Skip to main content

Prosty przepis na jogurtowy placek z morelami.

   Przepis na jogurtowy placek z morelami pochodzi od mojej bliskiej znajomej, która specjalizuje się w szybkich i nieskomplikowanych ciastach. Ma dwóch synów w wieku przedszkolnym, zatem wszystko mówi za siebie- każda wolna minuta cenna jak diabli! Osobiście zmieniłam jedynie proporcje i dodałam białą czekoladę, dla dodatkowej słodyczy. Morele można zastąpić brzoskwiniami. Z bananami nie próbowałam. Może Wam się spodoba?

Skład:

1 mały jogurt naturalny

1 tabliczka białej czekolady

150 ml oleju roślinnego

250 g mąki

200 g cukru

4 jajka

garść świeżych moreli

1-2 łyżki startej skórki z cytryny lub limonki (co pod ręką)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru wanilinowego

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 21×35 (prostokątna) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Morele dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Pokrojone owoce umieszczamy w formie.

2. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przesypujemy do masy jogurtowej. Mieszamy. Na końcu dodajemy stopioną białą czekoladę i mieszamy na gładką masę. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut (do momentu, aż pośrodku będzie lekko ścięte). Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Follow my blog with bloglovin!

139 Odpowiedzi do “Prosty przepis na jogurtowy placek z morelami.”

  1. Zosiu,

    bardzo lubie proste, szybkie i smaczne przepisy. Uwielbiam Twoje przepisy, wiec pytanie jest, kiedy bedzie gotowa ksiazka kucharska z Twoimi smacznosciami?
    Dorota

  2. Wygląda przepysznie…zjadłabym taki kawałek co porannej kawki :)
    Serdeczne pozdrowienia ze słonecznej Zielonej Góry!!!

  3. Zosiu, a co myślisz o malinach? Właśnie wczoraj kupiłam i zastanawiam się jak je wykorzystać? Myślisz, że pasowałyby do tego ciasta? Czy lepiej po prostu zrobić sernik na zimno i nie kombinować…?

  4. fajny, szybki i co najważniejsze nieskomplikowany placek z pysznymi sezonowymi owocami :)

  5. mam pytanie do tarty z borówkami i musem z białej czekolady :) Ciasto wyszło pyszne, ale mus był dosyć lejący, twój natomiast doskonale się trzyma. Co mogło pójść nie tak? Zależy to od mascarpone? Jeśli tak to byłabym wdzięczna gdybyś mi jakiś poleciła ;) Pozdrawiam!

    • Witaj,
      wszystko zależy od konsystencji serka mascarpone. Z mojego doświadczenia, wiem że lepiej kupić serek w Lidlu niż w Biedronce. Jeżeli masa niestety jest już lejąca ( a przecież szkoda produktów:), to spróbuj włożyć na parę godzin do lodówki- powinno pomóc.

      Pozdrawiam ciepło,
      Zosia

  6. Zosiu, z innej beczki :)
    Przepadam za makaronami pod każdą postacią, wiem, że pojawiło się już sporo przepisów, ale czy mogłabym prosić o wpis dotyczący rodzajów makaronu? Jaki do czego pasuje oraz sposób gotowania (szczególnie lasagne!) Pytam tym bardziej, że mój mąż zaczął sam prosić o obiady makaronowe więc muszę się dokształcić :) Z góry dziękuję!

    Ps. również w czerwcu tego roku brałam ślub więc wszystkie najlepszego dla Was!

  7. mam pytanie, czy jezeli chcialabym zrobic ten placek bez czekolady to czy powinnam jakos zmienic proporcje pozostalych skladnikow ? (nie zalezy mi zeby byl bardzo slodki), pozdrawiam serdecznie

    • Na Twoim miejscu nie wykluczałabym białą czekoladę, jedynie zmieniła proporcje cukru.

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

          • Zrobiłam przed wczoraj i wyszedł zakalec:(( niewiem co zrobiłam żle..

