym jak poprosiłam Cię o ten przepis to go podałaś.
    Wszystkie inne na kruche ciasto jakie próbowałam wymagały dużo czasu a ten wydaje się być duuużo szybszy.
    Właśnie zabieram się do roboty, ciekawe czy wyjdzie mi równie smakowite jak Twoja szarlotka :)
    Pozdrawiam, Klaudia.

  43. Zosiu ja też proszę o jakiś ciekawy przepis na ciasto (najchętniej prostą tarte) na Dzień Mamy. Myślisz, że spód do tarty można zrobić z pokruszonych ciastek wymieszanych z masłem? jestem laikiem jeśli chodzi o pieczenie ciast a bardzo zależy mi aby zrobić właśnie coś dla Mamy.
    Pozdrawiam,
    A.

  44. Zosiu!!! Właśnie w piekarniku piecze się tarta :) Mam jednak kilka pytań: jakiej mąki używasz?? Ja po zasięgnięciu porady u wujka google dodałam krupczatki,nie wiem czy dobrze zrobiłam,bo ciasto się rozpadało mimo spędzenie 1,5h w lodówce.
    Drugie pytanie dotyczy nadzienia.Napisałaś w przepisie 0,5 szklanki wody natomiast już później,że zalać jabłka i rabarbar wywnioskowałam,że woda miała pokryć owoce.Później odsączyłam przez sitko.Rozumiem,że Ty zalewasz tą 0,5 szklanki tak?? Zobaczymy,jak wyjdzie :) Pzdr

  45. Właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika!
    Nadzienie wyszło przepyszne – cynamon+gałka robią swoje!
    Trochę martwię się o podkład – mimo, ze w lodówce był ponad 1 h caly wyszedł rzadki i mocno maślany.
    Paski na wierzch rozpadały mi się w dłoniach – może usprawiedliwieniem jest dzisiejsza temp.-w kuchni było pewnie ponad 30 stopni.
    Pozdrawiam!

  46. Zosiu.. Dziekuje za te wszystkie wspaniale przepisy. Uwielbiam Waszego bloga:) zagladam tu CODZIENNIE!! wiem, ze zawsze bedzie czekac na mnie tutaj cos milego, ciekawego;)
    Juz ogladajac zdjecia gdy wszystko wyglada tak smakowicie;) ma sie ochote biec do kuchni :)
    Dziekuje raz jeszcze i czekam na dalsze pyszne przepisy :)
    Pozdrawiam!

  47. I jeszcze jedno… mała a zarazem wielka prośba ;) na prosty, wyjatkowy przepis na cos slodkiego;).. z okazji Dnia Mamy :))

  48. Zosieńko, pracuję obecnie jako au pair w Norwegii, strasznie brzydka dziś pogoda i z tęsknoty za krajem zachciało mi się upiec ciasto na niedzielę :) zmodyfikowałam trochę Twój przepis; nie mogłam znaleźć rabarbaru, więc dodałam więcej jabłek, zamiast truskawkowego dodałam dżem żurawinowy ( moja rodzina rzadko jada słodycze, a żurawina jest bardziej kwaskowata) i dodałam łyżeczkę zmielonych goździków, żeby smak i zapach jeszcze bardziej kojarzyły się z domem :) wyszło przepyszne, ciasto zeszło w ciągu jednej poobiedniej kawki! Dziękuję za superprosty, a superpyszny przepis :)

    • Woowww super kombinacja ze składnikami. Dziękuję za komentarz. Trzymaj się w tej Norwegii :) Pozdrawiam z Trójmiasta, Zosia.

  49. Zosiu, mam do Ciebie pytanie: jesli nie mam cukru brązowego w domu to czy mogę zastapic go normalnym?
    i jesli nie mialam dostepu do jabłek i kupiłam jabłka prażone to co mam teraz zrobić? Prosze o szybka odpowiedź ponieważ chcialabym zrobic na dzien matki tą szarlotkę ;]

    • Jabłka niestety muszą być świeże. Nie ma innej alternatywy, chyba że masz jakieś inne świeże owoce: np. truskawki. Co do cukru brązowego, to możesz również wykorzystać zwykły biały. Pozdrawia, Zosia.

  50. Zosiu, chciałabym zrobić na jutrzejszy, wyjątkowy dzień szarlotkę z Twojego przepisu, tylko zastanawiam się czy najpierw nie podpiec ok. 5 minut ciasta bez nadzienia, czy ono na pewno nie będzie surowe pod spodem?

  51. Ciasto właśnie siedzi w piekarniku :), nie wygląda tak ładnie jak Twoje ale napewno będzie równie pyszne w imieniu swoim i mamy (pieczemy go razem ona na moje jutrzejsze urodziny ja na jej jutrzejszy dzień mamy) dziękujemy za pomysł i pozdrawiamy!

  52. Swietny przepis, ciasto już zjedzone, niestety tarty mają to do siebie, że szybko się kończą :)
    Szczególnie tak pyszne!!!
    Ciasto jest słodkie, ale ciekawie przełamane rabarbarem, dzięki czemu nie jest mdłe i za słodkie.

    Czy wsyztskie przepisy trafiają na główną?
    Bo teraz kliknęłam na dział “Gotowanie” i wydaje mi się, że przepisów jest sporo więcej ..

