Moje ciasto cytrynowe

Od kilku dni moje ulubione ciasto. Piecze się niesłychanie szybko, w smaku jest mocno cytrynowe. Należy do ciast lekkich, puszystych i wilgotnych. Co prawda nie grzeszy wysokością, ale w pełni nadrabia swoim smakiem. Znika w mig. Polecam!

Skład:

150 g brązowego cukru

otarta skórka z 1 cytryny

4 jajka

150 g masła

125 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

lukier: 150 g cukier puder

2 krople esencji migdałowej

ok. 2-3 łyżki wody

(średnica formy: 23 cm)

A oto jak to zrobić:

1. Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na końcu otartą skórkę cytrynową. Całość mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez 25 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.

3. Aby przygotować lukier należy wymieszać cukier puder z esencją migdałową i wodą. Tak przygotowanym lukrem, dekorujemy ostudzone ciasto.

Follow my blog with bloglovin!