          • Ajejj!!
            A może jajka przechowywałaś w lodówce? Ja na początku przygody z pieczeniem miałam same zakalce.. później się dowiedziałam, że jednym z czynników zakalca są produkty, które nie miały temperatury pokojowej ;/

  8. Po dodaniu przez Ciebie przepisu oczekiwałam na gości. Zostało mi trochę nektarynek,więc pomyślałam, że spróbuję zrobić…i udało się!! Goście byli zachwyceni ciastem :)))))) Zainteresowałam się także twoimi zdjęciami do poszczególnych przepisów są zawsze stylowe i profesjonalne! Gratuluję! Proszę, napisz jakiego trybu pracy używasz i jakie masz ustawienia np. ISO,przysłony, czasu migawki. BARDZOO PROSZĘ O ODPOWIEDZ !!

    Pozdrowienia dla Ciebie i córeczki !

      • Przepyszne przepisy, robilam juz kilka, ale za kazdym razem wlaczam komputer i szukam twoich przepisow. Czekam z niecierpliwieniem na ksiazke, kiedy mozna ja bedzie zakupic?
        Dorota

  9. Zosieńko ja chyba spróbuje zrobić z jagodami albo bananami nie lubię za bardzo moreli :) ale przepis świetny dziś wieczorem zrobię go napewno !!!!

    Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego (nareszcie!!!!) Krakowa :)

  10. Zośka, wszystko ładnie pięknie, wiadomo, że jesteś śliczna, sympatyczna i wgl (pozdrowienia dla świeżo upieczonego męża i małej Hani:) ale tak dalej być nie może…. 5 KILO WIĘCEJ! Przez te Twoje ciasteczka, pierożki, ciasta, placki itd. STANOWCZO ŻĄDAM PRZEPISÓW DIETETYCZNYCH!
    + jak się nie zmieszczę w strój kąpielowy to Ci chyba Zosia nie wiem co zrobie!!!!
    pozdrawiam :))
    ahaa, tak przy okazji 5 razy próbowałam ciasto z migdałami i białą czekoladą i cytryna ale nie wyszło, nie wiem dlaczego wszystko zgodnie z przepisem robiłam:((

    • o cholera aż 5 razy nie wyszło????? To chyba Ci sama upiekę i przywiozę do domu :)
      A po czym poznałaś że nie wyszło? Tzn. jaki był efekt końcowy?

      Pozdrawiam,
      Zosia

      • Ja również robiłam te ciasto! Myślalam, że mi nie wyszlo ale to tak ma być ono nie urośnie tylko będzie niskie, tak jakby przyklapnięte i mokre.:)

      • haha zapraszam:) cała rodzina się wreszcie ucieszy, że coś innego od rozlazłego rozciapkanego ciasta, z którego coś wycieka, tłuszcz chyba:( a musi być tak smakowite, zę nie moge sobie odpuścić:))))

        + a co z jakimiś dietytycznymi przepisami? pare kilo zrzucić nie zaszkodzi:)))

    • Robiłam to ciasto kilka razy. Raz użyłam margarynę Kasię, drugi raz masło. Przy użyciu zwykłego masła ciasto pływało i było strasznie tłuste… Polecam bezwzględnie Kasię!!! :)

  11. Super przepis! Czekałam na jakiejś proste do zrobienia ciasto. A to się takie wydaje. :-) Przepisu na pewno wypróbuję, gdy skończę naukę do egzaminów.

    Zgadzam się, nie kupujcie mascarpone w biedronce, ostatnio przez jego konsystencję nie wyszedł mi malinowy król. :-(

    Zosiu, chciałam Ci podziękować. Dzięki Twoim przepisom i tym cudownym, zachęcającym do przebywania w kuchni, zdjęciom, moje kuchenne zdolności przeszły na o wiele wyży poziom. :)

    Pozdrawiam
    Stała wielbicielka Twoich przepisów. :)

    Moimi faworytami są: kurczak w sosie ze śmietanką i chili (mogłabym go robić codziennie!), pieczony łosoś z cukinią, tarta z borówkami z world baking day

    • wowwwww- rzeczywiście stała Czytelniczka! Sama zapomniałam o tych przepisach.

