Skip to main content

Moje ciasto cytrynowe

Od kilku dni moje ulubione ciasto. Piecze się niesłychanie szybko, w smaku jest mocno cytrynowe. Należy do ciast lekkich, puszystych i wilgotnych. Co prawda nie grzeszy wysokością, ale w pełni nadrabia swoim smakiem. Znika w mig. Polecam!

Skład:

150 g brązowego cukru

otarta skórka z 1 cytryny

4 jajka

150 g masła

125 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

lukier: 150 g cukier puder

2 krople esencji migdałowej

ok. 2-3 łyżki wody

(średnica formy: 23 cm)

A oto jak to zrobić:

1. Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na końcu otartą skórkę cytrynową. Całość mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez 25 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.

3. Aby przygotować lukier należy wymieszać cukier puder z esencją migdałową i wodą. Tak przygotowanym lukrem, dekorujemy ostudzone ciasto.

Follow my blog with bloglovin!

96 Odpowiedzi do “Moje ciasto cytrynowe”

  1. ojeju aż ślinka cieknie :) uwielbiam takie ciasta, Zosiu o co chodzi z tymi patyczkami, czy to tylko ozdoba czy mają jakieś praktyczne zastosowanie w pieczeniu???

  2. Tak kusić o tak późnej porze ;) ciasto wyglada obłędnie, do wypróbowania jutro :)

  3. Wspaniełe ciasto! Uwielbiam skórkę z cytryny jako dodatek min. do ciast. Ostatnio piekłam kruche ciasteczka z 3-letnią Mayą i też dodałyśmy skórkę z cytryny mimo, że nie było jej
    w przepisie. Pyszotka! Pozdrowienia słoneczne:-)
    Marta:-)

  4. Zosiu w jaki sposób przygotowujesz skórkę z cytryny do otarcia? Czyścisz ją szczoteczką czy myjesz pod gorącą wodą?

    • Cytrusów nie można od razu myć gorącą wodą, bo wtedy przez skórkę wnika cała chemia (otwierają się pory czy coś takiego ;). Najpierw, lekko ciepłą wodą z odrobiną płynu porządnie szorujesz ją szczoteczką, spłukujesz też ciepłą (można powtórzyć, jeżeli nadal wyczuwasz na niej specyficzną lepkość). Po takim myciu najlepiej zalać na parę minut cytrynę wrzątkiem (dodatkowo będzie bardziej soczysta). Widziałam kiedyś ten sposób w tv i tak robię. Mam nadzieję, że pomogłam ;)

  5. Wczoraj miałam dzień z MCE: na obiad klopsiki z soczewicy, a jako deser placek jogurtowy z gruszkami :)

    Klopsiki są pyszne, a ciasto nie wyszło mi takie, jak Twoje Zosiu, tylko właśnie takie ciemniejsze jak to cytrynowe i nie wiem, co zrobiłam nie tak (zastosowałam się do wszystkich wskazówek), choć w smaku bardzo dobre, już połowa blachy zniknęła, tylko wygląd mi nie odpowiada ;)
    Będę próbowała dalej, następnym razem musi wyjść wysokie, jasne i puszyste :)
    Pozdrawiam :)

  6. mmm na pewno wypróbuję ten przepis, ale wcześniej – dziś wieczorem zabieram się za pieczenie Twojego tortu kokosowego:)
    Pozdrawiam Cię!

      • Witam Cię:) Zatem sprawozdanie z wieczornego pichcenia:) Upiekłam dwa osobne biszkopty: I wyszedł idealny, pięknie pachniał wanilią! Co do drugiego to przez moje roztargnienie zapomniałam przesiać mąke, czego efektem był trochę mniej wyrośnięty biszkopt:) (przesianie ma duże znaczenie jednak!) Ale dało się przekroić. W każdym bądź razie zero zakalca. Potem c.d kremy – mmm pycha – próbowałam:) I już został mi ostatni płat biszkoptu do przełożenia a tu Mama mi mówi – a nasączyłaś te biszkopty? a ja ooo no znowu zapomniałam:) pokropiłam tylko ostatni co jeszcze nie zdążyłam na krem włożyć. Smarowanie wierzchu i kokos i efekt – cudo! Narazie jest w lodówce bo dziś wieczorem dopiero na urodzinki do siostry:) Mam nadzieje, że nie straci smaku, co mówisz? Ale już się nie mogę doczekać reakcji wszystkich kosztujących go:)
        Pozdrawiam gorąco!
        Monika

        • Tak więc tort skonsumowany w połowie i jest geniaaaalny! Taka byłam podekstytowana, że każdego pytałam, czy smakował:) Z tego przepisu na biszkopt juz bedę teraz korzystac na inne rodzaje tortów. Dziekuję Ci:) A propo to był mój pierwszy tort, który piekłam!
          Miłych snów!

