*   *   *

Czym byłyby wakacje bez ciast owocowych? Lipiec to czas, kiedy w naszym ogrodzie gałęzie urywają się od ciężaru owoców. Jeżeli udaje nam się przechytrzyć szpaki, to faktycznie przydają się wiadra. Po czereśniach pozostał już tylko smak, ale zaczęły się porzeczki (białe i czerwone) agrest, maliny, a za parę tygodni, będą dojrzałe papierówki. Zdaję sobie jednak sprawę, że dostęp do soczystych – a najlepiej do tych zrywanych z gałęzi owoców – to okazyjna przyjemność. Gdybyście poszukiwali sprawdzonego sklepu internetowego, który dowozi Wasze ulubione owoce, to polecę Wam adres internetowy OwoceDoDomu.pl, który powstał między innymi w odpowiedzi na hasło akcji #Zostanwdomu, a także z konieczności przeformatowania biznesu w tym trudnym dla wszystkich okresie.

Teraz jest najlepszy czas na owoce – część mrożę na te gorsze, zimowe czasy w których niestety większość owoców wydaje mi się plastikowa, a z pozostałych robię przetwory. Nie zawsze jednak trzeba przerabiać kilkadziesiąt kilogramów malin albo wiśni – przecież można zrobić mniej, ot tak, żeby wypróbować i w chwilach potrzeby przypomnieć sobie smak lata. Można też skusić się na mój ukochany i wielokrotnie powtarzany przepis na kruche ciasto z domowym kremem waniliowym. To co, pieczemy wspólnie?

Skład:

(średnica formy 26 lub 29 cm)

ciasto:

150 g mąki pszennej

25 g cukru pudru (może być zwykły)

125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka wody (opcjonalnie)

krem:

1 laska wanilii

ok. 800 ml mleka 3,2%

5 żółtek

skórka otarta z 2 limonek

150 g cukru + 1 tabliczka białej czekolady (opcjonalnie, możemy pominąć)

ok. 60 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

2. Mleko z białą czekoladą (opcjonalnie, możemy ją pominąć) i naciętą laską wanilii zagotowujemy w garnku – wyjmujemy wanilię, ziarenka przekładamy z powrotem do mleka. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy. Następnie stale mieszając przelewamy gorące mleko do masy z żółtek. Całość przelewamy z powrotem do garnka i na małym ogniu podgrzewamy, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna przypominać budyń). Jeżeli powstały grudki, to możemy masę zblendować. Gotowy krem nakładamy na kruchy spód i dodajemy plastry owoców.

Mleko z białą czekoladą (opcjonalnie, możemy ją pominąć) i naciętą laską wanilii zagotowujemy w garnku – wyjmujemy wanilię, ziarenka przekładamy z powrotem do mleka.

W oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy. Następnie stale mieszając przelewamy gorące mleko do masy z żółtek. Całość przelewamy z powrotem do garnka i na małym ogniu podgrzewamy, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna przypominać budyń).

Sklep internetowy OwoceDoDomu.pl to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, które w ciągu tygodnia nie mają możliwości zrobienia zakupów na pobliskim rynku. Firma została założona 10 lat temu, której pierwotnym celem było zaopatrywanie trójmiejskiej gastronomii w owoce, warzywa i zioła. Odpowiadając na potrzeby klientów, firma poszerzała asortyment o najbardziej oryginalne pozycje ze świata „zielonego rynku” i obecnie w swoim portfolio posiada ponad 300 produktów. Jest również bezpośrednim importerem warzyw i owoców z krajów europejskich.

… bo dobrego nigdy za wiele!

Na hasło: MCE wszyscy Czytelnicy, którzy zdecydują się na zakup owoców w sklepie internetowym OWOCEDODOMU otrzymają 10 zł rabatu na zakupy – promocja trwa do 31.07.2020 do godziny 23:59.

Te na zdjęciu powyżej, to jadalne kwiaty fuksji – w naturalny sposób mogą ozdobić niejedno ciasto.

Gotowy krem nakładamy na kruchy spód i dodajemy plastry owoców.

Kategorie:

29 odpowiedzi na “Owocowe słodkości, które najczęściej piekę latem!”

  1. … i jak Cię tu nie uwielbiać!

  2. no, upiękę, upiekę! to będzie już kolejna Twoja tarta owocowa w tym sezonie;-) spody wychodzą najlepsze na świecie!

  3. Warto zaznaczyć, że firma działa tylko na terenie Trójmiasta niestety :)

  4. Ale pysznosci wytrawna tarta juz zjedzona czas na słodką 😁 pozdrawiam gorąco

  5. Dzien dobry. Pani Zosiu czy to nie przesada by tak często serwowac swoim domownikom cukier i jeszcze to promować? Nie piszę tego dla hajtu, ale po to by ludzie sie troche opamietali- to jest nic innego jak codzienne karmienie raka.

