Pomysły na Wielkanoc: Czekoladowo-limonkowe ciasto bez mąki.

Powolnym, dostojnym krokiem wkraczam w okres wielkanocny. Pocieszam się, że będzie jeszcza czas na wzorzyste mazurki i wielkie maślane baby, dlatego też postanowiłam tegoroczny stół wielkanocny uatrakcyjnić ciastem, które nie potrzebuje mąki. Aż się wierzyć nie chce, a co dopiero zaufać i wypróbować samemu. Ja jednak zaufałam, bo autorką tego deseru, jest uwielbiana przeze mnie sama Nigella Lawson!

Skład:

150 g posiekanej gorzkiej czekolady

150 g masła 

6 jajek

250 g cukru pudru

100 g mielonych migdałów

4 łyżki kakao

starta skórka i sok z 1 limonki

Przepis na ciasto pochodzi z książki: ,,Kuchnia- przepisy z serca domu".Nigella Lawson. 2010.

A oto jak to zrobić:

1.Czekoladę i masło topimy w garnku na małym ogniu.

2. Ubijamy jajka z cukrem, aż ich objętość zwiększy się trzykrotnie. Używam do tego miksera. Mielone migdały mieszamy z kakao i dodajemy do jajek z cukrem, a następnie ostrożnie dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem. Na koniec wlewamy sok z limonki i startą skórkę. Mieszamy.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C stopni, na ok. 40 minut. Wg oryginalnego przepisu, autorka proponuje po 35 minutach sprawdzić ciasto (powinno stężeć na powierzchni, ale w środku będzie jeszcze półpłynne – to znak, że można już wyłączyć piekarnik).

   

Kawałki czekolady topię z masłem na ,,małym ogniu".

     

Forma może być dowolna. Nigella do swojego wypieku, użyła okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm. I taka chyba jest najlepsza :)

.. niestety bezmączne ciasto czekoladowe, błyskawicznie łatwo się zjada. Ale o to chodzi!

Komentarz: Limonkę możemy zastąpić cytryną. Wypróbowałam i również bez wahania polecam.