          • Dziękuję serdecznie za wiadomość i pozdrawiam gorąco!

            Zosia

  7. czuć już wiosnę!

    ciacho wygląda bardzo apetycznie, na pewno spróbuję :)
    Pozdrawiam!

  8. A ja mam prośbę- propozycję :) od kilku miesięcy próbuję zrobić słynny z wielu filmów “lemon pie”, czyli ciasto cytrynowe z bezą. Uparłam się na nie, bo potrafię wyobrazić sobie ten nieziemski smak, mniam… :) Niestety wypróbowałam już kilka przepisów internetowych i co jeden, to klapa :( Może Ty masz, Zosiu jakieś wskazówki lub gotowy, sprawdzony przepis? Nie spocznę, póki mi się nie uda zrobić go dobrze! :) pozdrawiam.

    • uwielbiam ciasta cytrusowe, ale lemon pie to jest porażka! Próbowałam i domowe i kupne i wszystkie smakują dla mnie jak domestos. To ciasto smakuje bardzo chemicznie (mimo iż używa się naturlanych składników!) i myślę, że po prostu nie odpowiada naszym polskim kubkom smakowym. Jest więc wielce prawdopodobne, że wszystko zrobiłaś jak należy :)

  9. Niepodawanie rozmiaru formy jest nieprofesjonalne. Pod przepisami ludzie muszą się dopytywać, ja to już zauważyłam, czas na ciebie. Tak trudno napisać na jaką formę podajesz proporcje?

    • popieram Asię,w kazdym przepisie tego brakuje,a to jednak cenna informacja. możesz Zosiu przychylić się do prośby czytelniczek?

      • średnica formy jest podana pod składel drogie Czytelniczki ;-)

        Pozdrawiam ciepło,

        Zosia

  10. Ciasto wypróbowane! Niestety czas pieczenia jest nieadekwatny moim zdaniem bo ciasto w środku jest surowe :/ następnym razem będę piekła conajmniej 40 min. Moim zdaniem wtedy wyjdzie coś w rodzaju ucieranej babki cytrynowej. Warte wypróbowania tylko PIEC TRZEBA DŁUŻEJ! Pozdrawiam Zosiu i czekamy na więcej!

  11. A czy można to ciasto porównać to Twojego starszego przepisu na ciasto cytrynowe? Bo przyznam szczerze, że ciasto cytrynowe z białą czekoladą jest u nas w domu number 1:)
    Pozdrawiam
    Justyna

  12. Wyszlo SUPER!! Dla mnie ciasto nr 1
    Zosiu dziekuje za ten przepis
    Pozdrowienia z bardzo wiosennego Opola!
    Kamila

  13. Zosiu czy można cytrynę zastąpić pomarańczami a jeśli z cytryną to czy można bez cynamonu?

  14. Droga Zosiu,
    jako fanka cytrynowych wypiekow na pewno wyprobuje Twoj przepis; dzieki za kolejna inspiracje :)
    Pozwole sobie polecic Tobie (oraz Czytelniczkom) moj ulubiony przepis: Lemon Polenta Cake z repertuaru Nigelli. Naprawde wyjatkowe ciasto, dzieki mielonym migdalom i kaszce kukurydzianej ma fantastyczna konsystencje (“zgrzyta” w zebach ;) ), dzieki nasaczeniu cytrynowym “lukrem” po upieczeniu jest cudownie wilgotne, no i nie bez znaczenia dla cierpiacych na celiakie – jest bezglutenowe :) Link do przepisu:
    http://www.nigella.com/recipes/view/LEMON-POLENTA-CAKE-5308 (nie jestem pewna, czy byl zamieszczony w ktorejs z ksiazek). Goraco zachecam!
    Z pozdrowieniami,
    Aga

  15. Zosiu Twoje ciasto cytrynowe jest przepyszne :) do lukru dodałam pare kropli z cytryny taka moja modyfikacja:) czy mogę liczyc na przepis na ciasto z budyniowa konsystencja??? mój maz uwielbia takie a ja nie mam zadnych przepisów :/ …. bylabym wdzieczna pozdrawiam serdecznie

  16. Czy to możliwe,że zrobił mi się zakalec z powodu przełożenia jeszcze ciepłego ciasta na plastikowy talerz?

  17. Godzinę temu wyciągnąłem z pieca. Przed chwila była pierwsza próba… Super wyszło ;) wszystko zgodnie z przepisem, nawet czas pieczenia się zgadza :) Mam nadzieje że zostanie coś dla mojej zony i córek :D

  18. Zosiu moje ciasto wyszlo w smaku bardzo dobre ,ale podczas ucierania masla z cukrem zwaylo mi sie jaka mogla byc tego przyczyna?