      Z serdecznymi pozdrowieniami!
      Zosia

  12. Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję, ale z innymi owocami (czytałam w którymś komentarzu, że polecasz również truskawki więc zrobię je właśnie z nimi). I proszę o duuużo przepisów wegetariańskich! :)

  13. Zosiu, ten przepis spadł mi z nieba :) Zaglądam tu codziennie i z niecierpliwością czekam na każdy kolejny przepis, już tyle razy “zabłysłam” kulinarnie dzięki Tobie :) Ten placek upiekę na wieczór panieński mojej przyszłej bratowej :) Zosiu także czekam na książkę – byłaby wspaniałą pozycją w mojej kuchennej bibliotece :) Pozdrawiam :)))

  14. Właśnie wyjechało do piekarnika :) będzie wieczorna rozpusta…
    Pozdrawiam wszystkich
    Monika

      • Dziewczyny ratujcie!
        Jaka ma być konsystencja tego ciasta? bo właśnie wyjęłam z piekarnika i jest rzadkie jakieś-wrzuciłam jeszcze na kilka minut.niby przepis prosty, ale ja talentem do pieczenia widać nie grzeszę ;)
        Czy lekkie zachwianie proporcji może być przyczyną?
        Czy olej rzdpakowy można urzyc?

        • Lekkie zachwianie proporcji? O ile?
          Może najlepiej przykryj folią aluminiową i potrzymaj jeszcze w piekarniku ok. 10-15 minut dłużej.

          • Zosiu-chyba jest MOC, bo chwila w piekarniku nieco pomogła..stygnie, lecz jest bardziej zsiadłe..
            Niestety ciacho robione w warunkach “studenckich”-bez wagi i porządnej miarki do objętości.. :(
            Ale entuzjazm jest! testy ciasta już jutro.
            Zosiu-dzięki za takie przepisy! jak trzymasz tak świetną figurę gotując tak smakowicie? A może tylko patrzysz na swoje kulinarne cudeńka? ;)
            Pozdrawiam, tak trzymaj!

  15. Akurat mam morele i wielką ochotę by coś upiec ;) Tylko ta biała czekolada, no cóż, fanką nie jestem, chyba użyję zwykłej, choć wtedy pewnie ciasto wyjdzie inne.

  16. Coś jednak nie wyszło..ciasto ma zbita mokrą konsystencję..chyba powinno jednak wyjść bardziej biszkoptowe-moje wygląda jak wielki zakalec..ale jest też baaardzo słodki
    Jednak warto pomyśleć o wadze kuchennej
    ..

  17. Zosiu czy mogłabys moze wstawić kilka przepisów dla bezglutenowcow? Bede bardzo wdzięczna, bo póki co moge jedynie ogladac zdjęcia i powstrzymywać slinotok :) ale krewetki z makaronem (bezglutenowym) jem przynajmniej 2 razy w miesiącu od kiedy wstawilyscie ten przepis… Nigdy mi sie nie znudzi :)

    Pozdrawiam i przy okazji gratuluje ślubu, wygladalas przepięknie ;)

  18. Zosiu kąpiel wodna moze polega na tym ze roztopie w garnuszku z oliwą biała czekolada, uważajac zeby sie nie przypaliła?

  19. Witam Zosiu,
    jestem stałą czytelniczką Twojego bloga.
    Prezentowane pomysły na dania i desery są świetne. Oprawa graficzna – również niczego sobie :)
    Chciałabym jednak może podsunąć pomysł na przygotowanie postów na temat bento ?
    Wydają się być ciekawą alternatywą dla osób pracujących, ale chcych jeść zdrowo i smacznie :)

    Pozdrawiam
    Marta

  20. a można użyć oliwy z oliwek zamiast tego oleju? Mam na dnie oleju i całą butlę oliwy, help.

