Skip to main content

Słodka tarta malinowo-serowa.

Skład:

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody

farsz:

350 g tłustego białego sera

5 łyżek śmietanki kremówki

3 jajka

125 g cukru

skórka starta z pomarańczy i cytryny

1 opakowanie świeżych malin

 

A oto jak to zrobić:

1.Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

2.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. W misce ucieramy ser, śmietankę, jajka, cukier i skórkę z cytryny i pomarańczy. Tak przygotowany farsz, przekładamy na podpieczony spód. Tartę pieczemy w piekarniku (170 stopni C) przez 40 minut albo do chwili aż się zetnie farsz. Tartę zostawiamy w piekarniku, aż wystygnie. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami.

55 Odpowiedzi do “Słodka tarta malinowo-serowa.”

  1. Spytam raz jeszcze tu, bo nie wiem czy czytasz stare komentarze – co to za zastawa, ta kwadratowa? :) Będę wdzięczna za odpowiedź!

    • Witam, wygląda pysznie, ale jestem na diecie… Mam jeszcze pytanie, pamiętam że gdzieś na blogu pisałaś o chilli con carne? Baardzo potrzebuje sprawdzonego przepisu w celu napełnienie pożądliwego żołądka;). Podawałaś czy to tylko moja wyobraźnia? Jeśli tak to podrzuć proszę kiedy to było, a najlepiej linka. Jeśli nic takiego nie miało miejsca, to przepraszam najmocniej za nieuwagę i obiecuje poprawę;))

  2. Wygląda smakowicie, wczoraj piekłam tartę cytrynową z przepisu zaczerpniętego z tego bloga – jest niesamowicie pyszna! Uwielbiam tarty – mam wtedy wrażenie, że mniej grzeszę jedzeniowo z uwagi na ich wielkość;)) na pewno skorzystam z tego przepisu również!

  3. pyszności!!! :) biegnę do sklepu i zabieram się za pieczenie. Zosia, jesteś amazing!!! :)

  4. A tak przy okazji zastawy: może kiedyś Zosiu, w tzw. “międzyczasie”, przygotujesz wpis o stylizacji stołu? Bo danie to jedno ale podanie też bardzo sie liczy, prawda?
    Pozdrawiam:)

  5. a nie można cołości wstawić razem do pieca????
    jak sernik na kruchym spodzie?
    jak zwykle brzmi pysznie :)

    • można :)
      ale moja francuska rodzina zawsze twierdzi, że spód musi być nieco podpieczony zanim wyłoży się na niego nadzienie, inaczej to nie jest tarta… nakłuwają spód nieco widelcem, czasem na wierzch wysypują suche nasiona fasoli, co zabezpiecza przed rośnięciem ciasta, i pieką kilkanaście minut, i dopiero tak przygotowane ciasto nadziewają

  6. ^*^*^*^Zosiu a ja mam do ciebie prośbę. Czy w swoich przepisach mogłabyś podawać również ilość składników w takich formach jak np. dwie szklanki mąki, pół kostki masła etc.? Myślę. że to wielu z nam ( zwłaszcza tym nie posiadającym jeszcze wagi kuchennej) ułatwiłoby znacznie korzystanie z twoich wspaniałych przepisów.
    Serdecznie pozdrawiam.^*^*^*^*

  7. Cześć, Zosiu ;-) Chciałam Ci bardzo podziękować za przepyszny przepis na gofry, które wczoraj zrobiłam. Rewelacja! Zeszły jak świeże bułeczki.Pozdrawiam.

