*   *   *

Dzisiejszy wpis przygotowałam na życzenie Czytelniczek – głównie Mam, które obserwują mnie na Instagramie i poprosiły o podsunięcie pomysłu na tort komunijny. Wśród coraz to huczniejszych przyjęć komunijnych, wspólny czas poświęcony przy przygotowania tego deseru bardziej utkwi dziecku w pamięci  niż nie jeden wystawny prezent.

Myślę, że przepis przyda Wam się zresztą na wiele innych okazji – jest prosty, a efekt końcowy na pewno wzbudzi uznanie gości.

Skład:

(tortownica o średnicy 26 lub 29 cm)

Przepis na biszkopt:

5 jajek

150 g mąki pszennej

150 g cukru trzcinowego (może być zwykły)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

6 łyżek likieru cytrynowego np. Limoncello (ilość wg własnego uznania, do nasączenia biszkoptów) alternatywa domowe konfitury lub np. mrożone truskawki podgotowane z słodkim, białym winem.

Przepis na krem:

500 g sera ricotta

4-5 łyżek cukru pudru

2 łyżki jogurtu naturalnego

otarta skórka i sok z 1 limonki

ok. 250 g borówek amerykańskich

do dekoracji: świeże kwiaty (np. stokrotki)

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować biszkopt: mikserem ubijamy pianę z białek, w ostatniej fazie ubijania (czyli, gdy piana będzie lśniąca i sztywna) dodajemy po łyżce cukier. Następnie stale miksując, dodajemy żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Aby przygotować krem: ricottę mieszamy mikserem, dodajemy jogurt, cukier, sok i otartą skórkę z limonki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę schładzamy w lodówce min. 30 minut.
  3. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 lub 4 płaty i skrapiamy likierem. Przekładamy schłodzonym kremem i wykańczamy górę ciasta. Dekorujemy borówkami. Tort najlepiej smakuje schłodzony (przed podaniem min. 1-2 godziny w lodówce). Dekorujemy świeżymi kwiatami.

Inne propozycje kremów:

*  ubijamy serek mascarpone i dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę,

*  ubijamy serek mascarpone i dodajemy sok z pieczonych buraków (tutaj przepis),

*  śmietankę przelewamy do garnuszka, dodajemy chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż chałwa się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy 2-3 łyżki serka mascarpone i mieszamy, do uzyskania jednolitej masy (tutaj przepis).

Propozycje jadalnych kwiatów do dekoracji tortu:

bratki, werbena, flox, stokrotki, chryzantema i płatki chryzantema, kwiat czosnku i szczypiorku, lwia paszcza, aksamitka, nasturcja, groszek, kwiat szałwii, begonia (duża i mała), bergamotka, lawenda, kwiat mięty, kwiat czarnego bzu, fiołek, storczyk, jaśmin, piwonia, koniczyna.

Kategorie:

40 odpowiedzi na “Jak przygotować domowy tort komunijny?”

  1. Zosiu, skąd sukienka Hani? Wygląda na Strawberry Faire, ale w tym rozmiarze już chyba się nie zdarzają… Czy to jakaś vintage, czy ze sklepu?

  2. Ty to masz wyczucie! Za 1,5 tygodnia mam Komunię synka:-) ale tort na przyjęcie zamawiam. Natomiast do domu robię m.in. pana cottę (tę w formie babki z książki), na życzenie synka:-)

    • Zosia

      ooo jak miło! Chyba też muszę moim zrobić. Pięknego czasu komunijnego Wam życzę :)

  3. Piękny tort tylko mam pytanie jak go kroić? Mam doświadczenie również w tortach ale chetnie zobaczyła bym zdjęcie ukrojonego kawałka :) wiem że tak wysokie i jeszcze z płynnym przełożeniem kiepsko wygląda ale może się mylę :)

    • ten tort to jakas pomyłka , na komunie czegos takiego bym nie postawiła

    • Zosia

      Maju to tylko propozycja… mnie się akurat podoba! :-)

    • Tez bym go nie postawila.wyglada na nie dokonczony.malo apetyczne

    • Zosia

      Basiu – też miałam z tym zawsze problem. Jednak w momencie, gdy odpowiednio go schłodzisz (biszkopt połączy się z masą) będzie znacznie łatwiej kroić. To co mogę Ci polecić, to takie owoce, jak np. maliny, warto dać tuż przed samym podaniem, żeby nie puściły zbyt intensywne soków. Pozdrawiam ciepło!