  21. Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika:)
    Zapach w domu nieziemski!!

    Mam pytanie dotyczące wyglądu ciasta po upieczeniu, a mianowicie , wyrósł pięknie , po wyciągnięciu z piekarnika – delikatnie opadł – ale to nic , brzegi pozostały pięknie suche natomiast środek taki lekko zakalcowaty- zbity chociaż bardzo miękki i nie wiem czy to może tak ma być?

    Za nim zdążyłam go dokładnie obejrzeć mąż zjadł trzy kawałki ….jak sie nie dopiekł to będzie niezła heca :)
    Mogę mieć bezsenną noc:)

    Pozdrawiam Patti

    • Taki efekt powinien być! Idealnie :)

      Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny!

      Zosia

  22. Zosiu co daje skórka z cytryny lub limonki ? Bo zawsze trzymam się Twoich przepisów ale nie wiem co to daje ? Pozdrawiam, Karola :*

  23. Twój komentarz czeka na zatwierdzenie.

    Kochana Zosiu!
    Bardzo dziekuję za to, że podzieliłaś się z nami-czytelnikami tymi radosnymi chwilami ze swojego życia:) Widać, że jesteś szczęśliwa i spełniona. Oczywiście zyczę wszystkiego co najlepsze dla Nowożeńców!
    Podróż poślubna cudowna, patrząc na Wasze zdjęcia choc przez chwilę można uciec w inne zakątki świata…I to kiedy?Pracując i robiąc bardzo poważne rzeczy :)
    Zosiu nie jestem pewna czy to Ciebie widziałam ale czy 7 lipca szłaś z córą na ręku i jeszcze jakąś dziewczyną w stronę Przystani w Sopocie?Widziałam podobna dziewczyne do Ciebie i chciałam nawet zagadnąć ale bałam się, że to nie Ty i wyjdę na wariatkę…:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Ewa

  24. Przepis wydał mi się w sam raz do moich umiejętności kulinarnych, więc postanowiłam spróbować dzisiaj z samego rana i udało się! z tym, że zastąpiłam morele nektarynkami :) nie mogłam się doczekać, żeby sprawdzić jak ciasto wygląda w środku i oczywiście jak smakuje i z tego wszystkiego zjadłam jeden kawałek jeszcze ciepły :D pycha!! :)
    Pozdrawiam z upalnego śląska!

  25. uf, właśnie poszedł do piekarnika! ciekawe, czy się uda! jestem laikiem jesli chodzi o pieczenie, ale mam nadzieje, ze wyjdzie pysznie ;)

  26. Właśnie dziś upiekłam wg podobnego przepisu, tylko bez czekolady ale za to z kruszonką migdałową :)
    mmm… pychaa ;)

    • woww super! z nektarynkami musi również bajecznie smakować:-) Dziękuję bardzo za odwiedziny i spróbowanie przepisu :)

      Z pozdrowieniami,
      zosia

  27. właśnie poszło do piekarnika, z nektarynkami i bez białej czekolady:D jak wyjdzie, to chyba z radości dam na mszę :P

  28. Zosiu,
    Wchodzę tu zawsze jak potrzebuję czegoś pysznego i tym sposobem okazało się, że wykorzystałam już prawie wszystkie przepisy.
    Ponieważ “jestem tu” od samego początku i testowałam już nie raz przepisy oceniam iż ciasta to same hity! Jestem fanką tarty bananowej i puszystego sernika – jedynego sernika który lubię:)

  29. Bardzo dobry biszkopt jednak jesli będę robiła drugi raz (a zapewne do tego dojdzie;) morele uloze na wierzchu, zrobiła mi sie lekka prytka i zle sie kroi…upieklam bez dodatku czekolady, w smaku jest delikatne i pyszne!

    • może za krótko piekłaś, trzeba do tzw. “suchego patyczka” minimum 45 min, chociaz ja przetestowałam i moje piekło się ponad 60 min, a widząc mokry patyczek, włączyłam funkcję podpiekania od dołu + termoobieg. Chyba, że owoce były mokre, po umyciu. pozdrawiam

      • Dziękuję Ci za podpowiedzi, biorę się drugi raz za ten przepis, zobaczę co wyjdzie:). Pozdrawiam.

