Skip to main content

Pomysły na Wielkanoc: Czekoladowo-limonkowe ciasto bez mąki.

Powolnym, dostojnym krokiem wkraczam w okres wielkanocny. Pocieszam się, że będzie jeszcza czas na wzorzyste mazurki i wielkie maślane baby, dlatego też postanowiłam tegoroczny stół wielkanocny uatrakcyjnić ciastem, które nie potrzebuje mąki. Aż się wierzyć nie chce, a co dopiero zaufać i wypróbować samemu. Ja jednak zaufałam, bo autorką tego deseru, jest uwielbiana przeze mnie sama Nigella Lawson!

Skład:

150 g posiekanej gorzkiej czekolady

150 g masła 

6 jajek

250 g cukru pudru

100 g mielonych migdałów

4 łyżki kakao

starta skórka i sok z 1 limonki

Przepis na ciasto pochodzi z książki: ,,Kuchnia- przepisy z serca domu".Nigella Lawson. 2010.

A oto jak to zrobić:

1.Czekoladę i masło topimy w garnku na małym ogniu.

2. Ubijamy jajka z cukrem, aż ich objętość zwiększy się trzykrotnie. Używam do tego miksera. Mielone migdały mieszamy z kakao i dodajemy do jajek z cukrem, a następnie ostrożnie dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem. Na koniec wlewamy sok z limonki i startą skórkę. Mieszamy.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C stopni, na ok. 40 minut. Wg oryginalnego przepisu, autorka proponuje po 35 minutach sprawdzić ciasto (powinno stężeć na powierzchni, ale w środku będzie jeszcze półpłynne – to znak, że można już wyłączyć piekarnik).

   

Kawałki czekolady topię z masłem na ,,małym ogniu".

     

Forma może być dowolna. Nigella do swojego wypieku, użyła okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm. I taka chyba jest najlepsza :)

.. niestety bezmączne ciasto czekoladowe, błyskawicznie łatwo się zjada. Ale o to chodzi!

Komentarz: Limonkę możemy zastąpić cytryną. Wypróbowałam i również bez wahania polecam.

156 Odpowiedzi do “Pomysły na Wielkanoc: Czekoladowo-limonkowe ciasto bez mąki.”

  1. mogłabyś dać przepis na coś szybkiego i prostego .coś żeby zrobiła to nastolatka :)

  2. oj chyba musze wypróbować;-) wydaje mi się czy wymieszałas gorzką czekladę z mleczną? Na zdjęciu tak to wygląda

    • Dołączam się do pytania. Chciałabym wypróbować ten przepis, stąd pytanie czy do gorzkiej czekolady dodajesz mlecznej? Bo tak to wygląda na zdjęciu.
      Pozdrawiam!

  3. kolejny świetny przepis!! omlet według twojego przepisu bardzo smakował mojemu chłopakowi:) regularnie odwiedzam Wasz blog i z niecierpliwością czekam na kolejny wpis: moda, gotowanie oraz fil i literatura to moje ulubione zakładki. pozdrawiam i życzę miłego dnia!:)

  4. Zosiu, czy migdały kupujesz mielone (nie wiem czy sa takie) czy tez uzywasz w calosci i mielisz obierajac najpierw ze skórki- a moze nie trzeba obierac ich wcale?
    Pozdrawiam!

      • A mogłabyś napisać w jakim sklepie je znalazłaś? Bo ja szukam i szukam i nie mogę znaleźć, np. w bomim i carrefourze:(

      • Zosiu, chyba jakiś chochlik się wkradł. drobna literówka, każdemu może się zdarzyć, ale troszkę drażni oko :(

          • luz, zdarza się najlepszym.
            pozdrawiam i dziekuje za przepis na malinowe cudo z mascarpone. jakies płynne mi wyszło, ale pewnie za krótko miksowałam. następnym razem będzie lepiej :)

  5. w wersji bez limonki to najbardziej popularne szwedzkie ciasto – kladdkaka, dosl. lepkie ciasto :) uzaleznia!

    pozdrawiam

  6. Napisz proszę skąd masz taki świetny komplet solniczkę i pieprzniczkę w kształcie liter ( bo to chyba to) . Wyglądają super.

