Skip to main content

Oczekując na Wielkanoc… Przepis na Paschę!

 Zdarza się, że do niektórych przepisów podchodzę kilka razy. Tak było w przypadku paschy, którą wprost uwielbiam! Już teraz mogę Wam powiedzieć, że wiele zależy od jakości twarogu. Pascha nie jest łatwym deserem, ale gdy się uda to poczucie spełnienia jest niewiarygodne. Jest coś niezwykłego w obserwowaniu przemiany, jaką potrafi przejść wielokrotnie zmielony i umęczony twaróg, jajka, laska wanilii i różnorodne bakalie!

Skład:

80 dag tłustego sera twarogowego (zmielonego)

20 dag miodu

20 dag masła

3 żółtka

kawałek laski wanilii

250 ml śmietanki kremówki

skórka starta z 1 cytryny

garść orzechów włoskich

garść skórki pomarańczowej

1 łyżeczka cukru wanilinowego

owoce do przybrania

A oto jak to zrobić:

1. Orzechy włoskie parzymy i drobno siekamy. Żółtka ucieramy z miodem na puszystą masę, dodajemy śmietanę i stale mieszamy, ogrzewając na małym ogniu w tzw. gorącej kąpieli wodnej. Może nam to zająć nawet do 20 minut (do momentu, aż masa trochę zgęstnieje).

2. Zdejmujemy masę jajeczną z ognia. Laskę wanilii rozcinamy i dodajemy ziarenka, pokrojone w kostkę masło, zmielony twaróg i cukier wanilinow. Ucieramy na wyjątkowo gładką masę. Gdy masa nabierze gładkiej konsystencji, dodajemy orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Paschę wkładamy do salaterki, wyłożonej wcześniej gazą. Deser umieszamy w lodówce najlepiej na całą noc. Podajemy mocno schłodzoną, przybierając ulubionymi owocami.

Follow my blog on bloglovin!

85 Odpowiedzi do “Oczekując na Wielkanoc… Przepis na Paschę!”

  1. Wow! Wygląda niezwykle apetycznie! Uwielbiam tego rodzaju desery i dzięki temu przepisowi spróbują sama coś wyczarować w kuchni i zaskoczyć wszystkim taką delicją. :)

    • Zgadzam się, u Zosi każde danie, czy przysmak wygląda apetycznie. Podziwiam za tak częste posty. Szkoda. że moja babcia nie ma komputera i internetu, z pewnością skorzystałaby z tych przepisów,siedząc całymi dniami w kuchni ;d

      _______________
      Przy okazji zapraszam na mój blog, o nieco odmiennej tematyce, wszystko o modzie, makijażu, zakupach, aktualnych trendach, kosmetykach, a także zdrowiu opisane w przyjemny dla oka i ducha sposób.

    • Zosiu, ja w tamtym roku robiłam po raz pierwszy Paschę. I to wzięłam się za taki przepis, gdzie ser robi się samemu (nawet nie wiedziałam, że to takie proste). I wyszło pysznie. Jak dla mnie Pascha to jeden z łatwiejszych deserów. Ale może w tym roku wypróbuję Twoją recepturę – wygląda apetycznie :) Tylko ser zrobię sama ;) Ach i jeszcze można polać Paschę musem truskawkowym lub konfiturą np. wiśniową – pycha!

      • Zrobiłam i wszystkim polecam! Jest na prawdę świętna! Smak idealny i konsystencja!

        Z pozdrowieniami dla Ciebie Zosiu

  2. Rzeczywiście może być pyszne, ale obawiam się, czy nie za słodkie? Nigdy nie jadłam, ale robisz apetyt. W te święta chyba wypróbuję przepis na Twojego mazurka :)
    Zrobiłam też przepis z cyklu dla przyszłych mam z mascarpone i granolą – Twój krem z żółtkami i mascarpone teraz chcę wszędzie dodawać. Jest pyszny!