  53. PYCHOTA:D zrobilam ta szarlote w sobote i wyszla mi:)przepyszna:**dzis ponownie ja robie dla mojej kochane mamusi:**
    PozDRAWIAM

    ps Zosiu kocham twoje pysznosci:)

  54. Zosiu właśnie stawiłam czoła szarlotce :) i mam pytanie bo wszystko robione według podanego przepisu… i ciastko strasznie się klei takie mokre jest przez co utrudnia rozwałkowanie – jak temu zapobiec następnym razem ? i “farsz” tez co do joty z przepisu i wodnisty mi wyszedł ? z czego to wynika ?? bardzo proszę o poradę bo uwielbiam Twoje pomysły i chce je wszystkie wypróbować :) pozdrawiam

  55. Muszę przyznać, że rabarbaru się u mnie w domu nie używa… w sumie to nawet nie wiem dlaczego. Może brak pomysłów. Za to szarlotki i wszelkie inne jabłeczniki są dla mnie najlepszymi smakołykami!! Reszta może nie istnieć;) Dlatego ten przepis tak mnie zinteresował. W najbliższym czasie go wypróbuje. Na pewno!!
    Dzięki wielkie za pomysł na rabarbar:)

  56. Rabarbar zakupiony :-) Ciasto wygląda tak wyśmienicie :-) Mam nadzieję, że jutrzejszy poranek nastanie pod znakiem zapachu pyyysznego ciasta :-) Inspirujący blog :-)

  57. moje ciasto (narazie surowe: ) też wyszło b.miękkie i maziste:/ póki,co mrozi się, nie wiem jak to rozwałkuję, dodałam nawet więcej mąki-nie pomogło… chyba muszę się jeszcze podszkolić w tej materii:P,

  58. Witam !!! Codziennie zagladam na Wasz blog i chyba sie zakochałam ,jestem uzależniona od niego …..Wczoraj robiłam szparagii,a teraz ciasto z rabarbarem i jabłkami :))) Zosiu,jestem zachwycona Twoimi przepisami i proszę o wiecej!!!! Dziekuje,że JESTEŚCIE !!!

  59. Zosiu, dlaczego Twoja masa owocowa pozostała w kawałkach a z mojej zrobiła się papka? jestem chwilę przed wykładaniem “tego” na ciasto i chyba będzie powódź;) czy to może kwestia garnka z grubym dnem??

  60. Zosiu, wczoraj upiekłam szarlotkę i już podczas robienia ciasta nasunęło mi się pytanie, czy masła w cieście nie jest za dużo ? w przepisie jest 250 g na 300 g mąki, tak ma być ?

    Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie przepisy !

  61. Zosiu! Ciasto wyszło pyszne, ale jako surowe było strasznie maziste i klejące….Przez to namęczyłam się i nie wyszło idealnie ładne ;-) Czy możesz napisać czy Tobie też takie wyszło? A jeśli nie to w czym tkwi szkopuł…? Czekam na odp z niecierpliwością…

  62. Ciasto wyszło REWELACYJNE!!! Przepyszne:)
    Na pewno wejdzie na stałe do rodzinnego menu;)
    Dzięki wielkie za przepis!
    pozdrawiam,Ania

  63. Z wierzchu przepyszne, kruche ciasto:)
    Jabłka + rabarbar dają wspaniały aromat, jednak pod nadzieniem ciasto było surowe…

    coś zepsułam :P

  64. strasznie spodobał mi się ten przepis:) uwielbiam kruche ciasta Niestety z szarlotki wyszedł mi zakalec:( jak robiłam ciasto było za rzadkie więc dodałam więcej mąki to może być przyczyną???Pozdrawiam serdecznie Buzioleee

  65. Zosiu! tak jak kiedyś napisałam – Twoje przepisy i zdjęcia motywują do nauki i eksperymentowania – podtrzymuję! 2 dni temu zrobiłam szarlotkę i rogaliki, wyszły pyszne, a rodzinka padła z wrażenia ;) jest jednak jeden minus szarlotki – robi się ją stanowczo za długo w porównaniu z czasem w jaki znika ;) więc dziś robię ją drugi raz

  66. Wczoraj wieczorem upiekłam szarlotkę, żeby przez noc ostygła i mogla być podana do niedzielnej kawy. Wszystkim smakowało, w szczególności mojej mamie. Zosiu, przepisy, które to umieszczasz są niesamowite i mam wielką nadzieję, że Twoja głowa zawsze będzie pełna smacznych pomysłów. Pozdrawiam! :)

  67. Zrobiłam w sobotę! Szarlotka była wyśmienita, pachniało w całym domu:) Mąż zjadł prawie pół, resztą podzieliłam się z przyjaciółmi. Pycha!
    Niestety, nie zdążyłam sfotografować, a byłaby notatka na blogu:]

    W piątek zamierzam zrobić spaghetti z tuńczykiem i cukinią. Tym razem na pewno uwiecznię i opiszę:)

    Brawo Zosiu za wszystkie pięknie wyglądające dania!

  68. Zosiu, właśnie zrobiłam majową szarlotkę z rabarbarem wg Twojego przepisu. Wyszła po prostu genialna – idealna na niedzielny deser! Niebanalna w smaku oraz przepięknie wyglądająca :) Nie miałam w domu dżemu truskawkowego ale zastąpiłam go marmoladą różaną – domownicy nie mogli się jej najeść. Jeszcze się nie zdarzyło, żebym to co gotuję wg Twoich przepisów nie wyszło, nie smakowało. Uwielbiam gotować, a Twoje przepisy są bardzo inspirujące. Pozdrawiam Cię i trzymam kciuki za rozwiązanie i za najważniejszą rolę, rolę matki. Nie mogę się doczekać, aż sama nią zostanę! :)

    • Dziękuję za pozdrowienia i miłe słowa! Cieszę się niezmiernie, że szarlotka smakowała… sama bym ją teraz zjadła :)

      Zosia

  69. Zrobiłam :) pyszne, ale okazało się że troche za dużo farszu jak na moją foremkę, no cóż musiałam pochłonąć to co pozostało ;)

  70. Witam serdecznie! Ciasto wyszło mi bardzo rzadkie i klejące czy takie ma być? Dziękuję za odpowiedź.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.