    Pozdrawiam
    PS bardzo pozytywny blog

  7. ostatnio robiłam bardzo podobne ciasto. Nazywało się czekoladowo-sernikowe. Znalazłam je na Blogu KWESTIA SMAKU. Również polecam.
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/sernikobrownie_orzechy/przepis.html
    Mam nadzieję, że nie pogniewasz się Zosiu, że wkleję ten przepis.
    Ale uważam, że fajnie eksperymentować i jak toś spróbuje Twojego przepisu to warto też wypróbować mix ciasto czekoladowe i sernik :)

    W weekend wypróbuję Twoją wersję Kochana!

  8. Zosiu, ja również jestem ogromną fanką Nigelli. Doskonale rozumiem Twoją sympatię do niej! Ciasto z pewnością wypróbuję (jak wiele innych Twoich przepisów).
    Pozdrawiam gorąco.

  9. ostatnio robiłam bardzo podobne ciasto. Nazywało się czekoladowo-sernikowe. Znalazłam je na Blogu KWESTIA SMAKU. Również polecam.
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/sernikobrownie_orzechy/przepis.html
    Mam nadzieję, że nie pogniewasz się Zosiu, że wkleję ten przepis.
    Ale uważam, że fajnie eksperymentować i jak toś spróbuje Twojego przepisu to warto też wypróbować mix ciasto czekoladowe i sernik :)

    W weekend wypróbuję Twoją wersję Kochana!

  10. Zosiu… obiecałam sobie – w drodze do domu kupuje składniki, jesli wyjdzie zjem całe, a potem upiekę drugie i zaniosę jutro do pracy! jest nas 7 osób więc w sam raz!
    trzymaj za mnie kciuki :)

    pozdrowienia z Katowic

    • Zosiu…. ratuj…chyba mi nie wyszło :( wierzch upieczony środek płynny, a musiałam już wyłączać bo wierzch by się spalił…
      co radzisz nastepnym razem? (bo się nie poddam! :))

      • Następnym razem jeżeli taka sytuacja się powtórzy, to proponuję zmniejszyć temperaturę do np. 150 C i przykryć ciasto z góry folią aluminiową, Piec tak z 10 minut,wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto aż ostygnie.Pozdrawiam,Zosia

        • Zosiu dziękuję!! :) Następny raz będzie w niedzielę gdyż – jak sama sobie i tu publicznie obiecałam – jeśli wyjdzie biorę w poniedziałek do pracy (zakupiłam zawczasu podwójny zestaw składników)
          Dziękuję

          ps. (wczorajszy półpłynny i tak oskubałam od góry w części upieczonej cały;) )

  11. Wygląda świetnie, sprawdziłam już Twój przepis na chałkę z truskawkami oraz makaron z pesto i orzechami – wszyscy byli zachwyceni! Powoli stajesz się moją mentorką Zosiu! ;) Powiedz jeszcze dlaczego masło jest takie ciemne? Wygląda jakby było… czekoladowe ;p to przez uprzednio rozpuszczone kostki cz.? Pozdrawiam i trzymam kciuki – mam nadzieję, że kiedyś Twoja książka kucharska się pojawi i zrobi taką furrorę jak Nigelli ;)

  12. Zosiu czy mozesz pokazac jakies ciekawe przepisy na domowa imprez?? chodzi o przekaski:) Twoje przepisy sa swietne!:

  13. też jestem fanką Nigelli, mam wszystkie jej książki kucharskie :-) polecam ciasto brownie- jest przepyszne!

  14. wygląda bardzo smacznie jak zresztą każdy twój przepis Zosiu ;) Zrobię na pewno- tak jak już ok. 5 innych przepisów z tego bloga. Zawsze wychodzą super!

