Noworoczne śniadanie. Krem z prażonych orzechów i białej czekolady. Koktajl z mango

IMG_1970

Noworoczny poranek. Mocne promienie słońca budzą nasze zaspane buzie. Wychylam się przez okno by zobaczyć jak wygląda pierwszy dzień w tym roku. Błękitne niebo! A to dobrze wróży na cały rok. Całuję moje największe szczęścia w policzek i powolnym krokiem udaje się do kuchni. Szykuję coś dobrego, bo to największa radość mieć dla kogo wstawać i dzielić się szczęściem ukrytym w drobnych rzeczach.

Szczęśliwego Nowego Roku kochani! Mam nadzieję, że u Was też już jest słońce!

IMG_1950

Przepis na krem z prażonych orzechów i białej czekolady

Skład:

100 g migdałów lub nerkowców

1 tabliczka dobrej białej czekolady

2 łyżki śmietanki 36%

2-3 czubate łyżki serka mascarpone

IMG_1956

A oto jak to zrobić:

  1. Migdały lub nerkowce prażymy na patelni. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Białą czekoladą roztapiamy z kąpieli wodnej ze śmietanką. Uprażone migdały miksujemy w blenderze na miazgę (z początku masa będzie gładka, aż stanie się płynna). Miazgę przekładamy do ostudzonej białej czekolady. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem podajemy z pieczywem i plastrami owoców.

IMG_2000

Koktajl z mango

Skład:

1 dojrzałe mango

1 banan

2 gruszki

sok z wyciśniętych 2 pomarańczy

IMG_2028

A oto jak to zrobić:

  1. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę a miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy obrane gruszki, wyciśnięty sok z pomarańczy i banana. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

IMG_1986

IMG_2017

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie