Skip to main content

Maślane, drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką

*   *   *

Ciasto, z którym wiąże się wiele najwspanialszych wspomnień to ciasto drożdżowe. Maślany zapach unoszący się w domu wzmacniał poczucie bezpieczeństwa. Świadomość, że mama jest blisko a my możemy skupić się na swoich zajęciach. Taka myśl przychodzi mi pierwsza, gdy moja córka prosi mnie o wspólne pieczenie. Mam nadzieję, że i ona kiedyś będzie miała podobne wspomnienia. Przepis jest prosty i nie wymaga większego doświadczenia przy drożdżowym. Dodaję sporo masła (możecie dodać nawet więcej). Zapach, tuż po wyjęciu z piekarnika, jest nieziemski. Myślę, że im Wam będzie kojarzył się z ciepłem domowego ogniska.

Skład:

(przepis na 8-10 sztuk)

500 g mąki pszennej + trochę do podsypania

180 g masła Valio Premium

150 ml ciepłego mleka

40 g świeżych drożdży

2 jajka

60 g cukru

Kruszonka:

50 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

30 g masła

Do posypania:

drobny cukier

Owoce:
garść świeżych truskawek i borówek (opcjonalnie maliny)

A oto jak to zrobić:

1. Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować.
2. Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jednocześnie mieszając. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło (nie gorące!) i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie podane składniki zagniatamy, formujemy kulę i umieszczamy w zamrażalniku na min. 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy (jeżeli przykleja się do rąk, do podsypmy mąką) i dzielimy na 10-12 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozkładamy na niej owoce. Na końcu ścieramy na tarce schłodzone kruche ciasto. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut. Możemy posypać drobnym cukrem.

Komentarz: Po pozostałe maślane przepisy (np. tarta z jabłkami, brownie, ciasto Tosca, etc.) zapraszam tutaj. Polecam również poprzedni wpis z cukierniczych warsztatów – tutaj fotorelacja.

Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować. Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jednocześnie mieszając.

Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło (nie gorące!) i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy (jeżeli przykleja się do rąk, do podsypmy mąką) i dzielimy na 10-12 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy.

 Na każdej bułeczce rozkładamy owoce. Na końcu ścieramy na tarce schłodzone kruche ciasto. Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut. Możemy posypać drobnym cukrem.

Bułeczki smakują najlepiej w otoczeniu kwitnącej, majowej przyrody!

 

 

24 Odpowiedzi do “Maślane, drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką”

  1. Mi też drożdżówki kojarzą się jako typowo domowy wypiek, choć paradoksalnie moja Mama nigdy ich nie robiła, dopiero ja wprowadziłam zwyczaj pieczenia drożdżowych bułeczek ;) Drożdżowe zwykle wyrabiam rękami, to prawdziwie odstresowujące zajęcie! Pozdrawiam, Alicja
    https://tresmetrossobremesa.blogspot.com/

  2. Mmm, czuję zapach tych pięknych bułeczek! Zdjęcia jak zwykle-klasa :) Pozdrawiam gorąco z Warszawy!

  3. Zapach ciasta drożdżowego kojarzy mi się z domem , ciepłem i poczuciem bezpieczeństwa. To moje ulubione ciasto.
    Babeczki wyglądają apetycznie .Postaram się by te, które upiekę były smaczne i też tak wspaniale wyglądały.
    Zosiu, życzę miłego dnia w Positano , a w dniu imienin najlepsze życzenia : dobrych dni i dobrych ludzi wokół, radości i miłości. Ewa

  4. Zosiu, a czy wasze drogi z Kasia i Gosia sie rozeszly? Nie widze waszych wspolnych postow ani aktywnosci na Instagramie.

    Buleczki obledne!

    Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.