  15. Ja mam takie pytanie z innej beczki :) Zosiu, śliczną masz kanapę, mogłabyś powiedzieć gdzie ją kupiłaś? Pozdrawiam gorąco ;)

  16. Zosiu to udoskonalony przepis na amerykańskie ciasteczka brownies! ;)) Piekłam go nie raz, a teraz wypróbuję Twoją wersję z limonką! ;)
    Pozdrawiam serdecznie z deszczowego południa Polski ;))))

  17. chyba spróbuję, wygląda smacznie :)
    często próbuję przepisy pomimo 15 lat, a jak nie wyjdzie, zawsze mama lub babcia w pogotowiu i robimy od nowa :D, pozdrawiam, czekam na więcej przepisów, fajnie jak dodajesz przepisy, do zrobienia na `szybko` to zawsze wychodzi :)
    dziękuję za te wszystkie przepisy i liczę na więcej, bo od kiedy czytam tego bloga, częściej jestem w kuchni jako `kucharka` :)

  18. Zosiu chylę czoła …..
    Niezmiernie cieszę się, że w tak przystępny sposób, “przeniosłaś” na polski grunt inspirację Nigellą L.
    Twoje pomysły są inspirujące :)

    Pozdrawiam

  19. Teraz to już chyba muszę :)
    Pozdrawiam

    P.S. Naleśniki z masą z pierników były całkiem, całkiem.. ;)

  20. Uwielbiam twoje przepisy. Masz może pomysł i przepis na makarony? Chodzi mi o takie dania które nie wymagają trudno dostępnych składników. Będe wdzięczna za opublikowanie chociaż jednego! :D
    pozdrawiam ;*

    • Zosia chyba pod koniec marca podawała przepis na spaghetti carbonara. To prosty przepis z ogólnodostępnych składników i wychodzi z niego pyszne danie :)

  21. już mi ślinka cieknie!!!! tylko obawiam się ze to cale ciastko sama bym pochłoneła

  22. Ja wypróbowałam w minioną sobotę Zosiu Twoje ciasto marchwiowe – wyszło rewelacyjnie!!! W ten weekend mam zamiar wypróbować to ciasto i któryś z przepisów na makaron :) Również zaliczam się do wiernych fanek Twoich kulinarnych eksperymentów. I uwielbiam zamieszczane przez Ciebie zdjęcia wszystko wygląda na nich wykwintnie i apetycznie.
    Do tego cieszę się, że w tym konciku kobiety nie krytykują się wzajemnie. Niestety na stronie Kasi nie da się już niczego napisać bo od razu napadają na ciebie setki – jak myślę – nastolatek :/
    Pozdawiam wszystkie kobiety lubiące jak ja eksperymentować w kuchni :]

  23. Zosiu czy mogę Cię poprosić o odpowiedz a może stworzysz w ten weekend dla nas taki CAŁY post :) na ten temat?
    jakie menu ustalić na imprezę „niespodziewajkę” :)?
    jaka urządzaliście ostatnio dla waszego znajomego,
    widziałam tam sałatkę z Mozarellą z pomidorami i bazylią, jest tez cos na woku czy to ta „super smaczny wschodni kąsek” wg przepisu z 23 marca? a jeśli nie to co to? ….
    możecie nam to zdradzić bo pięknie się prezentuje (oczywiście bo także ładnie jest podane).

    :)))

  24. Zosiu, jestem diabetyczką zakochaną w słodyczach, a przepis na ciasto bez mąki to dla mnie istna uciecha ! Zdjęcia, które publikujesz na blogu, przepełnione wysmakowaną elegancją, aranżacje i wnętrza, które z pewnością świadczą o Twojej klasie, sprawiają, że zaglądam tu od jakiegoś czasu. Pozdrawiam

    • Jak mi miło- dziękuję. Ciasto jest rewelacyjne i rzeczywiście z myślą o wszystkich diabetykach.

  25. Witaj Zosiu!
    Mam pytanko. Czy to ciasto można też zrobić w formie babeczek?
    Pozdr.
    P.S. Świetny blog! ;)

    • hmm nie próbowałam, ale nie widzę żadnych przeciwwskazań. Jedyne to na pewno ciasto nie urośnie..

