Oreo tiramisu

Skład:

4 żółtka

100 g cukru pudru

500 g serka mascarpone

ciasteczka OREO (ok. 176 g czyli 4 małe opakowania po 4 sztuki)

2 łyżki Amaretto 

100 g kruchych herbatników 

25 g roztopionego masła

do posypania: cukrowa posypka

A oto jak to zrobić:

1. Herbatniki kruszymy na drobno i mieszamy z roztopionym masłem. Całość przekładamy na dno formy i umieszczamy w zamrażalniku na 20 minut.

2. W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką i jednolitą masę. Dodajemy serek mascarpone oraz amaretto i mieszamy. Formę z kruchym spodem wyjmujemy z lodówki. Nakładamy masę z serka mascarpone i ścieramy na małym oczku ciasteczka Oreo. Czynność tę możemy powtórzyć w zależności od tego ile pozostało nam masy. Na koniec posypujemy pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrową posypką.

Komentarz: Forma której użyłam do przepisu ma średnicę 19 cm / wysokość 7,5 cm

Zapraszam również na przepisy na Instagramie MCE (tutaj kliknij)