Skip to main content

O trzyskładnikowych wypiekach i najprostszym przepisie na lody z awokado

*   *   *

Gdy tylko usłyszałam o nowej pozycji kulinarnej, która pozwala przygotować ulubione smakołyki z zaledwie trzech składników nie do końca wierzyłam, że coś może się z niej udać. Sama opracowując na co dzień przepisy, staram się koncentrować na prostych składnikach i dostępnych w większości osiedlowych sklepikach (przyznaję, nie zawsze to takie proste!). Kiedy po raz pierwszy otworzyłam książkę Sary Rainey pt. ,,Trzyskładnikowe wypieki” od razu pomyślałam sobie o wszystkich zabieganych mamach, które w ferworze natłoku codziennych obowiązków, chciałaby jeszcze przygotować coś słodkiego swoim pociechom, nie koniecznie spędzając w kuchni resztę dnia. W czasach, kiedy tak naprawdę coraz częściej sięgamy po skomplikowane rozwiązania, czasem przydaje się finezyjna prostota. Po zapoznaniu się z listą proponowanych słodkości w pierwszej kolejności przyszła nam ochota na lody. Jest tu sporo propozycji – lody kokosowe, cytrynowo-borówkowe, kardamonowe, arachidowo-bananowe, nawet jest chlebek lodowy – ale lody awokadowe z uwagi na kolor zwyciężyły.

Autorce należą się wielkie brawa, bo trzeba wykazać się nie lada wyobraźnią i determinacją, żeby stworzyć zbiór wypieków z tak krótką listą składników. // Trzyskładnikowe wypieki, Sarah Rainey
Wydawnictwo: Insignis, Kraków 2018.

Skład:

(przepis na 4-6 sztuk)

2 dojrzałe awokado

300 g słodzonego mleka skondensowanego (ja użyłam nieco mniej)

3 łyżki kakao

A oto jak to zrobić:

  1. Awokado obieramy i usuwamy z niego pestkę, Miksujemy 30 sekund w blenderze, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po łyżce mleka skondensowanego, kakao i miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremek (autorka zaleca w trakcie nakładania masy, co kilka porcji uderzać foremką mocno o blat, żeby wybić pęcherzyki powietrza). Otwory powinny być zapełnione tylko mniej więcej do trzech czwartych głębokości, bo zamarzając, lody zwiększają objętość.
  2. Foremki z lodami wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin do zastygnięcia.

A jakie są Wasze ulubione, domowe lody? Wolicie sorbety na bazie owoców czy tradycyjne połączenia z jajkami, śmietaną lub mascarpone? Wszystkie przepisy mile wdziane! Uściski, Zosia

15 Odpowiedzi do “O trzyskładnikowych wypiekach i najprostszym przepisie na lody z awokado”

    • Gosiu, dzięki za odwiedziny i wiadomość. Przepis był u Kasi, u mnie jeszcze nie :-) Uściski!

  1. Dzień dobry…mam pytanie…napewno mają byc 3 łyzki kakao? Zrobilam…dodalam mniej kakao a i tak masa jest brazowa a nie jak u Ciebie zielona…

    • Kingo, można mniej (ja miałam pod ręką tzw. Puchatka, czyli nie prawdziwe kakao, stąd ten jaśniejszy kolor). Pozdrawiam ciepło!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.