Skip to main content

Puszysty sernik wielkanocny

Skład:

800g pótłustego sera twarogowego

1 kostka masła

6 żółtek

6 białek

1 szklanka cukru (ok. 240 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 budyń waniliowy (proszek)

60 g kaszy manny

1 łyżka startej skórki z limonki

cukier puder do posypania

forma do pieczenia ok. 26 cm

A to jak to zrobić:

1. Twaróg ucieramy z masłem, dodajemy budyń (proszek), kaszkę manną, startą skórkę z limonki oraz proszek do pieczenia. Żółtka miksuejmy z cukrem, a następnie łączymy z masą twarogową. Z białek ubijamy sztywną pianę (w trakcie ubijania możemy dodać szczyptę soli). Gotową pianę dodajemy do ciasta i otrożnie mieszamy całość.

2. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowenj i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez ok. 1 godzinę. Po godzinie, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Zdecydowanie lepiej będzie kroił.

Follow my blog with bloglovin!

128 Odpowiedzi do “Puszysty sernik wielkanocny”

  1. oh Zosia, obłędny !! oszalałam i w dodatku nos mi się przykleił do monitora, ale bym teraz zjadła taki kawałek… mmm :)

  2. Wygląda bardzo apetycznie i chyba nie jest trudny do zrobienia. Podoba mi się pomysł użycia czekoladowych jajek do dekoracji zamiast bakalii:)

  3. piękny serniczek, aż chce się piec :))) tylko musze z tym poczekać do wyzdrowienia :)
    Pozdrawiam,
    Olinka – Smakowy Raj

  4. fajnie przedstawione na zdjęciu. Na pewno pyszne. Czekam na książkę. Świetne macie pomysły na te zdjęcia. Te czekoladowe jajka super.

  5. Zosiu !!! jak Ty to robisz że Twoje przepisy są takie pyszne???
    Zanim stworzysz przepis który pojawia się na blogu testujesz swoje przepisy metodą prób i błędów???
    Tak jak Ty kocham gotować, z takim wyjątkiem że ja nie wymyślam swoich własnych przepisów tylko modyfikuje trochę te które już znam :)
    Pozdrawiam :)
    B.

  6. wygląda totalnie smakowicie, jednak wierzę, że nic nie przebije sernika mojej mamy :)

  7. Oj Zosiu, na to czekałam:) z pewnością ten sernik zagości na moim stole wielkanocnym:) Pozdrawiam!

  8. Ahaha! Co to za krzywa łyżka!!!? :D
    Zosiu, ależ Ty jesteś!!! Miałam nic nie piec w te święta i co??? :D Oj Zosiuuu… :]
    Mniaaam <3

  9. Szaleństwo! Wizualne i kulinarne.! Piękne, piękne, piękne. Toż to sama wiosna:-))

  10. Zosiu!! wspaniały przepis :))) na pewno pojawi się u mnie na Wielkanoc. Wygląda nieziemsko!!!! Pozdrawiam :)

  11. To są najpiękniejsze zdjęcia z tego bloga… Gratuluję!!! A wygięta łyżka jest fenomenalna! Naprawdę przepięknie!
    Pozdrowienia od Sałatki po Grecku;*

  12. Zosiu, czym ten serniczek tak pięknie przyozdobiłaś? Czekolada biala +mleczna?..wyglada niesamowicie zachęcająco…interesujący dodatek kaszy manny ;-) Dziękuję bardzo…dużo słońca w ten wiosenny czas życzę..Pozdrawiam z zielonej wyspy…

  13. Nie wierzę, że zrobienie tego sernika ujęłaś w dwóch punktach! Jeśli ten sernik jest tak prosty do zrobienia jak się wydaje, to ja – antykucharz ;) – chętnie skorzystam z Twojego przepisu Zosiu! :) Pozdrawiam!