  8. Ustawił się kolejny przysmak do mojej kolejki przepisów robionych oczywiście przez Ciebie Zosiu ;))
    Twoje przepisy są wprost niewyobrażalnie smakowite ;)
    Brawo Zosia!!:)
    Pozdrawiam serdecznie !!:)

  9. Ślinka cieknie;) już wiem, co w tym tygodniu upiekę:) Kilkakrotnie robiłam już, Zosiu, Twoje tiramisu i właściwie non stop mam w zapasie 2 serki mascarpone + biszkopty (w razie “w”). Wszystkim smakuje i muszę tłumaczyć, jak je się robi:) Tarta z twarogiem i malinami na pewno też będzie pyszna, a już niedługo będę miała malinki na działce:) mniam mniam

  10. Zosiu, tarta wyglada fenemenalnie, przypomina mi tarte z ricotta i owocami z kawiarni na swietojanskiej w Gdyni, jeżeli znasz przepis na taka to zamiesc koniecznie:) Zosiu jestem obecnie na wakacjach w 3miescie, czy moglabys mi powiedzieć, gdzie tutaj w Sopocie i Gdyni najlepiej macie targ/bazar ze swiezymi owocami?
    Zawsze mam tu z tym problem, w małych sklepach prawie nie ma owoców a te z supermarketów nie są zbyt dobre jak wiadomo.

  11. Druga bardzo pilna sprawa: czy ktoś zna czy ego w niedziele DENTYSTE w trojmiescie? Lub takiego, który przyjmie w nagłej sytuacji

  12. Zosiu ,
    kolejny pyszny przysmak ,
    teraz wystarczy tylko czekać na maliny i
    robię w domu tartę . Przez Twój blog
    w moim domu wszyscy przytyjemy ! : )
    Pozdrawiam !

  13. Tarta wygląda rewelacyjnie, na pewno spróbuję, bo jak dla mnie dania są rewelacyjne.
    Ostatnio robiłam truskawkowe tiramisu i każdy był pod wrażeniem i wizualnym i smakowym :)

  14. hej hej, Zosiu, dlaczego nie dodajesz proszku do pieczenia do kruchego ciasta? zwykle się go dodaje, wowczas ciasto nie jest glinisate, nie jest plaskie jak deska i zbite…a niestety chyba na zdjeciu takie wyszlo.
    ps. przy przepisie z czeresniami, w jaki sposob sobie nie poplamiłas rąk? :)):):):):):)
    ja dzisiaj te tak obieralam nozykiem i do tej chwili mam czerwone dlonie, wlasciwie juz brazowe, jakby kopała ziemniaki !!! masakra :(:(:(

    • Tarta – pochodzi z kuchni francuskiej. W orginalnych przepisach na tertę, ciasto przygotowujemy tak jak to podaje Zosia, bez proszku do pieczenia.

  15. Zosiu, wczoraj już drugi raz zrobiłam tartę truskawkową z Twojego przepisu – zebrałam mnóstwo pochwał, a że uwielbiam maliny – foremka- tartarka znów pójdzie w ruch:) dziękuję za inspirację!

  16. U mnie w domu po truskawkach rozpoczął się sezon na brzoskwinie, chociaż, że brzoskwinia w ogrodzie niestety zmarzła, mamy brzoskwinki ze sklepu. Przepis na brzoskwinie z kruszonką już wypróbowałam, pychota! A może znasz jakiś fajny sposób na ciasto brzoskwiniowe?
    Greetings ! ;)

  17. Teraz jestem na diecie redukcyjnej :D Ale jak tylko ją skończę to raz w tygodniu będę robić Twoje pyszności. Na razie najadam się w myślach :)

    Fajnie się Ciebie czyta i ogląda na zdjęciach:)

    Pozdrawiam

    Ola

  18. Zosiu tym razem nie o jedzeniu a o zdjęciach…Jeżeli to Ty robisz takie świetne zdjęcia Kasi to gratuluję,naprawdę niezłe kadry.Czy to jest jedna z Twoich pasji?Pozdrawiam serdecznie i życzę zawsze dobrego światła:))

