Skip to main content

Placek dyniowo – marchewkowy

img_7564

* * *

Od opublikowania na blogu mojego pierwszego przepisu na ciasto marchewkowe minęło kilka lat :-) chociaż wiem, że niektórzy z Was nadal po niego sięgają. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować nieco uproszczoną wersję z dodatkiem tartej dyni. Myślę, że już łatwiejszego sposobu na lekkie i wilgotne ciasto nie ma!

img_7536

Skład:

(forma prostokątna lub kwadratowa)

250 g mąki

4 jajka

150 g brązowego cukru

150 ml oleju

1 średnia marchewka

250 g dyni (np. Hokkaido)

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka cynamonu

img_7540

A oto jak to zrobić:

  1. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, olej, cynamon, startą na małych oczkach marchewkę i dynię. Całość dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 55 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Na wystudzonym cieście możemy położyć małe listki (np. bluszcz) i oprószyć cukrem pudrem.

img_7546-2

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, olej, cynamon, startą na małych oczkach marchewkę i dynię. Całość dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.

img_7551

Ciasto przelewamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 55 minut.

img_7554

Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Na wystudzonym cieście możemy położyć małe listki (np. bluszcz) i oprószyć cukrem pudrem.

* * *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

38 Odpowiedzi do “Placek dyniowo – marchewkowy”

  1. Witam, wyglada przesmacznie ;) czy można zrobic w prodiżu o średnicy 35cm? Piekarnik mam zepsuty :(

  2. Zosiu, dobrze rozumiem że dynię też ścieramy na tarce? Upieczona i zblendowana nie da tego samego efektu? :)
    Twoje zdjęcia chronią mnie przed jesienną depresją! ;*

    • Tak Marto! W tym przepisie nie pieczemy dyni, tylko surową ścieramy na tarce. Trzymam mocno kciuki i pozdrawiam!

  3. Zosiu, pamiętaj, że w liściach bluszczu występują substancje trujące (z dala od jedzenia i dzieci). A przepis wykorzystam i to jeszcze dzisiaj!
    pozdrawiam serdecznie :-)

  4. Czy 2 łyżeczki sody można zastąpić proszkiem do poeczenia? Albo chociaż pół na pół?

  5. Zosiu, czy jeśli dodam mąkę żytnią razową muszę zmienić proporcje? Jakie mąki można użyć w tym przepisie (oczywiście poza pszenną)?
    Pozdrawiam ciepło i już zamawiam Twoją nową książkę, bardzo podoba mi się pomysł na nią.
    Ania

  6. Twoje marchewkowe ciasto to u mnie juz stała pozycja ? Wszyscy je uwielbiamy ? Czuje, ze te tez pokochamy ❤️ Zosiu, wiesz, ze nauczyłaś mnie gotować? ? Trzymam jutro kciuki! ? Pozdrawiam ?

  7. ciasto wyszło naprawdę smaczne, u mnie ciasto było gotowe już po 40 minutach (termoobieg) :)

  8. Twoje marchewkowe robię od samego początku pojawienia się przepisu i zawsze podbija serce wszystkich! Proszą o przepis za każdym razem :)
    Dynie kocham, więc to ciasto na pewno też będzie hitem! Jutro robię :)
    Pierwszą książkę mam na półce oczywiście :) Z resztą, nie wiem czy pamiętasz, ale komentowałam kiedyś, że piszę prace licencjacką na podstawie Twojej książki (tłumaczyłam przepisy na język rosyjski), no i pragnę zdać relację, iż dzięki Tobie obroniłam się na piękną ocenę :) :*
    Dzieci jeszcze nie mam, ale drugą pozycję na pewno też zakupię :) Całuję Cie Zosiu ogromnie i do zobaczenia na spotkaniu autorskim w Warszawie :) (Sama jestem z trójmiasta ale obecnie studiuje magisterkę w Warszawie i nie mogłam być dziś na spotkaniu w Galerii Bałtyckiej) :D

  9. Zosiu, czy ma znaczenie jakiego oleju dodamy? słonecznikowy/rzepakowy/oliwa z oliwek?
    Dziękuję za podpowiedź! ;)

  10. Jest genialne – Zosiu, muszę Ci się przyznać, będę je 2 raz piekła w tym tygodniu :-)

    Mega Dzięki :*

    • Aniusia dzięki za wieczorną wiadomość – nawet nie wiesz jak się cieszę! :*

  11. Właśnie upiekłam ciasto ? Pyszne. Moje nie wyszło aż takie pomarańczowe, smakuje troszke jak piernik. A jak pięknie pachniało podczas pieczenia ? Pozdrawiam Zosiu ?

  12. Mam dynie z halloween i tak sie zastanawialam co z nia zrobic a tu prosze idealny placek. Dzieki wielkie. Gratuluje nowej ksiazki!

  13. Zosiu, moj niejadek zjadl (hura!) ciasto marchewkowe z Twojego przepisu! Nawet sobie nie wyobrazasz jaki to sukces :) Dzieki!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.