  14. Oo i jest, przepis świąteczny na który czekałam! W pt zabieram się do pieczenia! A mam pytanie, czy gotowy ser typowy na sernik , taki już utarty też się nadaje?
    Ps. A probówalaś Zosiu blachę wysypywać zamiast bułką to kaszką manną? Polecam, w każdym razie:)

  15. Haha a mnie zaintrygowała ta wygięta łyżeczka:) To wygięcie wynika ze zbyt mocnego ściskania łyżeczki, czy też może ona taka była już od kupienia?;)

  16. Ser+masło ucieramy mikserem czy za pomocą teg mieszadła przedstawionego na zdjęciach? To samo pytanie tyczy masła+jajka. Bo nic nie piszesz jakim sposobem to ucierać a wiem, że to ma znaczenie przy sernikach. Dla osób, które całkowicie nie gotują takie uwagi powinny być ujęte w przepisie, albo precyzyjnie wyjaśnione.

    • Też mi brakuje tego typu uwag… np. tego, że przy sernikach bardzo ważne jest, żeby wszystkie produkty były w temp. pokojowej i że sernika nie można długo ucierać, tylko do momentu połączenia składników, że w zbyt wysokiej temp. sernik popęka i jeżeli za szybko go wyciągniemy z piekarnika to opadnie. Sama tego kiedyś nie wiedziałam, a dowiedziałam się na pewnym b. fajnym blogu. Co nie zmienia faktu, że sernik Zosi wygląda bardzo apetycznie :)

  17. ja, tak jak poprzedniczki mam pytanie odnośnie sera – czy może być taki gotowy do sernika (najczęściej sprzedają w wiaderkach)?

    i jeszcze Zosiu jakbyś mogła powiedzieć: piec z termoobiegiem? góra-dół?

    z góry dziękuję za odpowiedź!!

  18. no nie wierzę! właśnie wpisałam w google przepis na sernik i w między czasie postanowiłam przypomnieć sobie czy u ciebie Zosiu nie było sernika i co?!?! Wchodzę i widzę przepiękne zdjęcia. Normalnie jakbyś czytała mi w myślach!!! :) Dziękuję :)

  19. robię praktycznie taki sam, od lat, z tym, że nie dodaję kaszy manny (co daje nam jej dodatek do masy serowej?) dorzucam rodzynki i całość dekoruję polewą z gorzkiej czekolady – murowany HIT na każdym rodzinnym przyjęciu:)))

  20. Moje menu wielkanocne będzie w tym roku opierało się głównie na Twoich przepisach – sprawdzona już pascha, faszerowane jajka i teraz sernik :)
    Dzięki Tobie Zosiu to moja mama do mnie dzwoni, a nie ja do niej, z pytaniem co planuję przyrządzić na święta :)

  21. wyglada oblednie, gdyby nie fakt, ze w tym roku swieta spedzamy samotnie to juz bym go piekla…
    zapraszam do mnie…juz jutro Tiramisu Cupcakes

  22. Mam jedna sugestie: czy moglabys Zosiu zalaczyc link na swojej stronie, w ktorym przepis pojawialby sie gotowy do druku? Zawsze drukuje Twoje przepisy i kolekcjonuje w notesie, wiec takie rozwiazanie byloby ogromnym ulatwieniem! Pozdrawiam!

  23. Aleś smaka narobiła! Jak nic muszę w końcu zakupić tortownicę ale takiej fajnej łyżeczki raczej mieć nie będę :)

  24. ohohooho ale slinka poleciała! wlasnie teraz piekny czas, wspanialy na takie wypieki!

      • A tradycyjna to znaczy jaka? Średnica 22cm (ewentualnie 23cm)? Bo taką posiadam, ale wydaje mi się za niska do tego sernika. Mogę prosić o podanie wymiarów?

  25. To już mam pomysł na pierwsze świąteczne ciasto :) Wygląda tak pysznie, że aż ciężko oderwać wzrok od zdjęć :D
    Pozdrawiam

  26. Zosiu właśnie na taki przepis czekałam!

    Tylko mała prośba: jaki ser polecasz, jeśli miałabym wybrać ten wiaderkowy z półek sklepowych?
    Dziś wybieram się na zakupy, chcę kupić wszystko co potrzebne ;)

    Bardzo proszę o odpowiedź ;)

  27. Witam
    Zosiu napisałaś, że wystarczy standardowy wymiar tortownicy. Ja ma 24 cm czy to wystarczy czy musi być większa?
    Pozdrawiam
    Ps. Czekoladowe ciasto bez mąki było wyśmienite:)

  28. Zosiu proszę o odpowiedź pilnie :))

    Jaki ser w wiaderku najlepiej kupić ?
    Jaki polecasz ???