  3. No i mi smaka narobiłaś :) już widzę ze zrobię je przed świątami żeby przetestować :)
    można gdzieś kupić dobre skórki z pomarańczy czy najlepiej samemu zrobić? jeżeli samemu to jak ?:)

  4. Zosiu jka Ty mozesz tak slicznie wygladac w ciazy i nie tyc, przyrzadzajac takie pysznosci:)Prosze zdrazd, ja tez jestemw ciazy i tyje coraz wiecej:(

  5. Mmmmm, wyglada wspaniale!
    Zawsze w Swieta i na wieksze okazje wlaczamy z Mama do menu cos nowego, a jako, ze do tej pory nie znalysmy paschy i wyglada kuszaco, to prawdopodobnie siegne po ten przepis za dwa tygodnie :D
    Udanego weekendu!

  6. powiem szczerze-nie znam,nawet nie słyszałam.No,ale każdy rejon ma swoje “małe tradycje”

  7. Jak długo taka Pascha może stać w lodówce?!

    Robisz ją dzień przed? Nigdy nie robiłam czegoś takiego, ba, nie słyszałam, by ktoś znajomy robił, dlatego chciałabym spytać :)

  8. Wygląda pysznie i z pewnością pyszna jest, tyle, że to nie pascha ;) Pascha robiona jest z tłustej śmietany – kremówki :) Pozdrawiam przyszłą Mamę :)

  9. Oczywiście, że to jest pascha. Pascha przyrządzana na zimno jest deserem z twarogu z dodatkiem masła, śmietany, cukru, wanilii i bakalii. Wygląda pysznie!

  10. Pani Zosiu, chciałabym zapytać na ile porcji jest taka pascha?
    Pozdrawiam słonecznie w ten piękny dzień :)
    Justyna

  11. Zosiu, a mogłabyś napisać, jakiego twarogu użyłaś? Będę robić ten Wielkanocny deser po raz pierwszy a piszesz, że najważniejszy jest dobry twaróg. Chciałabym, żeby wyszła mi tak samo dobra Pascha jak Twoja:) Pozdrawiam serdecznie!!

  12. Zosiu a czy zamiast miodu mozna dodac cukier?? Bo mam uczulenie na miod a ta pascha wyglada bardzo smakowicie :-))) Pozdrowienia dla Ciebie i dzidziusia :)

  13. Zosiu,
    często tutaj zaglądam (choć od niedawna), ale dziś przejrzałam jeszcze posty (oczywiście wybiórczo) sprzed roku :) blog jest naprawdę świetny!
    miłego dnia!

  14. Poza smakiem domowej paschy uwielbiam ten odciśnięty zarys gazy. Jakoś tak sielsko i babcinie się kojarzy. Zdjęcia jak zwykle fantastyczne.

  15. Zapisalam blog do ulubionych. Chociaz prawde mowiac w sieci roi sie od pieknych kulinarnych blogow. Ten zapisalam ze wzgledu na te gruszki z zurawina i plesniakiem. Musze zrobic bo kocham desery/dania z gruszkami. W ogole gdybym nie byla na diecie to chyba lecialabym z przepisami po kolei:). Pozdrawiam.

  16. Zosiu napisz nam proszę na jakim etapie jest Twoja książka….. myślę, że nie tylko ja na nią czekam. Pozdrawiam, Basia

  17. No nie. Miałam już dzisiaj nie jeść, a po obejrzeniu zdjęć chyba nie dam rady ;) Pysznie to wygląda! Buziaki dla Ciebie Zosiu!!!

  18. Zosiu, wygląda pysznie, jak zawsze;) zachęcam Cię jednak, byś spróbowała przyrządzić prawdziwą, tradycyjną paschę -> bez użycia twarogu;) niebo w gębie.

  19. Zosiu, ponawiam prośby przedmówczyń. Napisz proszę jakiego twarogu użyłaś. Deser wygląda smakowicie :D. Pozdrawiam przyszłą mamusię! Sama jestem mamą od prawie 4 miesięcy – macierzyństwo jest piękne :D

  20. super Zosiu, dziękuje za przepis, mam już na mazurka od Ciebie, którego wykonałam już w zeszłym roku, był pyszny, zrobię paschę w tym a w tym roku prezentami dla moich najbliższych będzie mazurek, Twojego przepisu, za kilka dni wstawie zdjęcia :) pozdrawiam, mam nadzieje, że dobrze się czujesz i Maleństwo daje Ci spać .