  4. Wyglada jakby gotowe blaty tortowe przelozyc kremem z torelbki

    • Zosia

      Gosiu, za bardzo mnie to nie dziwi… większość Twoich komentarzy niestety nie jest pochlebna. A szkoda, bo to naprawdę dobry tort i myślę, że przesłanie, że miło jest go zrobić wspólnie z dzieckiem też jest fajnie :) Pozdrawiam ciepło!

    • Tort moze i dobry, ale moim zdaniem nadaje sie na niedziele na deser, a nie na komunie.

  5. krem musi być pyszny :)

  6. Absolutnie przepięknie przybrany <3
    Nie mogę się napatrzeć na kwiaty, uwielbiam takie kompozycje :-) Stokrotki są jadalne, ale u nas jeszcze ich nigdzie nie widzę.

    Pozdrawiam ciepło :-)

    • Zosia

      :-) .. u nas pojawiły się na trawie, ale zabraniam ścinać :) Dobrego dnia!

  7. Przepiękny tort. Fajnie że nie jest banalnie podobny do tych jakie można kupić w cukierni.

  8. Zosiu jak zwykle pięknie i bardzo smacznie wygląda. Osobiście nie lubię tortów z tłustym maślanym kremem więc taki z kremem mascarpone brzmi dla mnie IDEALNIE :) Chyba zrobię go na urodziny mojego ukochanego, które już niedługo. Poniekąd będą robione z córeczką bo noszę ją akurat pod serduszkiem. Więc jakby nie patrzeć gotowanie z dzieckiem jest :P

    Dla tych co wstawiają niemiłe komentarze (nie rozumiem po co…) to ciasto wcale nie jest niedokończone tylko jest to tzw „naked cake” – ktoś, kto się choć troszkę zna na cukiernictwie będzie wiedział, że jest to bardzo modny obecnie trend w ozdabianiu ciast. Jeśli komuś taka forma się nie podoba (do czego oczywiście każdy ma prawo bo ile ludzi tyle opinii) to wystarczy krem rozprowadzić także na bokach i po problemie! :)

    A Ty się Zosiu złośliwymi komentarzami nie przejmuj bo nie warto na to tracić energii. Zdjęcia jak zwykle piękne, Hania ma śliczny uśmiech i w ogóle fajne babki z Was.

    Pozdrawiam serdecznie i powodzenia z nowym projektem. Bardzo ciekawa jestem co to bo obie Twoje książki mam i bardzo je lubię.

  9. Dzień dobry Zosiu, uroczy tort. Inny niż popularne, tradycyjne torty na specjalne okazje, które z reguły są też znacznie „cięższe”. Uważam to za jego zaletę i jestem pewna, że jest pyszny. Sama sporo piekę, również tortów opartych na biszkoptach. Nigdy nie dodaję do ciasta biszkoptowego proszku do pieczenia, polegam na dobrym ubiciu białek. I tu pytanie: czy ten biszkopt na zdjęciu ma średnicę 28 cm? Z mojego doświadczenia wynika, że na taką tortownicę potrzebnych jest 7 jajek i daje to możliwość przekrojenia ciasta na trzy mięsiste blaty. Jestem nieco zaskoczona proporcją 5 jaj na 28 cm i wysokością biszkopta jaki udało Ci się uzyskać., stąd pytanie, bo trochę Ci zazdroszczę efektu :)

  10. Po lekkiej edycji treści :) Dzień dobry Zosiu, uroczy tort. Inny niż popularne, tradycyjne torty na specjalne okazje, które z reguły są też znacznie „cięższe”. Uważam to za jego zaletę i jestem pewna, że jest pyszny. Sama sporo piekę, również tortów opartych na biszkoptach. Nigdy nie dodaję do ciasta biszkoptowego proszku do pieczenia, polegam na dobrym ubiciu białek. I tu pytanie: czy ten biszkopt na zdjęciu ma średnicę 28 cm? Z mojego doświadczenia wynika, że na taką tortownicę potrzebnych jest 7 jajek i daje to możliwość przekrojenia ciasta na trzy mięsiste blaty. Jestem nieco zaskoczona proporcją 5 jaj na 28 cm i wysokością biszkoptu jaki udało Ci się uzyskać i trochę Ci zazdroszczę efektu :)

  11. Zosiu,
    to bardzo ładny i apetyczny tort, nie wiem skąd tyle krytyki. Może stąd, że różni się od tych wszystkich przyciężkawych tortów z cukierni, pokrytych tą paskudną masą cukrową i ozdobami rodem z PRL. Mam tylko jedno pytanie- raz jest mowa o serze ricotta, a raz o mascarpone. Ricotty nie lubię, więc mam nadzieję, że to pomyłka na rzecz mascaprone :-)

