Skip to main content

Pieczony sernik kokosowy z mango i z granatem

*  *  *

Pieczenie serników nigdy nie przychodziło mi łatwo. Jako dziecko zdecydowanie wolałam ten na zimno – bez rodzynek – z różową galaretką i plastrami brzoskwini na wierzchu. Z czasem smaki się zmieniają – chociaż niechęć do rodzynek pozostała :-) Jeżeli lubicie serniki wilgotne i dość puszyste, to ten przepis jest w sam raz!

Skład:

(forma o średnicy 23-26 cm)

1 kg tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie*

5 jajek

100 g masła

1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego)

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdała z Maroko

250 ml mleczka kokosowego (użyłam tą białą, zawiesistą część)

80 g wiórków kokosowych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

do dekoracji: 1 obrane mango + 1/2 granatu + 1 łyżka wiórków kokosowych

* twaróg miksuje za pomocą blendera – myślę, że w tym przepisie lepiej smakuje niż zmielony z pudelka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

A oto jak to zrobić:

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajka, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, mąkę ziemniaczaną i naturalny ekstrakt migdałowy. Miksujemy (nie za długo).
  2. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy. Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 60 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  3. Ostudzony sernik dekorujemy obranymi płatami świeżego mango i ziarenkami granatu. Przed podaniem sernik najlepiej schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Możemy posypać wierzch wiórkami kokosowymi.

Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 60 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Sernik dekorujemy obranymi płatami świeżego mango i ziarenkami granatu. Przed podaniem najlepiej schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Możemy posypać wierzch wiórkami kokosowymi.

W następnym przepisie zdradzę Wam, jak przygotować zieloną pastę do jajek wielkanocnych

* * *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

50 Odpowiedzi do “Pieczony sernik kokosowy z mango i z granatem”

  1. Witaj Zosiu czy sernik mozna udekorowac truskawkami?? lub innymi owocami niz mango ??:) pozdrawiam

  2. Dla mnie serniki to najprostsze ciasta właśnie ;)
    Moje dlatego, że szkoliłam się u Mistrzyni serników czyli mojej Babci… Jej już nie ma, ale gdy przygotowuje to ciasto to czuję jakby stała obok :) i wszystko robię wg zasad, które obowiązywały w gdy razem gotowałyśmy lubi piekłyśmy: włosy związane, wszystkie składniki na stole żeby coś nie umknęło, skorupki z jajek od razu zapakować dla kur sąsiada. A przepisy testuje wszystkie jak leci, Babcia to była nowoczesna babeczka i lubiła nowe smaki :) więc ten sernik na pewno też będzie na tapecie :) zresztą włoski z kawą i ricottą polecany na któreś z Świąt Bożego Narodzenia przez Ciebie Zosiu to jeden z moich ulubionych :) Buziaki z Małopolski :)

  3. Zosiu, pięknie wygląda:) Na pewno kiedyś spróbuję, bo uwielbiam serniki, a z kokosem i mango musi być pyszny! Na tegoroczne święta upiekę z przepisu, który dostałam od przyjaciółki, niezwykle prosty, zawsze się udaje i świetnie smakuje. Zapraszam do zobaczenia na moim blogu. Pozdrawiam ciepło i świątecznie:)

  4. Zosiu, nie wiem, czy ten problem pojawia się tylko u mnie, ale od czasu zmiany szablonu biały pasek z napisem “Blog, kategorie, książka…” jeździ za mną przez całą stronę i przeszkadza… Byłoby świetnie, gdyby dało się coś z tym zrobić :)

    • Gosiu, super że o tym piszesz – zaraz sprawdzimy, co się z tym da zrobić :-) Uściski!

  5. Dziękuję ci pięknie za sprawdzony przepis na sernik. Taki właśnie szukałam na święta.
    Mam taką samą makutrę, ma chyba więcej lat ode mnie, dostałam ją od babci :)
    Pozdrowionka

    • Dziękuję! :)
      Zosiu, serniki wytrawne polecam gorąco!W książce mam ich kilka propozycji, zarówno pieczonych, jak i na zimno ;)
      Wszystkiego dobrego!

  6. Twaróg miksowany blenderem? Dobry pomysł! Czy jakość jest zbliżona do tego przemielonego przez maszynkę?

    • Myślę, że tak! P.S. To tak wyszło z lenistwa, ale całkiem się sprawdza! Pozdrawiam ciepło!

  7. A ja chcialam sie dowiedziec z jakiego sera go zrobic, jesli nie mieszka sie w Polsce i nie ma sie dostepu do zwyklego twarogu..Ricotta? Philadelphia? Mascarpone?
    Pozdrawiam cieplo!

  8. Wow Zosiu, bardzo wysoki ten sernik! Jakie wymiary poleciłabyś używając kwardatowej/prostokątnej blaszki? Niestety nie mam takiej wysokiej tortownicy :( Czy przez to, że sernik jest tak wysoki nie opada za bardzo po środku?

  9. Zosiu jak to robisz ze sernik jest tak pieknie wyrosniety?? Mi zawsze ladnie rosnie a potem opada ?

  10. Zosiu, mleczko kokosowe czy mleko kokosowe? Pytam aby się upewnić :) Sernik wyglada obłędnie i pewnie tak samo smakuje , mam zamiar jutro go upiec :) Jak dla mnie najlepszy blog kulinarny , a zdjęcia przepiękne :) Pozdrowienia z UK :))

    • Joanno, dziękuję za wiadomość i pozdrowienia – w tym przepisie miałam na myśli, to gęste mleczko kokosowe z puszki :-) Pozdrawia ciepło!

  11. Jaką piękną trzeba mieć piękną wyobraźnię, żeby tworzyć takie cudeńka :) pozdrawiam ciepło :)

  12. Zosiu, pytanie troszkę z innej beczki ;) Skąd ta sukienka? Bo jest śliczna! Pozdrawiam ciepło

  13. Zosiu upiekłam sernik – pycha, zrobiłam mazurek kokosowo- limonkowy też pycha, świetne przepisy

  14. Zosiu,

    sernik wyszedł wyśmienity, nawet pomimo braku wiórek kokosowych o których zapomniałam.

    Pozdrawiam
    Agata

  15. Jeżeli chodzi o mleczko kokosowe i jego białą, zawiesistą część to znaczy, że chodzi o śmietankę z tego mleczka?

  16. Nie wiem jak to się dzieje, że każdy przepis podany przez Panią mi wychodzi.
    Dziękuję i życzę błogosławieństwa Bożego z okazji Świąt Wielkiej Nocy!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.