  30. Dzięki za kolejny boski przepis, faktycznie szybki i nieskomplikowany ( w domu remont, dwójka biegających szkrabów…). Cisto wyszło rewelacyjne, skórka z limonki i lekko kwaskowe morele super przełamały słodycz białej czekolady. You made my day!

  31. A ja zaszalałam w sobotę i upiekłam od razu dwa, za to w okrągłej formie /przyznam, że idealna ilość na okrągłą formę/. Jedną wersję z nektarynkami, za wskazówką komentarza jednej z czytelniczek (nie miałam moreli), a drugą wersję z rabarbarem :) też pasuje – idealnie biała czekolada łączy się z kwaskowością rabarbaru:) dziękuję Zosiu za przepis!

  32. Pingback:Ciasto jogurtowe z morelami | bezglutenowy

  33. Ciasto przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika.
    Skubnęłam trochę i jest pyszne :)
    pozdrawiam :)

  34. Cześć,
    Za każdym razem, kiedy mam coś ugotować, przyrządzić czy upiec pierwsza stronka na jaką wchodzę to makecookingeasier. Wypróbowałam już sporo przepisów i wszystko wychodzi naprawdę rewelacyjnie. Ostatnio znajoma przyniosła mi morele z ogródka i nie wiedziałam co z nimi zrobić – patrzę a tu szybkie i proste ciasto. W sumie to i miałam okazję wypróbować mój nowy piekarnik :) Ciasto wszystkim smakowało.
    Największą furorę robię “malinowym królem” – fakt, że ciasto nie jest tanie, ale smakuje cudownie. Zawsze robię je najbliższym na urodziny :)
    Z niecierpliwością czekam na każdy kolejny przepis.
    Pozdrawiam :)

  35. Pyszne ciasto. Dziękuję za przepis :-)
    Dodam od siebie, iż zamiast 200g cukru dodałam 170g i wydaje mi się, że ciasto było wystarczająco słodkie, mimo, iż morele, które kupiłam były dość kwaśne. Obawiałam się zakalca i niedopieczonego środka. Na szczęście nic takiego nie miało miejsca. ciasto piekłam 45 min. z opcją termoobieg, jednak od 25 min. przykryłam folia aluminiową i zmniejszyłam temp.do 150 st.C. Było upieczone idealnie.
    Zosiu, dziękuję za poradę jak uniknąć zakalca (pokojowa temp.wszystkich składników) :-)

    • Super! Dzięki serdeczne za wiadomość. Cieszę się, że się udało!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  36. Zosiu, wiem ze moje pytanie może być banalne ale czy ten cukier ubijamy z jajkami całymi ( biało+ żółtko) czy tylko białko?

  37. Zosiu! Czy jogurt naturalny to może być np. Activia czy raczej kremowy typu greckiego ? Jutro będę piekła :)
    Słoneczne pozdrowienia.

  38. własnie go przepisu na słatkę właśnieja też szukam tego przepisu na sałatkę co sos się robi z ucieranego żółtka i chyba musztardy.

  39. Zosiu,
    A jakby zamienić białą czekoladę gorzką? Nie przepadam za białą niestety…. I czy składniki powinny mieć temp pokojową?

    Pozdrawiam,
    Ania

  40. Zosiu planuję upiec Twoje ciasto tylko ma takie pytanie czy ono jej takie niskie (nie wyrośnięte?) czy tylko tak mi sie wydaje?:)
    Pozdrawiam Magda

  41. Pierwszy w życiu placek jogurtowy który nie wyszedł mi z zakalcem. ):) Bardzo dziękuję za przepis.

  42. Upiekłam właśnie placek i wyszedł bardzo smaczny. Miałam w lodówce morele, które trzeba było wykorzystać, więc zrobiłam na szybko z tego co było w domu – z kefiru zamiast jogurtu, zimnych jajek i z pominieciem czekolady, ale nic mu nie zaszkodziło. Wysrosło pieknie, jest puszyste, lekko wilgotnie, nie bardzo słodkie, ale wystarczająco. Dziekuję za przepis :).