  26. czy to jest coś w stylu brownies? ostatnio próbowałam upiec właśnie brownies, ale coś mi nie wyszło(już nawet nie pamiętam co) i ciasto było bardzo niesmaczne i twarde:(

  27. powinnam sie również pochwalić iż dla mojej kochanej rodzinki upitrasiłam :) Spaghetti carbonara Twojego przepisu Zosiu, moja mam była zachwycona bo wszytko to z naturalnych składników a nie żadne torebki z E składnikami :)
    Smakowało nam bardzo
    od tej pory robie sosy sama :)

    p.s.
    na te święta robimy także cos z Twojej kuchni Zosiu tj. Polędwiczkę z przepisu dodanego prze Ciebie w dniu 7 marca oraz przepis na Quiche lorraine z 4 marca ;))

      • no i Święta się udały … domownicy oszaleli :) Quiche lorraine z 4 marca ;))
        REWELACJAAAAAAAAAAAAAAA :)))
        przepis rozdałam :)) dalej :)
        “SKAZANY NA SUKCES :) placek”

  28. Czy masz jakiś przepis na faszerowanego kurczaka? ;) żeby było smacznie i efektownie. pozdrawiam.

  29. O TAAK ! < 33
    Uwielbiam Nigelle … < 33
    WASZ BLOG JEST ŚWIETNY
    , i UZALEŻNIŁEM SIĘ OD NIEGO ! : ))
    pozdrawiam serdecznie … ; xx
    Jeśli mogę spytać , skąd się z Kasią znacie ?
    Stosujesz jakieś diety ?
    Gotujesz pyszności i nie tyjesz ? ;'))

  30. Zosiu powiedz mi jest szansa, żebys Ty czasem podala swoj sposob na “stroj dnia”? Wiem, ze Kasia dobrze sprawdza sie w dziale “moda” jednak Twoje stylizacje( na tyle ile udaje sie zobaczyc ze zdjec) sa bardzo ciekawe i rozniez moga byc inspiracja! Pozdrawiam

  31. Zosiu, czy znasz jakieś proste i smaczne dania ze szpinakiem? Jeśli miałabyś kiedyś ochotę opublikować, będę niezmiernie wdzięczna! Szpinak uwielbiam, ale fajnych pomysłów brak ;) Pozdrawiam

    • Będę pamiętać. Tak na szybko, to przychodzi mi do głowy przepis na tartę ze szpinakiem. Sprobuje może w przyszłym tygodniu opublikować. Pozdrawiam.

  32. Zosiu, może jakiś ciekawy i szybki przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe? gn&gl

  33. Jak zwykle pysznie to wygląda …czy możesz umieścić też orientacyjne ceny poszczególnych składników? Zrobimy selekcję tego na co możemy sobie pozwolić od tego co pozostaje w sferze wyobraźni:)

  34. Nie wiesz może ile to ciasto ma kalorii?:)
    nie umiem gotowac, ale ten przepis wydaje sie byc prosty, a że musze pilnowac sie z tym co jem zależy mi na odpowiedzi:)

  35. upiekłam wczoraj to ciasto. mimo, że nie przypadam za takimi czekoladowymi ciastami, to w tym się wprost zakochałam! i na pewno zrobię je jeszcze nie raz :) podobnie jak z ciastem marchewkowym i tartą cytrynową, które również już wypróbowałam. Zosiu, dziękuję za te cudne przepisy! dzięki Tobie w końcu przekonałam się do pitraszenia. co więcej, bardzo to polubiłam :)

    pozdrawiam serdecznie!

  36. Wspaniale to wygląda ;)
    Jutro na pewno spróbuję swoich sił w kuchni.
    Pozdrawiam ! ;))

  37. Zosiu! Ciasto wygląda tak apetycznie, że postanowiłam je jutro zrobić. Tylko mam takie małe pytanko: Czy na pewno cukier puder? Bo właśnie rozmawiałam z koleżanką i mówiła, że jakiś czas temu robiła bardzo podobne ciasto, ale używała zwykłego cukru, a cukier puder tylko do posypania na koniec.. Chcę się tylko upewnić. Pozdrawiam! ;-)

    • Witaj.. już odpisuję :) Nigella w oryginalnym przepisie, podaje 250 g tzw. miałkiego cukru. Ja zastosowałam cukier puder.