  19. Ciasto niesamowicie uzależniające już drugi raz w tym tygodniu gosci w moim domu;)
    Przesylam sloneczne pozdrowienia z Opola
    Kamila

  20. Upiekłam wczoraj, pyszka! Może i niewyględne, ale dla mnie zdecydowanie smaczniejsze, niż sucha, wyrośnięta babka :-) Zapisuję przepis, dzięki :-)

  21. Dziękuję za kolejny przepis;) To ciasto kojarzy mi się z wiosną;) Śledzę Twojego bloga w zasadzie od samego początku i większość z dań na stałe zagościła w moim domowym menu;) Marzy mi się coś bardzo skomplikowanego, pracochłonnego i czasochłonnego by sprawdzić swoje umiejętności kulinarne;) Może chciałabyś takie danie pokazać na blogu;)

    PS. Wiem, że to nie blog modowy, ale muszę przyznać, że masz przepiękne okulary. W komentarzach wyczytałam, że są to oprawy Eva Minge. Przeszukałam cały internet i nie mogę odnaleźć ich nazwy modelu. Byłam wdzięczna gdybyś w wolnej chwili odpowiedziała na mój komentarz, bo gdy tylko dowiedziałam się, że muszę nosić okulary wiedziałam, że to muszą być takie jak Twoje:)
    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy:)

    • To ja dziękuję za wiadomość :)

      p.s. Okulary są rzeczywiście z kolekcji Ewy Minge, ale nietety nie potrafie powiedzieć jaki to model :( 

  22. Zosiu, czy można to ciasto zrobić w silikonowej formie do tarty? Jestem początkująca :P

  23. ZOSIU !
    chciałam strasznie podziękowac, bo dzięki TOBIE uwierzyłam, że potrafię gotowac i robię to codziennie !
    Wszystkie Twoje przepisy, które wypróbowałam smakują mi i wszystkim moim bliskim :)
    JESTEŚ CUDOWNA !
    ps czekam na książkę !!

  24. zrobione, wprawdzie wysokością nie grzeszy ale jest przepyszne ;D idealne do kawy :] pozdrawiam :)

  25. Uwielbiam ciasto cytrynowe i chętnie wypróbuję przepis! :) Brzmi łatwo i przyjemnie :D Mam tylko jedno pytanie: czy do łączenia składników używałaś miksera, czy ubijałaś wszystko ręcznie? ;>

  26. Właśnie wcinam :) zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i wyszło pyszne :). Ktoś w komentarzach prosił o przepisy z mąki pełnoziarnistej… Przecież w prawie każdym cieście spokojnie można takiej mąki użyć zamiast białej…
    P.s. czas pieczenia prawidłowy, u mnie po 25 minutach było już gotowe, widocznie to zależy od piekarnika.

  27. Pingback:Przegląd tygodnia 4/03 | Life Manager-ka

  28. Piekłam ciasto dziś w nocy, pięknie wyrosło ale niestety wyszło bardzo tłuste, “ciężkie”, i w ogóle nie ma smaku cytrynowego? Postępowałam zgodnie z przepisem, więc gdzie mój błąd?

  29. Witam,
    Zrobię to ciasto tylko dlatego, że szalenie podobają mi się zdjęcia ;-)
    No i mam, zamiar dodać do ciasta, odrobine zmielonych migdałów.
    Blog jest super, powodzenia !
    Pozdrawiam

  30. Zosiu, założyłam sobie specjalne zeszyty i mam w nich wszystkie Wasze przepisy. Pozdrawiam.

  31. Witam,

    chcę zaraz wypróbować przepis i zastanawiam się czy otarta skórka z jednej cytryny wystarczy aby ciasto było mocno cytrynowe?

    Pozdrawiam

  32. Ciasto właśnie zrobiłam. Wyszło takie jak na zdjęciach :). Proste w przygotowaniu i smaczne :).

  33. jak można dawać takie duże fotki w żaden sposób nie związane z tematem?
    nie da się czytać..

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.