  29. Wygląda pięknie i przepysznie! Gratuluję talentu do wypieków :). Wesołych Świąt!

  30. Napisałam już na makelifeeasier, ale nie mogę się powstrzymać: wprost uwielbiam takie przepisy, które są proste i tradycyjne. U mnie w domu zawsze robiony był tradycyjny sernik, a wielkanoc bez niego to święto stracone :) Zapraszam na recenzję kremu KOLASTYNA-> loovelyblog.blogspot.com

  31. Prawie jak mój rodzinny, od wieków robiony w domu mojej mamy. :)

    Różnice:
    – większa ilość sera (1,25kg) i to takiego prawdziwego, w kostce, który się mieli, nawet trzy razy, jak ktoś lubi gładko;
    – na 8 jajkach;
    – zamiast manny są trzy małe ziemniaczki (dla leniwych mąka ziemniaczana);
    Poza tym to ten sam sernik. :)

    Ja do niego dodaje aromat rumowy – boski!

    Smakuje zapewne bardzo podobnie, może konsystencja nieco inna.

  32. Upiekłam wczoraj, trafia do moich ulubionych przepisów. Dziękuję. Wesołych Świąt.

  33. Zosiu, wszystkiego najlepszego na Święta dla Ciebie, Hani i Kasi:-)
    czekam na więcej przepisów!
    Kasia

  34. Zosiu!!
    robię wlasnie sernik i zglupialam;)
    kasza manna ma być w proszku czy ugotowana?

    mam nadzieję, że jesteś online i mi pomożesz;)

    • Gdyby chodziło o ugotowana kaszkę, to w przepisie byłby użyty zwrot “60 g ugotowanej kaszy manny”; tak myślę;)

  35. Upiekłam, nawet dwa. Właśnie studzę drugą sztukę. Trochę opadły i nie są takie efektowne jak twoje, ale mam nadzieję, że będą równie smaczne, pozdrawiam.

  36. Zrobilam, Zosiu! Mocniej spiekl sie z wierzchu, ale smak i zapach mmm…. :) dziekuje!

  37. Moja rodzina zachwycona, wszyscy mnie dzisiaj chwalili przy świątecznym stole za pyszny sernik. Dziękuję za ten świetny przepis!

    • extra! to ja dziękuję za zaufanie i wiadomość :-)

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      Zosia

  38. Sernik z tego przepisu zagościł na moim wielkanocnym stole jest pyszny :) od siebie zrobiłam na górę polewę z gorzkiej czekolady, mniam

    • Super! jest mi niezmiernie miło! właśnie się pochwaliłam moim domownikom :) Dziękuje serdecznie za odwiedziny i życzę radosnych Świąt!

      Zosia

  39. zrobiłam na święta i wyszedł najlepszy jaki kiedykolwiek robiłam!! wszyscy chwalili i zamówili już na następne “imprezy” rodzinne :)
    dziękuję Zosiu :)

  40. A u nas na Święta Twój sernik zrobił mój mąż, a jest to w szczególności wyjątkowe, że on do kuchni nie wchodzi :))wyszedł i wysoki i pyszny, tylko ciągle zastanawiam się czy skórka limonki musiała tam być :))

    • Wow! Gratulację dla dzielnego Męża :)

      .. skórkę z limonki oczywiście można pominąć, lub zamienić na cytrynę..

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      Zosia

  41. Zosiu, wyszedł! I najlepsze jest to, że zrobił go mój mąż nie w piekarniku, ale w opiekaczu halogenowym. I wyszedł!

    Daliśmy ser półtłusty z kostki, niestety nie mieliśmy gdzie go zmielić, więc mieliliśmy blenderem i ugniataczem (czymkolwiek, co mieliśmy). Ale i tak wyszło! Mega pyszny serniczek. Następnym razem dodam rodzynki.