  12. A mnie drażnią takie komentarze😡 no sorry jak się nie podoba to nie trzeba oglądać. Jak nie umie ktoś wyjść poza nudne ramy to trudno. Tort jest piękny. Absolutnie na czasie. Taki styl króluje teraz chociażby na weselach z pazurem. Estetyka bajeczna. Gratulacje. Chciałabym tak umiec❤️ Dla dobra innych czytelników nie powinnaś takich komentarzy bez klasy publikować 😜

  13. ażeby nie być gołosłowną, takie torty serwują w jednym z najbardziej szykownych miejsc weselnych w Wielkopolsce:-P
    http://portfolio.aniamargoszczyn.pl/2016/10/sasha-karol-folwark-wasowo/

  14. Torcik wygląda mega <3 uwielbiam takie wykonanie, kurde wszędzie tyle słodkości, aż jestem w szoku, że przy tym blogowaniu udało mi się zrzucić 15 kg :D

    Blog kosmetyczny

  15. Tort jest dość „kontrowersyjny” ;) jeśli można użyć takiego określenia, ale wynika to z tego, że jest nietypowy jak na tort na Komunie, mnie osobiście bardzo się podoba :)

  16. Bardzo oryginalnie i ślicznie sama chętnie bym taki zrobiła dla odmiany👍👏😁
    Pani Zosia jak zawsze super przedstawia swoje pomysły👍😉😁

  17. A mi osobiście bardzo podoba. Serio mam już dość tych marcypanowych ozdób na tortach, które są tak słodkie ze zabijają cały smak tortu. Dzięki Zosi polubiłam prostotę A przede wszystkim oryginalność Nie ważne co jest na topie, nie ważne co komu podoba jeśli decyduje robić tort to ma się podobać mi a przede wszystkim temu, komu ten tort robię.

    Blog jest taki ciepły, jasny i bo ja od niego pozytywną energią niczym letni słoneczny dzień. Negatywne komentarze to są chmury – zawsze znikają. Życzę wszystkim więcej słońca i mało (najlepiej) wcale chmur ☺☺☺☺☺

  18. Tort Idealny. Skromny, delikatnie subtelny- taki jakim widzę ten uroczysty dzień I Komunii Świętej.
    Dziękuję

  19. Tort wyglada pięknie, tak naturalnie i tak lekko w porównaniu z tymi z cukierni.
    Moja córcia dawno temu miała komunie, ale na zakończenie liceum też możemy upiec razem :-)

    Ps. Zastanawiam się tylko czy mi też wyjdzie taki wysoki biszkopt? To jakaś specjalna foremka, z wyższymi bokami?

  20. Uwielbiam Twoje dekoracje kwiatami. Torcik niebanalny, zapewne pyszny. Proszę się nie przejmować opiniami ludzi, ktorzy się nie znają… Ja bym chętnie taki zjadła, na wiele okazji super!

  21. To jeden z piękniejszych tortów jaki widziałam! Jak ktoś ma stereotypowe myślenie to niestety nie doceni. Nie ma się czym przejmować, tort pasuje też na małe wesele. Jest naprawdę piękny i naturalny!

  22. Zosiu, tort jest wspaniały, wygląda nie tylko apetycznie ale i elegancko. Jest jednocześnie i skromny i wytworny. Pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Mam zamiar zrobić taki tort dla mojej Mamy 26 maja w Święto Matki.
    Myślę,że najważniejsze jest przesłanie o którym pisałaś, że robimy coś wspólnie, dla bliskich, dla osób znaczących.Darem jest czas, starania, troska , bliskość i uczucia.

    Zosiu dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam. Ewa

    • Zosia

      Ewo to ja dziękuję za wiadomość – trzymam zatem kciuki za Twoje wypieki :*** Miłego czasu, Zosia

  23. Najsmaczniejszy tort jak w życiu jadłam!
    IDEALNY, wysublimowany smak z delikatną goryczką limonki… Przepyszny !
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  24. Aha! I masę do tortu kręcili moi synkowie; limonke tez chłopcy scierali. Praca wspólna, więc tym bardziej tort iście RODZINNY
    Polecam szczerze i zamkniętymi oczami😊

  25. Cudny tort. Chętnie taki przygotuje z córcia. Proszę podpowiedz skąd Hanusi sandałki że zdjęć z Włoch? I ta śliczna sukieneczka z Warszawy? Przepraszam że tu pytam:)

Dodaj komentarz