  21. ten blog jest super, przepisy świetne i nawet ja niezbyt zdolna osoba w gotowaniu daje rade z nimi:D mamy tylko pytanie chcę teraz zrobić paschę tylko chciałabym wiedzieć jakiego twarogu użyłaś bo w sklepach jest ich mnóstwo i nie wiem który wybrać

  22. Zosiu, wiem że teraz większość kręci się wokół świąt, ale ja zaraz po świętach robię parapetówkę i przydałaby mi się Twoja pomoc :) będzie bardzo dużo osób, na pewno przyrządzę quiche lorraine w kilku postaciach. Co byś mi jeszcze zaproponowała? A może jakiś post na temat takich przyjęć? :)

    Paschę na pewno przyrządzę, wygląda wyśmienicie :)

    Pozdrawiam

  23. Na zdjęciu dodajesz ubitą śmietanę, a w przepisie piszesz żeby dodać na początku i nic nie wspominasz o wcześniejszym ubijaniu ???

    • Na zdjęciu jest zmielony twaróg. Zapraszam jednak do szczegółowego zapoznania się z opisem etapu przyrządzenia paschy:-)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

        • Zosiu! No właśnie przed chwilą wypróbowałam i powiem Ci…. że cała rodzina się zajad! Ale urosłam przed nimi w oczach! teraz będe wszystko robiła w Twoich przepisów!

          pozdrowienia!
          H,

          • Hej! i ja się dołączam, bo wyszła genialna!!

            Dzięki za przepis! wszystkim polecam!

  24. Zosiu, prosze o odpowiedz na moje pytanie.

    Przepis wyglada niesamowicie i napewno chce go wyprobowac na tegoroczne Swieta. Niestety nie mieszkam w Polsce i nie mam dostepu do polskiego tlustego twarogu.

    Mam natomiast dostep do serka philadelphia, mascarpone, ricotta lub taki zwykly cream cheese.

    Prosze o pomoc, ktory serek wybrac i czy wogole warto wybierac inny ser aby pascha udala sie.

    Dziekuje z gory za odpowiedz!

    A.

  25. Nigdy wcześniej nie robiłam paschy, ale Twój przepis mnie zachęcił i jestem gotowa podjąć wyzwanie :) . Jestem ciekawa jaka jest średnica Twojej formy? Pytam, bo nie chciałabym, aby ciasto wyszło zbyt płaskie lub wylewało się z formy :)

    Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga!

  26. Proszę wstaw jakiś przepis na mazurka wielkanocnego, bo nie mogę nigdzie znaleźć nic dobrego.

  27. Mam pytanie. Jak długo taka pascha mogłaby bezinwazyjnie “przetrwać”, żeby zachowała swoją świeżość ?

  28. W zeszłym roku robiłam paschę i wyszła świetnie, lecz jestem ciekawa twojego przepisu i chyba go w tym roku wypróbuję.
    Stąd też mam pewne pytanie: bo robiąc ją wg innego przepisu gazą wysłałam durszlak i włożyłam go do miski aby woda(?) z paschy odsączyła się. Czy wyjdzie to też po umieszczeniu tej masy w salaterce jak napisałaś czy po prostu w twoim przepisie nie musi zajść proces odsączenia?
    Pozdrawiam.

  29. Zosiu, dzięki Tobie pokochałam gotowanie!!!!!!!!! UWIELBIAM tego bloga! i czekam z niecierpliwością na Twoją książkę!

    Pozdrawiam i życzę Ci dalszych sukcesów kulinarnych!