      • Ciasto właśnie siedzi w piekarniku, pachnie przecudownie! Użyłam cukru pudru tak jak napisałaś, mam nadzieje, że mi się uda, bo mój piekarnik ostatnio trochę szwankuje …
        Pozdrawiam! ;-)

  38. Zosiu,
    wlasnie ciasto siedzi w piekarniku..ale dziwna sprawa bo ono poki co mi uroslo!!
    czekam ze zniecierpliwieniem co mi z tego wyjdzie ;p
    i pozdrawiam serdecznie!
    poki co pieknie pachnie

  39. Zosiu, to raj dla łakomczuchów!:) od samego czytania zgłodniałam :) na pewno wypróbuje- tym bardziej że wszystkie potrawy z Twoich przepisów wyszły przepyszne – choć przyznam, że mistrzem w kuchni nie jestem :)

  40. Zrobiłam, jest pyszne. Użyłam pół czekolady gorzkiej i pół mlecznej, na samej gorzkiej byłoby zdecydowanie za mocne jak dla mnie. Na początku mi wyrosło, a potem opadło i został taki jakby zakalec wilgotny w środku, nei wiem czy tak ma być? Na zdjęciach Zosi widać, że na górze jest jakaś jasna warstwa (nie chodzi mi o puder ;) ) u mnie nic takiego nie wyszło

  41. Jeśli mogłybyście dodawajcie więcej wpisów z przepisami, są bardzo smaczne i szybko je się robi! :))

  42. Zosiu? A może zamieścisz jakieś szybkie i sprawdzone przepisy na smaczną rybę? Bardzo lubię ryby, ale zawsze wychodzą mi jakieś takie mdłe, albo się rozpadają itp… :)

  43. ha! wygląda przesmakowicie! :)
    a tak w ogóle to jak ty to robisz, że podczas gotowania nie ma wokół ciebie bałaganu? Wnioskuję ze zdjęć ;)
    kiedy ja wejdę do kuchni i zabiorę się za cokolwiek mam wokół siebie totalny bajzel :D

  44. Zosiu tak bardzo chciałabym upiec jeden z Twoich przepisów chociażby ten, jednak jestem początkującą kucharką. To Ty mnie zainspirowałaś aby “wejść do kuchni” i spróbować swoich sił w pieczeniu. Tak więc czy mogłabyś podać jakiś bardziej tradycyjny i PROSTY dla początkującej przepis jeśli takowy oczywiście posiadasz :)

    Serdecznie pozdrawiam

  45. hej Zosi, mam pytanko-jakie masz książki Nigelli i jakie bys poleciła??? pozdrawiam Cię gorąco. REWELACYJNE PRZEPISY(proste i szybkie) :)

    • Witaj! Polecam: ,,Nigella ekspresowo”. Jest rewelacyjna, wiele inspiracji, różne smaki i ciekawe komentarze. Pozdrawiam.

  46. Hej Zosiu, mam ogromną prośbę. Żadna ze mnie kucharka, a bardzo chciałabym zrobić takie babeczki
    http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/47813-ciasteczka.jpg
    Mogłabyś podać jakiś sprawdzony przepis na muffinki oraz pokazać jak co robisz krok po kroku? Bardzo mi na tym zależy, ponieważ ma być to forma podziękowania dla przyjaciółki : ) Oczywiście niekoniecznie identyczne, ważne żeby były kolorowe i na wesoło : )

  47. Zosiu właśnie upiekłam to ciasto wygląda całkiem ok, ale zamiast migdałów (za późno zorientowałam się że ich nie mam) dodałam kokos, wieczorkiem napisze Ci jak wyszło dokładnie bo na razie stygnie, oby z kokosem było równie smaczne :)

        • a ja piekłam, piekłam i wyszedł mus czekoladowy a nie ciasto i nie wiem gdzie popełniłam błąd. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Nawet tortownicę 23 cm kupiłam. Pięknie wyrosło potem oklapło, ukroić się nie da :( Czyżby 40 min było za mało?

  48. Robiłam wczoraj to ciasto, jest wyśmienite:)
    Zosiu chciałabym cię poprosić o jakieś fajne i łatwe przepisy na śniadania, umie zawsze z tym problem i kończy sie na zwykłym jogurcie, ale to już mi się nudzi;)

    Czytałaś w Party artykuł o waszym blogu??;)

    • Witaj, przepisy na śniadanie są w osobnej zakładce, po lewej stronie. Polecam chałkę z truskawkami. Pozdrawiam.

  49. Witaj Zosiu. Muszę przynać, że Twój blog o gotowaniu jest świetny, całkiem inny niż wszystkie dostępne w internecie. Szczególnie, że większość przepisów jest łatwa do zorbienia a produkty, których używasz są ogólnodostępne no i mogę je bez problemu zabrać na uczelnię. Cała rodzina próbuje ich razem ze mną :) Pytanie a raczej prośba czy z okzazji nadchodzącej Wielkanocy mogłabyś zamieścić jakiś przepis albo wariację z jajkiem w roli głownej ? Będę bardzo wdzięczna. I pytanie z ciekawości gdzie kupiłaś swój płaszczyk, jest naprawdę śliczny ? Pozdrawiam.

    • Cieszę się niezmiernie, że się blog podoba :) Jajka w roli głównej będą lada moment. Właśnie siedzę nad ostatnimi poprawkami. Pozdrawiam,Zosia

  50. Zosiu jeszcze jedno pytańko na brytfanne o jakich wymiarach przeznaczone jest to ciasto?

  51. Wczoraj zakręciłam ciasto czekoladowe… wyszło… tylko zupełnie inaczej niż na twoich zdjęciach… hmmm… ciekawe co ja takiego zmalowałam :)
    Fakt, że użyłam okrągłej formy tak jak pisałaś, ale ciasto było takie puszyste jak murzynek a nie takie zbite jak twoje… nic tam, spróbuję jeszcze raz! :)
    Pozdrawiam słonecznie! :)

  52. a czym można zastąpić zmielone migdały? bo za nimi nie przepadam a ciasto wydaje się być proste i z chęcią bym je zrobiła :D

  53. mam takie pytanie, w jak dużej blaszce jest pieczone ciasto ? bo zamierzam zrobić pierwszy raz w swoim może i krótkim życiu(15 lat) ciasto i chciałabym żeby wyszło jak najlepsze i mniej więcej takie jak na zdj. :)
    od kilku tygodni odwiedzam bloga, chciałabym zrobić coś z twoich przepisów, ale zawsze mam obawę, że coś nie wyjdzie, jednak chyba przełamie pierwsze `lody` z gotowaniem i spróbuję to ciasto, planuję także zrobić mus malinowy, ale to w okresie letnim jak bd świeże maliny :)
    mam jeszcze taką małą prośbę, bo pokazuję także tę stronę mamie i babci i pytają mnie o jakieś sałatki czy są tu takowe przepisy, bo chciałyby zrobić w końcu coś innego, liczę, że wkrótce coś się takiego pojawi :)

    • Witaj. Na sałatki zapraszam kilka stron wcześniej, albo pod zakładką ,, na obiad” po lewej stronie. Pozdrawiam serdecznie,Zosia

  54. Witaj Kochana Zosiu! Mam co prawda nie wiele lat(15) ale dzięki Tobie zaczęłam przygodę z gotowaniem… Dzisiaj zrobiłam właśnie to ciasto (na święta) no i myślę że mi wyszło!
    teraz czasczekają na mnie mazurki :)
    Pozdrawiam cieplo i cieszę się że tworzycie tak cudowny blog ;*
    Wesołych świąt!

  55. Ciasto jest przepyszne! Smakuje jak tort Sachera, a nawet lepiej! Upieklam je wczoraj, ale do swiat na pewno upieke jeszcze jeden. Cos pysznego!Pozdrawiam i Wesolych Swiat!

    • Cieszę się ! Ja właśnie też się zabieram. Muszę upiec 3 :) dla Rodziny i Znajomych. Pozdrowienia,Zosia

  56. hej Zosiu, stworzyłam wczoraj to ciasto, ale w formie babeczek, a migdały zastąpiłam pistacjami. wypłukałam je z soli jak tylko mogłam, ale mimo, że minimum słonego smaku na nich pozostało, jak najbardziej pasuje to do ciasta. babeczki w piekarniku ładnie się podniosły (piekłam je w papilotkach powkładanych w dołki w foremce do muffinków), ale zaraz potem opadły. trudno, płaskie też są dobre :) myślisz że dodanie do nich odrobiny proszku do pieczenia coś by pomogło?
    pozdrawiam serdecznie, dalej czujnie obserwuję ;)
    k.

    • Witaj! .. to niezłą kombinacje zrobiłaś :) ja z reguły staram się unikać proszku do pieczenia (oczywiście jak trzeba, to dodaję), a w tym przepisie chyba sama spróbuje. Napiszę Ci jak wyszło :) pozdrawiam i życzę również wesołych świąt! wszystkiego dobrego!Zosia

  57. Zosiuu ratuj!!! własnie robie to ciasto i z czekoladyzrobiły się tzw grudki..co zrobiłam nie tak?

  58. Witam!
    W piekarniku wlasnie piecze sie drugie ciasto…bo z porannego nie zostal nawet okruszek :)

    Pozdrawiam, Aga.

  59. Właśnie upiekłam to ciasto i…. mi opadło:(:( nie wiem czemu bo robiłam wszystko według przepisu….

    • .. nie martw się, ono opada ale cały w tym urok. Smak się nie zmienia! pozdrawiam i miłego wieczoru.

  60. Właśnie przed chwilą zrobiłam, jest pyszne :)
    Zamiast mielonych migdałów dodałam tzw. kruszone ( do kupienia w sklepie)-fajnie smakuje w ustach.
    Jednak na drugi raz spróbuje z większą ilością soku z limonki ( 1,5/2 limonki) wtedy będzie bardziej aromatyczno-limonkowe..;)

    Zastanawiam się tylko co to za jasna warstwa na Twoich zdjęciach miedzy ciemną warstwą a cukrem pudrem?

    pozdrawiam

  61. zrobilam to ciasto w kombiwarze i wyszlo swietnie !!!! takie wilgotne w sroku, mniam !

  62. witam Cię Zosiu masz świetne przepisy ciasto bez mączne już znam bo robię często takie tylko że orzechowe też rewelacja ale czekoladowe spróbuje na 100% hmm chyba nawet juz jutro ;D

  63. Zosiu ! Czy ubijamy 6 jajek czy 6 białek ?
    Proszę o szybką odpowiedź, jestem w trakcje robienia ciasta :)

    • Ja też właśnie nie wiem i jestem w trakcie robienia. Białka czy całe jajka? Pierwszy raz piekę ciasto ;p

  64. Zosiu! Inspirujesz…:) ja postanowilam, ze bede najlepsza BABCIA przyszlym wnukow za 40 lat, wiec zaczelam piec. I pieke tak od 2 miesiecy – co weekend cos nowego. Ten weekend dedykuje Czekoladowo – limonkowej inspiracji Zosiowo-Nigellowej…Moj narzeczony bedzie wniebowziety. 3maj kciuki!

  65. Zosiu, od jakiegoś czasu czytam bloga głównie przez przepisy tutaj zamieszczone, co tu dużo mówic INSPIRUJESZ :) do gotowania! Przygodę z kuchnią chciałabym zacząć od ciasta czekoladowo-limonkowego. Tylko mam takie pytanie, pod cukrem pudrem na zdjęciach wygląda jakby tam było ciasto np kruszonka a nie tylko czekolada??? Czy tak jest? Bardzo proszę o odpowiedź. Dziękuje i pozdrawiam

  66. Zosiu, na zdjęciu wygląda jakbys dodała tez innej czekolady oprocz gorzkiej, a ponieważ zamierzam zrobic to ciasto, mam takie pytanie- czy dodawałaś mleczną czekoladę lub czy mozna ją dodac? Pozdrawiam

    • W tym przepisie można sobie pozwolić na zastosowanie różnych rodzajów czekolad- mlecznej i gorzkiej. Raz nawet spróbowałam z mleczną z rodzynkami, całkiem dobry efekt.
      Pozdrawiam,
      Zosia

  67. Ja proponuję dodać do przepisu jeszcze kilka kropli esencji migdałowej.

    Przepis świetny! I jak szybko się robi!

