Skip to main content

Przepisy na Wielkanoc: Wilgotny sernik z białą czekoladą i domowym lemon curd // Easter Recipes: Moist cheesecake with white chocolate and homemade lemon curd

* * *

Przed nami jeden z najpiękniejszych okresów w roku – wiosna! Moja ogrodowa forsycja już zakwitła, a liście tulipanów dawno przedarły się przez grubą warstwę ziemi. Czas na wiosenne porządki i świąteczne przygotowania. Jak co roku będę piekła babkę czekoladową, karmelową i zagniatała kruche ciasto na mazurki. W najbliższych dniach postaram się podzielić z Wami kilkoma nowymi przepisami więc zaglądajcie w wolnej chwili :-) A już teraz polecam wypróbowanie przepisu na sernik. Jest wilgotny, lekko kwaskowaty z domowym musem cytrynowym (lemon curd).

Skład:

(średnica formy 23 cm)

1 kg zmielonego twarogu

4 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

150 g cukru

skórka otarta z 1 cytryny

200 g białej czekolady

lemon curd:

2 jajka

180 g cukru

80 g schłodzonego masła

sok wyciśnięty z 2 cytryn

do dekoracji: cięte kwiaty

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aż ostygnie. Zmielony twaróg mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Ucieramy mikserem ok. 3-4 minut. Do masy dodajemy roztopioną czekoladę i otartą skórkę cytrynową. Całość mieszamy.

2. Masę twarogową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni C i umieszczamy formę z ciastem. Pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy aż ostygnie sernik w piekarniku.

3. Aby przygotować lemon curd: w małym garnku roztrzepujemy jajka z cukrem do połączenia się składników. Garnek ustawiamy nad parą wodną (kąpiel wodna) i ciągle mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy masło i sok z cytryny. Mieszamy aż do zgęstnienia kremu. Gotowy krem schładzamy, a następie nakładamy na upieczony sernik. Tak przygotowany sernik najlepiej przechowywać w lodówce.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie. 

* * *

The most beautiful time of the year is approaching – spring! The forsythia in my garden has already blossomed and the tulips have broken through the thick layer of earth. It is time for spring cleaning and Easter preparations. As every year, I will be baking a chocolate and caramel pound cake, and kneading dough for shortcrust tart (Mazurek – traditional Polish Easter pastry).  In the next few days I will try to share a few recipes with you, so feel free to drop by my blog when you have some free time :-) Without further ado, I recommend trying my recipe for cheesecake. It is moist, slightly sour with homemade lemon curd.

Ingredients:

(Baking tin diameter 23 cm)

1 kg of ground curd cheese

4 eggs

3 tablespoons of cornstarch

150 g of sugar

grated zest of 1 lemon

200 g of white chocolate

lemon curd:

2 eggs

180 g of sugar

80 g of cooled butter

juice squeezed from 2 lemons

for decoration: cut flowers

 

Here's how to do it:

1. Preheat the oven to 200 degrees C. Melt the chocolate in a water bath and set aside to cool. Add the sugar, potato flour and eggs to the ground curd cheese. Grind in a blender for approx. 3-4 minutes. Add the melted chocolate and lemon zest to the mixture. Stir.

2. Transfer the cheesecake batter into the baking tin lined with baking paper. Decrease oven temperature to 160 degrees C and place the tin inside. Bake for 60 minutes. Turn off the oven, leave the oven door ajar and wait till the cheesecake cools. 

3. To prepare the lemon curd: whisk the eggs and sugar in a small pot till the ingredients have thoroughly blended. Set over a pot of water vapor (water bath) and stir constantly. While stirring, add the butter and lemon juice. Stir until the creamy mixture thickens. Chill the cream, then spread it on the baked cheesecake. Cheesecake prepared in this manner should be kept refrigerated. 

For more images and recipes visit my Instagram profile.

