Skip to main content

Nespresso Ispirazione Italiana czyli zapach kawy i gorących rogalików migdałowych z ricottą

 *    *    *

  Wstajemy coraz wcześniej. Pierwsze pobudki, które możemy uznać za rozpoczęcie dnia zaczynają się około godziny piątej. Zaspanym okiem zaglądam do kołyski, a tu buzia roześmiana. Snu z pewnością już nie będzie. Biorę przyjaciela na ręce i wędrujemy wspólnie do kuchni. Prosto do szafki z kawą. To nasz codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażam sobie poranków. Tak jak nie wyobrażam sobie przebudzenia bez uścisków, przytulania, kołysania i nucenia porannych melodii zasłyszanych, gdzieś przy okazji. Radość i poczucie spełnienia wprawiają mnie w cudowny nastrój, a filiżanka ciemnej, aromatycznej i długo palonej kawy wzmacnia ten efekt. Od paru dni testujemy nowe mieszanki inspirowane włoskimi miastami. Z miłości do tych regionów i nie tak odległych wspomnień wybieramy smak Nespresso Ispirazione Venezia.

Rogaliki migdałowe z ricottą

Skład:

(przepis na ok. 20/25 sztuk)

ciasto:

400 g mąki pszennej

8 g suchych drożdży

2 jajka

80 g cukru

250 g masła

125 ml mleka

szczypta soli

nadzienie:

ok. 100 g zmielonych migdałów

1 białko

4 łyżki cukru

4 łyżki ricotty

1 łyżeczka mielonego cynamonu (lub więcej)

do posypania: garść płatków migdałowych (wcześniej uprażonych na suchej patelni)

do posmarowania: 1 żółtko

A oto jak to zrobić:

  1. W szerokim naczyniu lub na stolnicy łączymy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodajemy kawałki masła i mieszamy do uzyskania masy przypominającej kruszonkę. W oddzielnym naczyniu łączymy roztrzepane jajka z mlekiem. Przelewamy do suchych składników i zagniatamy ciasto. Wskazówka: jeżeli ciasto będzie kleiste, podsypmy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.
  2. Aby przygotować farsz: mielone migdały mieszamy z ricottą, cukrem i roztrzepanym białkiem. Całość doprawiamy mielonym cynamonem. Farsz schładzamy min. 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie płaty. Polecam obrysować okrąg (np. od pokrywki do garnka) i wyciąć trójkąty. Na wycięte trójkąty nakładamy farsz i rolujemy rogaliki.
  4. Gotowe rogaliki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i obsypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach C przez ok. 15 minut lub do momentu, aż będą rumiane. Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem pudrem.

W szerokim naczyniu lub na stolnicy łączymy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodajemy kawałki masła i mieszamy do uzyskania masy przypominającej kruszonkę. W oddzielnym naczyniu łączymy roztrzepane jajka z mlekiem. Przelewamy do suchych składników i zagniatamy ciasto. Wskazówka: jeżeli ciasto będzie kleiste, podsypmy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.

Aby przygotować farsz: mielone migdały mieszamy z ricottą, cukrem i roztrzepanym białkiem. Całość doprawiamy mielonym cynamonem. Farsz schładzamy min. 30 minut.

Schłodzone ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie płaty. Polecam obrysować okrąg (np. od pokrywki do garnka) i wyciąć trójkąty. Na wycięte trójkąty nakładamy farsz

i rolujemy rogaliki.

Gotowe rogaliki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i obsypujemy płatkami migdałowymi.

Rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach C przez ok. 15 minut lub do momentu, aż będą rumiane. Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem pudrem.

Osobiście lubię dość mocne i intensywne kawy. Unikam kaw smakowych oraz syropów, którymi aromatyzowane są napoje kawowe. Nespresso Ispirazione Italiana to nowa edycja kaw, inspirowana włoską kulturą i stylem życia. W kolekcji dostępnych jest dziewięć starannie skomponowanych mieszanek. Te, które nam towarzyszą od paru dni to Ispirazione Venezia  Ispirazione Napoli.

Mieszanka Ispirazione Italiana Napoli jest długo palona, o intensywnych aromatach i jednocześnie niezwykle kremowa. Wyraźnie różni się od edycji Venezia, której ziarna pachną mieszanką zbóż oraz nutą słodkiego karmelu.

