Skip to main content

Placek bananowo-kokosowy z białą czekoladą

IMG_0451

Skład:

(dowolna forma, np. tortownica o średnicy 26-29 cm)

180 g mąki

3 jajka

2 łyżki mleka

100 g brązowego cukru ( ja zamieniłam na ksylitol)

2 tabliczki białej czekolady

60 g wiórków kokosowych

1 laska wanilii (opcjonalnie)

100 g masła

2 duże, dojrzałe banany + 1 banan do dekoracji

1 łyżeczka proszku do pieczenia

IMG_0458

A oto jak to zrobić:

  1. Białą czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia. Dodajemy jajka, cukier (jeżeli chcemy dodać ziarenka wanilii, to tu jest odpowiedni moment, możemy je zmieszać z cukrem lub ksylitolem), wiórki kokosowe, rozgniecione banany i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę dokładnie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem) formy do pieczenia. Na wierzchu kładziemy banana przekrojonego na pół.
  2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 45-50 minut. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na drugi dzień – schłodzone z lodówki.

IMG_0460 IMG_0472

IMG_0479

IMG_0487

IMG_0503

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

50 Odpowiedzi do “Placek bananowo-kokosowy z białą czekoladą”

  1. Odkąd zobaczyłam Twój filmik na instasory z tym ciastem, zaglądałam tu codziennie w pogoni z tym przepisem. Jutro robię!

  2. Aaaaaaa… jestem na diecie, ale jak zobaczyłam te zdjęcia i mega banalny przepis to mam taką ochotę na to ciasto, że szok!! :)

  3. To świnka? Myślałam że konjo. Co by to nie było jest mega, to zdjęcie mnie rozczuliło i przepraszam Zosiu ale tym razem Twoja mała skradła show, zapomniałam o cieście!! Dziękuję Wam za te emocje! Pozdrawiam z Warszawy! Aga

  4. Zosiu,
    Czy mozna użyć maki kasztanowej lub innej bezglutenowej? :) skuszę sie na eksperyment w weekend. ;)

  5. Juz sie piecze ??. Czas przeziebienia trzeba sobie jakoś umilić, ja niestety bez kokosu.

  6. Zosiu z nieba mi spadlas z tym przepisem! Chciałam zrobić coś nowego, dobrego i nieskomplikowanego do kawy na przyjazd rodziców :) to ciacho będzie idealne :) pozdrawiam!

  7. Hej!
    Zosia , napisz proszę nazwę miejscowości w której jesteś na nartach. Zdjęcia z instagrama zachęciły mnie żeby tam się wybrać.., rozumiem , że tam na miejscu jest szkółka dla dzieciaczków? Byłabym też wdzięczna za nazwę hotelu czy kwatery jeśli byłabyś tak miła ❤??

  8. Ciasto jest już w piekarniku! Dzięki Zosiu za kolejne inspiracje i… słodki weekend.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

  9. Świnka trafiła nawet do teatru w roli głównej.
    U nas została ochrzczona jako ‘Schnitzel’ ?

  10. Zosiu, bardzo lubię Twojego bloga i przepisy ale dziś to chyba przesada…słodzić białą czekoladę ksylitolem i bananem???? Szoku cukrowego dostałabym i ja i mój synek :/

  11. Ale to musi być dobre! Kusi mnie zrobienie tego ciasta, ale te tabliczki białej czekolady mnie przerażają (tzn. kaloryczność całego wypieku). ;) :(

  12. Zosiu,

    pomyslalam, ze upieke i wezme w poniedzialek do pracy:)….wczoraj nie zostal juz ani okruszek…zjedlismy z Mezem (we dwojke :O)…calutkie….powinni kategorycznie zabronic umieszczania takich przepisow;))))..buziaki z Niemiec:)

  13. Witam, szkoda, że nie odpisuje Pani na zadane pytania dotyczące wypieku pozdr.

  14. Wyszło super, ale dałam pół porcji cukru :) Następnym razem spróbuję z gorzką czekoladą. Co Ty na to Zosiu ?

  15. Widzę że zaczyna Pani odchudzać trochę przepisy ksylitolem skąd taka zmiana :P

  16. Witam,ciasto wyszło pyszne. Bardzo bananowe i maślane. Pominęłam cukier,dalam 1,5 tabliczki białej czekolady. Słodkość idealna :) bardzo łatwo i szybko sie robi,szczególnie z pomocą trzylatki. Dziękuję za przepis.

  17. Z nudów miałam ochotę wczoraj coś upiec, padło na to ciasto. Z małymi modyfikacjami: jedna gorzka czekolada i bez dodatkowego cukru, wyszło pysznie!
    Dziękuję za inspirację :)

  18. Zosia, dzisiaj upiekłam ciasto bananowe. Przepis szybki i bardzo prosty. Ciasto wyszło pyszne :-) pozdrawiam :-)

  19. Zosiu, Zosiu! Wlasnie upieklam i od rauz zjadlam dwa kawalki! Koszmarnie walcze by nie zjesc…hmm calego placka. Jest pyyyyszny PYSZNY!!!! DZIEKUJE!!! Nie dodalam cukru, tylko dwie lyzeczki syropu klonowego, czekam na meza by sprobowal (to w sumie dla niego na sniadanie, ale nie moglam sie powstrzymac). Na pewno jeszcze nie raz upieke… Czy moglabys prosze napisac jak dlugo mozna trzymac w lodowce? I czy powinno sie po schlodzeniu podgrzac w piekarniku czy nie?
    Z gory dziekuje!

  20. Znowu ja :P Uwielbiam Twoje przepisy. Serio sa wspaniale. Pyszne, ciekawe. Jestem okropna kucharka, ale Ty wszystko tlumaczysz prosto, zdjecia sa piekne i pomagaja. Moj maz jest bardzo wybredny, ale w zeszlym tygodniu upieklam tarte z jarmuzem i cottage pie i pokochal oba dania i wszystko zjadla w przeciagu trzech dni :p Bardzo Ci za to dziekuje, naprawde jestes wspaniala :)

  21. Witam. Piekłam już to ciasto dwa razy. Jest obłędne. Smakowało całej rodzinie. Bardzo dziękuję za inspiracje i wspaniale przepisy?

  22. czy cukier i resztę dodajemy do jeszcze ciepłej masy w garnku? czy najpierw studzimy?

  23. Pyszne ciasto, świetny przepis! Nie podoba mi się tylko jedna rzecz – jajka z chowu klatkowego :( Ja staram się kupować te od nieco bardziej szczęśliwych kur.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.