74 Odpowiedzi do “Przepisy na Wielkanoc: Wilgotny sernik z białą czekoladą i domowym lemon curd // Easter Recipes: Moist cheesecake with white chocolate and homemade lemon curd”

  1. Zosiu, 200 stopni góra-dół, termoobieg, czy jak? Nigdy w przepisach nie podaje się sposobu nastawienia piekarnika.
    P.S. Próbowałaś z kruchym/ciasteczkowym spodem?

  2. Super przepis – postanowiłam, że wreszcie spróbuję sama zrobić lemon curd (zabieram się za to od dawna…) A ten sernik będzie to tego dobrym pretekstem :)

  3. Zdjęcia są przecudne, są baaardzo smakowite aż nie mogę wzroku oderwać. Rewelacja :)

  4. Uwielbiam ten przepis, robiłam już wiele razy i za każdym razem wychodzi pyszny!

  5. Zosiu! Piękne i jak zawsze bardzo apetyczne zdjęcia – na pewno przetestuje ten przepis u siebie w domu i to już chyba w najbliższy weekend. Aaa dziś na obiad robiłam Twój krem z kukurydzy – pycha! Pozdrawiam!

  6. Zosiu, napisz proszę, skąd pochodzi ta marynarska sukienka w paski ze spotkania z czytelnikami w Poznaniu? Pozdrawiam wiosennie

  7. Bardzo mi sie podoba dekorowanie deserow kwiatami.

    Jednak trzeba pamietac o tym, ze nie wszystkie kwiaty sie do tego nadaja. np konwalie sa silnie trujace (nie trzeba jesc kwiatow, wystarczy, ze troche soku z lodyzek nakapie na tort i nieszczecie gotowe).

    Pani Zosiu, moze to bylby dobry pomysl na post, ktorych kwiatow mozna uzywac do dekoracji, a ktore juz w ogole mozna jesc? :)

  8. Zosiu, świetny przepis! Bardzo podobny do Twojego wilgotnego sernika z białą czekoladą i ostrężynami. Znam go na pamięć; piekę regularnie, rodzina uwielbia:-) NA Święta też będzie!
    Lemon custard – super dodatek. W ogóle skórka z cytryny w serniku to dla mnie absolutny mus!
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta:-)

    • Cześć Marto! Ale masz dobrą pamięć – nawet nie wiesz jak mi miło, że pamiętasz moje przepisy :) Dzisiejszy sernik rzeczywiście jest dość podobny do poprzedniego – z tym, że z lemon curd. Polecam koniecznie wypróbować. Uściski i słoneczne pozdrowienia znad morza! Zosia

      • a mi ten lemon crud nie chce wyjsc:( zrobil sie za rzadki! jakies pomysly dlaczego?

        • Miałam podobnie – nie chciał gęstnieć i już traciłam wiarę ale dodałam jeszcze 3 łyżeczki cukru i dalej mieszałam – i zgęstniał :) trochę cierpliwości i na pewno Ci wyjdzie ;)

          • Dzieki! i faktycznie…trzeba bylo troszke podgotowac i dodac ciut wiecej cukru i sie tez udalo:)

          • Super! p.s. Więcej cukru jak najbardziej, czasem również można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej :-) Dobrej nocy!

  9. A ja uwielbiam, oprócz przepisów oczywiście, obrazki z Twojego domu. Sposób dekoracji, kwiaty, sprzęty kuchenne, serwetki, naczynia – to bardzo inspirujące i bardzo motywujące! Pozdrawiam serdecznie

  10. wyglada bejcznie!
    Zosiu chcialam jednak przestrzec przed dekorowaniem ciast kwiatami – niestety czesto zawieraja one pescytydy I pod zadnym wzgeledm nie powinny miec styku z jedzeniem. Byc moze twoje sa z domowego ogrodu, ale wiekszosc czytelnikow uzylaby prawdopodobnie kupnych so moze byc niebezpieczne. Moza kupic specjalne kwiaty do dekoracji potraw w niektorych supermarekatch.

