* * *

Co tu dużo pisać – uwielbiam słodkie śniadania! Z dobrą książką, muzyką w tle i świeżo zerwanymi kwiatami. Małe drobiazgi a cieszą niezwykle! Szczególnie w niedzielne poranki, kiedy wszyscy możemy zasiąść wspólnie do stołu. 

Skład:

(przepis dla 2 osób)

150 ml mleka

1 mała chałka

1 jajko

cukier puder do posypania

250 g świeżych truskawek

150 g serka śmietankowego (np. Turek)

1 łyżka gęstego octu balsamicznego + 2 łyżki brązowego cukru

garść świeżej mięty

do smażenia: 2-3 łyżki masła

A oto jak to zrobić:

1. Brązowy cukier podgrzewamy na patelni aż się rozpuści. Dodajemy ocet balsamiczny i połówki truskawek. Całość mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez 2-3 minuty. Odstawiamy.

2. W płaskim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem. Kromki chałki zanurzamy w mieszaninie jajecznej i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem. Obsmażamy nasączone kromki z dwóch stron, aż będą złociste a następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Chałkę podajemy z serkiem śmietankowym, podsmażonymi truskawkami i posiekanymi liśćmi mięty. 

Komentarz: Serek śmietankowy możemy zastąpić zmielonym twarogiem (np. w kubełku, taki jak do sernika) lub serkiem Philadelphia

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

15 odpowiedzi na “Słodki poranek! Chałka, truskawki, serek, gęsty ocet balsamiczny i mięta”

  1. Idealne słodkie śniadanie:)

  2. O tak! Ja też uwielbiam takie poranki, chyba jutro zrobię sobie takie śniadanko, jednak w wersji z malinami :)

  3. Mój synek uwielbia wszystko co można posypać cukrem pudrem. Na pewno wykorzystam ten pomysł ;-) pozdrawiam GORĄCO z Małopolski :-)

  4. Wyglada pysznie! Ale takie sniadania to tylko w weekend…od poniedzialku do piatku wole pospac 10 minut dluzej! Moze pewnego dnia bede rannym ptaszkiem!

    http://www.allnnothing.com

  5. Robisz naprawdę wyjątkowe zdjęcia! Takie… domowe (to komplement) :).

    http://everymorningcoffee.com

  6. Zapomniałaś w składnikach wymienić chałki. Pomysł na truskawki fajny, ale chałka i cukier puder to za dużo słodkości dla mnie.

  7. Zosiu możesz napisać jakiego octu balsamicznego używasz? Podzielcie się informacją, bo tyle tego jest ze nie wiem ktory byłby najlepszy
    :)

  8. Zosiu, skąd masz taki piekny stół? Długo już takiego szukam…

  9. Zosiu, blat stołu jest obłędny. Skąd go ‚zorganizowałaś’? Można gdzieś kupić gotowy, czy jest robiony na zamówienie?

  10. Dzięki za odp. :) Patrząc na tego bloga, chyba pokocham gotowanie:)

  11. Wypróbowałam, pyszne! :)

  12. Kolejny przepis wypróbowany!

  13. Cudny przepis, wypróbowałam już go 2 razy :)

Dodaj komentarz