41 Odpowiedzi do “Nespresso Ispirazione Italiana czyli zapach kawy i gorących rogalików migdałowych z ricottą”

  1. Wiedziałam, że warto tu zajrzeć! przepis wyglada znakomicie i pięknie doprecyzowany :*

  2. Zosiu,
    wiem, ze to nie na temat i z gory Cie przepraszam, ale zdradzisz nam, jak wrocilas do takiej figury po ciazy??? jestes dla mnie wzorem do nasladowania a przy tym wiem, ze jestes bardzo autentyczna :))

  3. Zosieńko, skąd ta subtelna bransoletka w perełki? pleasee powiedz proszę, bo już od dawna poszukuję takiej :)))

  4. Rogaliki jak malowane!;)Czas smutny,ale wizyta u Ciebie pokrzepiająca:):):)PS.Rogaliki z moim Jacusiem zrobimy na pewno:)
    Pozdrawiam,Aga.

  5. Pani Zosiu – przepis aż pachnie z ekranu laptopa. :) Na pewno wypróbuję! Zastanawiałam się też, czy można pójść drogą na skróty i wykorzystać ciasto francuskie i do tego ten farsz? Nie wypłynie?

    Pozdrawiam serdecznie! :)

    • Jasne! Tylko polecam schłodzić farsz przed nakładaniem na ciasto. Udanych wypieków👩‍🍳👋

  6. ależ muszą być pyszne! co prawda na weekend planuję ciasto drożdżowe, ale chętnie bym zrobiła i te rogaliki!

  7. Az pachnie od tych zięć :) nie dość , że mam ochotę zrobić rogaliki to mam ochotę wreszcie kupić Expres :))

  8. Zosiu powiedz proszę czy te kapsułki nadają się do ekspresu SMEG który posiadasz? Czy może używasz do tego ekspresu innych kapsułek. Pozdrawiam 😃

  9. Zosiu, a ja zapytam w imieniu Mam karmiących, sukienka piękna i rozpinana 😁. Powiesz nam gdzie ją zakupiłas??

    • Elizo, to sukienka z Mango. (faktycznie w tym okresie, sukienki w typie tzw. szmizjerek są doskonałym rozwiązaniem, spory wybór jest również na zalando). Uściski!

  10. A gdyby twarog półtłusty zmielić i dodać trochę serka naturalnego, typu Danio, to jest szansa, że uda się? I zamienić migdały na nerkowce… ;)

  11. Ach rogaliki wyglądają bardzo apetycznie, muszę koniecznie wypróbować. Moje kochane dzieci na pewno chętnie mi pomogą wycinać/ zawijać/ posypywać a potem jeść 😉 na szczęście wstają trochę później…chociaż niewiele później…na szczęście bo ja kawy nie pije i nie wiem jak bym o tej porze miała robić coś innego niż spać 😉

  12. Plan na jutro! Dzięki za ten przepis! Dużo spokoju i ciepła płynie z tych zdjęć, więc miło tu zajrzeć.
    Przepięknie wyglądasz!

  13. Zosiu, narobiłaś mi smaka. Teraz staram się jeść mniej słodkiego, ale na Święta lub po muszę je zrobić ;-). To prawda, pięknie wyglądasz. Pozdro ;-)

  14. Witaj,
    często korzystałam z Twoich przepisów. Wybacz ale w tym momencie potrzebujemy prostych przepisów z produktów które są dostępne (drożdże są na wagę złota i pozostaje dylemat czy zrobić z nich deser czy upiec pieczywo jeżeli nie będzie wskazane wychodzić z domu). Cenne byłyby rady jakie produkty powinniśmy mieć w domu na te 2 tygodnie i zachęcam do prowadzenia cyklu przepisów dla rodzin z dziećmi w tych trudnych dla nas chwilach. Pozdrawiam.

    • Ja drożdże mam zawsze w domu w zapasie kilka torebek… Bardziej myślę skąd takie luksusy jak ricotta wziąć – ostatnie wyjście do sklepu tydzień temu… Będę się dżemem ratować, może się uda. Choć wypełnienie z przepisu zdaje się być o niebo lepsze :(

    • Oczywiście, ja robiłam ze świeżych. tylko trzeba ich ilość zwiększyć w stosunku do suchych.

  15. Zosiu,
    ja mam pytanie z innej beczki. :)
    Czy mogłabyś nam polecić album małego dziecka? Szukamy i wiele z nich ma niezbyt ładną grafikę. Myślę, że Twoje oko wypatrzyło coś stylowego. (Może Kasia lub Gosia Ci coś poleciły).
    Pozdrowienia i uściski!
    Iza

  16. Dzien dobry Zosiu, zastanawiam się do czego jeszce można zużyć ten rodzaj ciasta ? Zrobiłam go trochę za dużo… :)

    • Asiu, co powiesz na paszteciki? Ja tak zrobiłam i wyszły wspaniałe! Nawet tej słodyczy w cieście nie było czuć :)

  17. Ale super ❤️ A ja się zastanawiałam co zrobić z reszta ricotty której nie użyłam do pizzy 🔆😍

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.