Skip to main content

Ryż na mleku z podsmażanymi borówkami z syropem klonowym

* * *

Zwykły, domowy ryż na mleku za którym przepadałam w czasach dzieciństwa. Praktycznie pasują do niego wszystkie owocowe dodatki – począwszy od domowych konfitur, pieczonych jabłek po lekko podsmażone owoce w syropie klonowym. Dzięki dodaniu mleka dostarczamy również naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, zestaw witamin (A, D, B2, B12) i mikroelementów (cynk, jod). Doskonała alternatywa dla tradycyjnej, śniadaniowej owsianki.

Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

2 szklanki ryżu

1 litr mleka 

3-4 łyżki płynnego miodu

1 łyżka cynamonu

szczypta kardamonu

do podania: syrop klonowy 

garść borówek 

A oto jak to zrobić:

1. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, miód i ryż. Całość doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem – od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie przywarł. Gdy ryż osiągnie konsystencje kremową, a ziarenka będą klieste to znak że ryż jest gotowy. 

2. Syrop klonowy nalewamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy garść borówek i całość delikatnie podsmażamy. Tak przygotowane owoce przelewamy do przygotowanych miseczek z ryżem. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

21 Odpowiedzi do “Ryż na mleku z podsmażanymi borówkami z syropem klonowym”

  1. Witaj Zosiu, nurtuje mnie jedna rzecz…:) Dlaczego w zasadzie przy każdym przepisie, do którego używasz mleka wspominasz o tym jakie mleko ma wartości odżywcze, witaminy i minerały? Przecież czytają to inteligentne kobiety, my wiemy,że mleko jest zdrowe itd. Czy masz z kimś jakąś umowę,że musisz to pisać, czy taki masz nawyk ?;) Za każdym razem kiedy o tym wspominasz miałam o to zapytać ale jakoś brakowało mi odwagi…i myślałam pewnie to ostatni raz, ale już kolejny i kolejny… ? :)

      • Dziwne tym bardziej, że mleko odzwierzęce nie jest wcale tak zdrowe jak nam od zawsze wpajano – dużo lepiej wprowadzić do diety mleka roślinne.

  2. Zosiu, skąd ta koszula w kratę, ktorej tylko rękaw widać? Boski jest ten rękaw hahahaha
    ;)
    Buziaki Kasia

  3. Fajny przepis, szkoda tylko, że zmarnujemy miód…przy temperaturze ponad 40 stopni traci całkowicie swoje właściwości :(

    • Tak, to prawda, szkoda miodu doprowadzajac go do wrzenia, lepiej dodac pozniej do cieplej potrawy …

  4. Dziękuję za ten przepis, zrobiłam go dziś córze na śniadanie. Okazał się hitem, uszy się trzesły, wszystko zjedzone: )

  5. Zosiu, nawet nie wiesz jak mi się podobają zdjęcia do Twoich przepisów, ale szczególnie lubię te zdjęcia, gdzie “coś się dzieje” – widać strumień płynącego mleka lub miodu – bardzo apetyczne. :) Może kiedyś napiszesz post o ustawieniach w aparacie lub trikach jakie stosujesz/polecasz. :)

    Pozdrawiam gorąco,

    Marta. :)

  6. Jako fanka Belriso, chętnie spróbuję. Czy Waszym zdaniem z brązowego ryżu też by wyszło?

  7. Zosiu, chce dzisiaj zrobic to danie ale zastanawiam jaka pojemnosc ma szklanka w tym przepisie? :-S Pozdrawiam z Norwegii!!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.