Skip to main content

Smak dzieciństwa. Racuchy z papierówek!

IMG_6153

Od miesiąca walczymy w naszym ogrodzie z obfitością papierówek. Codziennie na mokrej trawie czekają na nas kolejne kilogramy to tzw. przerobienia. Są soki, kompoty, musy, szarlotki i czego tylko dusza zapragnie. Część jednak z przyjemnością rozdajemy sąsiadom i znajomym, bo papierówki nie lubią czekania i szybko się psują. Jednym z najczęstszych potraw są racuchy, które na szczęście bardzo szybko wychodzą. Przepis stary jak świat i pewnie w każdym domu od dawien…

IMG_6136

Skład:

(przepis na 12-15  sztuk)

1 jajko

5-6 papierówek (średniej wielkości)

1 czubata łyżka cukru pudru

1 szklanka mleka lub maślanki

1 szklanka mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

do smażenia: olej roślinny

do podania: cukier puder, cynamon

*na zdjęciu placuszki podałam z konfiturami z renklody

IMG_6143

A oto jak to zrobić:

  1. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i szczyptą soli. Dodajemy rozbite jajko i mleko lub maślankę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy w chłodnę miejsce na 15 minut.
  2. Pokrojone plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na średnim ogniu na natłuszczonej patelni. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiary tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem i szczyptą cynamonu.

IMG_6149

IMG_6157

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

8 Odpowiedzi do “Smak dzieciństwa. Racuchy z papierówek!”

  1. Racuchy z papierówkami uwielbiam, mi także kojarzą się z dzieciństwem i wakacjami. Mimo, że jesteśmy z innego rejonu Polski to przepis jest taki sam, jak widać prostota jest czasami najlepsza. Uściski z upalnego dzisiaj Krakowa :)

  2. A wiesz Kochana co to są za wzorki na porcelanie? I co symbolizują? Bardzo długo zbierałam na ten zestaw i jestem w nim zakochana !

  3. Papierówki to i moje dzieciństwo:-) Mamy w ogrodzie starą jabłoń i zawsze jadłam jabłka prosto z drzewa:-) tęsknie za tymi czasami:-)

    pozdrawiam ciepło!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.