  43. Ciasto juz w piekarniku. Ciekawa jestem jak mi ono wyjdzie. Miałam trochę kłopotu z czekoladą, która owszem, rozpuściła się, ale bardzo szybko znowu stwardniała (Wedel) Próbowałam jeszcze raz w kąpieli, nawet w mikrofali, ale nic to nie dało. Ciepnęłam więc twardą i zmiksowałam. Zobaczymy za 40 min co z tego wyjdzie. Pozdrawiam autorkę przepisu. Odezwę się, mam nadzieję zwycięska, a nie aby ogłosić klęskę. :-)

  44. Jestem znowu. Wiktoria!!! Ciasto pięknie urosło i choć jeszcze paruje, wcinam je ze smakiem. Mam tylko jedną uwagę i pytanie : co robić żeby owoce nie opadały na dno? Na Twoim zdjęciu Autorko, ciasto jest na dnie, dopiero potem pojawiają się owoce. U mnie wygląda to tak, że na dnie mam cienką warstwę owoców, a potem w górę tylko ciasto, ciasto i ciasto. Bardzo proszę o rady :):):)( próby obtaczania owoców w mące ziemniaczanej na nic się zadały w przypadku innego ciasta) Pozdrawiam serdecznie.

  45. Mam pytanie: Jakiej wielkości jest jogurt,który używasz?

    P
    R
    O
    S
    Z
    Ę

    O ODPOWIEDZ (jestem w trakcie robienia tego placka)

  46. Cudowne ciasto! zrobiłam w wersji ze śliwkami węgierkami i wyszło wyśmienici, zwłaszcza, że lubię kwaskowe klimaty. Ciasto jest lekkie jak puszek, a skórka z cytryny dodaje mu charakterku. Bardzo dziękuję za ten przepis.

  47. Zosiu ciasto jest przepyszne, wlasnie konsumuje:):):) rano zastanawialam sie co tu upiec i wiedzialam gdzie zajrzec;););)

  48. super ciasto, robiłam już kilka razy, a dzisiaj spróbowałam z tego przepisu zrobić babeczki – bez owoców a z płatkami czekoladowymi i… wyszły przepyszne! ;]
    Zosiu, świetny blog, czekam na kolejne przepisy :)
    pozdrawiam serdecznie

  49. Szykuję się do tego ciasto od jakiegoś czasu. Podobny przepis znajduje się w jednej z moich ulubionych książek wypiekowych (“mojewypieki”). Wygląda cudnie ( ^^), a ta biała czekolada będzie kwintesencją tegoż przepisu ;) jak przetestuję to napiszę i dam linka jak mnie wyszło i czy wyszło mi tak dobrze, jak Tobie ;)

    Pozdrawiam,
    baking-charmer ;)

  50. Pingback:Ciasto jogurtowe z morelami | bezglutenowy

  51. …Wyszlo bardzo smaczne! Pyszne! Tylko niestety ciasto bardzo miekkie bo puscil sok z moreli! Zosiu, czy u Ciebie tez tak bylo? Czy mozna temu jakos zapobiec?
    Pozdrawiam ze Stuttgartu!

  52. To moje ulubione ciasto!;D
    i w sezonie robię je bardzo często.Robię z morelami bo ich smak jest najlepszy :)
    Ciasto jest przepyszne, słodkie a jednocześnie lekką kwaskowatość nadają morele. Bardzo szybko się je robi, polecam :)

  53. Witam serdecznie! Czy mogłabyś podać ilość jogurtu w gramach? Z góry dzięki :-)

  54. jaka była waga jogurtu? Małe opakowanie może mieć zarówno 100, jak i 200 g, zależnie od producenta

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.