  11. Zosiu,
    czy masz jakiś pomysł czym ciekawym zastąpić mus cytrynowy? Niestety jestem uczulona na cytrusy, tak jak i na kakao i orzechy, więc i te składniki odpadają.
    Będę wdzięczna za podsunięcie pomysłów :)

  12. mam nadzieję, że pojawią się jakieś przepisy na intrygujące mazurki, bardzo jestem ciekawa, co masz do zaprezentowania w tej dziedzinie – bo jeśli się nie mylę, chyba na blogu nie ma takich przepisów (czy ja nie umiem szukać?)? ;)
    u mnie w domu, jest tylko jeden prawidłowy sernik – tradycyjny, z dodatkiem gotowanych ziemniaków (najlepiej specjalnych, kruchych), dzięki czemu jest ekstra wilgotny i ma niepowtarzalny smak. :) wszystkie inne, nieważne jak cudowne, mogą być kiedy indziej – ale ten zawsze musi być na święta, ot.
    czekam niecierpliwie na więcej wiosennych przepisów, zdjęć i może wizualizacji Twoich wielkanocnych dekoracji? ;>
    pozdrawiam serdecznie!

  13. Pingback:Polecane

  14. Zosiu, a czy biała czekolada jest konieczna? nie przepadamy za nią i zastanawiam się czy jak jej nie dodam to coś się “złego” stanie? ;)

      • dziękuję za odpowiedź, zagości u mnie na Wielkanocnym stole, uwielbiam cytrynowe smaki, a sernik… to już chyba najlepsze połączenie! dziękuję! robię listę zakupów i upiekę!

  15. Zosieńko szał! Właśnie zrobiłam i delektuję się nim. Jest wilgotny tak jak w opisie… a lemon curd mistrzostwo!

    Dzięki!

  16. Zosiu, proszę podpowiedz jaki ser mielony wybrać? serów mielonych w wiadereczku jest mnóstwo ale nie wszystkie są prawdziwymi mielonymi serami. Można oczywiście kupić biały ser i po prostu zmielić jak się ma czym. Chciałabym upiec Twój sernik ale nie wiem jaki ser mielony wybrać. Czekam na podpowiedź. Pozdrawiam

    • Już odpowiadam: są takie sery w tzw. wiaderku (zmielone 3 krotnie), np. President. Polecam też ser z wiaderka z Biedronki, tylko nie pamiętam konkretnej nazwy, ale jest chyba jeden. Pozdrawiam i trzymam kciuki! ;-)

  17. Zosiu:)
    u mnie w domu zawsze króluje sernik na dużej prostokątnej blaszce bo tak jeśli miałby być na okrągłej to w 5 min już by go nie było hehe.
    Twój kolejny sernik znowu rewelacja! I tak sobie pomyślałam, że niech moja mama zrobi swój tradycyjny ale ja mogłabym się pokusić o ten lemon curd na wierzch bo wygląda rewelacyjnie! I pewnie też tak smakuje?:)
    PS. W zeszłym roku piekłam tę babkę czekoladową. Pamiętam jak Ci pisałam, że miałam z nią trochę przebojów aleeee uczę się na błędach i na te Święta też mam ją w planach bo była… no już nie wiem jak to powiedzieć.. nooo przeprzepyszna!:) Moja siostra upiecze ten prostokątny mazurek cytrynowy:) To się rozpisałam…:)
    Pozdrawiam słonecznie,
    Monika

  18. Zosia możesz powrócić do starej formy blogowania, czyli pokazywanie krok po kroku co robisz ? bo róże czy gałka z miodem fajnie wygląda ale to nie pomaga przy gotowaniu/ pieczeniu ….. a nie ukrywam że jak wcześniej były zdjęcia krok po kroku (a nie tylko efekt końcowy) to nie mogło się nie udać :) PROSZĘ !!!!! :*