    • ssuupperr!!!
      Cieszę się niezmiernie bardzo mi miło, że napisaliście:)

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      Zosia

  42. Upiekłam, stygnie – zobaczymy. Uszczknęłam drobinę, chyba jest pyszny. :D To mój pierwszy przepis na ciasto z bloga.

    • super! To trzymam kciuki! mam nadzieję, że spodobają Ci się pozostałe przepisy :)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

      • Wyszedł przepyszny! I ten maślany spód…
        Tak, przepisy są wspaniałe. Robiłam już zapiekane brzoskwinie i inne drobiazgi, ale ciasto po raz pierwszy.
        Pozdrawiam serdecznie,
        stała czytelniczka.

  43. Zosiu sernik upoiekłam nie na wielkanoc lecz w ubiegły weekend i podbił serca wszystkich domowników i dowiedzających, a nawet Mamy która jest “sernikowo- wymagająca”:)

    ściskam ciepło i udanego początku tygodnia dla wszystkich poszukiwaczy dobrego smaku!!! :)

  44. Zrobiłam. Wyszedł obłędnie przepyszny, bardzo puszysty. Coś przepysznego.
    Świetny Przepis.

  45. Zosiu ponieważ zaczyna się sezon pieczeniowy proszę o dopisanie podpowiedź na jakim programie należy piec serniczek? Ponieważ chciałabym spróbować powalczyć z tą pychotką :)

  46. Zosiu, trafiłam na Twój przepis i mam wielką ochotę go wypróbować! wymarzyłam sobie na Wielkanoc pyszny sernik;) Ponawiam pytanie zadane już wcześniej, czy można tę pychotkę piec na termoobiegu? będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, Pozdrawiam!:)

  47. Sernik bardzo podobny do naszego babcinego :) wygląda cudnie i diabelsko proste w wykonaniu. Chciałabym tylko uzyskać odp. na pytanie, które padło tu w komentarzach najczęściej ale pozostało bez odpowiedzi: jakiego twarogu najlepiej użyć? Czy taki w wiaderku już zmielony się nada? Jeśli w kostce to nie trzeba mielic? Będziemy wszyscy wdzięczni za wskazówki :)
    Pozdrawiam!

    • Witam i już odpowiadam: najlepiej ser z wiaderka, mielony 3 krotnie. Pozdrawiam ciepło, Zosia

      • Bardzo dziękuję!!! :) Będzie zatem sernik na święta z Twojego przepisu. Wszystkiego dobrego w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia – niech będą pyszne i radosne! :)

  48. Pingback:Sernik, który nam wyszedł! | Dom Gosi

  49. Sernik godny polecana zrobiłam wczoraj wieczorem wyszedł delikatne puszysty nie opadł rozpływa się w ustach super super super. Dziękuję za przepis.

  50. Cześć, mam pytanie ile masła użyłaś? Bo kostka masła niewiele mówi, są takie 200g i 250g.

  51. To już 4 Święta Wielkanocne z TYM sernikiem :) Zosiu gdybyś mogła napisać co to za forma do ciasta?

    • Sylwio, zapomniałam zupełnie o tym przepisie – jak miło, że mi przypomniałaś :-) Forma ma średnicę 20 cm, ale możesz śmiało zrobić przy 23 -26 cm :-) Pozdrawiam ciepło!

  52. Ja i moja rodzina nie zapomniała :) Dziś rozmawiałam z moją mamą przez telefon (Rodziców odwiedzimy w niedzielę) i mama zapytała “a zrobiłabyś sernik? ten twój co zawsze bo Ty taki dobry robisz ”
    Właśnie o tym serniku mówiła :) Robię go co roku :) Najlepszy! Dziękuję za przepis, a wracając do formy to chodzi mi o markę bo bardzo długo taką formę szukam i nawet jak znajduję to są zawsze niedostępne :/

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.