  19. Wczoraj wieczorem postanowiłam zrobić dla dzisiejszych gości.. Ze względu na brak miarki większość składników dodałam ‘na oko’, ale mam nadzieję, że nic złego się nie stało ;) Niestety masa twarogowa wyszła mi z małymi grudkami, ale to ze względu na brak blendera i ucierałam ręcznie :( Dzisiaj dodam maliny na wierzch i oby gościom smakowało :)

  20. Chciałam się zapytać jaka masz średnice formy do tarty, bo ja jak zawsze robię to jakoś mało wychodzi mi tego farszu, podejrzewam że mam większą formę. Ahaaa a czym jest posypane to ciasto?:)

  21. zrobilam tartę wczoraj, niestety nie urosła mi tak jak Twoja (chcoiaz może po prostu formę miałam wiekszą) i niestety chyba za rzadki zrobiłam farsz. Generalnie totalnie nie wygladało jak na obrazku, ale będę sie starać i próbować ponownie ;))
    dzieki za inspiracje!

  22. Zosia wpraszam sie na kawe i to mmmmmm pięknie wygląda a pewnie jak smakuje ;-))))))))

  23. Zwykle nie piecze, żadko kiedy, jednakże te piękne zdjęcia i łatwość przygotowania tej tarty zachęciła mnie do wypróbowania przepisu. Właśnie piecze się w piekarniku : ) masa(wsad) smakuje świetnie nawet na surowo ! jednakze moja forma( karbowana do tarty srednica 28 ) trudno sie wykładała i brzegi(karbowane) osuneły się w dół : ( wnosek! trzeba zakupić inną formę! ceramiczną.

  24. Ponawiam pytanie. Jaką ma średnicę Twoja forma do pieczenia ? chcę dzisiaj zrobić tarte z malinami z Twojego przepisu, ale nie wiem czy podwoić składniki żeby mi za cienkie nie wyszło. Ja mam formę o średnicy 28cm.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Zosia nie odpisuje, więc może Ty zdradzisz czy podwoiłaś składniki na formę 28 cm? Pozdrawiam,
      aga

    • Zosia nie odpowiada, więc może Ty napiszesz czy podwoiłaś składniki na formę 28 cm?
      Pozdrawiam,
      aga

  25. Przyłączam się do pytania o średnicę formy. Poza tym, proszę o informację, czy farsz serowy wylewamy na spód wyjęty od razu z piekarnika (gorący) czy trzeba go ostudzić. I jeszcze jakie opiekanie trzeba ustawić – góra i dół?
    Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź:)

  26. Dziękuję za przepis. Pysznie. I szybko! W przeciwieństwie do przepisu mojej babci na tradycyjny sernik.. W odpowiedzi na wcześniejsze pytania: piekłam na formie 28 cm! PS Brązowy cukier i pełnoziarnista mąka sprawiły, że spód nabrał pięknego koloru:)

  27. Zosiu,
    poszukuje sernika na podkładzie z herbatników. Nie pamiętam jak się go wykonywało ….. Może Ty będziesz wiedziała? Kruche herbatniki miksuje się i dodaje do nich ….. no właśnie co? rozpuszczone masło? chodzi o zwiazanie herbatników w jedną masę a następnie coś co umożliwi związanie masy herbatnikowej. Nastepnie masę serową wykłada się na podkład z herbatników i układa owoce. Jeśli słyszałaś o czymś takim będę wdzięczna za info.
    Pozdrawiam serdecznie.

  28. Hej :)
    Powiedz mi, jakie ‘wymiary’ ma Twoja foremka do tego typu ciast ? ostatnio robiłam w starej tortownicy, ale ciasto było trochę za cienkie :)

  29. Zrobiłam już kilka razy i za każdym wyszła przepysznie:) Niebo w gębie:) dziękuję za ten przepis!

  30. Czy nie powinno się to ciasta dodawać jeszcze jajka? Bo kiedyś robiłam bez to kompletnie nie mogłam tego zagnieść więc pokonana dodałam jajko;) Jak Ty to robisz?;>

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.