    • Dzięki za wiadomość. Postaram się, niemniej jednak część ciast piękę w nocy, kiedy moja córeczka już śpi, a wtedy ciężko wykonać dobre zdjęcia :) Pozdrawiam ciepło! Zosia

  19. Moja teściowa kocha sernik i cytrynę! Już wiem co skradnie jej serce w tegoroczne święta :)

    A po wianki zapraszam tutaj:
    twisstdaisy.blogspot.com

  20. Ja troche nie na temat tego przepisu, ale nie mogłam się powstrzymać. Nie upiekłam żadnego ciasta z Twojego Zosiu przepisu, nie zrobiłam nic z dań obiadowych, ale jest coś co sprawia, że odpływam – chałka podsmażana z jajkiem, mlekiem itd. No mistrzostwo świata :) ja dopiero niedawno wypróbowałam ten przepis. Polecam wszystkim, niebo w gębie, własnie mam 2 chałki w torbie i po pracy sobie dogodzę :) miłego popołudnia życzę :)

  21. Zosiu takie pyszności robisz,że może pomyśl o jakiejś kameralnej knajpce i tam je serwuj będą tłumy:)

  22. Dzien dobry!
    Mam pytanie i bede bardzo wdzięczna za odpowiedz!
    Chciałabym upiec ten sernik na Poniedziałek Wielkanocny- czy moge upiec go w tygodniu, zamrozić, a następnie po rozmrożeniu położyć lemon crud? Bedzie nadal dobry taki sernik?
    Pozdrawiam!
    Marysia:)

  23. Zrobiam wczoraj w nocy, wyszedł przepyszny, już go nie ma :)
    Zosiu od dawna śledzę twojego bloga, chętnie korzystam z przepisów, widać, że wkładasz w to dużo serca i mam nadzieję że kulinarne pomysły ci się nie skończą! Pozdrawiam serdecznie

    • Gosiu bardzo się cieszę! Dziękuję C za wiadomość i życzę miłej niedzieli! zosia

  24. Zosiu, mozna upiec sernik wczesniej, tj w sobote rano a potem polozyc tylko lemon curd przed podaniem? Czy od razu pokryć go polewa i schładzać w lodowce do sniadanie wielkanocnego? Niestety mam ograniczony czas przed świetami i chciałabym rozłożyć sobie jakos gotowanie i pieczenie aby ze wszystkim zdążyć. Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam, Natalia :)

  25. A mam pytanie czy ten lemon curd moge sobie przygotowac wieczorem? czy to za dlugo juz sie bedzie chlodzic i zastygnie ? bo chcialam to wyprobowac na babeczki ;) pozdrawiam :)

    • Jasne! Nawet lepiej. P.S. Jeżeli będziesz miała problem ze stężeniem masy, to polecam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej dodać w trakcie mieszania. Pozdrawiam ciepło!

  26. Zosiu jak to robisz, że Twój sernik jest tak pięknie zarumieniony? Mój niestety blady jak ściana :(
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :*

  27. najlepszy sernik jaki w życiu zrobiłam! innym też bardzo smakował, bo cała blacha została zjedzona w jeden dzień ;)

  28. hello! , I like your own publishing so much! quantity most people connect added regarding your report for Google? I want a professional in this place for you to uncover the difficulty.. ping pong Might be that is certainly people! Looking toward peer a person.

  29. Zosiu,

    Mieszkam za granica i u nas nie ma bialego sera ani twarogu :-(
    Czym go zastapic? Moze byc ricotta?

    Pozdrawiam cieplo,
    Aleksandra

  30. Pгetty nice post. I simply stumblеd upon your blog and wiѕhed to mentiⲟn that I’ve truly loved broԝsing your blog posts.
    In any case Ι will be subscribing in your rѕs feed
    and I hoрe you write once more very soon!

  31. I like what yߋu guys tend to be սp too. This ѕort of
    clever work and coverage! Kеep up the veгy good works guys I’ve added you guys to
    blogroⅼl.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.