  30. Zosiu jezeli jakosc serka jest wazna, to zdradz prosze jaki wedlug Ciebie najbardziej nadaje sie do Paschy.
    Pozdrawiam
    Gosia

  31. Przepis dobry! Smak świetny i można go bez problemu nakładać. Polecam wszystkim.

  32. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowy twaróg (już zmielony) mam nadzieję, że wyjdzie ;-)
    Tak jak w minionym roku podaję także jajka wg Twojego przepisu.
    Wesołych Świąt!!!!!

  33. Witam, skorzystałam z tego przepisu na paschę wykonując wszystko krok po kroku jak podałaś na blogu, lecz niestety pascha się nie udała. Rozpływa się, mimo że była prawie dobę w lodówce. Czy jesteś w stanie określić mniej więcej co mogło pójść nie tak? Pozdrawiam

    • To może ja napiszę, bo wyszła mi taka jak na zdjeciu- użyłam twarogu tłustego pakowanego po 250g (4 opakowania), zmieliłam go 3 razy, jajka śmietane i miód połączyłam tak jak Zosia podała w przepisie (co jakiś czas mieszałam i faktycznie mniej więcej po 20min troszeczkę masa zgęstniała), w tym czasie zmiksowałam masło, ciągle miksując dodałam masę przygotowaną “w kąpieli wodnej”, później twaróg i na końcu bakalie, foremkę wyłożyłam gazą.
      Pascha wyszła rewelacyjna, podawałam ją z musem jeżynowym, przepis poszedł dalej, bo wszystkim baaardzo smakowało.
      Może twaróg miałaś za bardzo wodnisty?

      • Hej!

        Ja również się dołączam do komentarza powyżej! Świetny przepis. Mi też wyszło tak jak na zdjęciu. W smaku boooska!

        Zosiu – wszystkim Czytelnikom polecam ten przepis. Już od wczoraj!

        Wesołego Alleluja!

  34. Zosiu a ja mam pytanie. W produktach napisałaś o skórce z 1 cytryn y. W wykonaniu jednak cytryna się nie pojawia?

  35. Pascha ‘chodziła za mną’ już od kilku lat. Zawsze jednak jakoś nie udawało się jej zrobić. Do czasu… gdy zobaczyłam ten przepis. Jest bardzo przystępnie opisany, zdjęcia jak zawsze są piękne i zachęciły mnie do przygotowania tego wyjątkowego deseru. Rodzina zajadała się ze smakiem, a dziś – po powrocie po Wielkanocnym weekendzie do pracy – dziewczyny w biurze właśnie delektują się już drugą porcją. Mmmm dziękuję za przystępny przepis, który zainspirował mnie do przygotowania Paschy:)

  36. It is truly a great and useful piece of information. I’m happy that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  37. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is actually frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  38. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any ideas? Thank you!

  39. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  40. You can certainly see your expertise in the work you write. The arena hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart. “If you feel yourself falling, let go and glide.” by Steffen Francisco.

  41. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic blog!

  42. Your blog seems to be having some compatibilty problems in my ie browser. The content seems to be running off the page pretty bad. If you want you can email me at: sitab@op.pl and I’ll shoot you over a screenshot of the problem. Kindest regards www

  43. Przymierzam się do zrobienia paschy – pierwszy raz w życiu. Mam nietypowe pytanie: gdzie można kupić taką gazę?

  44. Hi thеre, i read your blog occasіonally and i own a
    similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
    If so how do you stop it, any plugin or аnything you can recommend?
    I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very muⅽһ
    appreciated.

  45. Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless actually really worth taking a look, whoa did a single master about Mid East has got much more problerms too.

  46. Zosiu,

    Jak co roku i teraz, mimo wyjątkowych okoliczności, chciałabym przygotować paschę z Twojego przepisu. Mam jednak problem z jajkami, których nie może jeść moja córeczka. Czy mogę je pominąć lub czymś zastąpić? Nie chciałabym tracić wspaniałej, kremowej konsystencji, którą cała rodzina uwielbia. Robiłam już paschę kilka razy a od 3 ;at robię z 2 kg twarogu. I wszystko schodzi:)

    Pozdrawiam,
    Gosia

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.