    Pozdrawiam,
    Kasia :-)

  68. prosty, szybki i PYSZNY przepis :) zrobienie ciasta zajmuje kilka minut, ja pomylilam sie i zamiast cukru pudru dalam zwykly cukier do jajek, acha i sypnelam ciut za duzo migdalow i…wyszlo i tak rewelacyjne :)

  69. Droga Zosiu.
    Nie wiem o co chodzi, ale ciastka po prostu są niedobre.
    Wszystko robłam według przepisu. Wyszła czekoladowa “jajecznica”, a raczej omlet.

    • ojejj.. ale to nie miały być ciastka, ale jedno ciasto! Może za krótko trzymałaś w piekarniku???

  70. Jejku Zosiu już chyba wiem o co chodzi!
    Zapomniałam dodać migdałów! Myślisz, że przez to mogło nie wyjść?

    • no pewnie!!! mielone migdały w tym przepisie zastępują mąkę :-))))
      .. to rzeczywiście musiało kiepsko wyglądać :) Może spróbujesz jeszcze raz?

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

      • Dziękuję Zosiu!
        Napewno jeszcze spróbuję, bo (w twoim wydaniu) wygląda przepysznie. Obym tym razem o niczym nie zapomniała…

  71. Ciasto genialne, ale chyba muszę piec od razu dwa albo trzy, bo jedno to za mało :) Pozdrawiam i dziękuję za wiele inspiracji.

  72. Ciasto dobre, choć trochę ciężkie, za dużo zjeść go nie można, ale to chyba dobrze:))

  73. Świetne ciasto: bardzo proste w wykonaniu, a już zupełnie przyjemnie w Thermomixie… Trochę się obawiałem tego soku z limonki, że będzie go za dużo, ale faktycznie w smaku przydało by się go więcej – nadaje ciekawy aromat. Bardzo smaczne, wszyscy byli zadowoleni ;) Dziękuję za przepis.

  74. Zrobiłam wczoraj to ciasto dodając jeszcze polewę czekoladową na wierzchu i nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak genialnie! I rzeczywiście znika w tempie błyskawicznym:) Czekoladowa rozkosz:) Pozdrawiam serdecznie

  75. Zrobiłam i mam mieszame odczucia. Przez tą czekoladę gorzką ciasto jest słodko-gorzkie. Następnym razem zrobię z czekoladą mleczną może inaczej będzie smakowało.
    Dobre, lekkie ale czuc posmak gorzkiej czekolady.

  76. A czy mogłabym nie dodawać soku z limonki? Wtedy będzie takie po prostu mocno czekoladowe ciasto? :)

  77. Robię je często bo moj chłopak uwielbia czekoladowe ciasta , nie dodaje tylko soku z limonki i wychodzi pyszne wilgotne intensywnie czekoladowe! ;))

  78. I want to voice my passion for your kind-heartedness in support of persons who require guidance on this important field. Your personal commitment to passing the message around became remarkably effective and has consistently encouraged those just like me to attain their endeavors. Your new insightful key points signifies a lot to me and even more to my office colleagues. Thank you; from each one of us.

  79. Ciasto zrobiłam w sobotę wieczorem, Rodzinka wpadała w niedzielne popołudnie. Wyszło przepyszne. To najlepsze ciasto czekoladowe jakie w życiu jadłam!! Jeżeli ktoś chce poczuć zdecydowany posmak i aromat limonki polecam użyć soku i skórki z 2 limonek. Po użyciu 1 limonki posmak jest ledwo wyczuwalny, ale ciasto najlepsze na świecie!! Zosia dziękuję, jesteś geniuszem. Goście byli zachwyceni:)

  80. Pani Zosiu, a co to jest takiego jasnego na wierzchu ciasta?

    Nie chodzi mi o cukier puder :)

    Tylko wierzch ciasta wygląda jakby była na nim jeszcze jakaś cienka warstwa jasnego ciasta.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.