    • Zosia

      Julio, myślę, że kwestie umiaru pozostawię każdemu osobiście…

    • Pani Julio, lekka przesada… Nikt tu nikogo do niczego nie zmusza. To propozycja, z której każdy może skorzystać lub nie. Każdy ma wybór i wolną wolę. To blog kulinarny, przepisy przeróżne, proszę korzystać z tych, które uważa Pani za odpowiednie (tj. zawierające ingrediencje, które uważa Pani za niezabójcze). Pozdrawiam i dużo uśmiechu życzę! :)

    • Zosiu droga, jak zwykle twoje ciasto wyglada cudownie, jednak zawiera, jak to ciasto ogrom cukru, rowniez owoce. Wlasciwie wszystkie produkty spozywcze z malymi wyjatkami jak ziola, niektore warzywa, grzyby, mieso, jaja i ryby, zawieraja spore ilosci cukru. Nawet tak nieoczywiste produkty jak chleb, jedynie w Danii i Belgii zawartosc cukrow w chlebie jest niedozwolona.
      Kwestia umiaru jak nabardziej wskazana, jednak nie minimalizowalabym twojego wplywu na kwestie wyboru czytelniczek, bo jest kolosalny, co potwierdzaja komentarze w znakomitej wiekszosci. Bedac influencerka – prezentujesz jak dzisiaj – pieknie wygladajaca potrawe w milym otoczeniu, z toba jako wzorcem, w roli glownej.
      Ludwig Feuerbach, niemiecki filozof i antropolog juz w 1850 roku stwierdzil – „man ist, was man ißt“ – czyli „jestes tym co jesz“. I to stwierdzenie odnosi sie bynajmniej nie tylko do zdrowej diety, ale rowniez do aspektow socjalnych, kulturowych, ekonomicznych i psychologicznych spozycia. Wszystkie te wymiary prezentujesz na blogu, w sugestywnie urokliwy sposob – psycholozce nie potrzeba tlumaczyc twojego wplywu na wybory czytelniczek.
      Zycze wszystkim zainteresowanym optymalnych wyborow. ;)

      PS nawet jak niezdrowa i pelna cukru – to tarta wyglad cudownie!
      Slodkie pozdrowienia. :)

    • Szkoda życia na narzekanie i szukanie problemów. Lepiej szukać rozwiązań i np. zastąpić połowę cukru ksylitolem. Ja tak zrobiłam bez szkody dla smaku,zarówno masy budyniowej jak i ciasta. Ciasto zresztą słodziłam wyłącznie ksylitolem,natomiast budyń pół na pół,bo ksylitol w dużej ilości jest wyczuwalny i różni się od cukru. Niestety czasem cukru nie da się zastąpić jak np. w cieście drożdzowym, ale tu z powodzeniem. Pozdrawiam!

    • To ja proponuję zamknięcie wszystkich cukierni + zakaz sprzedaży słodyczy w sklepach i , a co tam – kara grzywny za jedzenie cukru w miejscu publicznym :D

  6. chętnie zrobię na przyszły weekend takie ciasto!

  7. Zosiu! Kruchy spód wypróbowałam już wiele razy i zawsze wychodzi znakomicie :), kolejny raz zrobię z tym waniliowym kremem.
    Chciałabym zapytać o paterę, na której tak pięknie prezentuje się tarta, gdzie można taką kupić (szukam od dawna)?

  8. Pani Zosiu, wygląda pysznie! Wypróbuję przepis na 100%. Dziękuję za wszelkie smakowite inspiracje. Pozdrawiam ciepło i serdecznie! :)

  9. Czy zwykłe mleko można zastąpić np. napojem owsianym czy wtedy się nie uda? Niestety nie mogę używać mleka.

  10. Zosiu,
    dzięki za krem waniliowy, może era mascarpone się kończy?:)

  11. Proste rozwiązania są jednak najlepsze! I piszę tu zarówno o łatwości przepisu jak i patencie na chłodzenie ciasta już w naczyniu do pieczenia zamiast w kulce,którą trzeba potem formę wylepić. Genialne,czemu tego wcześniej nie robiłam! Co do samego ciasta dodałam jednak jeszcze 3 łyżki mąki dla konsystencji. Mam nadzieję,ze będzie pyszne:) Pozdrawiam!!

  12. U mnie dziś tarta z mascarpone borówkami i malinamj😊 z nad ta piękna spodnica? Pozdrawiam goraco🤗

  13. Zosiu, czy zamiast mleka 3,2% mogę zastosować mleko sojowe (chyba najbardziej będzie pasowało jako zastępstwo), firmy Alpro wydaje mi się dosyć tłuste. Jako alternatywa też mleko kokosowe może? Niestety mam alergię, a takie tarty wprost uwielbiam:) pamiętam, że kiedyś dawałaś przepis na limonkowy mazurek z mlekiem kokosowym. Był przepyszny! :) Ciepłe pozdrowienia, Patrycja

  14. Zosiu,dla mnie jesteś jak Mimi Thorisson(która zresztą zaczynała od zdjęcia pięknego tortu z owocami😉).Kto chce niech czerpie!Ja z największą przyjemnością🤗😘
    PS.Kwiaty fuksji boskie😍

  15. cudne są. czy podana ilość składników wystarczyła na wszystkie te porcje?

  16. ciasto wyszło świetne1, rodzina zachwycona ;)

  17. Wszystko szło zgodnie planem do momentu wystudzenia kremu. Z gestego budyniu zrobila się po 30 minutach płynna masa. Może schłodzenie już całego ciasta w lodówce pomoże. Jaki mógł być powód? Jak tego uniknąć?

  18. A czy jak przygotuje wczesniej i podam zimne tez bedzie pysznie?tez czekolada wyplynie?

Dodaj komentarz