Słodki poranek! Chałka, truskawki, serek, gęsty ocet balsamiczny i mięta

* * *

Co tu dużo pisać – uwielbiam słodkie śniadania! Z dobrą książką, muzyką w tle i świeżo zerwanymi kwiatami. Małe drobiazgi a cieszą niezwykle! Szczególnie w niedzielne poranki, kiedy wszyscy możemy zasiąść wspólnie do stołu. 

Skład:

(przepis dla 2 osób)

150 ml mleka

1 mała chałka

1 jajko

cukier puder do posypania

250 g świeżych truskawek

150 g serka śmietankowego (np. Turek)

1 łyżka gęstego octu balsamicznego + 2 łyżki brązowego cukru

garść świeżej mięty

do smażenia: 2-3 łyżki masła

A oto jak to zrobić:

1. Brązowy cukier podgrzewamy na patelni aż się rozpuści. Dodajemy ocet balsamiczny i połówki truskawek. Całość mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez 2-3 minuty. Odstawiamy.

2. W płaskim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem. Kromki chałki zanurzamy w mieszaninie jajecznej i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem. Obsmażamy nasączone kromki z dwóch stron, aż będą złociste a następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Chałkę podajemy z serkiem śmietankowym, podsmażonymi truskawkami i posiekanymi liśćmi mięty. 

Komentarz: Serek śmietankowy możemy zastąpić zmielonym twarogiem (np. w kubełku, taki jak do sernika) lub serkiem Philadelphia

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie